Téli olimpia: A második hét történései

VIDEÓKKAL – Magyar szempontból sporttörténelminek minősül a ma befejeződő pjongcsangi téli olimpia, miután férfi 5000 méteres rövidpályás gyorskorcsolya-váltónk aranyérmes lett, ami Magyarország első téli ötkarikás bajnoki címét jelentette. Nemzetközi szempontból is rengeteg emlékezetes eseménynek lehettünk tanúi az elmúlt tizenhat napban. A Visszapillantó rovat a mai napon az olimpia minden fontosabb történésére visszaemlékszik kronologikus sorrendben és két részletben. Délután már megjelent az első rész, most pedig a jön a második, amelyben ennek a hétnek a történéseire pillantunk vissza.

Február 19.

A pjongcsangi téli olimpia második hétfőjén viszonylag „laza” volt a program, bobban, síugrásban és gyorskorcsolyában hirdettek győztest. A magyar küldöttség Swaney Elizabeth révén volt érdekelt a versenynapon – Swaney a versenynap valódi nemzetközi különlegességévé vált kvázi trükkök nélküli lecsúszásával, amely után a Magyar Olimpiai Bizottság átgondolja a küldöttségek válogatási procedúráját.

Magyar versenyző először állhatott rajthoz szabadstílusú síben, Swaney Elizabeth a 24. helyen végzett a selejtezőben, nem jutott döntőbe. Trükkök nélküli csúszásával azonban felkeltette a nemzetközi média figyelmét, no meg a hazai közérdeklődést. Nem feltétlenül pozitív a visszhang.

Rajta kívül azért sportteljesítményeket is láthattunk ezen a napon: a norvég Havard Lorentzen nyerte meg a férfi gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyszámát. Norvégia nyerte meg a férfi síugró csapatversenyt Németország és Lengyelország előtt. A norvégok ezzel megerősítették helyüket az éremtáblázat első helyén.

A férfi bob kettesek versenyében holtversenyes győztest hirdettek: Francesco Friedrich és Thorsten Margis (Németország), valamint Justin Kripps és Alexander Kopacz (Kanada) az olimpiai bajnok. 1998 óta először fordult elő holtverseny az aranyéremért.

A jégtánc rövidprogramjában rekordpontszámot ért el a Virtue, Moir kanadai páros.

Nem Swaney Elisabeth semmire kellő “mutatványa” volt az egyetlen negatív momentuma a hétfői napnak, ugyanis ekkor vált hivatalossá, amit előző nap már megírt a nemzetközi sajtó, miszerint Alekszander Kruselnyickij, a curlingezők vegyes párosában feleségével közösen bronzérmet nyerő orosz sportoló megbukott az olimpia alatt elvégzett egyik doppingteszten, mégpedig a meldoniummal. Mivel a B-próba is megerősítette a doppingvétség tényét, ezért a NOB pár nappal később megfosztotta érmétől az orosz kettőst, a bronzmedália ezáltal a helyosztón vesztes norvégokhoz került.

Swaney Elisabeth nem csinált semmit egyik gyakorlatában sem Pjongcsangban. (Forrás: MOB)
Február 20.

Kanada két aranyérmet szerzett a pjongcsangi téli olimpia 12. napján, ezzel megerősítette harmadik helyét az összetettben. Az élen továbbra is a norvégok álltak, de a németek beérték őket az aranyérmek számában. A franciák jó napot zártak, megelőzték az Egyesült Államokat.

Rövid pályás gyorskorcsolyában a magyar női váltó Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca (tartalék: Heidum Bernadett) összeállításban a 2. helyen ért célba a B-döntőben a világcsúcsot elérő hollandok mögött, szintén a régi világcsúcsidőn belül. Mivel az A-döntőben Kínát és Kanadát is kizárták, a magyar egység a 4. helyen végzett! A számot a házigazda dél-koreaiak nyerték meg hosszas videózás után.

Női 1000 méteren Jászapáti Petra nem jutott tovább, Keszler Andrea viszont a brit Elise Christie kizárása után továbblépett futamából.

Férfi 500 méteren Knoch Viktor elcsúszott és nem jutott tovább a 3. futamból. Liu Shaoang magabiztosan megnyerte futamát, és továbbjutott a csütörtöki negyeddöntőbe. Az utolsó futamban rajtoló Liu Shaolin Sándor igen jó rajt után fölényes győzelmet aratott, ő is folytathatta két nappal később.

A jégtáncosok versenyét a favorit kanadai Tessa Virtue, Scott Moir duó nyerte meg.

Még egy kanadai diadal született ezen a napon: a női szabadstílusú sí félcső versenyszámában (amelynek selejtezőjében egy nappal korábban Swaney bénázott) Cassie Sharpe diadalmaskodott.

A szlovén férfi jégkorong-válogatott tagját, Ziga Jeglicet elbukott doppingvizsgálat miatt hazaküldték az olimpiáról. Jeglic nem jelentett be egy légzéskönnyítő gyógyszert (fenoterol), elismerte hibáját, B-próbát nem is kért. Ő lett az olimpia harmadik doppingolója a már említett orosz curlinges, illetve Szaito Kej, a japánok rövidpályás gyorskorcsolyázója után. Utóbbi még az első héten akadt fenn a doppingellenőrök rostáján.

A biatlonosok vegyes váltójában a már majdnem egy perccel vezető németek befutó embere elszerencsétlenkedte a lövészetet, így Franciaország győzött Norvégia és Olaszország előtt.

Az északiösszetett-versenyzők nagysánc Gundersen-versenyét rendezték meg kedden, amelyen hármas német siker született. A győzelmet végül Johannes Rydzek szerezte meg közülük.

A németek hosszabbításban legyőzték a svájciakat a férfi jégkorongtornán, bejutottak a legjobb nyolc közé, ahol a svédek ellen folytathatták.

Tessa Virtue és Scott Moir nyolc év után ismét nem talált legyőzőre jégtáncban (Forrás: AFP)
Február 21.

Hét versenyszámban hirdettek győztest a Pjongcsangban rendezett téli olimpia szerdai versenynapján. Aranyérmet osztottak női lesiklásban, a női kettes bobosoknál, férfi síakrobatikában, illetve gyorskorcsolyában és sífutásban kettőt-kettőt is, emellett a férfi jégkorongtorna negyeddöntőit és a női bronzmeccset is ezen a napon játszották. Megkezdte szereplését műkorcsolyázónk, Tóth Ivett, aki a rövid programja bemutatása azonnal az internet kedvence lett.

Tóth Ivettnek sikerült, bemutathatta a kűrjét pénteken. A magyar lány a 23. legjobb teljesítményt nyújtotta a női műkorcsolyázók versenyének rövid programjában, így láthattuk őt pénteken is a kűrjével. Ráadásul remek gyakorlata és bátor zeneválasztása miatt igencsak felkapta őt az internet népe, mivel az AC/DC dalára hajtotta végre programját.

Már Tóth Ivett is sokat javított a megítélésünkön a Swaney-sztori után (Forrás: AFP)

Sofia Goggia győzelmével ért véget alpesi síben a női lesiklás. Az olasz mögött a norvég Ragnhild Mowinckel és az amerikai Lindsey Vonn végzett. A 25 éves Goggiának mindenképpen karrierje legjobb eredménye ez az aranyérem, korábban egy világbajnoki bronzérme volt, óriás-műlesiklásban.

A női sífutók csapatsprintjében óriási meglepetésre amerikai győzelem született, Jessica Diggins remekül hajrázva lenyomta a svéd váltót, miközben a bronzérmes norvégoknál Marit Björgen megszerezte pályafutása 14. olimpiai medáliáját. Az USA először nyert aranyérmet sífutásban.

A férfiaknál Norvégia végzett az élen ugyanebben a számban, az Orosz csapat lett a második, míg Franciaország a harmadik.

Lejátszották a női hokitorna bronzmérkőzését is, amelyet Finnország 3-2-re megnyert az oroszok ellen. Érdekesség, hogy a skandináv csapatnak tagja volt a 44 éves Riikka Valila, aki a téli olimpiák legidősebb érmes női jégkorongozójává vált. Már 1998-ban, Naganóban is ott volt, s onnan is bronzéremmel térhetett haza.

Az uraknál még csak a negyeddöntőket rendezték, ahol hatalmas szenzáció született, miután Németország hosszabbításban 4-3-ra verte a négy évvel ezelőtt döntős Svédországot. A másik mérkőzésen Kanada 1-0-ra nyert Finnország ellen, így ugyancsak bejutott az elődöntőbe. Csehország 2-2-es rendes játékidő, valamint hosszabbítás után, szétlövésben kiejtette az Egyesült Államokat, míg az Orosz csapat 6-1-re lemosta Norvégiát.

A cseh-amerikai meccsen született az olimpia egyik, alighanem a legjobban sikerült, teljesen a véletlen műveként létrejött fotója:

A Mariama Jamanka kormányozta német női bobos duó 7 századdal gyorsabbnak bizonyult az amerikaiaknál, így megszerezték az aranyérmet! Második az amerikai, harmadik a kanadai egység.

A gyorskorcsolyázóknál a csapatversenyekre került sor. A férfiaknál Norvégia diadalmaskodott, miután a döntőben legyőzte Dél-Koreát. A bronzérmes Hollandia lett. A hölgyeknél Japán végzett az élen, miután legyőzte Hollandiát, a bronzérmet pedig az amerikaiak nyakába akasztották.

Síakrobatikában a férfiak síkrossz számában a kanadai Brady Leman lett az olimpiai bajnok, az ezüstérmet honfitársa, Kevin Drury, míg a bronzot az orosz Szergej Ridzek kapta.

Ez a rendkívül informatív Twitter-bejegyzés mindent elárul a német hokisok lélekállapotáról, miután a negyeddöntőben kiejtették a svédeket (Forrás: Twitter)
Február 22.

Ez a nap bevonult a magyar sport történelmébe, ugyanis megszületett az első magyar téli olimpiai bajnoki cím! A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang összeállítású 5000 méteres férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó megnyerte a döntőt a pjongcsangi téli olimpián, megelőzve Kínát, Kanadát és a fináléban egyik versenyzője bukása miatt jócskán leszakadva célba érő Dél-Koreát.

Így nyilatkoztak hőseink a döntő után az M4 Sportnak:

Liu Shaolin Sándor: Nagyon össze kellett rakni magunkat fejben, és hát… mi vagyunk a legjobbak! Egy hibát sem követtünk el, mindenki nagyon akart. Még mindig szótlan vagyok. Az utolsó váltásnál tudtam, hogy ha csak a kanadaiak vannak előttünk, akkor biztosan csak a pályát fogják tartani, és hogy engem biztos nem szed le senki, mert ha megteszi, akkor én leszek a legnagyobb lúzer. De megcsináltam, és úgy haraptam a végén a levegőt, ahogy senki.”

Liu Shaoang: Váltóban eltűntek a magánproblémák. A 38 éves várakozásnak most már vége van, és egyből egy aranyéremmel. Ez hihetetlen!

Burján Csaba: Még felfoghatatlan az egész. Kemény futam volt, de nyugodtan akartunk korizni, és ez sikerült. Ha belegondolok, hogy nyolc-kilenc évesen nyitott pályán kezdtünk el korizni, és most itt vagyunk a világ tetején, ez eszméletlen!

Knoch Viktor: Ültünk a szobában, és mondtam a többieknek, hogy kerültünk mi ide? Büszke vagyok erre a csapatra, ezt a győzelmet nem lehet felfogni… Biztos voltam benne, hogy mindegy hol végzünk, elsírom magam a végén. Nagyon kimerültem mentálisan. Aztán beértem, és nem éreztem semmit. Nem éreztem magam boldognak, nem tudom még átérezni, ahhoz kell egy pár nap.

Lina, a magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó edzője is megszólalt:

„Ádó (ez Liu Shaoang beceneve) is nagyot futott. Mondtam is neki, hogy »Szia, Ádó! Félelmetes, fantasztikus voltál. Tökéletes munkát végeztél!«”

„Shaolin utolsó két köre is fantasztikus volt. Amit elterveztünk, az be is jött. Hosszú volt az idő az első naptól az utolsóig. Hihetetlen, amit elértünk. Az elmúlt években napi 12-14 órákat dolgoztunk, hogy itt lehessenek.”

„Ha jó gyorskorcsolyázókat akarsz nevelni, az nagyon kemény munka. Nekünk négy jó gyorskorcsolyázónk volt, akiket tökéletes fizikai és mentális állapotban kellett tartani akkor is, amikor veszítettek.”

„Shaolin az ötszáz után egy kicsit összetörve ült az öltözőben, mert A-döntőt akart menni, és érmet szeretett volna nyerni. Beszélgettünk öt percet, és mondtam neki, hogy »menjünk neki a következőnek! Nem kell ezen gondolkodni, keménynek kell lenned, mert te vagy a kulcsfigura ebben a váltóban«. Ha mentálisan leeresztesz, akkor a többiek sem tudják, hogy mit kell tenni. Tökéletes munkát végzett négy perc alatt. Elkezdett zenét hallgatni. Fantasztikus, hogy ebből felállt, és nyert mindenkiért.”

A döntő felvétele:

A mieink hatalmas sikerén túl is voltak események Pjongcsangban:

Az északi összetett csapatversenyét a németek nyerték meg, akik így a sportág mindhárom aranyérmét begyűjtötték.

A síugrásban Ausztria volt a legjobb, időre átszámítva hat másodperccel indulhattak korábban a németeknél, 19-cel a japánoknál és 27-tel a címvédő norvégoknál a 4×5 km-es sífutó váltóban. A németek gyorsan ledolgozták a hátrányt, a norvégok pedig felértek a japánokra, és módszeresen elkezdték behozni az éllovasokat. A német Vinzenz Geiger azonban nem akarta megvárni, hogy a két üldöző felérjen rá, ezért otthagyta osztrák riválisát és több mint tíz másodperces előnnyel váltotta Fabian Riesslét.

Ő viszont alaposan megnyomta az iramot, így a különbség rövidesen félpercesre nőtt, a többiek ezt követően inkább az ezüstéremre koncentráltak. Féltávnál a németek előnye 40 másodperc fölött volt, az utolsó váltásnál pedig már egy perc, azonban az üldözők megfogyatkoztak, mart a japánok lemaradtak, igaz a norvégok is kaptak hat másodpercet.

Utolsó emberük, Jörgen Gräbak azonban megfordította az állást, így végül a toronymagasan győztes németek mögött ők lettek az ezüstérmesek, a bronz pedig az osztrákoké lett.

Michelle Gisin győzelmével ért véget a női alpesi sízők kombinációs versenye. A lesiklásban a várakozásnak megfelelően Lindsey Vonn volt a legjobb, mögötte a mostani játékokon két ezüstöt szerző norvég Ragnhild Mowinckel és Michelle Gisin következett, előbbi 74, utóbbi 77 százados hátránnyal.

A műlesiklásban Mowinckel gyengébben teljesített, ellenben Gisinnel, aki menete után átvette a vezetést. Egyedül Vonn előzhette volna, meg, de nem sokkal a rajtja után az amerikai rálépett az egyik kapura, és kiesett.

Gisinnek volt már egy vb-ezüstérme ebben a szakágban, de aranyat sem itt, sem olimpián nem tudott nyerni. Sőt, a világkupákon sem győzött soha. Olimpiai arannyal tört meg ez a sorozat…

A biatlonosok női váltóversenyében a győzelmet a viharos szélben és hózáporban a fehéroroszok szerezték meg a svédek és a franciák előtt.

Szakadó hóesésben és erős szélben kezdődött a verseny, ami nem igazán kedvezett a lövészeteknek. Ez már a második sorozatban érzettette hatását, mert a toronymagas favorit németek részéről Franziska Preuss kényszerült büntetőkörre. Az első váltásnál az olaszok vezettek, vesztükre, mert Dorothea Wierer csúnyán ellőtte magát és ő két büntetőkörre mehetett.

A negyedik lövészetre így a szlovák Anastasiya Kuzmina érkezett elsőként, de ő és a norvégok is mehettek büntetőkörre, így Wierer visszavette a vezetést a finnek és a fehéroroszok előtt. A fekvő lövészetekkel nem volt különösebb gond, állóban azonban rengeteget rontottak a versenyzők. Így aztán a harmadik emberek után a fehéroroszok vették át a vezetést, akiknél Darja Domracseva volt a befutóember.

Az utolsó lövészetnél azonban ő is megremegett, mindhárom póttöltényre szüksége volt, de büntetőkört nem kellett futnia, s így több mint hat másodperces előnye volt a francia Anais Bescond előtt, míg a svédeknél Hanna Öberg érkezett 11 másodperces hátránnyal. Domracsevával azonban futásban kevesen tudják felvenni a versenyt, meg is nyerte, míg az ezüstérmet a svédek szerezték meg.

Végül, de nem utolsó sorban a női jégkorongtorna döntőjéről is essen pár szó! A győzelmet az amerikaiak szerezték meg, szétlövéssel 3–2-re megverték a legutóbbi négy olimpián győztes Kanadát, így 1998 után másodszor ülhettek a női hoki trónjára ötkarikás játékokon.

A találkozón az amerikaiak szereztek vezetést, fél perccel az első harmad vége előtt Hilary Knight talált Shannon Szabados kapujába, kihasználva ezzel harmadik emberelőnyüket. Sokáig azonban nem örülhettek a vezetésnek, mert a szünet után két perccel Haley Irwin előbb egyenlített, majd a harmad közepén Marie-Philip Poulin a vezetést is megszerezte a kanadaiaknak.

A záró harmadban elkeseredetten támadtak az amerikaiak, de eleinte elsősorban így is a kanadaiak előtt adódtak gólhelyzetek, leszámítva Brianna Decker lehetőségét, ami után azonban elég csúnyán lekönyökölték a védők a játékost, de a játékvezetők nem láttak okot a kiállításra. A vége felé azért a kanadaiak magyar származású, eddig kétszeres olimpiai bajnok kapusának, Szabadosnak is akadt védeni valója, ő azonban sokáig lehúzta a rolót.

Az 54. percben hárman vezethették egy védőre a korongot a kanadaiak, de Laura Stacey elönzőzte a lehetőséget, a lepattanóból pedig Monique Lamoureux-Morando lépett ki ziccerben és egyenlített. Az amerikaiak a végén kihasználatlanul hagytak egy újabb emberelőnyt, így aztán jöhetett a hosszabbítás.

A négy-négy elleni játékban inkább az amerikaiak akarata érvényesült, a kanadaiak egyre többször adták el a korongot, és csak egyéni akciókkal próbálkoztak, míg az amerikaiak remekül játszottak össze, s ez a kapura lövések számában is megmutatkozott, gólt azonban nem ért. 95 másodperccel a vége előtt emberelőnybe kerültek a kanadaiak, de ekkor sem esett gól – következett a szétlövés.

Az első párból az amerikai Gigi Marvin volt eredményes, aztán Meghan Agosta egyenlített. A negyedik párban Mélodie Daoust és Amanda Kessel is eredményes volt, az ötödikben mindenki kihagyta. A hatodik párban Jocelyne Lamoureux-Davidson az amerikaiakat juttatta előnyhöz, s mivel Agosta hibázott, az amerikaiak lettek az olimpiai bajnokok. a vezetést is megszerezte a kanadaiaknak.

A mindent eldöntő találat:

Február 23.

A női műkorcsolyázók kűrjét rendezték pénteken. A győzelmet az orosz Alina Zagitova szerezte meg, honfitársa, Jevgenyija Medvegyeva előtt. A magyar színeket képviselő Tóth Ivett a 23. helyen végzett.

A férfi gyorskorcsolyázók 1000 méteres számában holland aranyérem született, Nagy Konrád a 21. helyen fejezte be a szereplést.

A férfi jégkorongtorna első elődöntőjében az Orosz csapat 3–0-ra verte Csehországot, s jutott a döntőbe, míg az utolsó aznapi eseményen, a másik elődöntőben Németország óriási mérkőzésen 4–3-ra múlta felül a címvédő kanadai válogatottat, amivel az egész olimpia egyik legnagyobb szenzációját vitte véghez.

Norvégia már a 37. érmét szerezte ezen a napon, amivel egyre került attól, hogy új rekordot állítson föl az egy téli olimpián megszerzett medáliák számát tekintve.

Február 24.

Ezen a napon szerepeltek utoljára magyarok Pjongcsangban. Az alpesi sízők csapatversenyében a legjobb 16 között Svájccal csaptak össze a mieink. A papírformának megfelelően az alpesiek jutottak tovább, akik végül meg is nyerték a számot, így a magyar együttes az előkelőnek mondható 9. helyen zárta az olimpia programján először szerepelt számot. Önmagában az is bravúrnak számított, hogy Magyarország részt vehetett ebben a számban, ugyanis a kvóták újraosztása során az utolsó indulási joghoz jutottak hozzá Kékesi Mártonék.

A párhuzamos óriás-műlesiklással zárult a hódeszkások programja az olimpián. A győzelmet a férfiaknál a svájci Nevin Galmarini, a nőknél pedig a cseh Ester Ledecká szerezte meg, miután néhány napja az alpesi sízőknél szuper-G-ben már nyert, így a cseh hölgy az első, aki egy téli olimpián két különböző sportágban is olimpiai bajnok lett (a hőskorban volt már olyan, aki sífutásban és északi összetettben is győzni tudott, de az egy sportág két külön szakágának számít).

Az amerikaiak is történelmet írtak a férfiak curlingtornáján, a döntőben 10–5-re legyőzték a svédeket – a 8. endet bravúrosan, 5–0-val húzták be. Korábban sohasem nyerték meg az olimpián a curlinget, egyetlen érmük 2006-ból egy bronz volt eddig. Az már csak bónusz, hogy a döntő után a női győzteseknek járó aranyérmet akasztották a fiúk nyakába… A női bronzmeccset is lejátszották, Japán háromszor egyenlítve 5–3-ra legyőzte Nagy-Britanniát.

Ázsiai győzelmek születtek a gyorskorcsolyázók számára először megrendezett tömegrajtos számban, a férfiaknál a koreai Li Szung Hun, a nőknél a japán Takagi Nana győzött.

Kanada lett a férfi jégkorongtorna bronzérmese, miután gólgazdag meccsen 6–4-re legyőzte Csehországot.

Február 25.

És végül eljött a mai nap, vagyis a játékok zárónapja. Dél-Korea nem tudta megszerezni újabb aranyérmét, miután kikapott a női curlingtorna fináléjában Svédországtól. A távol-keletiek azonban így is éremtermés szempontjából a legsikeresebb téli olimpiájukat tudhatják a hátuk mögött.

A férfi négyes bobversenyt a Francesco Friedrich vezette német egység nyerte, amely a négyből három futamot is behúzott. Az előző naphoz képest annyi változás történt a sorrendben, hogy a negyedik futamban a németek második csapata behozta hátrányát a második helyen álló dél-koreaiakkal szemben, így két ezüstérmet osztottak ki (a férfi ketteseknél az élen született holtverseny a kanadaiak és a németek között). A házigazdák így is történelmi érmet szereztek, hiszen ebben a sportágban eddig soha nem állhattak dobogóra dél-koreaiak.

A németek így mindhárom bobos számban aranyérmet szereztek, ez volt a 14. aranyérmük az olimpián – ez egyébként rekordbeállítás az egy nemzet által egy téli olimpián megszerzett aranyak számában. Ezzel egy időre át is vették a vezetést az éremtáblázaton.

Férfi hokisaiknak még volt esélyük aranyérmet nyerni, s mindössze 56 másodperc választotta el őket a szenzációs sikertől az oroszok elleni döntőben. De nézzük meg szép sorjában, mi minden történt a mérkőzésen!

Németország döntőbe jutása a hokitornán azzal együtt is meglepetés volt, hogy a NHL-esek nem tudtak részt venni a játékokon a liga tiltása miatt. Korábban két bronzérme volt, így mindenképpen története legeredményesebb olimpiáját könyvelhette el az eredménytől függetlenül.

Elképesztő, ahogy Vjacseszlav Vojinov időzítette az oroszok vezető találatát. Az első harmadból már csak fél másodperc (!) volt hátra, amikor a kapuba bombázott.

Ez persze nem törte le a németek harci kedvét. A második játékrész felénél Felix Schütz egyenlített.

És jött a hihetetlen harmadik harmad.

53:21-nél Nyikita Guszev ismét vezetéshez juttatta az oroszokat, ám csak tíz másodpercig tartott az előny. Ugyanis 53:31-nél már 2–2 állt az eredményjelzőn, mert Dominik Kahun egyenlített…

Guszev gólja:

Kahun gólja:

Három és fél perc volt hátra, amikor a németek megszerezték a vezetést! Jonas Müller révén. Ekkor nem lehettek szavaink arra, amit láthattunk.

2 perc és 11 másodperccel a vége előtt a németek emberelőnybe kerültek, persze, hogy az emberhátrányba került oroszok ütöttek gólt…

 

Az igazsághoz tartozik, hogy az oroszok lehozták a kapust, muszáj volt kockáztatniuk. Bejött, Guszev volt ismét eredményes.

Maradt a 3–3, mert egy ilyen döntő hosszabbítást érdemel!

A húszperces ráadásból hét perc telt el, amikor a rutinos Ilja Kovalcsuk eldönthette volna a meccset, ám közvetlen közelről nem tudott a majdnem üres kapuba emelni. A kapuson nem múlt.

A döntő pillanat 69:11-nél érkezett el. Patrick Reimert kiállították, és a négy a három elleni szituációt az oroszok kegyetlenül kihasználták. Pontosabban Kirill Kaprizov ütötte be a mindent eldöntő gólt.

Szenzációs döntő volt!

Ezzel a sikerrel Pavel Dacjuk tagja lett a Tripla Arany-klubnak, ő a 28. olyan játékos, aki olimpiai és világbajnok, valamint Stanley Kupa-győztes. Az orosz sztár 2002-ben és 2008-ban nyert észak-amerikai bajnokságot a Detroit Red Wings csapatával, és 2012-ben volt világbajnok.

A németek ezüstérmükkel történetük legjobb ötkarikás eredményét érték el. A győztes hokisok a Nemzetközi Olimpiai Bizottság égisze alatt szereplő orosz küldöttség második aranyát nyerték a műkorcsolyázó Alina Zagitova után.

Az olimpia utolsó versenyszáma a női sífutók 30 kilométeres klasszikus stílusú viadala volt. A győzelmet a norvég Marit Björgen szerezte meg, s sikerének köszönhetően az utolsó pillanatban a norvégok visszavették az első helyet az éremtáblázaton.

A norvégok éremrekordere olyan tempót diktált végig a versenyen, hogy a táv negyede után gyakorlatilag mindenkit lerázott maga mögül, s féltávnál már 50 másodperces előnye volt úgy is, hogy ő lécet cserélt, az üldözői viszont nem.

Gyakorlatilag innen az ezüstérem sorsa volt kérdéses, s eredetileg egy négyes csoport üldözte a norvégot: két finn, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, az osztrák Teresa Stadlober és a svéd Charlotte Kalla. Utóbbi és Niskanen idővel leszakadt, Stadlober pedig pályát tévesztett, így maradt Pärmäkoski. Viszont mögé két új kihívó, a norvég Ingvild Flugstad Östberg és a sprintet megnyerő, svéd Stina Nilsson zárkózott fel a táv háromnegyedénél.

Björgen előnye ekkor már nagyjából két perc volt, s végül izgalommentesen szerezte meg nyolcadik olimpiai bajnoki címét. Az öt olimpián megszerzett további négy ezüst és három bronz azt jelenti, hogy ő lett minden idők legeredményesebb téli olimpikonja, megelőzve honfitársát, a sílövő Ole Einar Björndalent, aki nyolc arany és négy ezüst mellett egy bronzéremig jutott.

Pärmäkoski ezüstjét sem fenyegette senki, azonban a bronzért nagyot meccselt Nilsson és Östberg, amiből azonban végül előbbi jött ki jól, s a legrövidebb táv aranya mellé megszerezte a leghosszabb bronzát. A verseny legpechesebb versenyzője címet azonban Stadlober érdemelte ki, aki azok után, hogy a második helyen haladva egyszer rossz útra tévedt, menet közben még egyszer eltévedt, így egy biztosnak látszó érem helyett csak kilencedikként zárt.

Björgen aranyának köszönhetően Norvégia az utolsó pillanatban visszavette az első helyet az éremtáblázaton az ugyancsak tizennégy aranyérmet, de kevesebb ezüstöt szerző Németországtól. Mindkét ország beállította a kanadaiak eddigi téli aranycsúcsát, amelyet 2010-ben Vancouverben állítottak fel. Emellett a norvégok 39 éremre javították az egy ország által egy téli olimpián megszerzett érmek számát, amit az amerikaiak 37-tel tartottak eddig.

Ezután már csak a záróünnepség maradt hátra, amelyen Pjongcsang elbúcsúzott, Peking pedig bemutatkozott. Négy év múlva, 2022. február 4. és 20. között ugyanis a 2008-ban nyári játékoknak otthont adó kínai főváros lesz a téli olimpia házigazdája. Peking főpolgármestere átvette az olimpiai zászlót Pjongcsang vezetőjétől, majd egy nyolc perces műsorban megmutatták, mivel várják a világot négy esztendő múlva. A ceremónián ismét Pita Taufatofua, a sífutóknál 114. helyen célba érő tongai sportoló lopta el a show-t, aki ismételten félmeztelenül vonult be a küzdőtérre, mint a nyitóünnepségen és a 2016-os riói nyári olimpia nyitányán is.

Ezután talán stílszerű, ha az alábbi képpel zárom le a pjongcsangi téli olimpia összefoglalóját:

Forrás: AFP

Az olimpiával még fogok foglalkozni a jövő héten egy-két bejegyzésben, úgyhogy már csak emiatt is érdemes lesz követni a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply