Az El País Joseph Goebbelshez hasonlítja Pep Guardiolát

Minden bizonnyal komoly érzelmeket fog kiváltani a katalán függetlenség híveiből, a Barcelona és a Manchester City szurkolóiból is a spanyol El País napilap mai számában megjelent cikk, amelyben az újság egyik szerkesztője Joseph Goebbelshez, a nácik propagandaminiszteréhez hasonlította Pep Guardiolát, a City vezetőedzőjét. Az újságíró szerint a tréner folyamatosan azon ügyködik, hogy “melegen tartsa” a katalán függetlenség kérdését, s ennek érdekében szítja az érzelmeket.

Pep Guardiola mindig is a világ egyik legtöbb beszédtémát szolgáltató labdarúgóedzője volt, s jelenleg is az. Mint ahogy a múltban többször, úgy most sem a labdarúgásban végzett tevékenysége miatt hárul nagy figyelem a szakemberre, hanem sokkal inkább szülőföldje, Katalónia függetlenségének követelése miatt. Sokan emlékezhetünk arra a jelenetre, amikor februárban, az angol Ligakupa döntőjében egy sárga szalagot tűzött kabátjára a Manchester City menedzsere, így tiltakozva négy függetlenségpárti katalán politikus bebörtönzése ellen. Az eset komoly vihart kavart, s az angol szövetség (FA) pénzbírsággal sújtotta Guardiolát politikai véleménynyilvánítás miatt.

Guardiola olyannyira a figyelem középpontjában van a katalán függetlenségi törekvések megerősödése óta, és főként a spanyol sajtóban, hogy az egyik legnagyobb példányszámú madridi napilap, az El País mai számában az újság egyik szerkesztője odáig ment, hogy Joseph Goebbelshez, a náci Németország propagandaminiszteréhez hasonlítsa a vezetőedzőt. Teodoro León Gross, az ominózus írás szerzője a “Guardiola hazugságai és a többi hazugság” című cikkben részletezi a Barcelona egykori trénerével kapcsolatos nézeteit, s összeveti a katalán függetlenség érdekében tett kijelentéseit, cselekedeteit Joseph Goebbels szerepével.

Gross a föntebb említett sárga szalagos eset kapcsán azzal vádolta Guardiolát, hogy folyamatosan azon ügyködik, hogy “melegen tartsa” a katalán függetlenség kérdését, s e cél érdekében hajlandó szítani az érzelmeket. “Pep Guardiola egyértelműen Pep Goebbelsdiola szerepét játssza, mint a katalán függetlenségpártiak mantráinak propagandistája, aki gátlástalanul meghamisítja a valóságot” – állítja a szerző, aki végülis érdemben nem hasonlítja a trénert Adolf Hitlerhez, elsősorban véleményének megfogalmazása és formálása terén lát hasonlóságokat a nácikkal.

Goebbels, a náci rendszer egyik pillérje

Az El País cikke, akárhogy is nézzük, sokkolóan hathat, hiszen ahhoz a Joseph Goebbelshez hasonlítja Pep Guardiolát, aki a náci rezsim egyik legfontosabb és legstabilabb láncszeme volt. Az ő ötlete volt 1938 novemberében az ún. Kristályéjszaka, amelynek keretében országszerte zsidóellenes pogromokat rendeztek a náci fegyveres erők, s számtalan zsidóval végeztek, s több zsinagógát és zsidó üzletet tettek a földdel egyenlővé. Goebbels töltötte be 1933 és 1945 között a propagandaminiszteri posztot is, így a zsidók deportálásában és a zsidók elleni hangulatkeltésben ő volt Hitler tulajdonképpeni jobbkeze.

Teodoro León Gross bírálta Guardiolát, s ezt bizonyos tények és vélemények ütköztetésével valósította meg. Idézte a vezetőedző egyik, még a Barcelona mestereként a Marcának adott nyilatkozatát, amiben így szólt: “Amit csináltunk az utóbbi években: hatmillió embert szólítottunk az utcára és ezt békésen tettük”. A szerkesztő azzal cáfolja meg a békés felvonulásra vonatkozó Guardiola-kijelentést, hogy felidéz több korábbi hírt, amelyek alapján a katalán rendőröknek legalább 250 esetben kellett erőszakos cselekmények miatt beavatkozniuk a különböző vonulásokba, tüntetésekbe. Arról is megemlékezett, hogy a tavaly decemberi választások után sem voltak békések a tüntetések Katalóniában. “Guardiola talán azt hiszi, hogy 100%-ban magában foglalja a választói névjegyzéket, mivel másfél millióan szavaztak a függetlenségre, ez azonban furcsa annak tükrében, hogy kétmillióan a függetlenség ellen szavaztak”.

A kiemelt kép forrása: PETER POWELL/Action Images/Panoramic

Leave a Reply