Téli olimpia: Ideológiai problémák vannak a norvégok ruházatával

Könnyen előfordulhat, hogy szerelést kell cserélnie a norvég olimpiai csapatnak egy héttel a pjongcsangi téli ötkarikás játékok kezdete előtt. A skandináv ország versenyzői számára készített pulóverekben ugyanis olyan motívumok láthatók, amelyek ugyan az északi mitológiából erednek, de a náci németek a második világháborúban, Norvégia megszállása idején kisajátították maguknak, s ma is csak neonáci szervezetek használják Skandinávia-szerte. Több norvég olimpikon is kijelentette, hogy nem hajlandó fölvenni a pulóvert, amiben elvileg a nyitóünnepségen is be kéne vonulniuk az olimpiai stadion küzdőterére. A ruhákat gyártó norvég cég szerint azonban a szerelés Norvégia örökségének két fontos elemét ábrázolja, ezért nem gondolkodnak annak lecserélésében.

Komoly zűrzavarba jutott a norvég olimpiai csapat mindössze egy héttel a pjongcsangi téli olimpia nyitóünnepsége előtt, mivel a skandináv ország delegációjának pulóvereiben fölhasznált szimbólumokat (rúnákat) a náci Németország kisajátította magának a második világháborús megszállás éveiben. A rúnák titkos jelek; az észak-európai népek által használt legrégibb írásjelek, melyek mindegyikének saját jelentése van, ezért szimbólumrendszerként jóslásra is alkalmazták őket.

Forrás: Twitter

A norvég sportolók fekete-szürke színű ruháján először is láthatunk egy esernyő alakú rúnát. Ez Tyrt, a háború viking istenét szimbolizálja. Ez a figura kapcsolódik a harc és a győzelem fogalmához, két olyan koncepcióhoz, amelyek könnyen átvihetők a sport világába. Azonban az 1930-as években ez a rúna a Harmadik Birodalomban is szerepelt a vezetés iskolájának emblémájaként, olyan intézményben, ahol a rendszer néhány káderét képezték ki. Ma ezt a képet használják a Skandináviában garázdálkodó neonáci csoportosulások, többek között az Északi Ellenállási Liga is (jobbra a kis képen).

Másodszor, megtalálható a pulóvereken a Yggdrasil szimbóluma, amely a világ fáját ábrázolja. Ez a rúna is az északi mitológiából származik, s csakugyan kisajátították maguknak a náci Németország iránt nosztalgiát érző csoportok Észak-Európa-szerte.

Forrás: Dale of Norway

Norvégiának teljes mértékben joga van örökségének részeit illusztráció formájában fölhasználni, ám a két, szóban forgó alakzat kombinációja az olimpiai pulóvereken így sem egy teljesen görbe dolog. A New York Times szerint, bizonyos sportolók kijelentették, hogy nem lesznek hajlandóak viselni a botrányt kiváltó pulóvereket. “A csapatunkban senki sem viseli ezt a pulóvert” – mondta Jonathan Nordbotten szlalomsíző.

 

 

A gyártó Norvégia kulturális örökségét védi

A norvég olimpiai csapat ruházatát gyártó cég tudatta, hogy nem áll szándékában változtatni az online áruházán keresztül bárki által megvásárolható termékek mintázatán, mivel azok a norvég kulturális örökség részét képezik. “A neonácik norvég zászlókkal jártak. Ez nem jelenti azt, hogy meg kell szüntetni a zászló használatát, ha?” – vágott vissza Hilde Mithdjell, a márka egyik képviselője az amerikai médiának nyilatkozva.

Úgy tűnik, a gyártó akármit is mond, a sportolók nem fognak ezekben a pulóverekben felvonulni a téli olimpia magyar idő szerint jövő pénteken, 12 órakor kezdődő megnyitó ünnepségén.

A fő fotó forrása: Dale of Norway

Leave a Reply