Lille, West Ham: Balhé balhé hátán – 1. rész

VIDEÓKKAL – Ritkán fordul elő, hogy az európai topligákban egy nap leforgása alatt két csapat stadionjában is komoly rendbontásokra kerüljön sor. Szombaton viszont ennek lehettünk szemtanúi. Előbb a West Ham United néhány, magáról megfeledkezett ultrája gondolta úgy, hogy meccs közben berohan a pályára, s közvetlenül a londoni együttes játékosain kéri számon a gárda borzalmas formáját. Mások a VIP-páholyba próbáltak behatolni, mivel azonban itt – a lelátó többi részével ellentétben – szembekerültek biztonsági őrökkel is, így ez a próbálkozásuk kudarcba fulladt. Aztán az este folyamán a Lille-Montpellier francia találkozó végén a hazai csapat nagyjából száz drukkere tört be a pálya gyepére, hogy szintén nekirontson a gárda labdarúgóinak. Nekik sem sikerült végül megütniük senkit, de a West Hamhez hasonlóan komoly büntetésre számíthatnak. Hogyha nem lenne mindkét klub számára erősen gondterhelt ez a szezon, akkor nem tulajdonítanék túl nagy jelentőséget ezeknek az eseményeknek, azonban mind a Kalapácsosok, mind a franciák háza táján botrány botrányt követ, s ezek bizony alaposan rányomják bélyegüket mindkét csapat teljesítményére, hiszen a West Ham zuhanórepülésben tart a kiesőzóna felé, a Lille pedig hetek óta ott tartózkodik. Mindezt úgy sikerült összehozniuk, hogy mindketten komoly reményekkel vágtak neki az idénynek. A két részből álló cikksorozat első felében a West Ham kálváriáját elevenítem fel.

A mostani egymás után már a második olyan szezon, aminek a West Ham United nagy reményekkel vágott neki, de végül nem tudott, nem tud elérni semmit. A Kalapácsosok az elmúlt két nyáron és télen több olyan játékost is igazoltak, akikkel egy minőségi keretet sikerült összehozni, legalábbis látszólag… A gyakorlatban ugyanis egyáltalán nem működik olajozottan a gépezet, hiszen ebben a bajnokságban 30 forduló után mindössze 16. az együttes, amelynek eddig 30 pontot sikerült összeszednie. Csak három pont választja el a gárdát a már kieső helyen tanyázó Crystal Palace-tól, igaz, a 8. pozícióban lévő Leicester is csupán tíz egységgel van a londoniak előtt, ami mutatja, hogy mennyire sűrű a középmezőny a Premier League-ben. Néhány győzelemmel sokat lehet előrelépni, néhány vereség viszont akár a kiesést is okozhatja. Ez utóbbi szituáció érvényesülésére van per pillanat nagyobb esély a West Ham számára, hiszen a csapat legutóbbi három mérkőzését elveszítette, s ami még nagyon aggasztó, hogy a védelem korántsem áll stabil lábakon, hiszen a Liverpool és a Swansea ellen is 4-1-es zakót volt kénytelen elkönyvelni az együttes, míg szombaton a Burnley 3-0-ra diadalmaskodott ellenük az Olimpiai Stadionban.

És akkor elérkeztünk a West Ham-Burnley meccshez, amelyen gyakorlatilag csak egy csapat volt a pályán. Az első félidőben még úgy, ahogy tartotta magát a West Ham, ám a második játékrészben összeomlott a hazaiak védekezése, s az idény meglepetéscsapatának kikiáltott Burnley pontosan negyed óra leforgása alatt lerendezte az összecsapást. Ez, és az elmúlt hetek, de sokkal inkább az elmúlt két szezon szenvedése által fölgyülemlett feszültség pedig most robbant ki a West Ham egyes szurkolóiból.

Előbb ugyanis a 67. percben beszaladt egy drukker a pályára, és a biztonságiak nem épp gyors reakciójának köszönhetően nem is tűnt el onnan gyorsan.

A várakozásból hamar elege lett Mark Noble-nek, a West Ham United csapatkapitányának, aki rátámadt a beszaladó szurkolóra, és elkezdte kifelé lökdösni.

Ha ez nem lett volna elég, alig több mint öt perccel később újabb fanatikusok szöktek be a pályára. Noble ekkor már higgadt maradt, a biztonsági személyzet azonban most sem volt a helyzet magaslatán. Az egyik drukker a szögletzászlót is könnyedén el tudta lopni, sőt, azzal is próbálkozhatott, hogy le tudja-e szúrni a kezdőkörben…

A Nemzeti Sport Online cikkírója szellemesen meg is jegyezte, hogy ha valaki Londonban akar munkát vállalni, akkor hétfőtől érdemes figyelnie a West Ham-nek biztonsági emberek felvételére vonatkozó álláshirdetését. És milyen igaz ez! Ugyanis arról is van videó, hogy a biztonságiak mennyire nem voltak a helyzet magaslatán. Inkább mélységekben jártak, mégpedig álmaik mélységében, hiszen ezen a felvételen 1:45-től látszik, ahogy egyikőjük igen erősen bóbiskol, miközben Angliában, élvonalbeli focipályán közel három évtizede nem látott jelenetek zajlottak körülötte…

“Két éve, mióta átköltöztünk ide (a West Ham a Boleyn Groundról költözött át az Olimpiai stadionba – a szerk.) minden vereség után ez megy. Úgy látszik a szurkolóknak ma lett végleg elegük” – mondta Noble, hozzátéve, ő nem csak játékosa, de elkötelezett szurkolója is a klubnak, és “ha valaki megtámadja a klubot, akkor megvédem, ahogy magamat is. Borzalmas volt az atmoszféra, de nem éreztem úgy, hogy veszélyben lennénk. Ez persze nem segíti a játékosokat, de vagyunk annyira férfiak, hogy túl tudjuk ezen tenni magunkat.”

Noble elmondta, reméli, hogy a szurkolók ezzel az akcióval kiengedték a gőzt, és most már mindenki csak arra koncentrál, hogy a csapat bent maradjon a Premier League-ben.

“Mérgező volt a légkör, különösen a második félidőben, amikor a pályára mentek a szurkolók – idézi a BBC a klub korábbi játékosát, Frank Lampardot. – Mark (Noble) maga Mr. West Ham, törődik a klubbal, ezért reagált úgy, ahogy. Megértem a szurkolókat, akiket új stadionba költöztettek, és, akik európai kupákban akarják látni a csapatot, de a klub csak visszafelé lépeget, a szurkolók pedig válaszokat akarnak. De a meccsek félbeszakítása nem jó megoldás.”

A támadásokból a vezetőségnek is kijutott: a verbális inzultusok hatására a biztonsági személyzet jobbnak látta kiüríteni a VIP-páholyokat még a lefújás előtt. Bezzeg erre fölkeltek…

Botrányok egész sorozata

No, de mielőtt még jobban belemélyednénk a tegnapi balhé tárgyalásába, érdemes inkább azt megvizsgálni, hogyan jutott el ide a West Ham, hiszen az együttes az utóbbi hónapokban nem a sportteljesítmények, hanem a különböző botrányok miatt szerepelt a hírekben.

A csapat nem jutott túl messzire az FA-kupában, hiszen már második mérkőzésén vereséget szenvedett az egykoron élvonalbeli, ma viszont csak harmadosztályú Wigan otthonában. Ez az eredmény önmagában is nagy szégyen, de az még inkább annak számít, amit Arthur Masuaku, az együttes francia védője művelt. Történt ugyanis, hogy egyik ellenfelét leköpte a találkozón, amiért persze azonnali piros lapot kapott, de emellett az angol szövetség (FA) is jutalmazta egy “laza” hatmeccses eltiltással, amely a bajnokságra is érvényes, így még jelenleg sem állhat a csapat rendelkezésére. Láttam a mérkőzés nagy részét, s azt kell mondjam, hogy a londoniak rendkívül fegyelmezetlenül játszottak, s a játék terén is elmaradtak ellenfelüktől, így megérdemelten búcsúztak.

Mindössze három nappal később jött az újabb, a klubbal szemben támadási felületet biztosító történés, egészen pontosan megnyilatkozás. A West Ham számára két szempontból is problémás volt az idei téli átigazolási időszak, hiszen egy átigazolás, és annak hiánya is borította a bilit. Tony Henrynek, a West Ham átigazolási igazgatójának mennie kellett, miután azt nyilatkozta, hogy nem akar a londoni csapat afrikai játékost igazolni.

Többen rasszizmust kiáltottak, miután Henry azt merte mondani, hogy a csapat a téli átigazolási időszakban nem kíván több afrikai játékost leszerződtetni. Az már csak olaj volt a tűzre, hogy az egyik brit lapnak a szakértő megerősítette, korlátozná, hány afrikai játékos lehet a csapatban, ugyanis ha nem szerepeltetik őket állandóan, akkor zendülést és zavart keltenek az öltözőben.

A csapat február 1-jén erősítette meg, hogy a botrány miatt szerződést bontottak Henryvel és a csapat nem tolerál semmiféle diszkriminációt.

A Kick It Out nevű fociszaklap hozta nyilvánosságra a csapat belső levelezését, amiben a következő olvasható:

“Nem kell több afrikai. Ő (egy meg nem nevezett kameruni játékos, akit le akarhattak igazolni – a szerk.) amúgy sem olyan jó focista. Thomas megnézte mit tud, és nemet mondott. Amennyiben a Palace (Crystal Palace, egy másik londoni csapat – a szerk.) el akarja vinni, lelkük rajta” – írta Henry az e-mailben.

A korábbi igazgató leszögezte, hogy nem áll semmiféle negatív diszkrimináció az ügy hátterében, csak szakmai indokok és a tapasztalatai alapján döntöttek így.

“Nem egy problémánk volt Diafra Sakhóval. Ha nem játszattuk a szenegáli játékost, máris perpatvar volt az öltözőben. Ez nem az afrikai emberek elleni kijelentés” – fogalmazott Henry, aki később az egekig dicsérte a csapat másik szenegáli játékosát, Cheikhou Kouyatét.

Vele kapcsolatban is azt mondta, hogy egy nagyszerű labdarúgó, akivel fegyelmezési gondok adódnak, ha nem kap elég lehetőséget a pályán.

Mi tagadás, akármire is gondolt Tony Henry, mindaz, amit az idézett ímélben leírt, félreérthető, éppen ezért nem szerencsés megnyilvánulás, pláne nem egy fontos pozíciót betöltő személy részéről.

Ahogy említettem, egy transzfer is okozott felhördülést a közvéleményben, hiszen a West Ham az átigazolási időszak végén leszerződtette Patrice Evrát az Olympique Marseille-től, aki mint ismert, tavaly ősszel fejbe rúgta csapata egyik szurkolóját a Vitória Guimaraes elleni Európa Liga-csoportmérkőzés előtt, amiért idén június 30-áig eltiltották a nemzetközi kupatalálkozóktól. Előző klubja ezután átadólistára tette a francia játékost, akire így ingyen csaphatott le a West Ham.

Evra játszik is rendszeresen a csapatban, David Moyes menedszer alapemberként számít rá. Rutinos, sokat megélt focista, de úgy vélem, szerencsés lett volna, ha szigorúbban büntetik, s minden, a labdarúgással összefüggő tevékenységtől eltiltják június végéig, mert legyünk őszinték, lenne min elgondolkodnia…

Február végén jött az újabb hír, ami nem hatott jótékonyan a Kalapácsosok megítélésére, kiderült ugyanis, hogy a West Ham United háza táján doppingvétség miatt vizsgálódik az angol szövetség. Az FA közleménye szerint az elmúlt egy évben minimum három alkalommal felejtettek el beszámolni a játékosok hollétéről, így nem lehetett őket alávetni a szúrópróbaszerű vizsgálatoknak.

A West Ham részéről közleményt adtak ki, melyben hangsúlyozták, hogy egyetlen játékos sem doppingolt, mindössze adminisztratív hibáról van szó. A klubnak be kell regisztrálni minden focista címét, itt akadhatott valami probléma. Az ügyben egyelőre nem született ítélet.

Ebből a jó néhány történésből is jól látszik, hogy a West Ham-nél nem csak a csapat nem működik olajozottan, hanem maga a klub sem. A kommunikáció terén komoly hibát követ el egy fontos beosztású vezető, nincs meg a csapaton belül a teljes fegyelem, és a biztonsági személyzet, valamint az adminisztratív gépezet sem végez tökéletes munkát. Emellett persze a csapat teljesítménye jelenti a legnagyobb problémát, ami most már odáig fajult, hogy a szurkolók veszik a bátorságot ahhoz, hogy berohanjanak a pályára, s ott cirkuszt csapjanak. Arra persze nem gondolnak, mekkora bajt hozhatnak ezzel a klubra, hiszen az FA minden bizonnyal nem lesz rest súlyos büntetést kiszabni a West Ham-re a történtekért. Jó kérdés, hogy ennyi probléma után képes lesz-e fölpörögni a gárda, s ki tudja-e vívni a bennmaradást? Cirka két hónap múlva kiderül…

A cikksorozat második részében a Lille csapatával fogok foglalkozni, a velük kapcsolatos írás hétfőn várható.

A kiemelt kép forrása: AFP/BEN STANSALL

Leave a Reply