Téli olimpia: kihagyta egy amerikai a nyitóünnepséget, mert nem ő vihette a zászlót

Shani Davis, az amerikaiak gyorskorcsolyázója megharagudott saját csapatára, miután nem őt választották zászlóvivőnek a pjongcsangi téli olimpia minap megtartott nyitóünnepségén. Hozzáállása egyáltalán nem tetszett honfitársainak sem a helyszínen, sem odahaza, mivel a zászlóvivő személyéről döntő szavazás után közösségi oldalán úgy fogalmazott: az amerikai küldöttség “becstelen” módját választotta a kérdés eldöntésének. Az afro-amerikai sportoló amolyan tiltakozásképpen ki is hagyta a ceremóniát. Több sporttársa szerint is viselkedésével csak azt bizonyította be, hogy nem érdemes erre a nemes feladatra, ugyanakkor egy amerikai tiszteletes, aki a fehér-fekete egyenjogúságért küzd az országban, arra kérte az olimpiai bizottságot, hogy változtassa meg a zászlóvivő kijelölésére vonatkozó szabályokat.

Shani Davis amerikai gyorskorcsolyázó egy tökéletes olimpiáról álmodott: ő akart lenni az amerikaiak zászlóvivője a megnyitó ceremónián, s meg akarja szerezni harmadik olimpiai bajnoki címét, miután 2006-ban és 2010-ben is megnyerte a férfiak 1000 méteres nagypályás számát. A 35 éves sportoló azonban rosszul indította kéthetesre tervezett koreai tartózkodását. Az még elég lenne, hogy nem kapta meg a zászlóvivői jogot, ám ezen nagyon kiakadt, amival kiváltotta csapattársai ellenérzését is.

Minden pénteken, a nyitó ceremónia napján kezdődött. Az amerikai delegáció vezetése sorsolással döntötte el, hogy ki viheti a zászlót az ünnepségen. A szerencse nem Davisre, hanem Eric Hamlin szánkósra mosolygott rá, de a gyorskorcsolyázó ezt nem igazán tudta megemészteni, amit jól bizonyít közösségi oldalán megjelent bejegyzése: “Amerikai vagyok, és amikor nyertem 1000 méteren 2010-ben, én lettem az első amerikai, akinek sikerült dupláznia ebben a versenyszámban. Az amerikai csapat becstelen módját választotta annak, hogy kiválassza a 2018-as zászlóvivőt. Nem probléma. Tudok várni 2022-ig. #BlackHistoryMonth2018#PyeongChang2018” – dühöngött a sportoló a Twitteren.

A “#BlackHistoryMonth2018” hashtag egy olyan, egy hónapos időszak elnevezése az Egyesült Államokban, amely során az afro-amerikaiak arra emlékeznek, mennyire nagy központi szerepük volt az ország történelmében annak révén, hogy rasszista intézkedések áldozataivá váltak. Shani Davis az amerikai csapat legeredményesebb olimpikonjaként szerepel a mostani játékokon, mivel korábban négy érmet szerzett, amiből kettő arany volt. A gyorskorcsolyázó csalódottságában úgy döntött, hogy nem vesz részt a nyitóünnepségen.

A sportember vádjai és ingerült viselkedése egyáltalán nem váltott ki tetszést az amerikai küldöttség soraiban. “Fogadok, nem szóltál volna semmit, ha a sorsolás a te javadra dől el – üzente Nick Cunningham bobos Davisnek, hozzátéve: Csak annyit tudsz bizonyítani, hogy az érme a jó oldalra esett”.

David Wise szabadstílusú síző is megszólalt az ügyben: “Aki a Team USA lobogóját viszi, mind a becsületet, mind az ALÁZATOSSÁGOT viseli ezzel. Egy igazi bajnok büszkén vonulhatna fel csapattársaival. Úgy tűnik számomra, hogy a megfelelő választás született meg” – tweetelte ki az olimpiai bajnok, aki aztán törölte az üzenetet, mondván, hogy nem szabad az amerikai választást negatívan befolyásolni.

Jesse Jackson tiszteletes támogatja Shani Davist

Shani Davis, mivel sokan erősen kritizálták a közösségi oldalakon kirohanása után, privát, vagyis a nyilvánosság számára nem látható üzemmódba állította át fiókját a Twitteren. Azonban a sok negatív vélemény mellett támogatója is akadt, mégpedig Jesse Jackson tiszteletes személyében, aki az amerikai polgárjogi mozgalom egyik népszerű alakja. Jackson felszólította az amerikai olimpiai bizottságot, hogy változtassa meg a zászlóvivő kijelölésére vonatkozó szabályokat, mivel ez egy olyan dolog, “amit nem lehet érmefeldobás útján eldönteni”. A zászlóvivő személyéről döntő eljárás (amelyre csütörtökön került sor) módja már korábban ismert volt a sportolók előtt. Mind a nyolc amerikai téli sportszövetség képviselője rendelkezett egy-egy szavazattal, és két sportoló közötti döntetlen esetén (ami a jelek alapján most is fönnállhatott) pénzfeldobással válaszották ki a szerencsést.

Mint ismert, Magyarország – az amerikaiakkal ellentétben – egy gyorskorcsolyázónak, Nagy Konrádnak ítélte oda a zászló vitelének lehetőségét a nyitóünnepségen.

A fő fotó forrása: Imago/Panoramic

Leave a Reply