Az olimpia ellenére is kerülik Dél-Koreát a turisták

Nem gyakoroltak jótékony hatást a februári téli olimpiai játékok a dél-koreai turizmusra, s akkor még nagyon enyhén fogalmazok. A szöuli turisztikai minisztérium adatai szerint februárban 16 és fél százalékkal esett vissza az országba látogató külföldiek száma az egy évvel korábbihoz képest. Látva az ötkarikás játékok erősen közepes látogatottságát, nem nagyon lepődhetünk meg a fejleményeken.

Nem mondhatnánk, hogy a NOB erőssége mostanában az olimpiai rendezővárosok kiválasztása. Rió minden idők talán legnagyobb bukása volt, amit jól bizonyít az a tény (is), hogy a brazil metropolisz a 2016-os nyári játékok befejezése óta a csőd szélén áll, s valószínűleg még évekig, ha nem évtizedekig nyögheti a gondokat. Szocsit sem nevezhetjük egy jól lezajlott olimpiának, hiszen legtöbbünknek a pokoli sok, a helyszínek fölhúzására elvert pénz és a házigazda oroszok államilag szervezett tömeges doppingolása jut eszébe a 2014-es téli játékokról. Ahogy tavaly decemberben írtam, Pjongcsang nem készülhet a legsikeresebb olimpiára, mivel számos probléma (az északi rakétaválság és az oroszok eltiltása) vetett árnyékot az eseményre.

Január elsején aztán reménykeltőbbé vált a helyzet, amikor Kim Dzsong-un észak-koreai diktátor újévi beszédében kijelentette: békejobbot nyújt Délnek, s engedélyezi országa indulását az olimpián. Talán ennek is szerepe volt abban, hogy hirtelen megugrottak a jegyeladások, de oda mégsem sikerült eljutni, hogy eladjanak minden belépőt. Ennek következtében bizony sok esetben erősen foghíjas, már-már ürességtől kongó lelátóknak lehettünk tanúi a közvetítésekben. Csak a műkorcsolya, a rövidpályás gyorskorcsolya, s némi meglepetésre a biatlon és a sífutás vonzotta igazán a nézőket. Az alpesi sí számai, amelyekre tavaly év végén még a legtöbb jegy volt eladva, ezzel szemben nagyon kevés érdeklődő előtt zajlottak, például a hölgyek szuperóriás-műlesiklására néhány százan voltak kíváncsiak, holott a nézőteret nyolcezer ember befogadására tervezték… Hasonlóképpen járt a férfi lesiklók küzdelme is. Nyilván nem segítette a látogatottságot több tényező sem, így például a farkasordító, gyakran -20°C közeli fagy, vagy éppenséggel az igen borsos jegyárak.

Szöulban természetesen azt remélték az olimpiától, hogy rengeteg turistát vonz majd az országba, amelynek idegenforgalmára nem gyakorolt jó hatást az északiakkal fönnálló konfliktus. Ezzel szemben a Turisztikai Minisztérium ma közzétett adatai szerint februárban 1.077.903 turista látogatott Dél-Koreába, ami 16,1%-kal kevesebb, mint egy éve ugyanilyenkor (1.284.241 ember). Mint mindig, most is a kínaiak teszik ki az országba érkező külföldiek legnagyobb részét, ám arányuk 40%-kal zuhant egy év alatt azzal, hogy az idei esztendő második hónapjában 367.017-en jöttek onnan. Feltehetően azért esett vissza az arányuk ily mértékben, mert Kína szankciókat helyezett kilátásba, amiért Dél-Korea engedélyezte, hogy területére egy amerikai légvédelmi rendszert telepítsenek, amely a Pekinggel relatíve jó viszonyt ápoló Észak-Korea esetleges rakéta- vagy nukleáris támadására reagálna. A kínaiakon kívül még japánok (170.543), amerikaiak (76.796) és kanadaiak (76.682) érkeztek számottevő mértékben. Az európaiak összesen voltak 81.452-en.

Ezen adatok ismeretében kijelenthető, hogy a NOB-nak továbbra sem erőssége az olimpiai helyszínek megjelölése, legalábbis turisztikai szempontból semmiképp sem, hiszen Szocsi és Rió után Pjongcsang is eléggé lebőgött ezen a téren. A következő két felnőtt olimpiát is a Távol-Keleten rendezik: 2020-ban Tokió, 2022-ben Peking lesz házigazda. A japán fővárosnak jobbak lehetnek az esélyei a turizmus felfuttatására a játékok idején, hiszen nyári olimpiának lesz az otthona, a pekingiek viszont már most kezdhetnek aggódni, hiszen egyrészt már önmagában a téli rendezés sem túl nagy garancia az idegenforgalom föllendülésére, másrészt a politikai helyzet alakulása, harmadrészt pedig a kínai fővárosban híresen brutális légszennyezettség sem fog pozitívan hatni az adatokra.

A kiemelt kép forrása: GEPA pictures/Matic Klasnek/Gepa/Panoramic

A kiemelt képen a pjongcsangi téli olimpia alpesi sí-helyszínének nézőteréből látható egy részlet, amely február 10-én, a férfiak lesikló edzése alkalmával készült.

Leave a Reply