Egy amerikai teniszező megfenyegette a mérkőzésvezetőt a monte-carlói tornán

VIDEÓKKAL – A világranglistán 51. Jared Donaldson eléggé dühös lett a székbíróra a Monte-Carlóban zajló salakpályás férfi tenisztorna első fordulójában, a spanyol Albert Ramos-Vinolas elleni mérkőzésen. Felháborodását az váltotta ki, hogy a mérkőzésvezető jónak ítélte meg ellenfele egyik rontott szerváját. Az eset után Donaldson odament a bíróhoz, s valósággal megfenyegette őt.

Egy, a modern teniszben elég ritka jelenetnek lehettek szem- és fültanúi azok, akik úgy döntöttek, hogy az amerikai Jared Donaldson és a spanyol Albert Ramos-Vinolas mérkőzését tekintik meg a Monte-Carlóban zajló férfi salakpályás torna hétfői nyitónapján. Történt ugyanis, hogy Donaldson különösen ideges volt, s még a székbíróval szemben sem tudta tűrtöztetni magát egy bizonyos ponton. Ez a bizonyos pont pedig abból állt, hogy 6-3, 3-2, 40-0-ás spanyol vezetésnél a francia Arnaud Gabas jónak ítélte Ramos-Vinolas egyik szerváját, holott az amerikai szerint rossz volt, vagyis a vonalon kívül ért földet. Az alábbi videó világosan megmutatja, mi is történt valójában.

A 21 éves amerikai játékos nem bírt az idegeivel, verbálisan nekiment a mérkőzésvezetőnek, s a képeket elnézve attól sem sok választotta el, hogy fizikailag is olyasmit tegyen, amit később nagyon megbánt volna. “Ez a nyom itt van!” – kiáltott föl többször Donaldson. “Igen, ez az egyetlen, te nem a jó nyomot mutatod!” – folytatta még mindig magán kívüli állapotban.

Az esetet követően Donaldson leült a székére, s kijelentette, szeretne beszélni a mérkőzésvezetővel, a meccset pedig nem hajlandó folytatni. Néhány perces kényszerszünet után végül folytatódott a játék, de Donaldson nem tudott komolyabb ellenállást kifejteni, Ramos-Vinolas 6-3, 6-3-ra győzött. Donaldson a meccs végén nem fogott kezet a székbíróval.

Arnaud Gabas-t érte már atrocitás

A mérkőzés francia székbírójának, Arnaud Gabas-nak nem ez volt az első kellemetlen élménye munkája során. Tavaly, a Nagy Britannia-Kanada Davis-kupa-párharc során a kanadaiak fiatal játékosa, Denis Shapovalov mérgében megdobta egy labdával, aminek következtében megsérült a szeme, de szerencsére csak egy kisebb zúzódást szenvedett el, így a látása nem károsodott. Az esetnek természetesen meg lettek a súlyos következményei: Kanadát kizárták a Davis-kupából, Shapovalovnak pedig 7000 dollár büntetést kellett fizetnie.

Minden bizonnyal Jared Donaldson sem fogja megúszni a szankciót, valószínűleg kisebb mértékű pénzbüntetést vagy írásbeli megrovást kap viselkedéséért.

Mostanában nem egy teniszező viselkedett botrányosan a pályán. A múlt héten számoltam be arról, hogy Garbine Muguruza “kib*szott senkinek” nevezte mérkőzés közben Babos Tímeát a monterreyi női torna döntőjében. A januári Ausztrál Openen az amerikai CoCo Wandeveghe ugyancsak Babos Tímeával szemben nem tudta tűrtöztetni magát: csapkodta az ütőit, s sértegette a magyar játékost. Tetteiért 10000 dollár büntetést kapott. Szintén a melbourne-i Grand Slam-tornán történt meg az, hogy Alexander Zverev gyenge játéka miatt adta fel mérkőzését, amiért őt is megbüntették a szervezők.

A kiemelt kép forrása: ERIC GAILLARD/REUTERS

Leave a Reply