“Veszélyben vagyok!” – alaposan megváltoztatta kinézetét az orosz doppingbotrány kirobbantója

Grigorij Rodcsenkov, a moszkvai doppinglabor egykori vezetője, aki kirobbantotta a hazájában működött intézményesített doppingolással kapcsolatos botrányt – amely többek között Oroszországnak a jelenleg is zajló téli olimpiáról történt kizárását is előidézte -, álcában adott interjút a CBS amerikai tévétársaságnak vasárnap. A hatvan perces műsorban Rodcsenkov azt mondta, “konkrét információi” vannak arról, hogy élete veszélyben van, ezért változtatott megjelenésén. A sportorvos 2015 óta él az Egyesült Államokban, mivel attól tart, hogy hazájában megkínoznák. Az orosz bűnüldöző szervek jelenleg is őt tartják a doppingrendszer fő működtetőjének, ezért körözik.

“A Kreml el akar engem hallgatattni”. Ezt lehet kiemelni Grigorij Rodcsenkovnak a CBS számára adott interjújából, amelyet vasárnap este adtak le az amerikai csatornán. Az orosz – aki menekültkérelmet adott be – első interjúját adta amerikai tévének azóta, hogy 2015 végén az Egyesült Államokba költözött. A 60 Minutes címú műsorban azonban nem úgy jelent meg, ahogy eddig megszokhattuk: álcát húzott magára, megváltoztatta frizuráját, s bajszot is növesztett. Rodcsenkov kérdésre válaszolva kijelentette, az álruhát “biztonsági okokból” szükséges viselnie. Mint elmondta, rendszeresen változtatja hajának az állását, s ügyel arra, hogy a bajsza is megmaradjon. “Információim vannak, amelyek szerint az életem veszélyben van, és óvintézkedéseket tettünk” – folytatta. Az álcázás mellett testi épségét is fokozottan próbálja óvni, mindenhova golyóálló mellénnyel megy.

“Nem vagyok hazug, nem az igazat mondtam, amikor Oroszországban voltam, de az igazat mondom, amióta az Egyesült Államokba érkeztem”

– jelentette ki az 59 éves sportorvos, aki most arra kívánja fölhasználni az idejét, hogy felfedje a doppingügyeket, és megpróbálja megváltoztatni a dolgokat. Ebben már konkrét lépést is tett, nemrég ugyanis videón keresztül tanúvallomást tett a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon.

Grigorij Rodcsenkov megosztotta a sport tisztaságával kapcsolatos kételyeit is: “Megpróbálunk hinni benne, de ez az emberi természet. Ezek a bűneink, amiknek semmi közük a sporthoz. A sportolók 10, 15 százaléka bizonyosan doppingol. Semmit sem lehet tenni, mivel ők természetükből fakadóan csalnak”. Mint ismert, az egykoron a moszkvai doppinglabort vezető Rodcsenkov vallomása robbantotta ki minden idők talán legnagyobb doppingbotrányát, aminek keretében kiderült, hogy Oroszországban államilag szervezték és finanszírozták azt a doppingrendszert, amelynek segítségével 2011 és 2015 között számos nemzetközi verseny, de főleg a 2014-es szocsi téli olimpia során számtalan orosz sportolót juttattak doppingszerekhez, s az ellenőrzéseken leadott mintáikat manipulálták, hogy ne akadjanak fönn a rostán. Az oroszok Szocsiban 33 érmet szereztek, de ebből a botrány kitörése óta 11-et már elveszítettek, s ki tudja, hol a vége.

Ennyivel azonban nem úszták meg: atlétikai csapatuk 2016 óta semmilyen nemzetközi viadalon nem indulhat, így a riói olimpián és a tavalyi londoni világbajnokságon is csak semlegesként állhattak rajthoz azon orosz atléták, akik bizonyítani tudták, hogy nem doppingoltak. A legsúlyosabb szankciókat 2017 végén és az idei év elején kapta az orosz sport: december elején a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felfüggesztette orosz tagszervezetét és kizárta Oroszországot a dél-koreai Pjongcsangban jelenleg is zajló téli ötkarikás játékokról, amelyen ugyancsak a tisztaságukat hitelt érdemlően alátámasztani tudó versenyzők vehetnek részt, de nem az orosz, hanem az olimpiai zászló alatt, az “Olimpiai Atléták Oroszországból” elnevezésű csapat tagjaiként. Összesen 168 orosz tud ilyetén módon szerepelni a jövő vasárnapig zajló seregszemlén. Amennyiben aranyérmet nyernek, akkor az olimpiai himnuszt játsszák el tiszteletükre, de erre eddig még nem kerülhetett sor. Januárban a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (NPB) is kizárta az oroszokat a márciusban, ugyancsak Pjongcsangban megrendezésre kerülő téli paralimpiáról, s ott is csak semleges versenyzőkként szerepelhetnek orosz sportolók.

Rodcsenkov két héttel ezelőtt az ARD német köztévének adott interjúban konkrétan Vlagymir Putyin elnököt vádolta meg a rendszer működtetésével. “Mindent tudott, mert az információs csatorna nagyon egyszerűen működött: én tájékoztattam (Jurij) Nagornyik sportminiszter-helyettest, ő tájékoztatta (Vitalij) Mutkó sportminisztert, aki pedig tájékoztatta Putyint” – állította a moszkvai doppinglabor volt vezetője, aki azért menekült az USA-ba, mert attól tart, hogyha haza menne, akkor kegyetlen bánásmódban részesítenék, akár meg is ölnék. Moszkva mindmáig elutasítja, hogy államilag szervezték volna az orosz sportolók doppingolását. Decemberben az orosz nyomozati szolgálatok Grigorij Rodcsenkovot vádolták meg a szisztéma működtetésével, mivel az ő tanúvallomása alapján robbant ki a botrány. Úgy vélik, hogy ő maga adott doppingszereket az orosz sportolóknak, és ő volt felelős a minták manipulálásáért is.

A fő fotó forrása: Twitter

Leave a Reply