Szabadságra küldte alulteljesítő játékosait az Olimpiakosz elnöke

Evangelosz Marinakisz, az Olimpiakosz elnöke dühös csapatára az utóbbi hónapok gyenge eredményei miatt, s azzal, hogy három fordulóval a görög labdarúgó-bajnokság vége előtt szinte biztos, hogy nem fogja megvédeni címét a pireuszi csapat, végleg betelt nála a pohár. Azonban igen sajátos módját választotta a dühe kifejezésének: amellett, hogy nem szokatlan módon megbírságolta a játékosok zömét, azonnali hatállyal szabadságra is küldte őket, ami azt jelenti, hogy az utolsó négy bajnoki mérkőzésen már nem kell pályára lépniük, s minden bizonnyal új csapatot is kereshetnek maguknak, mivel – ahogy az elnök fogalmazott – csak az érdekli őket, hogy szép házuk és márkás kocsijuk legyen, miközben a csapatért nem tesznek semmit.

Evangelosz Marinakisz, a görög labdarúgás zászlóshajójának számító Olimpiakosz elnöke úgy döntött, erőteljes módját választja annak, hogy megoldást találjon csapata gyenge eredményeinek orvoslására. A klubvezető dühös játékosai hozzáállása és teljesítménye miatt, s azután telt be nála végleg a pohár, hogy szombaton csak 1-1-es döntetlenre futotta a csapat erejéből a Levadiakosz elleni bajnoki mérkőzésen. Marinakisz a meccs után egészen egyszerűen úgy döntött, szabadságra küldi szinte összes játékosát és edzőjét a szezon végéig, s összesen 400 ezer eurós pénzbírságot szab ki rájuk – jelentette a görög média.

Forrás: Antonisz Nikolopulosz/Imago/Panoramic

Az Olimpiakosz négy fordulóval a görög Szuperliga zárása előtt a harmadik helyen áll, de hátránya kilenc pont a listavezető AEK Athén mögött. A valóságban hat pontnak kéne csak lennie a két együttes között, azonban az Olimpiakosztól szurkolói rendbontások miatt három pontot levont a görög szövetség. A még BL-selejtezőt érő második helyért viszont komoly csatát vívhat a PAOK Szalonikivel a piros-fehér gárda, mivel velük szemben csak egy egység a lemaradás. A pireuszi klub tehát kvázi minden reményét elvesztette a címvédésre, s emiatt Marinakisz elnök egy igen éles hangú üzenetet intézett játékosaihoz: “Újra fel fogom építeni az Olimpiakoszt az alapoktól kezdve és egy olyan csapat fog létrejönni, amelyről álmodunk. Én és a szurkolók nagy része eleget tolerált már titeket. Ma távoztok és elmentek szabadságra” – hangzott az ukáz Marinakisz szájából, aki arról is szólt, hogy a jelenlegi keretből csak “nagyon kevés számú” játékos szolgálataira tart igényt a szezon utolsó meccsein. Az elnök döntése értelmében az utolsó négy bajnoki találkozón javarészt az U20-as csapatból lesz kiállítva az Olimpiakosz kerete.

“Nagy lehetőség ez az utánpótláscsapataink számára, amelyek jobban imádják az Olimpiakoszt és jobban is szurkolnak neki, mint ahogy ti tettétek” – folytatta az elnök, aki azt is megígérte, hogy a játékosok megbüntetéséből befolyó összeget az utánpótlásba fogja visszaforgatni. “Ti csak arra gondoltok, hogy szép házatok és márkás kocsitok legyen, s közben nem tesztek semmit sem a csapatért – vágta hozzá az elnök a játékosokhoz, hozzátéve, hogy milliókat fizettem azért, hogy mindenetek meglegyen, miatattok három edzőt küldtem el, de végül úgy tűnik, hogy ti vagytok hibásak ezért”.

Egy igazi görög klubelnök megnyilvánulását lehetett olvasni az előzőekben, hiszen arrafelé – szemben Európa más tájaival – nem gyávák a csapatok vezetői tükröt tartani a játékosok elé, amennyiben azok nem hozzák a vezetés és a szurkolók által is elvárt eredményeket. A múlt hét egyik fő hazai sporthíre volt, hogy a Veszprém férfi kézilabda-csapatánál az összes játékosnak és edzőnek is csak a minimálbért folyósítják az idény végéig a gyenge szereplés miatt, amivel teljesen egyet lehet érteni, hiszen egy névtelen dán csapat, a Skjern ellen simán kiesett a Bajnokok Ligájából a négyes döntőről és a végső győzelemről álmodozó együttes már a legjobb tizenhat között.

Kíváncsi lennék arra, hogy a magyar labdarúgó-válogatottnál mennyit keresnek a játékosok és a szakmai stáb tagjai egy-egy, labdarúgásnak csak nagyon nehezen nevezhető produkció után. Sajnos valószínűsítem, hogy Andorra, Luxemburg és Kazahsztán sem volt elég ahhoz, hogy reálissá tegyék ezeket a béreket, más különben több tüzet láthattunk volna a csapatban, s valószínűleg Georges Leekens sem szocializálódott volna olyan mértékben a hazai fociközegbe, ahogyan az sikerült neki, hiszen tőle is ugyanazokat a semmit mondó szamárságokat hallhatjuk, mint elődjétől, s az elmúlt harminckét év szinte valamennyi szövetségi kapitányától…

A kiemelt kép forrása: 14165507/Imago/Panoramic

Leave a Reply