Téli olimpia: Kitiltották a Reuters fotósait a nyitóünnepségről

Kitiltotta a Reuters hírügynökséget a jövő pénteken kezdődő pjongcsangi téli olimpia szervezőbizottsága a játékok nyitóünnepségéről, mivel a brit sajtóorgánum közzétette a múlt vasárnapi főpróbáról készült fotókat, így például az olimpiai láng meggyújtását megörökítő felvételeket is. Ez szabálysértésnek minősül, mivel a főpróbákon készített képekre embargót adtak ki, s csak a meghatározott időponttól kezdve lehet ezeket nyilvánosságra hozni. A Reuters arra kérte ügyfeleit, hogy ne tegyék közzé a szerintük egy adatbázis-hiba miatt napvilágot látott fotókat.

Nem lehetnek jelen a Reuters fotóriporterei a pjongcsangi téli olimpia jövő pénteki nyitóünnepségén. A szervezők ugyanis úgy döntöttek, hogy kitiltják a londoni székhelyű nemzetközi hírügynökség munkatársait, mivel azok megsértettek bizonyos szabályokat a múlt hétvégén.

A koreai tisztségviselők nem értékelték, hogy a Reuters megrendelői rendelkezésére bocsátotta a nyitóünnepség vasárnap tartott főpróbáján készült képeket, köztük különösen az olimpiai láng meggyújtásának szimbolikus pillanatáról és a ceremónia egyéb elemeiről csinált fotókat. A Reuters honlapjára felkerült felvételeket gyorsan eltávolították. A hírügynökség arra kérte ügyfeleit, hogy ne tegyék közzé a főpróbán készült képeket, amelyek egy adatbázis-hiba miatt láttak napvilágot.

A szervezőbizottság arról is határozott, hogy a teljes játékoktól eltiltja azt a fotóst, akitől a szóban forgó felvételek származnak. Valamennyi, a versenyekre beadott akkreditációját visszavonták. A szervezők azt is tudatták, hogy “fokozni fogják a szankciókat” azokkal a médiumokkal és cégekkel szemben, amelyek nem tartják be az olimpia nyitó- és záróünnepségének főpróbáját érintő fotók embargójára vonatkozó szabályokat. Van arra lehetőség, hogy fotósok jelen legyenek a főpróbákon, de jó előre kikötik számukra, hogy a képeiket mikor hozhatják nyilvánosságra.

Az olimpiák szervezői mindig úgy vigyáznak a nyitó- és záróünnepségek forgatókönyvére, mint egy hímes tojásra. Napjaink erősen mediatizált világában jóval nagyobb kíváncsiság-áradattal kell szembesülniük nekik, mivel nagyon sokan már a ceremóniák előtti napokban szeretnék megtudni, milyen elemekből fog állni az adott ünnepély, s kik lesznek a sztárok, akik föl fognak lépni.

A nyitóünnepség február 9-én, vagyis jövő pénteken, magyar idő szerint délben fog megkezdődni a pjongcsangi olimpiai stadionban. A záró ceremóniára február 25-én, vasárnap, itteni idő szerint ugyancsak déltől kerül sor, mindössze pár perccel a férfi jégkorong-torna döntője után. Tehát már csak nyolcat kell aludni a nyitó ceremóniáig, úgyhogy a kíváncsi olvasóimnak azt tudom üzenni, hogy ilyen kicsi időt már ki tudnak bírni, máskülönben hamar megöregszenek…

A fő fotó forrása: AFP

Leave a Reply