A pjongcsangi téli olimpia 25 adatban

Rengeteg érdekes statisztikai adatot szoktak produkálni az olimpiai játékok, s ez a ma kezdődő pjongcsangi seregszemle kapcsán sincs másként. Hány sportoló szerepelhet a különböző versenyeken? Hány versenyszám lesz? Mely országok debütálnak idén a téli játékokon? Mennyien foglalhatnak helyet az olimpiai stadionban a megnyitón? Ezekre és sok más kérdésre is választ ad ez a bejegyzés.

1

Ez lesz az első téli olimpia Dél-Koreában. Az ország 1988-ban egy nyári játékoknak adott otthont Szöulban.

2

Ennyi érmet szerzett eddig Észak-Korea téli olimpiákon. 1964-ben Innsbruckban és 1992-ben Albertville-ben is gyorskorcsolyában állhatott dobogóra a sztálinista ország egy-egy sportolója.

3

Ez lesz a harmadik téli olimpia, amelyet Ázsiában rendeznek. Korábban két japán helyszínen: 1972-ben Szapporóban, 1998-ban pedig Naganóban került sor a játékokra.

6

Ennyi új versenyszám került be mostantól az olimpiai programba: hódeszkában a férfiak és a nők Big Air elnevezésű száma, gyorskorcsolyában a férfi és női tömegrajtos verseny, curlingben a vegyes páros, alpesi síben pedig a vegyes csapatszám.

6

Ennyi új ország mutatkozhat be az idei téli olimpián: Ecuador, Eritrea, Koszovó, Malajzia, Nigéria és Szingapúr. Atlétáik rövidpályás gyorskorcsolyában, sífutásban, műkorcsolyában és női bobban indulhatnak.

8

Kaszaj Noriaki 45 éves japán síugró 1992-ben, Albertville-ben szerepelt először az olimpián, a mostani már a nyolcadik szereplése lesz. Ezzel a háromszoros ötkarikás érmes sportember rekordot dönt.

8

Nyolc óra az időeltolódás. Amikor Pjongcsangban helyi idő szerint 20 órakor megkezdődik a nyitóünnepség, Magyarországon dél lesz.

11

Ennyi versenyhelyszín lesz.

14

Ez Dél-Korea éremrekordja téli olimpián. A 2010-es vancouveri játékokon sikerült ennyi medáliát gyűjteniük, ami az éremtáblázat ötödik helyére volt elegendő. Dél-Korea eddig összesen 26 aranyérmet nyert a téli játékokon.

15

Ennyi sportág lesz.

17

Ennyi versenynapból fog állni az idei olimpia.

19

Ennyi magyar sportolóért szoríthatunk a következő hetekben. Négy éve Szocsiban 16-an voltak.

22

Ennyi észak-koreai kapott kvótát a játékokra: három sífutó, három alpesi síző, két gyorskorcsolyázó, két műkorcsolyázó (ők párban indulnak) és tizenkét női jégkorongozó, utóbbiak a közös koreai válogatottat fogják erősíteni az olimpián.

38

Ennyi évet kell vissza mennünk az időben, ha magyar érmeket akarunk találni. Az 1980-as Lake Placid-i téli olimpián a Regőczy Krisztina – Sallay András jégtánc-páros ezüstérmet szerzett.

80

Ennyi kilométer választja el Pjongcsangot a demilitarizált övezettől, magyarul a két Korea határától.

92,5

Ennyi az érmek átmérője. Az aranyérem 586 grammot nyom.

93

Ennyi ország vehet részt ezen az olimpián.

102

Összesen ennyi különböző program lesz az idei téli olimpián. Ez az első alkalom, hogy száz fölé megy ez a szám.

168

Ennyi sportolóból fog állni az Olimpiai Atléták Oroszországból elnevezésű küldöttség, amely a NOB szigorú átvilágításán átment, vagyis teljesen doppingmentes orosz versenyzőket foglalja magában ezen az olimpián. Mint ismert, Oroszország saját nevén és saját zászlaja alatt nem vehet részt a játékokon az államilag szervezett és finanszírozott doppingrendszerrel kapcsolatos botrány miatt, mivel a NOB felfüggesztette orosz tagszervezetét.

180

Ennyi kilométerre fekszik Pjongcsang Szöultól.

242

Ennyi képviselője lesz az Egyesült Államoknak. Ez új amerikai rekord.

328

Norvégia eddig ennyi érmet (közte 118 aranyat) nyert téli ötkarikás játékokon 1924 óta. Ez a legtöbb, a második helyen az Egyesült Államok áll 279 éremmel. Magyarországnak ezidáig hat érmet (két ezüst, négy bronz) sikerült nyernie.

700

Ennyi Pjongcsang tengerszint fölötti magassága.

2952

Ennyi sportoló szerzett kvótát az olimpiára.

35000

Ennyi nézőt várnak az olimpia ma délben kezdődő nyitóünnepségére és a február 25-én esedékes záró ceremóniára is a pjongcsangi olimpiai stadionba. A létesítmény ideiglenes jelleggel lett fölépítve, a márciusi téli paralimpia után elbontásra kerül. Ez nem lesz példátlan egy téli olimpia esetében, ugyanis az 1968-as grenoble-i és az 1992-es albertville-i játékokra is egy átmeneti stadiont húztak föl, amiket a versenyek után elbontottak.

A fő fotó forrása: AFP

Leave a Reply