Téli olimpia: Garantált a doppingmintákat őrző fiolák védelme a manipulációval szemben

A Berlinger svájci technológiai cég szállítja a pjongcsangi téli olimpiára a doppingminták tárolására használatos fiolákat, s ígéretük szerint a bennük elhelyezett mintákat “lehetetlen” manipulálni. A doppingellenőrzéseken levett vizeletminták eredeti állapotukban történő megőrzése különösen fontossá vált a legutóbbi téli játékok után, mivel Szocsiban az oroszok államilag szervezetten manipulálták a sportolóik által leadott mintákat, amiben több, az akkori olimpián érmet szerzett versenyzőjük is érintett volt. Ez volt az egyik legfőbb ok, ami miatt a NOB eltiltotta orosz tagszervezetét az idei téli olimpiától. A mostanra tervezett fiolák használata terén viszont problémák léptek fel, ami miatt végülis a Rióban használt flakonokat fogják Pjongcsangban is bevetni.

A Berlinger úgy tűnik, eloltotta a tüzet. A svájci cégnek vissza kellett térnie a 2016-os riói nyári olimpián alkalmazott tároló fiolák használatához, miután egy vizsgálat alapján fény derült rá, hogy az idei téli játékokra szánt eszközök nem megbízhatóak. A vállalat szerdán afelől biztosította a közvéleményt, hogy a pénteken megkezdődött és február 25-éig tartó pjongcsangi téli olimpiára gyártott fiolákat “lehetetlen” szabotálni. “Számunkra e termékek biztonsága garantált – jelentette ki Andrea Berlinger Schwyter, a cég tulajdonosa a vállalat üzemében szerdán tartott sajtóeseményen. Az általunk kifejlesztett csúcstechnológiájú zárrendszerrel vannak felszerelve. Amikor bezárja, nem nyithatja meg anélkül, hogy a manipulációra vonatkozó nyomot hagyna rajta”.

Megkérdőjelezhető a palackok új generációja

Mint ahogy föntebb is említettem, egy vizsgálat kimutatta, hogy a fiolák új generációja, amelyet Dél-Koreában kívánt bevetni a cég, nem volt teljesen megbízható, ami a svájci gyártót a régi generációhoz való visszatérésre kényszerítette. “Meg lett erősítve, hogy számos új generációs BEREG-KIT Genf biztonsági palack kézzel nyitható nyom hagyása nélkül, függetlenül attól, hogy a bennük tárolt minta megfagyott-e vagy sem” – ismerte el a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) február 1-jén.

A Berlinger, amely számos nemzetközi sportszervezet partnere, a maga részéről közölte, hogy “kis számú” flakont talált, amelyek “mindig nyitva voltak, vagy nem zártak rendesen”. A WADA január 28-án jelentette be, hogy a kölni doppinglabor kilenc nappal korábban arról tájékoztatta: “a flakonok manuálisan nyithatók fagyasztás után”.

“Az elmúlt hetekben más laboratóriumok is beszámoltak a problémáról, beleértve a franciaországit is” – közölte egy francia doppingellenes forrás az AFP-vel. “Fagyottak vagy sem, a flakonok újra kinyithatók, ha nem jól zárták le őket”. A WADA ezért javasolta a régi rendszer használatát, amelyre eddig nem érkezett panasz, és amelynek lezárási rendszere most javult.

Jogosan vetődik fel a kérdés: miért kell változtatni valamin, ami jól működik? Különösen akkor fontos ez, amikor pontosan tudjuk, hogy négy éve az oroszok tömegesen manipulálták sportolóik mintáit a szocsi téli olimpián, s emiatt az eddiginél is fontosabbá vált a doppingellenőrzéseken leadott anyagok biztonságos tárolása.

A fő fotó forrása: imago sportfotodienst/Imago/Panoramic

Leave a Reply