“Szalah az Aranylabda komoly esélyese” – a komplett európai sajtó a Liverpool klasszisát élteti a Roma-kiütés után

VIDEÓKKAL – Mohamed Szalah, a Liverpool egyiptomi válogatott középpályása két remekbe szabott góllal és két gólpasszal járult hozzá csapata 5-2-es sikeréhez volt együttese, az AS Roma elleni Bajnokok Ligája-elődöntő 1. találkozóján. Az európai sportsajtó tegnap este óta szinte mással sincs elfoglalva, minthogy a Vörösök jelenleg egyértelműen legjobb labdarúgóját dícsérje.

mundodeportivo.750

“A fenséges Szalah lerombolta egykori klubja, az AS Roma védelmét” – írta a Guardian. A londoni lap “Vörös Talizmánnak” nevezte el a Liverpool egyiptomi sztárját, fölidézve, hogy a Boxing Day, vagyis december 26. óta 19 mérkőzésen 22 gólt és 9 gólpasszt jegyzett.

“A Mo Show” – így jellemezte a tegnapi mérkőzést a Daily Mail, amely hozzátette: “Szalah inspirálja a Liverpoolt”. Chris Sutton, az újság fociszakértője úgy fogalmazott: “Szalah egy komoly jelölt az Aranylabdára. Vissza tudnak emlékezni arra, hogy egy angol csapat játékosának mikor volt legutoljára ennyire hihetetlen idénye? 43 góllal és 47 gólpasszal, Mo Szalah már most jobb szezont fut, mint Cristiano Ronaldo 2007-08-ban, amikor 42 gólt szerzett a Manchester Unitedben… és Mo Szalah négy meccsel kevesebbet játszott eddig, mint ő akkor egész évben. Senki sem szerzett annyi gólt idén Európában, mint Szalah. Amikor ön ennyire dominálja a mérkőzéseket, akkor önnek egyértelműen az Aranylabda egyik komoly jelöltjévé kell válnia” – üzente Sutton az egyiptominak.

Steven Gerrard, a Vörösök egykori legendája, aki ma a BT Sport szakkommentátoraként dolgozik, egész egyszerűen azt mondta, hogy Szalah mindenki fölött van: “Minden kétséget kizáróan azt mondhatom, hogy ő a világ legjobb játékosa jelen pillanatban”.

2018-04-24T192541Z_40528888_RC1A29E23660_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-LIV-ROM_image

“Szalah rabszolgává tette a Romát” – így hangzott a Telegraphnak a mérkőzésről szóló beszámolójának címe, amelyben Paul Hayward tollából csak úgy áradtak a gondolatok az egyiptomi sztárral kapcsolatban. “Nagyszerű éjszakája van az Anfieldnek, amikor Liverpoolnak van egy csillaga, aki most már a világ legnagyobb sztárjai közé tartozik, és aki teljesítményével féltékennyé teszi a sportág többi szereplőjét. Ez a játékos, Mohamed Szalah, akinek az 5-2-es mérkőzésen lőtt első gólja utáni ünneplése megdöbbentette a közönséget annak előrelátásával és szépségével. Azt mutatta meg ezzel, hogy nem szabad megfeledkezni a célokról, még azokról sem, amelyeket hitetlenkedés övez. Ez történt. Jürgen Klopp zseniális gólról beszélt. Egy izgalmas, de nem végleges győzelemről beszélhetünk, amiben Szalah szenzációs volt”.

https://twitter.com/BigSportGB/status/989092142051098625

“Szalah, ki más?” – írta a Sun, miután a középpályás megszerezte 42. és 43. gólját is ebben az idényben. Dave Kidd, az online kiadás egyik munkatársa egy mondatban összefoglalta, mit gondol a meccsről: „Kleopátra óta nem volt egyiptomi, aki úgy megszívatta volna a rómaiakat, mint Szalah.”

A lap hozzáteszi, az egyiptomi egy “álomeste középpontja volt”“Rúgott két gólt, és összehozott további kettőt egy olyan mérkőzésen, amelyen az egész Liverpool parádés teljesítménnyel rukkolt elő. Amikor Szalahot lecserélték, a Liverpool elvesztette a ritmust”.

A BBC is Szalahot emeli ki, arról írva, hogy a támadó ismételten „mesterkurzust” tartott, ez kellett ahhoz, hogy a Pool ellenfele fölé kerekedjen az elődöntő első felvonásán. A portál ugyanakkor azt ecseteli, nem biztos, hogy a kedd esti volt Szalah szezonjának csúcspontja, és elképzelhető, hogy a visszavágón is szükség lesz tőle egy gólra.

“Két gól és két gólpassz az egyiptomi mágustól” – röviden így foglalta össze a meccs lényegét a Mundo Deportivo, amely címlapján Mohamed Szalah fotójával jelent meg.

panoramic_ivrom24042018_080

“Szalah dicsőíti Liverpoolt” – ez már a Corriere della Serra véleménye. A másik nagy olasz sportlap, a Gazzetta dello Sport pedig “szörnyetegnek” és az “ötödik Beatles-tagnak” nevezte a focistát, és tisztelgett is előtte, amiért nem ünnepli látványosan a góljait, amivel kivívta a szurkolók mély tiszteletét. Mindkét olasz lap (meg úgy a talján sajtó általában) bízik még azonban abban, hogy a Roma a Barcelona után a Liverpoolt is képes lesz 3-0-ra verni a hazai visszavágón, és akkor összejöhet a történelmi BL-döntő. Ne feledjük, a Farkasok számára már ez az elődöntő is minden idők legjobb nemzetközi szereplésének minősül.

Szalah egy majdhogynem tökéletes játékos. Szalah az őrült lépcső a csúcsok felé. A számok ezt bizonyítják. Az egyiptomi a 2014-15-ös szezonban 9 gólt szerzett a Chelsea-ben, 2015-16-ban 15-öt a Fiorentinában és a Romában, tavaly 19-et ugyancsak a Romában, és 43(!)-at eddig ebben az idényben. Jó esélye van arra is, hogy megdöntse Ian Rush 1983-84-es csúcsát, amikor egy idényben 47 találatot jegyzett a Liverpool legendája.

A hazai sajtótermékek közül a Nemzeti Sport hetvenpercnyi Liverpool-csodáról ír, kiemelve, hogy a Roma a meccs végén kétszer is be tudott találni, ezzel életben tartotta továbbjutási reményeit, igaz, nagyon nehéz helyzetben van, viszont a negyeddöntőben a Barcelona ellen már képes volt háromgólos hátrányból fölállva továbbjutni.

Az Origo sportrovatában azt olvashatjuk, hogy Szalah vezérletével a Liverpool “átszaladt” a Román, az Index pedig úgy fogalmaz, hogy Szalah brillírozott, de csapata leállt, a Roma pedig a padlóról felállva visszaütött.

A kiemelt kép forrása: Panoramic/lefigaro.fr

Leave a Reply