Téli olimpia: Ezúttal aranyérmet hozott Martin Fourcade-nak a célfotó

Martin Fourcade, a biatlon jelenlegi legnagyobb alakja nem mindennapi befutó végén tudta megnyerni a pjongcsangi téli olimpia tömegrajtos versenyét. A francia klasszis a német Simon Schempp-el a szó szoros értelmében a legutolsó milliméterig harcolt az aranyéremért, amelynek sorsáról végül a célfotónak kellett döntenie, így pedig Fourcade végzett az élen. A gall biatlonosnak volt már dolga a célfotóval ötkarikás játékokon, hiszen négy évvel ezelőtt, Szocsiban így szenvedett vereséget. Most a sors igazságot szolgáltatott számára.

Martin Fourcade megszerezte második olimpiai bajnoki címét a Pjongcsangban zajló téli ötkarikás játékokon. A francia biatlonos a férfiak tömegrajtos számában diadalmaskodott, de nem volt sétagalopp számára a viadal. Fourcade az első lövészetben hibázott, így büntetőkört kellett futnia, amivel jókora hátrányba került a hibátlanul lövőkkel szemben, s egészen a 19. helyig csúszott vissza. Mivel azonban riválisai is sorozatosan rontottak a későbbi lövészetek során, ő viszont hibátlanul tudott célozni, ezzel visszajött a versenybe, s esélye volt arra, hogy összességében négyszeres olimpiai bajnokká váljon.

Forrás: AFP

Ezért viszont őrületes véghajrát kellett vívnia a német Simon Schempp-el, akivel oda-vissza előzgették egymást az utolsó métereken, s végül szabad szemmel esély sem volt eldönteni, hogy melyikőjük jött át hamarabb a célvonalon. Természetesen a szervezőknek sincs sasszemük, célfotójuk viszont annál inkább volt. Ennek segítségével sikerült megállapítani, hogy Fourcade néhány centiméterrel ugyan, de Schempp előtt ért célba, így pedig őt hozták ki győztesnek. A francia biatlonosnak nem ez volt az első hasonló befutója ötkarikás játékokon, hiszen a 2014-es szocsi seregszemle alkalmával is volt célfotós esete, ám akkor mindössze három centiméterrel, de kikapott Emil Svendsentől a sprintversenyben.

Fourcade azt gondolta, hogy kikapott
Forrás: AFP

Fourcade, amint áthaladt a célvonalon, testbeszédével azt mutatta, hogy úgy érzi, nem ő nyert. Ez a letört állapot azonban csak néhány pillanatig tartott, mivel kijött a hivatalos eredmény, ami alapján mégis ő ünnepelhetettt. “Kissé őrült volt a helyzet. Nyolc éve Vancouverben ezüstérmes voltam. Négy évvel ezelőtt valami olyasmit akartam véghez vinni, amit előtte egyszer sem, így majdhogynem beestem a célba, de így is kikaptam három centiméterrel Svendsentől. Az utolsó körben tudtam, hogy most ugyanez fog történni. Mindent beleadtam, de még mindig várok valakit, aki azt mondja, hogy második lettem. Ez varázslatos” – nyilatkozta nagy vigyorral az arcán az immár négyszeres olimpiai bajnok sportoló a Francia Televíziónak.

“Másodszor is láttam a kijelzőn, ahogy engem sorolnak az élre, de még akkor is az az érzés volt bennem, hogy mégis én voltam hátrébb. Aggódtam, hogy végül most sem én nyerek” – folytatta a boldog győztes, aki még nem fejezte be szereplését Dél-Koreában, hiszen az olimpia utolsó hetében a klasszikus és a vegyesváltóban is rajthoz fog állni. Mindezt két, itt szerzett aranyéremmel a zsebében teheti meg.

Macron is gratulált

Martin Fourcade győzelme természetesen nagy örömöt okozott Franciaországban is a vasárnapi ebéd kellős közepén, mégpedig olyannyira, hogy sikeréhez még Emmanuel Macron köztársasági elnök is gratulált a Twitteren. A politikus legendának nevezte Fourcade-ot, aki negyedik sikerével minden idők legeredményesebb francia téli olimpikonja lett. “Az erőfeszítés a feszültség végül meghozta eredményét, Martin Fourcade másodszor rázott fel minket, másodjára álmodhattunk arról, hogy egy újabb aranyérmet nyer Franciaországnak. A tél olimpiai játékok és a biatlon legendája”üzente Macron.

Fourcade-nak más francia politikusok is gratuláltak közösségi oldalaikon a nagy győzelemhez, s őszintén szólva, én is csak gratulálni tudok neki!

A fő fotó forrása: AFP

Leave a Reply