Vlagyimir Putyin az orosz doppingolásról: “A mi hibánk”

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy, a márciusi államfő-választásra készülő kampánycsapatának tagjaival folytatott konferencián elismerte Oroszország felelősségét a doppingolásban. “A mi hibánk, hogy voltak doppingesetek Oroszországban” – jelentette ki a politikus. Ugyanakkor nem szüntetik meg a Grigorij Rodcsenkov, a moszkvai doppinglabor egykori vezetője elleni eljárást. Az Egyesült Államokba szökött sportorvos robbantotta ki az államilag szervezett doppingrendszerrel kapcsolatos botrányt, aminek hatására a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is elkezdett vizsgálódni. A WADA által kiadott McLaren-jelentés leleplezte az egész rendszert, s elvezetett oda, hogy az oroszokat az idei téli olimpiáról és paralimpiáról is kizárták, s évek óta nem vehetnek részt a legfőbb atlétikai viadalokon sem. Rodcsenkov az ARD német közszolgálati televíziónak hétfőn adott interjúban magát Putyint vádolta meg a rendszer irányításával, amit persze a Kreml tagadott.

Vlagyimir Putyin elismerte hazája felelősségét a doppingolásban. “A mi hibánk, hogy voltak doppingesetek Oroszországban” – jelentette ki az orosz elnök egy konferencián, amelyet kampánystábjának legfőbb vezetőivel folytatott. A politikus ugyanakkor védekezett a Grigorij Rodcsenkov, a moszkvai doppinglabor egykori vezetője, az orosz sportolók tömeges doppingolásával kapcsolatos botrány kirobbantójának állításaival szemben: “Most ők tartják fönn Rodcsenkov sületlen állítását (az Egyesült Államokba menekült – a szerk.). Ennek az embernek nyilvánvalóan problémája van a törvénnyel (…) börtönbe kell csukni”.

A keddi nap folyamán, de még Putyin nyilatkozata előtt a Kreml is reagált Rodcsenkov állításaira: “Ez egy újabb rágalmazás, ami semmilyen bizonyítékon sem alapszik – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a sajtónak. Rodcsenkov urat körözik (Oroszország – a szerk.), itt eljárás folyik vele szemben – emlékeztetett, majd kikötötte: Ő egy nagyon ideges személyiség, akinek problémái vannak a törvénnyel (…), és nyilvánvalóan nem tekinthető olyan információforrásnak, ami bármilyen bizalmat érdemel”.

Oroszország mondhatni beleroskadt az államilag szervezett és finanszírozott doppingrendszer körüli botrányba, ami oda vezetett, hogy az országot kizárták a jövő pénteken startoló pjongcsangi téli olimpiáról, valamint a márciusban esedékes, s ugyancsak a dél-koreai városban sorra kerülő téli paralimpiáról is. Mindkét eseményen csak azok az orosz sportolók indulhatnak, akik hitelt érdemlően tudják bizonyítani, hogy teljesen “tiszták”, vagyis sosem nyúltak tiltott szerekhez, azonban nem az orosz, hanem az olimpiai, illetve paralimpiai zászló alatt szerepelhetnek. Grigorij Rodcsenkov azzal vádolta meg Vlagyimir Putyint, hogy kulcsfontosságú szerepet töltött be az orosz sportolók doppingolásának megszervezésében: “Természetesen a legmagasabb helyről indult ki az egész dolog, mert csak az elnök adhatott egy ilyen megbízást a biztonsági szolgálatoknak, az FSZB-nek” – jelentette ki az ARD német közszolgálati televíziónak hétfőn este adott interjúban. “Mindent tudott, mert az információs csatorna nagyon egyszerűen működött: én tájékoztattam (Jurij) Nagornyik sportminiszter-helyettest, ő tájékoztatta (Vitalij) Mutkó sportminisztert, aki pedig tájékoztatta Putyint” – állította a moszkvai doppinglabor volt vezetője, aki ma az Egyesült Államokban él, mert attól tart, hogyha haza menne, akkor kegyetlen bánásmódban részesítenék.

Moszkva Rodcsenkovot vádolja

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által 2016-ban nyilvánosságra hozott McLaren-jelentés fedte fel az Oroszországban központilag szervezett és irányított doppingrendszert, amely elsősorban a 2014-es szocsi téli olimpián működött.

Moszkva mindmáig elutasítja, hogy államilag szervezték volna az orosz sportolók doppingolását. Decemberben az orosz nyomozati szolgálatok Grigorij Rodcsenkovot vádolták meg a szisztéma működtetésével, mivel az ő tanúvallomása alapján robbant ki a botrány. Úgy vélik, hogy ő maga adott doppingszereket az orosz sportolóknak, és ő volt felelős a minták manipulálásáért is.

Eddig a WADA egyetlen vizsgálata sem állapította meg az orosz elnök felelősségét.

A fő fotó forrása: Alexei Druzhinin/ITAR TASS/Panoramic

Leave a Reply