Sokan pályáznak Marc Márquez trónjára – kezdődik a MotoGP-szezon

A Katari Nagydíjjal ezen a hétvégén kezdetét veszi a gyorsaságimotoros-világbajnokság idei szezonja. A címvédő a Honda spanyol versenyzője, Marc Márquez, aki idén is az egyik fő favoritnak számít, azonban ezúttal talán minden eddiginél több riválisa akadhat a végső sikerért folytatott küzdelemben. A Ducati két pilótája, Jorge Lorenzo és Andrea Dovizioso, a Yamaha két versenyzője, Valentino Rossi és Maverick Vinales, valamint Márquez csapattársa, Dani Pedrosa, illetve a francia Johann Zarco is odaérhet a szakértők szerint az első helyre a végelszámolásnál.

A 2018-as MotoGP-szezon hajnalán rengeteg pilóta reménykedik abban, hogy brillírozni tud az idei évben, s le tudja dönteni trónjáról a királykategória uralkodóját, Marc Márquezt. Ettől függetlenül a 25 éves spanyol, aki a MotoGP-géposztály valaha volt legfiatalabb világbajnoka és futamgyőztese, s emellett számos további rekord birtokosa, most is talán a legnagyobb esélyesnek mondható.

Amennyiben idén is sikerülne megvédenie koronáját, Márquez már ötszörös világbajnok lenne, amivel beérné az örökrangsorban az ausztrál Michael Doohant, és közelebb kerülne a királykategória két legsikeresebb versenyzőjéhez, a hét elsőséggel rendelkező Valentino Rossihoz, és a nyolcszoros bajnok Giacomo Agostinihez. A kiegyensúlyozott katalán, aki több esetben egészen irreális mentésekre is képes volt a tavalyi futamok során, elégedett lehet motorjának a szezonelőtti teszteken mutatott teljesítményével. Spanyol csapattársa, Dani Pedrosa sem szégyenkezhet a tesztelések után, hiszen a Buriramban tartott gyakorláson ő érte el a legjobb időt. Ezen a helyszínen rendezik október 7-én az első Thai Nagydíjat.

Azt, hogy mennyien pályázhatnak a világbajnoki címre 2018-ban, egyelőre nem lehet megmondani, de számos pilóta érzi úgy, hogy idén elkaphatja az évek óta regnáló Márquezt. Közéjük tartozik Andrea Dovizioso, Maverick Vinales, Dani Pedrosa, Valentino Rossi, Jorge Lorenzo és bizonyos szakértők szerint Johann Zarco is. Márquez egy téli interjúban ugyanezt a hat versenyzőt nevezte meg legfőbb ellenfeleinek.

Érdemes néhány mondatot szentelni Johann Zarcóra, a Tech 3 csapat francia pilótájára. Tavaly sokakat meglepett sikerességével, hiszen szatelit (nem gyári) géppel tudott kíválóan teljesíteni, és szinte minden versenyen, amelyen célba ért, ott volt az élmezőnyben. “Rendes, szorgalmas, meglepően sokat tesz bele teljesítményébe, s ezért nagyszerű eredményeket kap jutalomba – nyilatkozta róla Marc Márquez az említett interjúban. Nagyon erősen végzett tavaly”. A Moto2 kétszeres világbajnoka első királykategóriás idényében rögtön megmutatta, hogy joggal lépett fel a legjobbak közé, hiszen két pole pozíciót, három dobogós helyezést és a világbajnokságban egy hatodik helyet tudott fölmutatni, amivel ő lett a legjobb újonc és nem gyári versenyző. Az idei évre a futamgyőzelmet tűzte zászlajára, amitől a tavalyi idény végén csak hajszálak választották el (Malajziában 3, Valenciában 2. volt). “Szeretnék a szezon első versenyétől fogva a győzelemért harcolni, és örülök, hogy ez az érzés van bennem már az első futam előtt” – jelentette ki a francia.

A Márquezre legveszélyesebb pilóták között természetesen ortt találjuk a tavalyi összetett második helyezettjét, a ducatis olasz Andrea Doviziosót, aki 2017-ben el tudta érni, hogy a spanyolt csak az utolsó versenyen avathassák világbajnokká. “Dovi” spanyol csapattársa, a háromszoros világbajnok Jorge Lorenzo számára az lehet a fő célkitűzés erre az esztendőre, hogy megszelidítse olasz kollégáját, s ezáltal visszaszerezhesse múltbéli nagyságát a mezőnyben és a csapaton belül is.

A Yamahánál az örök kérdés idén is megválaszolásra vár: a MotoGP mai mezőnyének egyértelműen legnagyobb alakja, a hétszeres világbajnok Valentino Rossi képes lesz-e rangidősként még egyszer a csúcsra érni? Tavaly nem sok esélye volt erre, s idén is nagyon meg kell küzdenie csapattársával, a második királykategóriás szezonjára készülő Maverick Vinalessel. Mindkettejük számára félsikerrel értek föl a téli tesztek, mivel voltak problémáik a motorral. A japánok a stabilitásra törekednek, hiszen éppen ma jelentették be, hogy a Doktor 2020-ig szerződést hosszabbított az istállóval, tehát 41 évesen is versenyezni fog a MotoGP-ben. Jó kérdés, hogy Vinalessel mekkora harcot fog vívni csapaton belül, s hogy a Yamaha képes lesz-e fölvenni a versenyt a Hondával. Tavaly ez nem nagyon ment a kékeknek, de a gondok ellenére is fogadkoznak, hogy 2018-ban harcban lehetnek a vb-címért. Fogadkozik persze a Ducati is, amelynek a tavalyi formája alapján nagyobb jogosultsága van esélyesnek neveznie magát.

Hogy ki vagy kik lehetnek az idei év sztárjai, az ettől a hétvégétől fogva ki fog derülni: pénteken a szabadedzésekkel ugyanis kezdetét veszi a szezonnyitó Katari Nagydíj hétvégéje, amelynek futamait a szokásoknak megfelelően este, villanyfények mellett fogják megtartani vasárnap.

A kiemelt kép forrása: AFP/lequipe.fr

Leave a Reply