Leálltak a Prost-film forgatásával

Valószínűleg sokan néznének meg szívesen a moziban, vagy otthon a tévé előtt ülve egy, a négyszeres Forma-1-es világbajnok, Alain Prost életét földolgozó filmet. Sokáig úgy tűnt, erre csak idén májusig kell várni, mivel megkezdődött az önéletrajzi mű forgatása. Csakhogy a L’Équipe hétvégi értesülése szerint a film munkálatai tavaly nyáron holtpontra jutottak, s így kérdésessé vált az is, elkészül-e valaha az alkotás. Most úgy tudni, hogy egy kínai céggel folytatódhatna a film készítése, mivel ők feltehetőleg több pénzt tudnának adni egy autósportos tematikájú mozi megvalósítására. Egy biztos, jó lenne látni valaha is ezt a filmet!

Korábban arról szólt a fáma, hogy a Prost című alkotást idén májusban mutathatják be, a L’Équipe azonban vasárnap arról írt: gyakorlatilag fix, hogy idén nem lesz készre vágott film belőle. Már önmagában az gyanús volt, hogy a négyszeres Forma-1-es világbajnok francia versenyző életét bemutató nagyjátékfilmről közel egy éve nem lehetett komolyabb közlést hallani. Utoljára a tavalyi cannes-i filmfesztiválon állt a nyilvánosság elé a film producere, Julien Madon, aki akkor azt mondta: “Ez egy két részből álló történet lesz, amiben két testvér jelenik meg. Az elsőben látni fogjuk kapcsolatát testvérével, Daniellel, aki a versenyzés megszállottja volt. Pontosan akkor halt meg, amikor Senna megjelent az életükben. A második rész Alain Prost és Senna nagy küzdelmét mutatja be. Ők még akkor is riválisok voltak, amikor ugyanabban a csapatban versenyeztek, de Prost visszavonulása után közel kerültek egymáshoz”.

A film tervezett büdzséje 17 millió euró. A szereplőválogatás elég jóra sikeredett: Richard Berry, Guillaume Gouix, Ana Girardot és Olga Kurilenko. Rendező: Julin Leclercq. A forgatásnak tizenhárom héten át kellett vonla zajlania 2017. augusztusi kezdéssel a magny-cours-i versenypályán. Guillaume Gouix türelmetlen volt, s már tavaly áprilisban kiposztolt egy képet Instagramjára, amelyen bejelentette a nagy hírt, miszerint ő fogja Alain Prostot alakítani a vásznon.

A probléma

A film egyhamar zsákutcába jutott. A Magny-Cours-ban található pályát annak rendje és módja szerint lefoglalta a stáb gyakorlatilag egész nyárra + a forgatás idejére azért, hogy időben készen lehessenek a díszletekkel, s minden a helyén legyen a jelenetek felvételének kezdetekor. Csakhogy egyetlen F1-es autó sem fordult meg az aszfaltcsíkon, még csak filmforgatás céljából sem. Serge Saulnier, a pálya igazgatója a L’Équipe-nek részletezte a helyzet alakulását: “Későn, május-június környékén mondták le a forgatást. Addigra mindent fölállítottunk, a díszlet ambiciózus volt, nagyjából a Rush (a Niki Lauda és James Hunt 1976-os rivalizásáról készült film – a szerk.) stílusa. Egy idő után azonban úgy éreztük, ez a forgatás nem fog megtörténni, mivel az egyik befektető visszalépett. A pénzügyi problémák hiúsították meg az egészet. De biztos, hogy csak ezek?”

Alain Prost mindig is arról volt ismert, hogy egy nagyon ügyes és precíz ember, aki nem hagy semmit sem megoldatlanul. Ezért is kapta a Professzor becenevet. 2018 februárjának egyik estéjén kijelentette: “Technikai problémák merültek fel az autókkal kapcsolatban, mivel alulbecsülték a nehézségeket és az ezzel járó költségeket. A forgatókönyv? Ez az én életem. Azt mondtam nekik: ‘Ha halott lennék, tehettek, amit akartok, de most életben vagyok'”.

Julien Leclercq személyesen adta át a megálmodott forgatókönyvet Alain Prostnak. Ő elolvasta azt és elsírta magát. A forgatókönyv ugyanis kanyargós életét dolgozta fel, amit most újra láthatott. A manapság a Renault külön tanácsadójaként dolgozó legenda szeretné, ha megvalósulna a róla szóló film, de nem csak ennyi a vágya. A Prost válasz lehetne a Senna című, 2010-es alkotásra.

Egy apró remény?

A TF1 francia tévétársaság szeretné eladni a film jogait külföldre, miután Franciaországban nem hozott lázba egyetlen potenciális támogatót sem az önéletrajzi mozi ötlete, amit jól mutat az, hogy egy nagy helyi audiovizuális cég érdeklődött ugyan a filmmel kapcsolatban, de végül elállt annak megvételétől, mégpedig azért, mert a korábban született hasonló francia alkotások nem hoztak kasszasikert. Így találni kell egy másik megoldást. Julien Leclercq rendező nem tesz le arról, hogy filmje elkészüljön, s francia mozis berkekben is többen úgy vélik, van esély a mozi befejezésére. Claude Laignez, a Cinecascade filmforgalmazó cég vezetője meg van győződve arról, hogy az alkotás ki fog gurulni a paddockból: “Meg lennék lepve, ha ez nem történne meg”.

De ehhez autók is kellenek. “Mansellnek van egy Ferrarija, ami nekünk megtetszett, de ő nem akarja, hogy hasznunk származzék belőle. De azt hiszem, találtam egy másikat Luxemburgban, amely alkalmas Guillaume számára. Egy McLarenről van szó, amely Alain autója volt 1985-ben, azonban Eric (Boullier, a McLaren jelenlegi menedzsere) nem tudja, hány kilométert tudna még megtenni. Számos megállításos jelenet lesz, amelyben figyelmünket az F1-ről áthelyezzük a Formula Renault-ra. Egyre jobban feszegetni fogjuk a határt, és akkor a paletta csodákat fog tenni. (A film) Gyönyörű lesz és jól fog menni. Alain ezt akarja” – tette hozzá Leclercq.

Julien Madon producer szintén optimista: “Túl korai lenne beszélni erről az egészről… Még messze vagyunk a forgatástól… Prost 99%-ban rendben találta a forgatókönyvet… A film egyáltalán nem áll le… Ha szeretné tudni, egy nagyon nagy kínai filmgyártó céggel írtunk alá, ami a legnagyobb, amit valaha Franciaországban láttak (Luc, rendező, forgatókönyvíró és producer) Besson után…”.

Remélem, hamarosan el fog készülni a Prost-film, mivel minden bizonnyal rengetegen lennének rá kíváncsiak velem együtt…

A kiemelt kép forrása: Sutton/Panoramic

Leave a Reply