Otthonról és külföldről is kap hideget-meleget a PSG, jogosan

Mint bizonyára mindenki számára köztudott, a Real Madrid 2-1-re győzött a Paris Saint-Germain otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének kedd esti visszavágóján, így kettős sikerrel jutott tovább. A párizsiak nagyon fogadkoztak, hogy meg tudják fordítani a párharc állását, azonban játékukkal saját szurkolóiknak és a nemzetközi közvéleménynek is csalódást okoztak, s a francia és a spanyol sajtó is elég keményen ekézte a Neymar nélkül fölállni kényszerült együttest. Nasszer Al-Khelaifi klubelnök szerint Unai Emery vezetőedzőnek nem kell távoznia, legalábbis a katari tulajdonos arról beszélt, nem most van itt az ideje a változtatásoknak. Az már más kérdés, hogy a csapatba több milliárd eurót ölő üzletember mit tervez annak érdekében, hogy egyszer végre valahára összejöjjön a hőn áhított BL-győzelem.

Megérdemelten estünk ki – röviden így foglalható össze Julian Draxlernek, a PSG német középpályásának a ZDF számára, közvetlenül a Real Madrid elleni elbukott BL-párharc után adott nyilatkozata.

„A Real higgadtan focizhatott, nem kellett idegeskednie – mondta a lefújást követően Draxler. – Jól járattuk a labdát, de ez nem elég a továbbjutáshoz. Három egyes hátránynál nyomást kell helyezni a Madridra. Nem lehet passzolgatni és várni, hátha találunk egy gólt. Megérdemelten estünk ki. A nyáron négyszázmillió eurót költöttünk el, a kimondott cél az volt, hogy megváltozzon a helyzet, de az idén sem jutottunk tovább a nyolcaddöntőből.”

Úgy bizony! Négyszázmillió euró ide vagy oda, a PSG-nek továbbra sem jön össze az igazi áttörés a Bajnokok Ligájában. Az évek óta a legtöbbet költekező európai klub, amely tavaly nyár óta az átigazolási világrekordot is tartja Neymar 222 milliós megvásárlásával, a legjobb nyolc közé sem jutott el az idei kiírásban.

A párharc madridi odavágóján ugyan előnybe kerültek a párizsiak, ám a Real Madrid ezután átvette a játék irányítását és összességében véve megérdemelten győzött 3-1-re. Az azóta eltelt három hétben a Paris Saint-Germain háza táján gyakorlatilag mindenki arról beszélt, mennyire fontos, hogy összefogjanak a szurkolók a csapatért, nomeg persze az is, hogy eredményesebb focival rukkoljon elő a gárda a visszavágón.

Sokáig nem nagyon kételkedhettünk abban, hogy a PSG valóban képes lehet ledolgozni kétgólos hátrányát a királyiakkal szemben (ahogy az 1993-ban is sikerült), azonban amikor február 25-én Neymar megsérült az Olympique Marseille elleni bajnoki csúcsrangadón, s kiderült, hogy a lábközépcsontjában bekövetkezett fáradásos törés miatt műtétre szorul, egyből sokan elkezdtek, elkezdtünk kételkedni a kirakatcsapat sikerességében.

Ahogy a brazil sztár sérüléséről írott bejegyzésemben is fölvázoltam, Neymar nélkül egyáltalán nem megy olyan jól a PSG szekere, mint amikor ő is ott van a gyepen. Jóval kevesebb gólt szerez, s jócskán kevesebb a kapuralövés is azokon a mérkőzéseken, amelyeken Neymar hiányzik. Bár Edinson Cavani és a legtöbb kíválóság bevethető volt a Real Madrid elleni visszavágón, de Neymar távolléte nem volt túl jó ómen a franciák számára.

A PSG nagyon elszántan készült a nagy meccsre, de a találkozón látottak alapján ez inkább csak a szervezeti kommunikáció és a marketing szintjén volt igaz. A klub egységre szólította föl nem csak saját szurkolóit, hanem a teljes francia fociközvéleményt, mert hittek abban, hogy ha egy ország áll a csapat mögött tizenkettedik játékosként, akkor minden össze fog jönni.

A Real Madridot azonban semmi, de tényleg semmi nem tudta kizökkenteni abból a nyugalmi állapotból, amivel a visszavágóra készült. Az is kevésnek bizonyult a párizsiak részéről, hogy szurkolóik kedd hajnali fél kettőtől kezdve egy csaknem félórás pirotechnikai bemutatót tartottak a spanyol együttesnek otthont adó belvárosi luxusszállodánál. Azt mondjuk erősen kétlem, hogy senki se riadt volna föl a végül a rendőrség által félbeszakított durrogtatásra a madridiak közül, de a Parc des Princes-ben is az a nyugalmi állapot volt látható a csapat focistáin, amiről föntebb is írtam.

Ugyan a mezőnyben inkább a PSG dominált, a kapuk előtt azonban a Real Madrid. Egyrészt több gólt lőtt, másrészt veszélyesebben is támadott. Az is csak a szerencsének volt betudható, hogy Cavani révén egyenlíteni tudott a hazai gárda, hiszen véletlenül pattant be a bokájáról a labda Keylor Navas hálójába. Ezután sem tudott azonban a kellő szintre fölpörögni a Paris Saint-Germain, s valljuk be, az egész meccsen fásult társaság benyomását keltette a francia együttes.

Ez alól csak Marco Verratti volt kivétel, akit azonban az olaszos tűz túlzott mértékben megperzselt, ugyanis egy elkésett becsúszással és egy szükségtelen reklamálással sikeresen összegyűjtött két sárga lapot, így Felix Brych játékvezetőtől megkapta a beutalót az idő előtti zuhanyzásra, vagyis a piros kártyát. Nem csoda, hogy a Le Figaro internetes oldalának egyik szakírója ma reggel egész egyszerűen úgy jellemezte a középpályást, hogy még mindig nem nőtt fel.

Persze nem csak Verratti, hanem a komplett fővárosi legénység is megkapta a magáét a francia és a nemzetközi sportsajtótól a találkozót követően. A L’Équipe “Tout ça pour ça”, azaz Mindez ennyiért? címmel jelentette meg mai számát, utalva Claude Lelouch 1993-ban készült, azonos című filmjére. „A szabályozás határait feszegető erősítés és a meghirdetett szent szövetség [szent csapategység – a szerk.] ellenére nagyobb ellenállás nélkül estek ki, és ugyanúgy eltűntek a BL-színpadról a nyolcaddöntőben, mint tavaly” – panaszkodik a lap.

Eközben Spanyolországban a Marca mai kiadásának első oldalán az áll: „Hogy tanuljanak”. A lap hozzáteszi: „Európa bajnoka focileckét adott a PSG-nek.”

Külön említést érdemel még a marseille-i La Provence napilap tegnapi, közvetlenül a meccs után megjelent Twitter-üzenete, amelyben ironizálták az “Együtt megcsináljuk” jelmondatot, amivel a PSG szurkolói próbálták csapatukat tűzelni.

“Együtt megcsináltuk” – állt a sportrovat bejegyzésében, amelyen azt a fotót is lehetett látni, amelyen Didier Deschamps, a Marseille csapatkapitánya a kezében tartja az 1993-ban megnyert BL-trófeát.

Néhány órával korábban a La Provence komoly vitát gerjesztett a közösségi oldalakon azzal, hogy a sportrovatban “Tous derriére Zidane”, azaz Mindenki Zidane mögött címmel jelent meg írás a mérkőzésről. Miközben több francia klub is arra szólította föl híveit, hogy szurkoljanak a PSG-nek a sorsdöntő összecsapáson, addig az újság egy másik Twitter-bejegyzésében annyit írt, hogy Marseille Zizou-val van. Ezzel alighanem utalni kívántak a Real Madrid francia vezetőedzőjének a hétfői sajtótájékoztatón egy újságírói kérdésre adott válaszára, ami így szólt: “Párizsban vagyunk, de én marseille-i vagyok”. Tudni kell, hogy a gallok legendája Marseille egyik negyedében nőtt föl, s ott kezdett el focizni is.

Persze nem csak a sajtó részéről érték igen kemény kritikák és támadások a párizsiakat, hanem a szakértők részéről is. Arrigo Sacchi, aki korábban a Real Madrid sportigazgatójaként is dolgozott, így fogalmazott a meccsel kapcsolatban: „Azt hittem, látok majd egy PSG-t, amely »késsel a foga közt játszik«, helyette láttunk egy Real Madridot, amely kényelmesen, szivarral a szájában focizott. A Madrid borzasztóan gyenge ellenféllel került szembe. A PSG csupán játékosok csoportja, amit a Real Madrid tud, azt nem lehet megvásárolni”

Mit ne mondjak, őszinte és igen csípős megnyilvánulás volt ez, de sajnos egyet kell értenem vele.

A PSG-be eurómilliárdokat ölt 2011 óta a klub katari tulajdonosa, Nasszer Al-Khelaifi, aki olyannyira készült a mérkőzésre, hogy még a katari emírt is meghívta a VIP-páholyba. Ő azonban a 66. percben, amikor Marco Verratti a kiállítás sorsára jutott, állítólag dühében azonnal elhagyta a stadiont, s hazarepült.

No de visszatérve az üzletemberhez, Al-Khelaifi nem titkoltan azzal a szándékkal vette meg annak idején a Paris Saint-Germaint, hogy pár esztendő leforgása alatt Európa legjobb csapatát varázsolja az együttesből. Ehhez rengeteg sztárjátékost és sztáredzőket igazolt, ám eddig senki sem tudta a nagy álmot valóra váltani. A PSG évek óta majdhogynem egyeduralkodónak számít Franciaországban, ahol ugyan a Monaco tavaly ledöntötte a trónról, de feltehetően csak átmenetileg, mivel a fővárosiak idén ismét nagy fölénnyel vezetik a bajnokságot. A hazai kupákban is évek óta nem nagyon talál legyőzőre a Paris SG, de ezek az eredmények sem a klubvezetésnek, sem a szurkolóknak nem érnek már olyan sokat, mivel mindenki azt szeretné, ha végre a nemzetközi színpadon is produkálna valamit az együttes.

Az már jól megy a párizsiaknak, hogy BL-csoportjukból elsőként jussanak tovább, hiszen ez így volt idén is, de valamiért nem képesek átmenteni az őszi jó formát tavaszra. Az előző két-három idényben egyszer sem sikerült az igazi áttörés, pedig voltak olyan meccsei a PSG-nek, amelyek után azt gondolhattuk, hogy most eljött az a szezon, amikor nem csak Franciaországban, hanem Európában is minden a sötétmezesekről fog szólni. Elég csak a Chelsea elleni 2016-os, idegenben kiharcolt nyolcaddöntős továbbjutásra, vagy a Barcelonával szembeni tavalyi kiütéses odavágós sikerre gondolni. A csapat ezután egyik alkalommal sem tudott hasonlóan jó játékkal előrukkolni, s így fájó búcsút inthetett a BL-trófeának.

Idén egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy a Paris Saint-Germain kiemelkedő játékra lett volna képes bármelyik meccsén is, hiszen ugyan otthon könnyedén verte a Bayern Münchent, de hát az még csak egy csoportmérkőzés volt az ősszel… Nem ott kellett volna a nagy focit bemutatni, hanem most, a Real Madrid ellen.

A végén hadd idézzem még Al-Khelaifi úrnak a tegnap késő este tett kijelentéseit: “Meg kell nyugodnunk, és elgondolkodunk azon, miként tehetjük jobbá a csapatot. Hosszú munka eredménye megnyerni a Bajnokok Ligáját, jó úton járunk. Nincs itt az ideje, hogy változtatásokról beszéljünk, hiszünk a játékosainkban, tovább dolgozunk a drukkereinkért, akik ezúttal is mellettünk álltak.”

Tehát jó úton jár a csapat a katari pénzember meglátása szerint. Már csak az a kérdés, hogy meddig tart ez az út, mert ez most már a szurkolók, a közvélemény, s megmondom őszintén, számomra is kezd kicsit hosszúnak tűnni…

A kiemelt kép forrása: lefigaro.fr/Panoramic

Leave a Reply