Egy futó, aki hét órát taxizott, és egy futam, amiből mindenkit kizártak – nem zajlik zökkenőmentesen a fedettpályás atlétikai vébé

VIDEÓVAL – Mint már köztudott, Márton Anita megnyerte a súlylökést a nagy-britanniai Birminghamben zajló fedettpályás atlétikai világbajnokságon, amivel az első magyar sikert aratta ebben a számban. Számunkra nyilván ez a legfontosabb történése a viadalnak, de több furcsa esemény is lezajlott, amikről még szintén sokáig lehet beszélni. A férfi 400 méteres síkfutás egyik futamából mindenkit kizártak, míg Laura Muir brit 3000 méteres futónak hét órányi taxizás kellett ahhoz, hogy eljusson a helyszínre, mivel az országban hatalmas káoszt okozott a nagy havazás és a viharos szél miatt előállt hófúvások. Muir végül bronzérmet szerzett, így érthető, mekkora boldogság ragadta magával a versenyt követően.

Valószínűleg nem sok példát találunk arra a sporttörténelemben, hogy egy versenyző a tervezettnél jóval későbbi időpontban érkezik meg egy viadal helyszínére, aztán pedig mégis dobogóra tud állni a nem mindennapi megpróbáltatások után.

Laura Muir brit síkfutónak ezt sikerült megcsinálnia még szerdán és csütörtökön. A sportoló a hölgyek 3000 méteres számában kívánt rajthoz állni a birminghami fedettpályás atlétikai világbajnokságon, s úgy tervezte, hogy még szerdán eljut az angliai városba. Csakhogy – mint ahogy Nagy-Britannia és Írország legnagyobb részén – Skóciában is szinte az összes repülőjáratot és vonatot törölték a szigetországban rég nem látott téli ítéletidő miatt. Brit mércével mérve rengeteg hó hullott, ami megbénította a közúti közlekedést is, ráadásul a helyzetet tovább bonyolította az Emma névre keresztelt viharciklon megjelenése is, amely 120 kilométer/órát meghaladó szélsebességgel érkezett meg a hét közepén, ezáltal hatalmas hófúvásokat idézett elő a térségben.

Muir számára tehát szinte lehetetlenné vált az eljutás Skóciából Birminghambe, de ő persze nem adta fel. Előbb a The Sun, majd kicsivel később a Brit Atlétikai Szövetség is arról tájékoztatott, hogy a futó edzőjével, Andy Younggal együtt egy taxiba pattant, s összesen 460 kilométert tettek meg, míg elérték úti céljukat. Hét órával és 1500 fonttal (528 ezer forinttal) később, nem sokkal szerda éjfél előtt megérkeztek Birminghambe. Laura Muir rendkívül hálás volt a taxisofőrnek, aki vállalta a gigantikus utat, s nem csak személyesen köszönte meg neki közreműködését, hanem Twitter-oldalán is áradozott a csodaszámba illő történésekről. Mindössze néhány órát aludt, utána pedig már jelenése volt a világbajnokság helyszínén.

“Igazán azt gondoltam, hogy sosem érünk oda – mondta Laura Muir a The Guardian napilapnak. Teljes erőbedobással havazott, és emellett a taxi két órás késéssel érkezett. Nem tudtuk, hogy sikerül-e eljutnia hozzánk”. A taxi végül megérkezett, és elkezdődhetett az őrült versenyfutás az idővel és az elemekkel. “Amikor átmentünk Carlisle-on (a Skóciától 15 km-re fekvő angol településen – a szerk.), az egy őrült dolog volt. Nem láttuk még a motorháztetőt sem, a szélvédőtörlők lefagytak. Innentől fogva még hat óra telt el, amíg megérkeztünk” – mesélte a 24 éves atléta. Muir nagy küzdelmének végül sokszorosan meg lett az eredménye, ugyanis csütörtökön harmadikként zárt a 3000 méteres síkfutás döntőjében az etióp Gezenze Dibaba és a holland Szifán Hasszán mögött. Ez Laura Muir első érme nagyobb versenyről. A 2016-os riói olimpián a hetedik helyen végzett.

Egy futam, amiből mindenkit diszkvalifikáltak

Nem Laura Muir heroikus eljutása volt a fedettpályás atlétikai vébé egyetlen meghökkentő eseménye. A férfi 400 méteres síkfutás egyik előfutamában ugyanis az összes résztvevőt kizárták! Nem csalás, nem ámítás, az első helyen célba ért futót szabálytalan rajtolásért, míg a másik négy szereplőt pályatévesztésért diszkvalifikálták. Az atlétika történetében először volt példa hasonlóra. A szám harmadik futamáról van szó, amelyben a jamaicai Steven Gayle, a katari Abdalleleh Harroun, a lett Austris Kappinskis, a bahamai Alonzo Russel és a grenadai Bralon Taplin állt rajthoz. A katari, akit az aranyérem egyik esélyesének tartottak, kiugrott a startnál, ezért kizárták. Ezt követően a verseny normálisan lement, csakhogy a négy megmaradt futót utólag együttesen ugyancsak kiszórták a versenyfelügyelők, mivel mindannyian pályát tévesztettek, magyarul: átléptek egy másik sávba, ami a rövid távokon szabálytalannak minősül.

https://youtu.be/gN9vaBOub0Q

Mark Butler, a BBC statisztikusa szerint a sportág történetében ez volt az első eset, hogy egy verseny valamennyi résztvevőjét kizárták, azonban a Twitteren több felhasználó is arról számolt be, hogy volt már precedens hasonlóra. 1944-ben az Egyesült Államokban nem volt a 100 méteres síkfutásnak az Amatőr Atlétikai Unió (AAU) által hivatalosan elismert bajnoka. Jóllehet, Claude Young, az Illinois Egyetem sprintere 10 és fél másodperccel megnyerte a viadalt, azonban utána kiderült, hogy Young és a futam másik öt szereplője is szabálytalanul rajtolt. Tulajdonképpen tehát ez az első eset, hogy mindenkit kizártak egy atlétikai számban, de világbajnokságon (sem szabadtéren, sem fedettpályán) eddig még nem volt példa hasonló történésre.

A kiemelt kép forrása: Steve Feeney/Action Plus/Panoramic

Leave a Reply