“Kik ezek a bohócok, akik akadályoznak engem a munkámban?” – kifakadt Platini az őt eltiltó szervezetekre

Michel Platini, az UEFA egykori elnöke, aki jelen pillanatban is el van tiltva minden, a labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől, számos igen éles hangvételű kritikát fogalmazott meg az igazságszolgáltatással kapcsolatban a Marianne című francia magazinnak csütörtökön adott interjúban. A korábbi kíváló játékos eltiltása 2019 októberéig szól. Arról is beszélt, hogy ha visszatérhetne, akkor azt egy televízió vezetőjeként tenné meg, mivel meglátása szerint ma már a közvetítőtársaságok uralják a sportágat: ők döntenek a mérkőzések időpontjáról és a videóbíró-rendszer (VAR) bevezetésével már “bíráskodhatnak” is a meccseken.

Michel Platini elég rendesen kifakadt a Marianne című magazinnak adott csütörtöki interjújában. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egykori elnöke úgy vélte: a nemzetközi szövetség (FIFA) és a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) bírái “szemétségek” alapján hoztak döntést az ügyében. A francia válogatott egykori tizese szerint “nem valódi bírák” ülnek ezekben a szervezetekben, s abbéli reményének adott hangot, hogy végül “igaza lesz”. Mint ismert, Platinit 2015 végén nyolc évre eltiltotta minden, a labdarúgással kapcsolatos tevékenység végzésétől a FIFA belső jogi testülete, amiért 1,8 millió eurót kért és kapott Sepp Blattertől, a nemzetközi szövetség volt elnökétől úgy, hogy a tranzakcióról nem született írásos szerződés. Az ügybe később Blatter is belebukott: ugyan 2016 májusában újraválasztották a FIFA élére, ám soha nem látott megosztottság jellemezte a szövetséget, ráadásul az európai tagállamok egyöntetűen tartózkodtak az 1998 óta hatalmon lévő svájci sportdiplomata újbóli támogatásától. Így végül Blatter alig egy nappal a voksolás után lemondott, s azóta van Gianni Infantino, Platini egykori UEFA-főtitkára a FIFA élén.

Michel Platini több fórumon is igyekezett megtámadni a FIFA döntését, ám azt a svájci Szövetségi Bíróság helyben hagyta. A francia erre reagálva január végén közölte: a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához ad be keresetet. “Nem tudom elfogadni, hogy úgy veszítsek, hogy nem tettem semmit. Négy éven át akadályoztak engem abban, hogy a labdarúgásban dolgozhassak! Kik ezek a bohócok, akik akadályoznak engem a munkámban?” – tette fel nem túl hízelgően a költői kérdést Platini.

Védi magát a “FIFA összes bűnözőjétől”

“A FIFA és a CAS szemétségek alapján ítélkező bírái nem valódi bírák” – csapott oda a játékosként Európa-bajnok (1984) francia, aki ellen egyébként a svájci igazságszolgáltatás jelenleg is büntetőeljárást folytat a Blatter-féle kifizetés miatt. A “tisztességtelen igazgatás” gyanújával folyó nyomozásban – amely Blattert is érinti – per pillanat annak eldöntése áll küszöbön, hogy Platinit tanúként vagy gyanúsítottként kezelik a folytatásban – közölte a svájci ügyészség. “Várom a nagy döntéseket, a valódiakat a svájci ügyészségtől, amely vizsgálta ezt az ‘állítólag’ tisztességtelen kifizetést” – jelentette ki Platini.

A francia válogatott egykori csapatkapitánya annak kapcsán, hogy miért fordult a strasbourgi bírósághoz, elmondta, azért, hogy “megvédhessem magam Zürich és a FIFA összes csalójától. Ez az egész csak arra volt jó, hogy ne lehessek a FIFA elnöke. Az ügyem azonban csak most kezdődik. A végén nekem lesz igazam” – fogadkozott.

Pozitívnak találja az idei világbajnokságot

Arról is megkérdezték Platinit az interjúban, hogy miért szavazta meg ő is Oroszország idei vébé-rendezését. A bukott UEFA-vezér erre így válaszolt: “Jó ötlet olyan régiókban rendezni a világbajnokságot, ahol korábban még nem volt ilyen esemény. Elsősorban a politikai rendszer szerint ítéljük meg, hogy jogosan kapták-e az oroszok a rendezést, de úgy gondolom, hogy 150 millió orosz fogja boldogan fogadni ezt a tornát. Meg kellene fosztanunk az orosz gyerekeket a világbajnokságtól csak azért, mert a politikai hatalom nem felel meg a nyugati világ megfigyelőinek? Nem látom az összefüggést”.

Platini egy tévécsatorna vezetőjének látja magát

A labdarúgásban “léteznek politikai játszmák, de nem úgy, ahogy Trump játszik a koreaiakkal… A kérdés az, hogy tudunk-e focizni ilyen meg olyan körülmények között” – tette hozzá az egykori középpályás, aki arról is szólt, hogy nem fogja személyesen bojkottálni a nyári világbajnokságot.

“Ha ma megkérnének, hogy térjek vissza a labdarúgásba, akkor azt egy televíziós csatorna vezetőjeként tenném, mert egy ilyen személynek több ereje van, mint egy UEFA-elnöknek” – mondja a “Platoche” becenéven is ismert volt focista, aki szerint “a televíziók döntenek a meccsek napjáról, a kezdési időpontokról, és most már bíráskodhatnak is” – utalva ezzel a Videóbíró Asszisztens Rendszer (VAR) bevezetésére.

A kiemelt kép forrása: Kieran McManus/BPI/Panoramic

Leave a Reply