A Forma-1 és a darts is nemet mondott a lányokra

VIDEÓKKAL – Két sportágban is komoly vitát kavart az elmúlt hetekben az az elképzelés, hogy a jövőben nem fognak hoszteszeket alkalmazni a különböző versenyeken. Január végén a darts világában derült ki, hogy a továbbiakban nem fognak ún. “walk-on girl”-ök kíséretében fölvonulni a színpadra a játékosok, ami a szurkolókból és több játékosból is ellenérzéseket váltott ki. Ma pedig kiderült, hogy a Forma-1-ben sem tartanak igényt a rajtrácson a start előtti percekben, az autók mellett áldogáló táblatartó hölgyekre. A szurkolók többsége nyilvánvalóan szomorú a döntések miatt, s való igaz, nehezen magyarázható, hogy miért kellett ilyen intézkedéseket hozni.

A férfi szurkolók többsége most csalódott lehet: eltűnnek a “grid girl”-ök, vagyis a futamok startja előtt a rajtrácson, az autók mellett ácsorgó és az adott versenyző nevét mutató táblákat (eső esetén az esernyőket) tartó lányok a Forma-1-ből. A sorozat vezetői szerdán jelentették be a döntést, ami már hetek óta a levegőben volt, miután december közepén a száguldó cirkusz kereskedelmi jogait egy éve birtokló Liberty Media közölte, nem tartja feltétlenül fontosnak, hogy a hölgyek a jövőben is ellássák ezt a feladatukat. Az F1 illetékesei úgy vélik, hogy “a csapatok és a pilóták által a futam előtt a rajtrácson töltött idő egy ünnep, ahol a vendégek és a különböző művészek hozzá tudnak adni a Nagydíj csillogásához és show-jellegéhez, lehetővé téve a szponzoroknak és a partnereknek, hogy bemutassák országukat és termékeiket”.

A rajongók, de a fizetésük egy részét az F1-en végzett munkájukkal megkereső hoszteszek is megrökönyödve fogadták a sportág új tulajdonosának erre vonatkozó terveit. A kellemes megjelenésű, dekoratív hölgyek ugyanis az őskor, vagyis az 1950-es évek óta részei voltak a sportág körítésének, kedvcsináló tálalásának.

A grid girl-ök pedig egytől egyig arról számolnak be, hogy bár olykor mostoha körülmények között kellett álldogálniuk, abszolút megérte, mert felejthetetlen élményeket, és barátokat is szereztek. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy bizonyos esetekben még párkapcsolat is születhet a rajtrácslány-tevékenységből, hiszen az a brazil modell, aki pár éve Max Verstappen tábláját tartotta Interlagosban, ma Jos Verstappen kedvese. De Ayrton Senna egykori szerelme, Adriane Galisteu is grid girl volt korábban.

Mindemellett a lányok rajtrácsról való kiiktatásával fontos reklámfelülettől is elesnek a szponzorok.

A lányok mindenesetre nagyon sajnálják, hogy ez az időszak véget ért, és egy pillanatra sem érezték úgy, hogy degradáló, vagy kellemetlen lenne a munkájuk.

“2014 nyarán grid girl voltam a Forma-1-ben, Silverstone-ban, Kimi Räikkönen autójánál” – mesélte Chantel George a BBC-nek. “Életem legcsodálatosabb élménye volt”.

Chantel azt is cáfolja, hogy túlontúl egyszerű lenne ez a munka.

“Általában 6-kor már a pályán kell lenni, és folyamatosan van dolog 17 óráig. De az élmény abszolút csodálatos. Királynőként kezelnek a csapatok, akikkel vagyunk, és találkozhatunk a versenyzőkkel, ami rendkívüli élmény”.

Chantel azon érveket is cáfolja, mi szerint ez a szerep túl megalázó a nőknek és tárgyiasítja őket.

“Sosem éreztem magam szexuális célpontnak, senki nem volt velem illetlen és nem éreztem úgy, hogy kihasználtak volna. Imádtam. Sosem fogom elfelejteni az élményt”.

Penny Sturgess egykori rajtrácslány is hasonlóan vélekedik.

“Mi történt a választás szabadságával?”– idézi Sturgesst a Drivetribe.

“Nem csak csodálatos barátokat szereztem, de nagyon élveztem is az élményeket, amiket grid girl-ként szereztem. Megtiszteltetés volt Forma-1-es grid girl-nek is lennem, 20-as éveim elején, és egyszer sem éreztem magam elnyomva, vagy tárgyiasítva. A ruháink is mindig ízlésesek voltak… egyszer még szoknya kosztüm is volt… olyasmi, amit sokan az irodában viselnek”.

“Igen, a motorsportban a férfiak dominálnak, de bizton állíthatom, hogy a legjobb barátaimnak egy része innen való. Tisztelnek és elismernek, én pedig nagy becsben tartom őket. Mi egy kis család vagyunk, ez olyan hely, ahol otthon érzem magam, önbizalommal tölt el, és minden évben nagyon várom. Vannak, akiktől nagyon sokat tanultam az évek során és igazán szerencsésnek érzem magam, hogy találkozhattam velük. Rendkívüli példát mutattak nekem, fiatal nőnek. Bár 30-asként már nem vagyok ott a rajtrácson, elszomorít, hogy látom, ahogy a barátaim elveszítik a munkájukat, bevételeiket és döntésüket. Megőrült a világ… Szomorú arra gondolni, hogy míg én szerencsés voltam, és a 20-as éveimben ilyen tapasztalatokat gyűjtöttem, más lányok már nem fognak. A fiatal nők önbizalomhiányban szenvednek és a motorsport segített nekem abban, hogy azzá a személyiséggé váljak, aki ma vagyok és csak pozitív élményeket szereztem” – folytatta Penny.

Charlotte Gash 2015 óta tevékenykedik a motorsportban, ő a talkSPORT-nak beszélt tapasztalatairól.

“Ez versenyenként 50 lányt érint. Szóval ennyi lánynak szűnt most meg a munkája” – mondta.

“Évtizedekkel ezelőtt a grid girl-ök kevés ruhát és bikinit viseltek és a versenyzők úgy tekintettek rájuk, mint trófeákra. De ez a szemléletmód már a múlté. A vélemények a grid girl-ökről sokkal idejétmúltabbak, mint maguk a grid girl-ök”.

A 23 éves lány tavaly a dobogón állt Lewis Hamilton silverstone-i győzelmekor.

“A silverstone-i élmény nem e világi volt. Olyasmi volt, amiről csak álmodik az ember. A dobogón lenni Hamiltonnal, és nézni, ahogy a győzelmét ünnepli. Olyan dolog, amit soha nem fogok újra átélni”.

“Megőrült ez a világ” – mondja Lauren Jade, grid girl. “Állítólag ezek a feministák ‘megvédenek minket’, pedig valójában ezek miatt az idióták miatt elveszítjük a munkánkat! Az elmúlt 8 promócióval töltött évben, főleg a rajtrácson, sosem éreztem magam kényelmetlenül! Azért csinálom, mert élvezem, és mert így döntöttem”.

Az F1 nyugdíjazott irányítója, Bernie Ecclestone is értetlenül áll a Liberty hoszteszeket kizáró döntése előtt, amit szerinte semmi sem indokolt. Azt mondja, a közönség, a pilóták és a szponzorok is örültek a dekoratív hölgyek jelenlétének.

„A lányok a show részét képezték, szép látványt nyújtottak” – nyilatkozta a The Sun napilapnak. “Meg kellene tartani a grid girlöket, mert a versenyzők és a közönség is nagyon kedveli őket. Erre senki sem volt tekintettel. Nem értem, hogy egy versenyző mellett álló, Formula–1-es autó előtt számot tartó dekoratív lány kit zavarhat. Csinosak és úgy gondolom, hogy például a Rolex vagy a Heineken [az F1 kiemelt szponzorai – a szerk.] nem szívesen látott volna olyan lányokat, akiknek nem jó a megjelenésük.”

Chase Carey, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója decemberben még így nyilatkozott a témában:

“Minden tiszteletem ellenére, az aktuális ügyeim között a grid girlök kérdése nincs igazán a listám elején. Vajon ez már a múlté vagy a jövőben is meg kell tartani? Nem hiszem, hogy erről személyesen döntök majd. Lehet, hogy lesz erről véleményem, de amikor egy sportot igazgatunk, akkor a csapatokkal, egy nagyobb közösséggel és egy igen lelkes rajongótáborral kell egyeztetni. Közmegegyezés soha sem lesz, csak különböző látásmódok.”

Úgy tűnik, a Liberty látásmódja győzedelmeskedett, bár ez úgy nagyon egyszerű volt, hogy valószínűleg nem igazán figyeltek oda mások véleményére a döntés meghozatalakor, csak a világban uralkodó társadalmi “trendeket” vették alapul.

Sean Bratches, a Forma-1 kereskedelmi igazgatója ugyanis most bejelentette, hogy ezt a döntést azért érzik szükségesnek, mert frissíteni kívánják a gyakorlatot, hogy az “jobban illeszkedjen” a motorsportról vallott nézeteikhez. “Jóllehet, hogy a gyakorlat, amely a grid girl-ök alkalmazásán alapul, évtizedek óta lényeges eleme a Forma-1-es Nagydíjaknak, úgy gondoljuk, hogy ez a szokás nem közvetíti a márkánk értékeit és nyilvánvalóan ellentétes a modern társadalmi normákkal. Nem gondoljuk, hogy ez a gyakorlat elfogadható és fenntartható a Forma-1 és annak szurkolói, a régiek és az újak számára sem, szerte a világban” – tette hozzá.

Hiába háborogtak tehát az F1-rajongók – köztük hoszteszek is – a Facebookon és a Twitteren a Liberty szándéka ellen, úgy tűnik, a Hollywoodból elindult újhullám az autósportot is elérte.

Természetesen a versenyzőket és a csapatvezetőket sem hagyja teljesen érintetlenül a döntés, de megoszlanak köztük a vélemények, hogy jó ötlet-e szakítani a lányok alkalmazásával vagy sem. Romain Grosjean, a Renault sofőrje például egyáltalán nem bánkódik emiatt:

“Nem érdekel, én úgyis a világ legszebb lányához megyek feleségül!”

– írta Twitter-oldalán.

Ezt soha sem fogjuk eltalálni, modern társadalmakban élünk, és mindenre nyitottnak kell lennünk” – nyilatkozta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke, aki a korábbi Spice Girlt, Geri Halliwellt vette feleségül. – A nők kulcsszerepet játszanak, és a feleségemet idézve a ’girl power’ igen erős az F1-ben. A csapatunknál magas beosztásban is sok nő dolgozik, és szenzációs munkát végeznek. Elég csak Claire Williamst megnézni. Kismamaként összeegyezteti az életét a csapat működtetésével.”

Horner megemlítette, hogy az F1-et akkor is bírálták, amikor férfi modellek jelentek meg a rajtrácson, és az is kritikákat ébresztett, amikor az Osztrák Nagydíjon gyerekek is a versenyzőkkel tartottak a pilótaparádén. Daniel Ricciardo viszont úgy vélte, a hölgyek jelenléte „hozzáad a sport vonzerejéhez”, a silverstone-i pálya igazgatója, Stuart Pringle azonban hallani sem akar erről.

“Sokan azt hiszik, hogy ezzel Silverstone egyetért, de mi az egyenjogúságban hiszünk, és én nem akarom, hogy a lányom tapadós ruhákra vágyva nőjön fel – szögezte le. – A szurkolóink és nézőink, valamint a Silverstone-ba látogató ügyfelek azt hiszik, hogy ez az egész Silverstone döntése, mert itt történik – utalt a lányok alkalmazására a Brit Nagydíjon. – Úgy hiszik, hogy elég sok múlik rajtunk, noha bizonyos esetekben megdöbbentően kevés” – magyarázta.

A dartsosoknál is száműzik a nőket

Mindössze néhány nappal ezelőtti hír, de szintén nagy hullámokat vert, hogy egy másik sportágban, a napjainkban népszerűségét exponenciálisan növelő dartsban sem tartanak igényt a jövőben az ún. “walk-on girl”-ökre, akiknek az a szerepük, hogy fölkísérjék a színpadra a játékosokat a televízió által is közvetített tornákon. Az állítólag már tavaly meghozott döntés hátterében az áll, hogy szeretnék “családbarátabbá” tenni a dartsközvetítéseket.

Az ITV-vel folytatott egyeztetés után a játék első számú szervezete, a PDC úgy döntött, hogy a múlt hétvégén rendezett Masters tornától kezdődően, – így a Premier League ma esti nyitó körében is – a játékosok bekísérő hölgyek nélkül vonulnak fel a színpadra.

A bekísérő lányok jelenléte hagyománynak számít(ott) a sportágban, ám a versenyeken való részvételüket az utóbbi időben rengeteg kritika érte. A PDC szóvivője a Press Association hírügynökségnek elárulta, az idei Masterstől kezdve a játékosok már egyedül vonulnak a színpadra.

Minden szempontból rendszeresen felülvizsgáljuk az eseményeinket. Ezt a lépést a műsorszolgáltatók visszajelzései alapján tettük meg” – mondta a PDC szóvivője. Az ITV egyik képviselője hozzátette, a döntés a brit televíziótársasággal történt tárgyalások után született meg.

Charlotte Wood (balra) szerint korlátozzák a jogait, ha nem engedik dolgozni. (Forrás: Twitter)

„Ha nem engedik, hogy ezt a munkát végezzem, akkor korlátozzák a jogaimat. Szép ruhákat veszek fel, kikísérem a versenyzőket a pódiumra, mosolygok, ennyi. Őszintén nem értem, mi ezzel a probléma” – bosszankodott Charlotte Wood, a PDC-világbajnokságokról jól ismert szőke bekísérő hölgy. „Úgy érzem, ezzel a döntéssel a dorchesteri botrányra reagáltak. Szomorú nap ez a darts számára” – mondta Wood, utalva arra, hogy korábban a dorchesteri hostessekkel kapcsolatban szexuális zaklatásra derült fény.

A világelső Michael van Gerwen ugyanakkor egyáltalán nem lepődött meg a döntésen: „A PDC azt szeretné, ha a darts mint sportág érne el minél több embert. Engem nem érdekelnek a bevonuló lányok. Ez egy sport.”

Képtalálat a következőre: „phil taylor walk on girl”
Phil Taylor után a walk-on girl-ök is visszavonulhatnak a nagy tornáktól? (Forrás: Daily Mail)

Honfitársa, az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveld azonban egyáltalán nem örül a lányok száműzésének.

„Nagyon hiányoznak majd a lányok. Számomra ők részei a dartsnak” – írta Barney a Twitteren.

A döntés természetesen nagy visszhangot váltott ki a szurkolók körében, akik a lányok további szerepvállalásáért online petíciót indítottak a versenyek döntő többségét közvetítő ITV-hez és Sky Sports-hoz címezve, amelyet e sorok írásának pillanatáig már 39 410-en írtak alá. A kezdeményezést van Barneveld is ellátta szignójával.

Michael van Gerwen bevonulása lányokkal…:

… és lányok nélkül:

Én a magam részéről egyik esetben sem érzem teljesen jogosnak a döntést. Bevallom, nem igazán figyeltem sem a grid girl-ökre, sem a walk-on girl-ökre – pedig a Forma-1-nek és a dartsnak is nagy követője vagyok -, de pontosan látom, hogy szurkolótársaim többsége nem tud egyet érteni a mostanság hozott intézkedésekkel, s maximálisan meg is értem őket. Úgy vélem, hogy a Weinstein-ügy miatt elindult újhullámnak nem kellene ennyire befolynia a sportéletbe. A föntebb idézett nyilatkozatokból világosan kiderül, hogy azok a lányok, akik grid girl-ként vagy walk-on girl-ként keresték eddig kenyerüket, nem érezték azt, hogy munkájuknak szexista behatásai lennének. Remélem, hogy az F1 és a PDC vezetői is előbb-utóbb meg fogják gondolni magukat, s hamarosan ismét lesznek csinos hölgyek a rajtrácsokon és a darts-színpadokon is.

A fő fotó forrása: Sutton/Panoramic

Leave a Reply