Téli olimpia: Az országok, melyeknek a részvétele is meglepetés

VIDEÓVAL – A nigériai és jamaicai női bobosoktól a ghánai szkeletonoson át a tongai sífutóig – sokan azt gondolnák, hogy a nem éppen télies éghajlatukról ismert országoknak semmi sanszuk sincs eljutni a téli olimpiára, de ez korántsem igaz. Mindig akad példa arra, hogy olyan nemzetek is küldenek sportolókat egy-egy versenyszám mezőnyébe, amelyeknek erre önerőből nem lenne lehetőségük, hiszen az éghajlati viszonyok miatt esélyük sincs, hogy havas, jeges körülményeket biztosítsanak, valamint az infrastruktúra hiánya is akadályozó tényező. Napjainkban azonban már semmi sem lehetetlen: rengeteg sportoló van, akit egy olyan ország honosít, amelynek színeiben ezer százalék, hogy indulhat az ötkarikás játékokon, miközben szülőhazája képviseletében a túl nagy konkurencia miatt ez megvalósíthatatlan. Ebben a bejegyzésben sorra veszem a pjongcsangi téli olimpia azon indulóit, “csodabogarait”, akiknek a szereplése már önmagában meglepetés.

A felsorolásban természetesen a déli félteke országai lesznek túlsúlyban, s közülük elsőként Afrika indulóit ismertetem röviden. Összesen nyolc országnak lesz érdekeltsége a fekete kontinens államai közül Dél-Koreában a következő hetekben.

Dél-Afrika

A Dél-Afrikai Köztársaság a 2010-es vancouveri játékok után fog ismét téli olimpián szerepelni. Egy 21 esztendős alpesi síző, Connor Wilson lesz az ország egyetlen sportolója Pjongcsangban. Róla annyit ír az olimpia hivatalos weboldala, hogy ugyan egy dél-afrikai klubnak a tagja, de évek óta az Egyesült Államokban, Maine államban edz, a helyi síakadémia tanulója. Egy svájci edző, Cedric Maret irányítja felkészülését. Wilson a tavalyi világbajnokságon szlalomban a 71., óriás szlalomban pedig az 54. helyen végzett. Ennek köszönheti, hogy kvótát szerzett az olimpiára. Dél-Afrikának a mostani lesz a hetedik részvétele téli játékokon, érmet még nem sikerült szereznie. Wilson lesz az ország tizenötödik téli olimpikonja.

Eritrea

Az Afrika északkeleti részén, Szudán, Etiópia és Dzsibuti között elterülő Eritrea története első téli olimpiájára készül. Az országnak egy alpesi sízője, a kanadai születésű, de eritreai állampolgár Shannon-Ogbani Abeda fog rajthoz állni, aki a 2012-es téli ifjúsági olimpián már képviselhette hazáját, de komolyabb eredményt ott nem tudott elérni. Nem sok választotta el a 2014-es szocsi felnőtt játékokon való részvételtől, most azonban már sikerrel járt. Eritrea lesz a téli olimpiák történetének kilencedik afrikai országa.

Ghána

Ghána 2010 után másodszor szerepelhet téli olimpián. Nyolc évvel ezelőtt egy alpesi síző indult a kontinens nyugati részén elterülő kis ország színeiben. Most egy férfi szkeletonos, egy bizonyos Akwasi Frimpong teheti meg ugyanezt. Róla annyit sikerült kideríteni, hogy családjával nyolcéves korában Hollandiába vándorolt, ahol eleinte sprinter akart lenni, azonban miután kiderült, hogy ehhez nincs meg minden adottsága, átváltott a szkeletonra.

Kenya

Akármennyire is hihetetlen, Kenya immár negyedik téli olimpiáján vehet részt. Korábban 1998-ban, 2002-ben és 2006-ban volt kenyai sportoló a játékokon, mindegyik alkalommal Philip Boit sífutó indulhatott. 2010-ben és 2014-ben sem volt kenyai résztvevője az olimpiának, idén viszont ismét lesz: az 1998-ban Kenyában született, de 3 éves kora óta Ausztriában élő Sabrina Simader. A fiatal hölgy alpesi síben, azon belül is óriás szlalomban és szuper-G-ben fog rajthoz állni. Az alpesi sí iránti szeretét mostohaapjától örökölte, akinek volt egy sífelvonója. Később az ő támogatásával síelőiskolába járt. Tavaly kijutott a világbajnokságra első kenyaiként, s ennek köszönhetően indulhat Pjongcsangban is. Ő lesz a második ember, egyben az első nő, aki Kenyát téli olimpián képviselheti.

Madagaszkár

Az egykoron a magyar Benyovszky Móric király által is irányított Madagaszkár a 2006-os torinói játékok után másodszor szerepel téli olimpián. A delegációt Mialitiana Clerc alpesi síző alkotja egyetlen sportolóként, aki mindössze 16 éves lesz, amikor el fog startolni. Clerc Madagaszkáron született, de egy éves korában egy francia család örökbe fogadta. Szlalomban láthatjuk majd.

Marokkó

Marokkónak vannak hegyei, hiszen az ország területén húzódik az Atlasz-hegység. Ennek ellenére nem gyakori, hogy az észak-afrikai állam eljut egy téli olimpiára. Az idei lesz a hetedik alkalom, 2010 óta zsinórban a harmadik. Két sportoló is indulni fog Marokkó színeiben: Adam Lamhamedi alpesi síző és Samir Azzimani sífutó. Előbbi 1995-ben, a kanadai Québec tartományban született, kanadai-marokkói kettős állampolgár. 2012-ben ifjúsági olimpiai bajnok lett Innsbruckban szuper-G-ben, majd a 2014-es szocsi felnőtt olimpián is szerepelt. Kanadába visszatérve, beiratkozott egy egyetemre, s a québeci helyi síbajnokságban szerepelt. Tavaly rajthoz állt Almatiban a Téli Universiadén, ahol óriás szlalomban a 15. helyen végzett. Pjongcsangban az óriás szlalom mellett szlalomban is indul.

Samir Azzimani tavaly októberben töltötte be negyvenedik életévét. Franciaországban született, francia-marokkói kettős állampolgár. 2010-ben ő volt az egyetlen marokkói a vancouveri téli játékokon, egyben 1992 után az első, aki téli olimpián az országot képviselhette. Akkor még alpesi síben indult, s a szlalomban célba is ért. Mivel nem volt reális esélye, hogy Szocsira megszerezze a nemzetközi szövetség B-kvótáját, és a sportág igen költséges volt, ezért úgy döntött, hogy átvált a sífutásra. Technikai és fizikai felkészülésének jegyében 2013-ban sílécen szelte át Marokkót észak-déli irányban, ezzel ő lett az első ember, aki erre képes volt. 2015-ben részt vehetett az északi sí-világbajnokságon Svédországban, ahol tizenöt kilométeren a 66 fős mezőnyben a 62.-ként zárt. Rendkívül fáradtan fejezte be a versenyt, mivel teljesen egyedül kellett készülnie, mindent magának kellett beszereznie, s talán emiatt sílécei sem voltak a legjobban felkészítve a viadalra. Azonban így is történelmet írt, ugyanis ő lett az első, aki úgy szerepelt északi sí-vébén, hogy előtte alpesi sízett.

Nigéria

Tavaly ősszel írtam a nigériai női bobcsapat szenzációjáról. Első afrikai együttesként szereztek kvótát bobban, meg egyáltalán jeges sportban, s egyben ők lettek az ország történetének első téli olimpikonjai. Sikerükhöz nagyban hozzájárult kampányuk, aminek keretében 75 000 dollárt szedtek össze az interneten, amit kizárólag indulásuk költségeire fordítottak. Seun Adigun, Ngozi Onwumere és Akouma Omeoga alkotják majd a triót, korábban mindegyikőjük atléta volt. A női bobosokon túl egy szkeletonos hölgy is képviselni fogja Nigériát Simidele Adeagbo személyében, aki síugróként kezdte sportpályafutását. Kétszer indult az Egyesült Államokban olimpiai kvalifikációs versenyen, s az egyik alkalommal kvótát is szerzett a téli játékokra, de végül nem sikerült összehozni az induláshoz szükséges anyagi és adminisztratív feltételeket. Ez a kudarc viszont nem tántorította el attól, hogy tovább küzdjön az ötkarikás álmáért, s mivel 2017 végén 81. volt a szkeleton-világranglistán, ezért indulási jogot szerzett a pjongcsangi olimpiára.

Togo

Utolsó afrikai országként a kontinens nyugati részén fekvő, a sportban kizárólag Emmanuel Adebayor révén ismert kicsinyke Togót kell megemlíteni. Ez egymás után és összességében is a második téli ötkarikás indulása lesz Togónak, amelyet Dél-Koreában két sportoló fog képviselni. Sífutásban a francia-togói Mathilde-Amivi Petitjean indulhat, aki Franciaországban készül versenyeire, míg alpesi síben, azon belül is óriás szlalomban az Olaszországból honosított Alessia Dipol állhat oda a rajtvonalhoz. Négy éve is ők ketten szerepelhettek.

Érdemes néhány szóban beszélni Alessia Dipol pályafutásáról, mivel volt benne néhány csavar. Korábban India színeiben versenyzett, 2012-ben és 2013-ban több nemzetközi alpesi sí-viadalon is indult. Indiát ugyanakkor kizárta a NOB a 2014-es téli olimpiáról, mivel az ország kormánya bele avatkozott a helyi olimpiai bizottság működésébe. Így Dipol – aki eredetileg az ázsiai ország állampolgáraként szerepelt volna Szocsiban – ahhoz, hogy megtarthassa kvótáját, áttette “székhelyét” Togóba. A sajtónak azzal indokolta az újabb különös választást, hogy édesapja egy ruhagyárat birtokol az országban. Oroszországban szlalomban és óriás szlalomban is rajthoz állt, idén csak utóbbi számban láthatjuk majd.

Bermuda

Most pedig következzenek az amerikai földrész azon országai, amelyekről elsőre nem is gondolnánk, hogy ott lesznek az olimpia pénteki nyitóünnepségén. Elsőként a kicsiny sziget, Bermuda kerül sorra, amelynek az idei már a nyolcadik szereplése lesz téli ötkarikás játékokon. 1992 óta mindig ott voltak a seregszemlén. Egyetlen indulójuk Tucker Murphy sífutó lesz, aki 2006, 2010 és 2014 után zsinórban negyedszer szerzett kvótát. Érdekesség, hogy a nyitóünnepségen ugyan még ő lesz hazája zászlóvivője, a záró ceremóniát azonban nem fogja megvárni, ott majd egy önkéntes fog felvonulni a bermudai lobogóval.

Tucker Murphy a bermudai zászlóval a 2010-es vancouveri téli olimpia nyitóünnepségén. (Forrás: Wikimedia Commons)
Bolívia

Bolíviáról azt tudjuk talán a legjobban, hogy területének nagy része magaslat. Ennek ellenére nem számít téli sportnemzetnek, amit jól példáz az is, hogy két, honosított sportolóval fognak indulni az olimpián 1992 után első alkalommal. 1980 és 1992 között rendre képviseltette magát az ország, minden esetben kicsi, három-öt alpesi sízőből álló küldöttséggel.

Alpesi sízője most is lesz Bolíviának, mégpedig az osztrák születésű, de egyetemi éveiben az Andokban elterülő országba költözött Simon Breitfuss Kammerlander személyében. Mivel Ausztriában nem volt esélye a legjobbak közé férkőzni, ezért 2015-ben bolíviai állampolgárságot kapott, ami lehetővé tette számára, hogy a dél-amerikai ország színeiben induljon a nemzetközi versenyeken. Szlalomban és óriás szlalomban kvalifikálta magát. A másik induló a bolíviai-finn kettős állampolgárságú Timo Juhani Grönlund, aki a férfiak 15 kilométeres sífutószámában áll rajthoz.

Brazília

Ugyan a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly ősszel a 2016-os riói nyári játékok körüli szavazatvásárlási botrány kirobbanása miatt felfüggesztette brazil tagszervezetét, de lehetővé tette Dél-Amerika legnagyobb országának téli sportolói számára, hogy hazájuk zászlaja alatt versenyezhessenek Pjongcsangban. Összesen kilenc sportoló, hat férfi és három nő szállhat harcba Brazília első téli olimpiai érméért. Alpesi síben Michel Macedo fog indulni, a változatosság kedvéért szlalomban és óriás szlalomban. A bobosok mezőnyében a férfiak négyesében fog szerepelni egy brazil csapat, míg műkorcsolyában a hölgyek között Isadora Williams fog jégre lépni. Sajnos a többi brazilról nem találtam említést, a három sportolón túl sífutásban egy-egy férfi és nő, míg hódeszkában egy nő fog a szambaország színeiben indulni.

Chile

Bár Chile nagy részét az Andok vonulatai teszik ki, de a többi latin-amerikai országhoz hasonlóan itt sem vertek nagy gyökeret maguknak a téli sportok. Akkorát azért igen, hogy az elég legyen három sportágban hét sportoló indításához. Chile tizenhetedik téli olimpiai szereplése alkalmával alpesi síben három atlétával fog részt venni. Az uraknál Henrik von Appen fog harcba szállni a minél jobb eredményért. Az olimpia hivatalos honlapján meglepően részletes profilt találunk róla. Ebből kiderül, hogy családjában a síelés hagyomány, ugyanis édesapja és nagybácsija is szerepelt világbajnokságon. Tavaly ő és testvére is eljutott a vébére. Henrik von Appen lesiklásban a 32., szuper-G-ben a 29., míg kombinációban a 31. lett. Ebben a három számban, illetve óriás szlalomban is rajthoz állt Szocsiban, a 2014-es olimpián. Szuper-G-ben és kombinációban is egy-egy 32. helyezést tudott fölmutatni. Világkupa-versenyeken is indult, ott a legjobb eredménye lesiklásban egy 32. hely volt a 2015/2016-os szezonban. Példaképének Roger Federert és Michael Jacksont tekinti, célkitűzése pedig az, hogy a top húszban végezzen Pjongcsangban. Decemberben az olaszországi Bormióban egy edzésen hatalmasat esett, bal karjában az inak, az idegek és az artéria is károsodott. Meg kellett műteni, de mostanra fölépült, s ő lesz Chile zászlóvivője a nyitóünnepségen.

A férfiaknál fog még indulni Kai Horwitz is, aki von Appen unokatestvére. Lánytestvére vitorlázásban indult a 2016-os nyári olimpián. Az a célja, hogy a top 30-ban zárjon az olimpián. Erre óriás szlalomban pályázhat a legnagyobb eséllyel, mivel a 2016-os ifjúsági téli ötkarikás játékokon az előkelő 16. helyet szerezte meg.

A női alpesi sí-viadalon Noelle Barahona lesz az egyedüli chilei induló. Ez már a negyedik olimpiája lesz, először 2006-ban indult, amikor Torinóban a legfiatalabb versenyzőnek számított a maga 15 évével. Vancouverben és Szocsiban is rajthoz állt, komolyabb eredmény nélkül. Szülei is aktívan sportoltak: édesanyja annak idején chilei szörfbajnok volt, apja pedig vitorlázásban szerepelt az 1984-es nyári olimpián. Nagyapja autóversenyző volt. Öt éves kora óta síel, példaképe a sportág horvát legendája, Janica Kostelic. Célja, hogy mind az öt számban (lesiklás, szuper-G, szlalom, óriás szlalom, kombináció) célba érjen. 2010-ben ő volt hazája zászlóvivője a záróünnepségen.

Sífutásban a férfiaknál Yonathán Jesús Fernández képviseli Chilét. Ez lesz a második olimpiája, Szocsiban a sprintben a 86. helyen végzett. A tavalyi világbajnokságon ugyanebben a számban 106.-ként ért célba. Dél-amerikai biatlonbajnok, a pjongcsangi játékok legmagasabban rangsorolt dél-amerikai sífutója lesz. Példaképének Martin Fourcade francia biatlon-legendát tartja. Mindössze tíz éve űzi versenyszerűen a sífutást és a sílövészetet (ezek adják együtt a biatlont), most csak előbbiben szerzett kvótát.

A hölgyeknél Claudia Salcedo fog szerepelni sífutásban. Ez lesz az első olimpiája, holott már 37 éves. Igaz, Fernándezhez hasonlóan ő is szokott indulni biatlonban is, de Dél-Koreában csak sífutásban láthatjuk. A sport mellett katonaként is szolgáló Salcedonak az a célja, hogy teljesítse az olimpiát.

Két női síakrobatája is lesz Chilének Pjongcsangban: egyikőjük, Dominique Ohaco Gallyas esetében jó eséllyel magyar gyökereket is találunk, ugyanis édesanyját Piroska Gallyasnak, vagyis Gallyas Piroskának hívják, s ez eléggé magyaros név… Mint a legtöbb chilei, így az ő esetében is sportoló szülőkről beszélhetünk, hiszen édesanyja 1992-ben vitorlázásban olimpikon volt, míg édesapja profi teniszező. Bár még csak 22 éves, de ez lesz a második olimpiája, Szocsiban slopestyle-ban 13. helyezést ért el. Fő száma a Big Air, amiben idén egy harmadik helyezést könyvelhetett el a mönchengladbachi világkupa-versenyen. A másik síakrobata a Franciaországban készülő és tanuló Stephanie Joffroy, aki chilei édesanyától és francia édesapától született. 2009-ben még alpesi síben indult a világbajnokságon, 2014-ben, a szocsi olimpián viszont már síkrosszban láthattuk őt. Akkor 16. lett, s most Pjongcsangban is ebben a számban fog rajthoz állni. A 2013/14-es szezon végén a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) az év újonca elismerést adományozta neki.

Kolumbia

Kolumbia területén áthalad az Egyenlítő, aminek következtében egész évben meleg az időjárás, a télnek legfeljebb az ország északnyugati részén fekvő hegycsúcsokon lehet híre, hamva. Mindössze a második téli olimpiája lesz ez Kolumbiának, először 2010-ben jutott el egy alpesi sízőjük a játékokra. Az ő szereplése azonban többeket is arra bátorított, hogy kipróbálják a téli sportokat, így idén már három sportágban négy indulójuk lesz. Alpesi síben a férfiaknál a francia szülők által örökbe fogadott Michael Pottoz fog indulni szlalomban és óriás szlalomban. 2016-ban szerepelt az ifjúsági téli olimpián, de egyik számban sem ért célba. A tavalyi világbajnokságon mindkét versenyben az 53. helyen zárt. Példaképének Nairo Quintana kerékpár-sztárt tekinti. Sífutásban a 42. életévét taposó Sebastian Uprimny képviselheti a kolumbiai színeket. A civilben egy fordítóirodát vezető sportolónak ez lesz az első olimpiája, eddig csak néhány világkupa-eredményt tud fölmutatni, de ott sem tudott a 18.-nál előkelőbb helyezést elérni, igaz, ezt az eredményt ebben az idényben produkálta. Párizsban született kolumbiai szülőktől, de egy éves korában családjával együtt haza költözött. Élete jelentős részét azonban Salt Lake City-ben élte le, ahol első élménye a 2002-es téli olimpia volt, amelyen egy kolumbiai sportcsatornának dolgozott. Ebben a városban alapította meg fordítóirodáját, s itt kezdett sífutni mindössze kettő évvel ezelőtt.

Gyorskorcsolyában a férfiaknál Pedro Causil, a nőknél pedig Laura Isabel Gomez Quintero fog indulni, róluk nem találtam sehol sem részletesebb leírást.

Ecuador

A nevét az Egyenlítőről kapott Ecuador lesz az idei téli olimpia egyik debütáló nemzete, mivel soha korábban nem jártak sportolói téli játékokon. Egy sífutó, Klaus Jungbluth Rodríguez írhat történelmet, amennyiben elindul a férfiak 15 kilométeres egyéni számában Pjongcsangban. A civilben fizioterapeutaként dolgozó, de sportpszichológusi és sporttudományi végzettséggel is rendelkező 38 esztendős sportolónak nincsenek nagyobb eredményei, a tavalyi világbajnokságon a 147. helyen végzett. Számára alighanem az is nagy boldogság lenne, ha teljesíteni tudná az olimpiai pályát.

Jamaica

Korábban már esett szó a Sportudvaron a jamaicai női bobcsapatról, amely pontosan harminc évvel a férfiak Hollywood által mindörökre emlékezetessé tett szereplése után kijutott a téli olimpiára. A két fős bobcsapaton túl egy férfi szkeletonos, Anthony Watson is kvótát szerzett. Ez már a nyolcadik szereplése lesz a karibi szigetországnak téli ötkarikás játékokon.

Mexikó

Mexikó kilencedik alkalommal vehet részt téli olimpián. Ezúttal egy négy fős küldöttséggel képviseltetik magukat a közép-amerikaiak, akiknek egy alpesi síző, Sarah Schleper lesz a zászlóvivője. Schleper amerikai-mexikói kettős állampolgár, aki a játékok idején tölti be 39. életévét, s már az ötödik olimpiájára jutott ki. 2006-ban Torinóban (még amerikai színekben) a 10. helyet érte el, ami eddigi legjobb ötkarikás teljesítménye. 1995 óta szerepel a világkupában, ahol 2005-ben nyert is egy szlalomversenyt.

A férfiaknál Rodolfo Roberto Dickson Sommers fog szerepelni a két szlalomszámban. Neki ez lesz az első olimpiája, célja, hogy befejezze a versenyt. Kanadai szülők örökbefogadták, s Québec tartományban készül viadalaira. Eddig egyszer, a tavalyi junior világbajnokságon jutott a top harmincba szlalomban.

Sífutásban German Madrazo fog indulni, aki már 43 éves. Van egy túrafelszereléseket értékesítő vállalkozása az USA Texas államában, ebből él. Ez lesz az első olimpiája, a játékok hivatalos honlapján elérhető profiljában semmilyen korábbi eredmény nem szerepel. Ausztriában készült a pjongcsangi megmérettetésre.

Síakrobatikában is szurkolhatnak egyik honfitársuknak a mexikóiak. Robert Franco amerikai-mexikói kettős állampolgár (a kaliforniai San Joséban született), s 2012-ben még az Egyesült Államok színeiben indult élete első világkupa-versenyén. 2015 óta szerepel mexikóiként, s még abban az évben a világbajnokságon a slopestyle számban a hatodikként tudott végezni. Célja, hogy teljesítse az olimpiát.

Puerto Rico

Akármennyire is furcsa, de az Egyesült Államokhoz tartozó kis karibi sziget, Puerto Rico már hetedik alkalommal lehet ott egy téli olimpián. Pedig ez könnyen lehetne már a kilencedik is, mivel 2010-ben és 2014-ben is volt kvótája egy Kristina Krone nevű alpesi sízőnek, ám ő nem tudott megegyezni a helyi olimpiai bizottsággal az akkreditációban, így nem utazhatott sem Vancouverbe, sem Szocsiba. Ezúttal Charles Flaherty sikerrel járt, nem csak hogy kvótája van alpesi síben, de az olimpiai bizottsággal is sikerült dűlőre jutnia az akkreditáció kérdésében, így 2002 után első Puerto Ricó-iként ott lehet egy téli olimpián. Elvileg nem kaphatta volna meg ezt a lehetőséget, mivel az Egyesült Államok kontinentális részén született, de mivel 2009 óta a szigeten él, így végül hozzájárultak ahhoz, hogy Puerto Rico képviseletében versenyezhessen.

Hong Kong

Ázsiából is jó néhány olyan országot találunk az olimpia résztvevői között, amely éghajlatát tekintve nem éppen kedvező terep a téli sportok számára, de néhány versenyzője így is eljutott Pjongcsangba. Kezdésnek itt van a Kínához tartozó, de egész évben meleg éghajlatú Hong Kong, amely ötödik alkalommal szerepelhet a téli olimpián. A korábbi négy esetben rendre gyorskorcsoláyzók képviselték a városállamot, idén azonban egy alpesi síző, Arabella Ng szerzett kvótát a játékokra. Szlalomban és óriás szlalomban láthatjuk majd.

India

Az egymilliárdos lakosságú India tizedik téli olimpiáján vehet részt. Ezúttal egy szánkós és egy sífutó képviselheti az országot. A szánkósoknál Shiva Keshavan fog rajthoz állni, aki már a hatodik olimpiájára készülhet. Először az 1998-as naganói játékokon indult a most 36 éves sportoló, aki legjobb ötkarikás helyezését 2006-ban, Torinóban érte el, ahol a 25. helyen végzett. Leggyengébb eredményét legutóbb, Szocsiban tudta fölmutatni, ahol 37. lett. Sífutásban Jagdish Singh fog indulni, róla nem sok adatot találtam, mindössze annyit sikerült kideríteni, hogy 2013-ban kvalifikálta magát a világbajnokságra, de ott nem indult el. Sportolói tevékenysége mellett katona is.

Irán

Bár Irán területének legnagyobb részét hegyek teszik ki, de éghajlata nem szokott olyan hosszú teleket eredményezni, mint nálunk, ezért sincsenek nagy hagyományai a téli sportoknak. Az idei lesz a tizenegyedik téli ötkarikás indulása az iszlám köztársaságnak, amely alpesi síben és sífutásban is egy-egy férfival és nővel képviselteti magát. Alpesi síben a hölgyeknél Forough Abbasi fog szerepelni, aki négy éve Szocsiban a 48. helyen zárt szlalomban. Korábban hegyikerékpárban is képviselte Iránt, s édesapja hatására kezdett sportolni. Az uraknál Mohammad Kiyadarbandsari fog indulni, aki Szocsiban szlalomban a 30., óriás szlalomban az 51. helyen végzett, világbajnokságon egy 48. helyezés volt a legjobb eredménye 2013-ban. Szülei ugyancsak síeltek, az ő hatásukra lett belőle is síző.

Sífutásban a nőknél Samaneh Beyrami Baher lesz az egy szem iráni. Komolyabb eredményei neki sincsenek, 2015-ben a világbajnokságon a klasszikus sprint számban a 84., míg 2017-ben a szabastílusú sprintben a 98. helyet szerezte meg. Korábban alpesi sízett világkupa-szinten. A férfiaknál Seyed Sattar Seyd áll rajthoz, aki a harmadik olimpiáján fog szerepelni. Vancouverben a 15 kilométeres szabadstílusú számban a 89. lett, míg Szocsiban ugyanezen a távon, de a klasszikus számban 79. helyezést tudhatott magáénak. Négy világbajnokságon is részt vett, legjobb eredménye a 15 kilométeres klasszikus versenyszámban egy 78. helyezés tavalyról.

Libanon

A Közel-Keleten, Szíria és Izrael között található Libanonnak már a 17. indulása lesz a mostani egy téli olimpián. Érmet egyik alkalommal sem tudtak szerezni a libanoni sportolók, s erre persze most sincs nagy remény. Alpesi síben a férfiaknál Allen Behlok állhat rajthoz, akinek ez lesz az első olimpiája. Eddig két junior- és egy felnőtt-világbajnokságon szerepelt, legjobb eredménye a 2016-os junior-vb-ről egy 44. hely, óriás szlalomban. A hölgyeknél is lesz egy libanoni, mégpedig egy bizonyos Natacha Mohbat, aki ugyancsak az első olimpiáján vehet részt, azonban családjában van ötkarikás tapasztalattal rendelkező személy, mégpedig bátyja, Alexandre, aki 2014-ben, Szocsiban indult ugyanebben a sportágban. Mohbat két felnőtt-világbajnokságon indult eddig, 2013-ban óriás szlalomban egy 76., míg 2015-ben szlalomban egy 68. helyezést tudott fölmutatni. A két alpesi sízőn felül egy északi sízője, egész pontosan egy sífutója is lesz Libanonak Samer Tawk személyében, aki szintén olimpiai debütáns lesz. Az idei junior-világbajnokságon szabadstílusú sprintben a 97., a 10 kilométeres klasszikus számban pedig a 94. lett.

Malajzia

Malajzia az első téli olimpiáján vehet részt. Alpesi síben Jeffrey Webb fog indulni szlalomban és óriás szlalomban. Mivel Malajziának nincsen alpesi sí-válogatottja, ezért Webb az egyesült államokbeli Seattle-ben készül. Édesanyja a Maláj Sí Szövetség alelnöke. Műkorcsolyában a férfiak egyéni számában Julien Yee Zhi-Jie rendelkezik kvótával. Részvételét azzal vívta ki, hogy a tavalyi Nebelhorn Trophy elnevezésű versenyen a legjobb hatban végzett.

Fülöp-szigetek

A délkelet-ázsiai szigetország, a Fülöp-szigetek immár ötödik téli olimpiáján vehet részt. Egy alpesi síző és egy műkorcsolyázó képviselheti az országot. Előbbi sportágban Asa Miller szerepelhet, aki 2000-es születésű, így természetesen először lesz olimpikon. Amerikai-filippinó kettős állampolgár, mivel gyermekkora óta az USA Oregon államában készül, a sportágat is itt sajátította el. A tavalyi junior-világbajnokságon szlalomban az ő esetében előkelőnek nevezhető 39. helyet érte el. Ő lesz a zászlóvivő a pénteki nyitóünnepségen.

Műkorcsolyában Michael Christian Martinez a második olimpiájára készül. Szocsiban 19. lett a férfiak egyéni számában. A 2012-es ifjúsági téli olimpián a 7. lett, s a Grand Prix-sorozat keretében rendezett Kína Kupán is elért egy igen jónak mondható hatodik helyezést. Az, hogy most is olimpikon lehet, a szerencsének köszönhető, mivel Svédország visszaadta egyik kvótáját, s mivel ő volt az első számú tartalék, így az ölébe hullott a lehetőség, hogy ott lehessen Pjongcsangban. Példaképei között találjuk Manny Pacquiao bokszlegendát.

Szingapúr

Malajziához hasonlóan egy másik délkelet-ázsiai ország, Szingapúr is első téli olimpiai szereplésére készülhet idén. A városállamot egy rövidpályás gyorskorcsolyázó, a Kanadában élő Cheyenne Goh fogja képviselni, aki 1500 méteren szerzett indulási jogot, miután a huszadikként fejezte be a tavalyi sanghaji világkupa-viadalt. Ő lesz a téli ötkarikás játékok történetének első délkelet-ázsiai rövidpályás gyorskorcsolyázója.

Tajvan

A kínai fennhatóság alatt álló Tajvan (amely hivatalosan Kínai Tajpej néven szerepelhet olimpiákon) immár tizenkettedik alkalommal küldhet delegációt egy téli olimpiára. Szánkóban Lie Te-an indulhat a férfiak mezőnyében. Neki ez lesz a második ötkarikás játéka, Szocsiban a 39. helyen végzett. A 2012-es ifjúsági téli olimpián a 20., míg a tavalyi U23-as világbajnokságon a 21. lett. Ő lesz Tajvan zászlóvivője a nyitóünnepségen. Rajta kívül három gyorskorcsolyázó képviseli majd a korlátozott önrendelkezéssel bíró szigetállamot. A nőknél Huang Ju-ting szerzett kvótát, aki 500, 1000 és 1500 méteren is rajthoz áll a tervek szerint. Az 1000 méter a fő száma, ahol az idei világkupa-szezonban egy hetedik és egy nyolcadik helyet is szerzett, s 1500-on is van egy kilencedik helyezése. A férfiaknál Szung Csing-jang az egyik tajvani, aki Szocsiban 500-on a 33., 1000 méteren a 40. lett. Most csak előbbi távon fog indulni, amelyen az a célja, hogy olimpiai bajnok legyen. Eredményei alapján nem valószínű, hogy ez összejön, de ugyebár tudjuk, egy olimpián bármi megtörténhet… A másik tajvanit William Tainak hívják, aki mindössze 20 éves, s első olimpiáján vehet részt. 1500 méteren fog indulni, ahol egy 31. volt az eddigi legjobb helyezése az idei szezonban. Példaképe a sportág holland legendája, Sven Kramer.

Thaiföld

Thaiföld negyedik alkalommal indulhat a téli olimpián, s ezúttal két sportágban négy versenyzője lesz. Alpesi síben a férfiaknál az olasz-thai kettős állampolgár Nicola Zanon fog szerepelni, akinek apja olasz, anyja thai. Olaszországban készül versenyeire, de mivel az olasz csapatba nem volt esélye bekerülni egyszer sem, ezért úgy döntött, hogy Thaiföld színeiben kíván indulni az olimpián, ami most össze is jött. A hölgyeknél a svájci-thai kettős állampolgár Alexia Arisarah Schenkel indulhat, akinek édesanyja thai, édesapja pedig svájci. Korábban az egyik svájci regionális csapatnak volt a tagja, de Zanonhoz hasonlóan arra neki sem volt sok sansza, hogy a helvétek A-válogatottjába bekerüljön, így 2016 óta Thaiföld színeiben versenyez. A 2010-es vancouveri téli olimpia hatására kezdett síelni, komolyabb eredményt nem ért el eddig.

Sífutásban egy testvérpár képviseli Thaiföldet, amelynek férfi tagja Mark Chanloung. Neki eddig nem sok komolyabb eredménye volt, a világkupában egy 47. helyet tud felmutatni, azonban U23-as vb-n volt 17. is, mégpedig a klasszikus sprintben.  Most is ebben a számban láthatjuk majd az olasz-thai kettős állampolgárságú sportembert. 2016-ig olasz színekben versenyzett. A hölgyeknél indul testvére, Karen Chanloung, aki 2016-ig szintén olaszként indult a versenyeken. Neki a világkupában egy 48. a legjobb helyezése, U23-as vébén volt 35. is a hét és fél kilométeres távon.

Kelet-Timor

Az Indonézia délkeleti részén fekvő Kelet-Timor második téli olimpiáján vehet részt, s most is Yohan Goutt Goncalves szlalomsíző lesz az egyetlen sportolója, mint ahogy négy éve. A francia apától és timori anyától született 23 éves sportoló Szocsiban a 43., vagyis utolsó helyen zárt a szlalomban, most az lehet a célja, hogy néhány embert maga mögé utasítson.

Andorra

Európában is van jó néhány ország, amelytől kisebb bravúr, hogy egyáltalán ott lehet Pjongcsangban. Az öreg kontinens miniállamaitól a téli és a nyári olimpiák esetében is komoly erőfeszítések kellenek ahhoz, hogy legyenek sportolóik az ötkarikás mezőnyben, de általában sikerrel szoktak járni. Andorra tizenkettedik alkalommal küldhet delegációt téli játékokra, idén három sportágban öt indulója lesz. Ebből hárman is alpesi síben állhatnak rajthoz. A férfiaknál fog szerepelni Joan Verdu, aki 2012-ben az innsbrucki ifjúsági téli olimpián bronzérmet szerzett szuper-G-ben, míg lesiklásban a nyolcadik lett. Szocsiban, a 2014-es téli olimpián óriás szlalomban nem fejezte be a futamát. Példaképének a sportág egyik legnagyobb alakját, Marcel Hirschert tartja, célja pedig az, hogy idén teljesíteni tudja az olimpiai pályát. Marc Oliveras lesz a másik andorrai az urak mezőnyében. Szocsiban négy számban is indult, ezek közül kombinációban érte el legjobb eredményét, amelyben a 31. lett. Világbajnokságon is kombinációban érte el eddigi legjobbját, 2013-ban a 27.-ként zárt Schladmingban. Az idei világkupában csak egy 68. helyet tud fölmutatni lesiklásban. A hölgyeknél Mireia Gutiérrez képviseli a Pireneusokban fekvő miniállamot. A mostani lesz a harmadik olimpiája, négy évvel ezelőtt kombinációban az igen előkelő 18. helyen fejezte be a küzdelmet. A 2009-es világbajnokságon ugyanebben a számban 19. lett. A világkupában szlalomban egy 20. helyezés az eddigi legjobbja. Egész családja síel, de ő az egyetlen, aki versenyszinten űzi ezt a sportágat. Édesapja Spanyolországban endurózott.

Sífutásban Irineu Esteve Altimiras indul, aki Andorra zászlóvivője lesz a pénteki megnyitón. Első olimpiája lesz az idei. A tavalyi világbajnokságon a 15 kilométeres klasszikus számban 29. lett, U23-as világbajnokságon volt két negyedik és egy ötödik helyezése is. Hódeszkában Lluis Marin Tarroch fog szerepelni, aki korábban francia színekben indult. Ez lesz a harmadik olimpiája, Szocsiban a 25., Vancouverben a 34. volt krossz hódeszkában. A 2015-ös világbajnokságon ugyanebben a számban a nyolcadikként végzett. Az idei szezonban eddigi legjobbja egy 20. hely volt egy bulgáriai világkupa-viadalon. Célja, hogy befejezze a versenyt.

Ciprus

Ciprus 1980 óta valamennyi téli olimpián részt vett, a mostani a 11. indulása lesz. Rendre 1-5 fős küldöttségekkel képviseltette magát az Földközi-tengeri szigetország. Idén egy alpesi síző, Dinosz Lefkaritisz indul ciprusi színekben, aki civilben az ENSZ egyik helyi szervezetének PR-felelőseként dolgozik. 2012-ben az ifjúsági téli olimpián szlalomban 34. volt, a 2013-as világbajnokságon óriás szlalomban egy 86. helyezést tudott fölmutatni. A NOB szolidaritási programjának tagjaként tudott felkészülni és kvótát szerezni a pjongcsangi játékokra.

Görögország

Az olimpia szülőhazájának számító Görögország ugyan rendelkezik hegyekkel, de nem az a klasszikus téli sportnemzet. Ennek ellenére eddig mindössze négy téli olimpiáról hiányzott. Idén két sportágban négy indulója lesz. Alpesi síben a férfiaknál Joannisz Antoniu szerepelhet, aki 2013 szeptemberében elsőként futhatott a szocsi téli játékok lángjával Olümpiában. Ami eredményeit illeti, a tavalyi világbajnokságon óriás szlalomban a 63. helyet tudta megszerezni, legjobb produkcióit azonban szlalomban érte el, amelyben a 2016-os ifjúsági vébén 27. lett. Testnevelő tanár szüleinek bíztatására lett alpesi síző, négy éves kora óta űzi a sportot. A hölgyeknél Sophia Ralli jutott kvótához. Antoniuhoz hasonlóan ő is vihette az olimpiai fáklyát Görögországban, igaz, nem 2013-ban, hanem tavaly ősszel. Harmadik olimpiája lesz a mostani, szlalomban 2010-ben a 47., 2014-ben a 38. helyen végzett. Világbajnokságon 2009-ben érte el legjobb eredményeit, amikor a szlalomban 40.-ként, az óriás szlalomban 46.-ként ért célba.

Sífutásban az urak mezőnyében Aposztolosz Angelisz állhat rajthoz. Tavaly ő futhatott elsőként a lánggal Olümpiában. Szocsiban 74. lett a szabadstílusú sprintben az olimpián. Kevés 100-on belüli helyezést tud fölmutatni, ebben a szezonban is csak egyszer végzett két számjegyű pozícióban, amikor az egyik világkupa-versenyén a 83. lett. A hölgyeknél Maria Entanu lesz az egyetlen görög. 2010-ben egyszer már ott lehetett az ötkarikás játékokon, akkor a 10 kilométeres szabadstílusú számban a 72. lett. Világbajnokságon csak 2009-ben szerepelt, ott hét és fél kilométeren egy 69. helyet ért el. Az utóbbi években nem annyira a sportolói karrierjére koncentrált, ugyanis a Nemzetközi Vívó-szövetség marketing és kommunikációs részlegének munkatársaként dolgozik. Célja most az, hogy teljesítse az olimpiát.

Írország

Az írek sem tartoznak Európa főbb téli sportnemzetei közé, amit jól jelez az is, hogy a mostani csak a hetedik indulásuk lesz téli olimpián, s először 1992-ben jutottak el az eseményre. Azóta viszont 1994 kivételével mindig volt legalább egy sportolójuk a téli játékokon. Idén négy sportágban öten képviselhetik az ír színeket. Alpesi síben Patrick McMillan indul a férfiaknál, mégpedig lesiklásban, szuper-G-ben és kombinációban is. Ausztriában szokott készülni versenyeire egy osztrák edző irányítása alatt. 2015-ben a világbajnokságon szlalomban az 53., óriás szlalomban az 58. lett, ezeken kívül más eredményét nem tüntették fel az olimpia hivatalos honlapján. Érdekesség, hogy mielőtt 21 évesen úgy döntött volna, hogy versenyszerűen síelni fog, a Leinster U19-es rögbicsapatában játszott.

A hölgyeknél a francia születésű, de kizárólag ír állampolgársággal rendelkező Tess Arbez startolhat el alpesi síben. Franciaországban született, de édesanyja Dublinból származott, s még gyermekkorában oda költöztek. Ez lesz az első olimpiája, eddig két világbajnokságon szerepelt: 2015-ben és 2017-ben is 52. lett szlalomban. Neki is az a fő célkitűzése Pjongcsangra, hogy teljesítse a futamot.

Síakrobatikában Brendan Newby indulhat. Ugyan Írországban született, de családjával még kisgyermekként az Egyesült Államokba költözött. Dönthetett volna úgy is, hogy az USA színeiben kíván versenyezni, de végül úgy határozott, hogy Írországot kívánja képviselni, mert így is szeretné népszerűsíteni a sportágat az országban. Azután döntött így, hogy 2014-ben bekerült fő száma, a félcső az olimpiai műsorba. Most ebben a versenyszámban fog szerepelni. A tavalyi világbajnokságon 25. lett félcsőben, az idei világkupában azonban volt egy 13. helyezése is. Az USA Utah államában síedzőként dolgozik sportolói karrierje mellett.

Sífutásban az ír-norvég kettős állampolgár Thomas Hjalmar Westgaard szerzett kvótát. 2016 óta szerepel ír színekben, mivel édesanyja Írországban született. A tavalyi világbajnokságon a 15 kilométeres klasszikus számban a 49. tudott lenni, ezen kívül kevés alkalommal sikerült az első hetvenben végeznie. Olimpián most fog először szerepelni.

Hódeszkában Seamus O’Connor fog szerepelni. Ez lesz a második olimpiája, Szocsiban félcsőben a 15., slopestyle-ban a 17. lett. Az idei világkupában félcsőben volt egy 12., egy 13. és egy 15. helyezése is. Pjongcsangban csak félcsőben indul. Furcsa a családi háttere, ugyanis négy ország közül is választhatott, amikor arról kellett döntenie, hogy mely nemzetet akarja képviselni a versenyeken. Az Egyesült Államokban született Jelena nevű orosz édesanyjától és Kevin névre hallgató brit édesapjától. Nagyszülei viszont írek voltak. Mivel úgy vélte, hogy írként lenne a legnagyobb esélye kijutni az olimpiára, ezért döntött a nyugat-európai ország mellett. Célja neki is az, hogy teljesítse a programját Dél-Koreában.

Liechtenstein

Liechtenstein 19. téli olimpiáján vehet részt, s könnyen lehet, hogy éremmel fog távozni Pjongcsangból. Az Ausztria és Svájc között, az Alpok vonulataiban elterülő miniállamot képviseli ugyanis az alpesi síző Tina Weirather, aki több világkupa-futamot is nyert, s a 2016-17-es idényben megnyerte szuper-G-ben a szakági világkupát. A tavalyi világbajnokságon ugyanebben a számban ezüstérmet szerzett. Édesanyja kétszeres olimpiai bajnok volt alpesi síben (1980), édesapja pedig világbajnoki címmel büszkélkedhet (1982). Tina Weirather tehát a szuper-G egyik fő esélyeseként érkezhet Dél-Koreába, de eddigi olimpiai múltja nem volt túl fényes. A 2006-os torinói játékokon szuper-G-ben csak a 33. lett, lesiklásban pedig nem ért célba. 2010-ben nem tudott kijutni, 2014-ben pedig ugyan szerzett kvótát, de nem sokkal Szocsi előtt megsérült, így sem lesiklásban, sem szuper-G-ben nem tudott rajthoz állni. Ki tudja, lehet, most jön el számára az ötkarikás áttörés…

Weiratheren kívül még két sportoló, egy alpesi síző és egy sífutó képviselheti Liechtensteint az olimpián. A férfiak alpesi sí-mezőnyének tagja Marco Pfiffner, akinek nem lehetnek Tina Weiratheréhez hasonló reményei, célja nem is az éremszerzés, hanem a célba érés. Öt számban is nevezett: lesiklásban, szuper-G-ben, szlalomban, óriás szlalomban és kombinációban is indulni szándékozik. Szocsiban szlalomban a 24., óriás szlalomban a 42. lett. Világbajnokságon szlalomban van egy 26. helye tavalyról.

A sífutóknál fog rajthoz állni Martin Voegeli, aki 2012-ben ifjúsági téli olimpián vehetett részt, ahol a tíz kilométeres klasszikus számban a 31., szabadstílusú sprintben pedig a 39. volt. A világkupa idei kiírásában nem tudott a 77. helynél jobb eredményt elérni.

Luxemburg

Luxemburg tizedik téli olimpiája lesz az idei. Ezúttal csak egy alpesi sízőt tud fölvonultatni a miniállam Matthieu Osch személyében, aki mindössze 18 éves. Két éve ott volt az ifjúsági téli olimpián, ahol óriás szlalomban a 28., míg szuper-G-ben a 34. lett. Ennél jobb eredményeket eddig nem tudott fölmutatni.

Málta

Az aprócska Földközi-tengeri sziget, Málta is érdekelt lesz a téli olimpián. 2014-ben volt ott először az eseményen az ország. Akkor az alpesi síző Élise Pellegrin indult, aki szlalomban 42., óriás szlalomban pedig 65. lett. Idén is ő lesz az egyetlen máltai sportoló a játékokon, s most is ebben a két számban fog versenyezni.

Monaco

A hercegség tizedik alkalommal szerepel a téli olimpián. 1984-ben jutottak ki először monacói sportolók a játékokra, s azóta mindig van legalább egy monacói a seregszemlén. II. Albert herceg például öt téli olimpián szerepelt a monacói bobcsapat tagjaként a nyolcvanas, kilencvenes években. Ezúttal legfeljebb a miniállam olimpiai bizottságának, illetve bob-, szánkó- és szkeleton-szövetségének elnökeként lehet jelen Pjongcsangban, de így is lesz négy sportoló a delegációban.

Alpesi síben két rutinos ötkarikás indulónak számító versenyző áll rajtvonalhoz. A hölgyeknél a negyedik olimpiájára készülő Alexandra Coletti fog indulni, akinek ötkarikás játékokon egy 19. helyezés volt a legjobb eredménye, amit még 2010-ben, kombinációban ért el. Négy évvel ezelőtt lesiklásban és kombinációban sem fejezte be a viadalt. Élete eddigi legjobb eredménye egy tizenötödik helyezés volt a világkupában, úgyhogy nagy meglepetés lenne, ha a húsz éve aktív sportolónő az élmezőnyben tudna zárni bármely számában is. Az uraknál a harmadik olimpiáján részt vevő Olivier Jenot bízik egy meglepetésszerű szereplésben. Neki sem voltak kiugró eredményei.

Rajtuk kívül egy 2+1 fős férfi bobcsapat fog Monaco színeiben rajthoz állni Pjongcsangban. Az együttes vezetője Rudy Rinaldi lesz, aki a nyitóünnepségen a zászlóvivője lesz a küldöttségnek. A csapatba bekerült még Boris Vain, illetve tartalékként Mahmúd Al-Abúd is.

Portugália

Portugália nyolcadik alkalommal vehet részt a téli olimpián, idén egy alpesi síző és egy sífutó indul luzitán színekben. Az alpesi sízőjük, Arthur Hanse francia születésű, de 2013 novembere óta portugál színekben szerepel. Szocsiban sem szlalomban, sem óriás szlalomban nem ért célba, mint ahogy a tavalyi vébén sem tudta teljesíteni ezt a két számot. A 2014-es junior-vb-ről tud fölmutatni egy 44. helyet szlalomban. Példaképei közé tartozik Marcel Hirscher, Bode Miller és Kjetil Andre Aamodt.

Sífutásban Kequyen Lam képviselheti Portugáliát. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy 2013-ig hódeszkásként kereste kenyerét, s úgy volt, hogy a 2014-es szocsi téli olimpián is ebben a sportágban indul, de sérülése miatt lemaradt az oroszországi játékokról. 2014 óta északi sízik, az a fő célja ezzel, hogy népszerűsítse Portugáliában a sportágat.

San Marino

Az Olaszországba beágyazódott miniállam, San Marino 1976-os debütálása óta csak két téli olimpiát hagyott ki. Mindig egy-öt sportolóval képviseltette magát, s 2018-ban is csak egy alpesi síző, egy bizonyos Alessandro Mariotti fog indulni. Róla csak annyi derült ki, hogy szlalomban és óriás szlalomban fog rajthoz állni.

Törökország

Törökország tizenhetedik alkalommal vehet részt téli olimpián. Bár nem tartozik a tél sportok nagy országai közé, de az utóbbi években egyre több versenyt sikerült Törökországba hozni, többek között a síakrobatáknak és a hódeszkásoknak is van már világkupa-viadala ott. Az idei olimpián négy sportágban nyolc atléta fogja képviselni az országot. Alpesi síben a férfiak között Serdar Deniz szerzett kvótát Pjongcsangra. Komolyabb eredményei nem lelhetőek föl, csak hazájában szerepelt kisebb nemzetközi viadalokon. Ez lesz az első olimpiája. A nőknél Özlem Carikcioglu indulhat, aki szabadidejében balletozik és fotózik. Ő is csak kisebb hazai és nemzetközi versenyeken szerepelt, amelyeken általában diadalmaskodott, de most az olimpián valószínűleg más lesz a helyzet…

Sífutásban három törökkel is találkozhatunk a játékokon. Az uraknál Hamza Dursun az egyik induló, aki 2012-ben már járt ifjúsági téli olimpián. Ott 10 kilométeren a 28., szabadstílusú sprintben a 30. lett. A tavalyi felnőtt-vébén 15 kilométeren a 80., a szabadstílusú számban pedig 89. lett. Példaképének Petter Northugot, a norvégok sífutó legendáját tartja. A másik török Omer Aycicek ugyancsak Northug hatására kezdett északi sízni, de számottevő eredményei neki sincsenek. A 2015-ös világbajnokságon klasszikus sprintben a 108., a tavalyi vébén szabad stílusban 96. lett. Neki is ez lesz az első olimpiája. A női sífutó-versenyben egyedüli törökként Aysenur Duman fog rajthoz állni. A 19. életévét március elsején betöltő sportolónő eddig csak junior-világbajnokságon, valamint az Európai Téli Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon szerepelt. A junior-vb-n két 68. helyezést tud fölmutatni 2016-ból: az egyiket szabadstílusú sprintben, a másikat az öt kilométeres klasszikus számban. Álma, hogy egyszer olimpiai érmes legyen.

Műkorcsolyában az Alper Ucar – Alisa Agafonova jégtánc-páros szerzett indulási jogot. A 2014-es téli olimpián 22-kek lettek, világbajnokságon egy 16., Európa-bajnokságon egy 11. helyezés a legjobb eredményük. Agafonova ukrán származású, junior korában még Ukrajna színeiben indult versenyeken, 2010 óta szerepel törökként.

Síugrásban Fatih Arda Ipcioglu ülhet fel a sánc tetejére. Normál és nagy sáncon is indulni fog. Jelentősebb eredménye eddig nincs. A cikk írásának pillanatában már túl vannak a síugrók első edzéseiken. Ipcioglu mindegyiken az ötvenedik hely környékén végzett.

Tonga

Valószínűleg az olimpia legmeghökkentőbb története már a játékok kezdete előtt megvalósult. Pita Taufatofua 2016-ban, a riói nyári olimpián még tékwondóban képviselte a sportban kizárólag rögbicsapatáról ismert óceániai Tongát, de most végrehajthatja azt a bravúrt, ami keveseknek adatik meg: rögtön a következő téli olimpián is ott lehet az indulók névsorában. Ezúttal ugyanis sífutásban szándékozik rajthoz állni, miután sikerrel megvívta a kvalifikációt. Taufatofua a riói nyitóünnepségen is nagy feltűnést keltett, ugyanis tongai népviseletben, vagyis félmeztelenül, s beolajozott felső testtel lobogtatta hazája zászlaját a Maracana 74 ezres közönsége előtt. Eléggé valószínűtlen, hogy a 34 éves sportember a pjongcsangi nyitóünnepségen a nagy hideg miatt ismét eljátszaná mindezt, de várhatóan nagy érdeklődés fogja övezni ötkarikás szereplését.

Forrás: Panoramic

A Tongai Királyi Sí-szövetség január közepén, amikor biztossá vált Taufatofua pjongcsangi részvétele, Facebook-oldalán azt írta, hogy az egész tongai nemzet büszke lehet a sportoló teljesítményére, aki első sízőként jutott ki az országból az olimpiára. A bejegyzéshez csatoltak egy fotót is, amelyen Taufatofua Izlandon látható, miután az ott rendezett utolsó kvalifikációs verseny után eldőlt, hogy kvótát kap a játékokra.

Pita Taufatofuának Rióban az első forduló jelentette a végállomást a tékwondó-tornán, ahol egy iránitól elég sima vereséget könyvelhetett el. Ezután határozta el, hogy egy teljesen más sportágban, a sífutásban próbálja ki magát. Első próbálkozásáról az olimpia hivatalos YouTube-csatornáján látható az alábbi videó:

Az Ausztráliában élő Taufatofua Izlandon készült, általában egy-egy havas országút mentén síelt. “Mindent egybevéve tíz hetet gyakoroltam a hóban. (…) Mielőtt Izlandra érkeztem volna, hét versenyen vettem részt, és minden egyes alkalommal igen keveset tudtam elérni. Aztán megtudtam, hogy lesz még egy utolsó verseny (a kvalifikációra – a szerk.), de ez nagyon a világ végén volt” – mondta az atléta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalos tévécsatornájának. A stílus még mindig hagy némi kívánnivalót maga után (lásd a videót), de az erőfeszítések elérték céljukat.

“És itt vagyok Izlandon, a sarkkörön! Tudtam, hogy mindent meg kell tennem, függetlenül attól, hogy siker lesz belőle vagy kudarc. Tényleg mindent beleadtam, és most boldog vagyok” – mondta gyermeki örömének közepette Taufatofua, aki Tonga egyetlen sportolója lesz Pjongcsangban, így természetesen most is ő lesz a zászlóvivő…

Nos, ez lett volna a téli olimpiára némi (vagy nem is annyira némi) meglepetésre kijutott országok fölsorolása. Csütörtökön este a játékok magyar indulóit bemutató cikkel fogok jelentkezni, úgyhogy akkor is érdemes lesz a Sportudvarra kattanni!

A fő fotó forrása: lefigaro.fr

Leave a Reply