Téli olimpia: Úgy tűnik, a tiszta orosz sportolók is doppingolnak

Nagy vihart csapott vasárnap délután a hír, miszerint egy, a pjongcsangi téli olimpián szerepelt orosz sportoló pozitív doppingmintát adott le a játékokon elvégzett egyik ellenőrzés során. A B-próba elvégzése után ma reggelre kiderült, hogy nem is akárkiről van szó, mint Alekszander Kruselnyickijről, aki a curlingezők vegyes párosában feleségével bronzérmet szerzett a múlt héten. A sportoló azzal a meldoniummal akadt fönn a rostán, amellyel annak idején Marija Sarapova is. Mint köztudott, Oroszország saját nevén és zászlaja alatt nem vehet részt a vasárnapig tartó ötkarikás játékokon, helyette az “Olimpiai Atléták Oroszországból” elnevezésű küldöttség szerepel, amelybe csak egy nagyon szigorú átvilágítás után kerülhettek be a sportolók. Amennyiben bebizonyosodik a doppingvétség ténye, akkor ez komoly csapást jelentene az olimpiai mozgalomra és az orosz sportra is.

Könnyen lehet, hogy a Pjongcsangban zajló téli olimpia legnagyobb botránya tört ki vasárnap délután. Akkor számoltak be róla először a különböző orosz és nemzetközi médiumok, hogy az orosz küldöttséget hivatalosan értesítette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) arról, hogy egyik versenyzőjük megsértette a doppingellenes szabályokat. Mivel akkor még csak az ún. A-próba eredménye alapján lehetett tudni a doppingolásról, s az érintett sportoló kérte a B-próba elvégzését, ezért sem a NOB, sem a játékokon doppingvétséget elkövető atléták ügyeiben sürgősséggel eljáró Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) nem hozta nyilvánosságra sem az érintett olimpikon nevét, sem pedig azt, hogy melyik sportágban szerepelt.

A CAS ma reggel, miután a B-próba megerősítette az A-próba eredményét, hivatalosan közölte, hogy Alekszander Kruselnyickij, az orosz olimpiai atléták curlinges vegyes párosának férfi tagja akadt fönn a rostán az egyik pjongcsangi ellenőrzés alkalmával. Mint ismert, Kruselnyickij feleségével, Anasztaszja Brizsgalovával közösen bronzérmet szerzett a múlt héten az olimpián. A CAS arról nem adott tájékoztatást, hogy mely tiltólistás anyaggal bukott le Kruselnyickij, ám egy, az ügyet közelről ismerő forrás az AFP francia hírügynökséggel vasárnap este azt tudatta, hogy az A-próba a meldonium jelenlétét mutatta ki a versenyző mintájában. A CAS jár el a játékokon bármiféle vétséget elkövető sportolók és edzők ügyeiben. A hagyományosan a svájci Lausanne-ban székelő testület az olimpia idejére kitelepült Pjongcsangba, hogy a helyszínen, sürgős eljárás keretében vizsgálja meg a beadványokat. Ők fognak dönteni arról is, Kruselnyickij milyen büntetésre számíthat.

Újabb hidegzuhany Oroszországnak

Amennyiben bebizonyosodik, hogy Kruselnyickij szándékosan és doppingolás céljából nyúlt a meldoniumhoz, akkor minden bizonnyal feleségével együtt megfosztják bronzérmétől. Ebben az esetben a NOB-nak meg kell vizsgáltatnia ismételten a negyedik helyen végzett norvég páros doppingmintáit is, s amennyiben azok tisztáknak bizonyulnak, akkor az övék lesz a bronzérem. Ez az újabb ügy komoly csapást jelent az olimpiai játékokra és Oroszországra is. A 2016-ban kiadott McLaren-jelentés megállapította, hogy az oroszok központilag szervezett doppingrendszert működtettek, aminek segítségével számos sportolójuk nyert érmet a 2014-es szocsi téli olimpián. Összesen 33 medáliát szerzett Oroszország a hazai rendezésű olimpián, ám ebből azóta 11-et elvesztett a tömeges doppingolások miatt. Ez vezetett el oda, hogy a NOB december 5-én felfüggesztette az Orosz Nemzeti Olimpiai Bizottságot (ROC), vagyis kizárta Oroszországot a játékokról, s az orosz sportolók számára csak az ötkarikás lobogó alatt, az “Olimpiai Atléták Oroszországból” nevű delegáció keretében engedélyezte a pjongcsangi részvételt, ám ehhez egy nagyon szigorú átvilágításon kellett átesni: az indulni szándékozó atlétáknak hitelt érdemlően kellett bizonyítaniuk, hogy sosem nyúltak doppingszerhez, s nem produkáltak pozitív doppingtesztet semmilyen versenyen sem, s versenyen kívüli kontroll során sem.

Végül összesen 168 orosz sportoló kapott meghívást a NOB-tól a vasárnapig tartó téli olimpiára. Amennyiben valamelyikőjük aranyérmet szerezne (amire eddig még nem volt példa), akkor annak tiszteletére az olimpiai himnuszt játsszák le, s persze az ötkarikás zászlót vonják fel az eredményhirdetés során. Az orosz eltiltás hivatalosan a játékok vasárnapi záróünnepségéig szól, ám Kruselnyickij mostani lebukása szinte garancia arra, hogy az olimpiai szervezetnek át kell gondolnia Oroszország visszaengedését a mozgalomba. Nem lennék meglepve, ha meghosszabbítanák az orosz olimpiai bizottság felfüggesztését, de korai lenne még azt latolgatni, hogy mi történhet a következő hetekben, hónapokban.

Sarapova is a meldoniummal bukott le

Nem ez az első eset az orosz sportéletben, hogy egy versenyző a meldoniummal bukott meg egy doppingteszten. Marija Sarapova, az oroszok korábbi világelső, többszörös Grand Slam-győztes teniszezője ugyancsak ezzel az anyaggal akadt fönn az ellenőrök rostáján a 2016-os Ausztrál Openen. Sarapova utólag azzal védekezett, hogy a Mildronate nevű gyógyszert szedte szívritmuszavaraira és cukorbetegségére, amelynek hatóanyaga a meldonium. Csakhogy ez az anyag 2016. január 1-jével tiltólistás lett, ám a szőke szépség – saját bevallása szerint – nem nyitotta meg idejében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől (WADA) kapott levelet, amelyben tájékoztatták minderről, ezért fogalma sem volt, hogy Melbourne-ben már szabálysértő módon szedte ezt a gyógyszert. Orvosi engedéllyel használhatta volna, de persze – mivel mit sem tudott a tiltásról – ezt nem tette meg.

“A gyógyászatban antiischemiás szerként, a szív anyagcseréjének javítására, szívelégtelenség kezelésére vezették be, de kiderült, nemcsak kardiális hatása van, hanem izomerő fokozására, izomtömeg-növelésére is alkalmas” – mondta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője 2016 tavaszán az Indexnek a meldoniumról.

Ezt a hatást bátran kihasználták az elmúlt bő tíz évben, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nem véletlenül monitorozta évek óta a meldoniumot. „Egy-egy szer monitorozása évekig tart, a tudományos kutatásokkal igazolni kell a tényleges teljesítményfokozó hatást, és eközben a szedési szokásokat is vizsgálják a levett minták alapján. Az egyértelművé vált, hogy a meldoniumhasználat ugrásszerűen megnőtt a Baltikumban és Kelet-Közép-Európában” – mondta Tiszeker.

Sarapova 2016 júniusában két éves eltiltást kapott a Nemzetközi Teniszszövetségtől, de a Nemzetközi Sportdöntőbíróság még az év októberében tizenöt hónapra mérsékelte a büntetést, amiből tavaly térhetett vissza a teniszezőnő.

Ezek alapján tehát lehet arról szó, hogy Alekszander Kruselnyickij is betegségre szedett (engedéllyel) meldonium-tartalmú gyógyszert, de erről eddig semmilyen hír nem érkezett. Ha mégis kiderülne, hogy ez így történt, akkor valószínűleg megússza az eltiltást, ahogy az az asztmára használatos szalbutamollal fönnakadt Chris Froome esetében is kinéz.

A fő fotó forrása: CATHAL MCNAUGHTON/REUTERS

Leave a Reply