Mélyül az olasz focikrízis: még mindig nincs új elnöke a szövetségnek

Bár az olasz labdarúgó-válogatott világbajnoki pótselejtezős kudarca, valamint Carlo Tavecchio, a szövetség (FIGC) elnökének lemondása óta már két és fél hónap telt el, de a szervezet mindmáig nem tudott új vezetőt választani, ami egyre inkább mélyíti az itáliai foci válságát. Összesen három jelölt szállt ringbe az elnöki posztért, de a szövetség közgyűlésének négy forduló sem volt elég arra, hogy megválassza az új vezetőt, s egyelőre nem nagyon látszik, hogyan lehetne megoldani az egyre nagyobb problémát.

Irreális helyzet alakult ki Olaszországban. Azután sincs új elnöke a labdarúgó-szövetségnek, hogy annak közgyűlése már négy szavazási fordulót is tartott, ám egyiken sem került többségbe egyik jelölt sem. A három kandidáns: Cosimo Sibilia, az Amatőr Ligák (LND) elnöke, Gabriele Gravina, a harmadosztály (Lega Pro) elnöke, valamint Damiano Tommasi, a profi játékosok szakszervezetének vezetője.

Az eddig a leggyengébb eredményeket produkáló Cosimo Sibilia ajánlatot tett Gabriele Gravinának, amit azonban utóbbi elutasított. “Az olasz labdarúgás érdekében hajlandó vagyok visszalépni, s támogatni Gravina elnökségét. Nem kaptam választ. Csak egy hívásom volt Gravinától, aki azt mondta nekem, hogy nem sikerült megállapodni. A saját hasznom kárára úgy döntöttem, őt javaslom az elnöki posztra, de mivel ezt nem fogadta el, úgy döntöttem, tartózkodom a Nemzeti Amatőr Ligák (LND) elnökválasztásán” – közölte.

Aurelio De Laurentiis, a Napoli elnöke nem túl pozitívan nyilatkozott a nap végén: “Ez egy idővesztegetés volt, (…) mint ahogy vártam is. Tudtam, hogy ez lesz a vége. A labdarúgás alapjait át kell építeni.”

Ez az eredménytelenség alighanem elkerülhetetlenné teszi, hogy az Olasz Olimpiai Bizottság (Coni) átvegye a FIGC felügyeletét. Giovanni Malago, a Coni elnöke vasárnap – már nem az első alkalommal – az elnökválasztás elhalasztását kérte. Egy felügyelőt fognak kinevezni a következő napokban, akinek meg kell változtatnia a szavazás menetére vonatkozó szabályokat, és ki kell választania a szövetség új technikai biztosát.

Olaszország labdarúgása jelenleg úgy működik, hogy sem a szövetségnek, sem a ligának, sem a válogatottnak nincs vezetője. Mint ismert, Gian Piero Ventura szövetségi kapitány a svédek elleni vb-kudarc után ugyancsak távozott posztjáról. 1958 után első alkalommal fognak Olaszország nélkül világbajnokságot rendezni, így nem csoda, hogy ekkora felfordulás van a sportágon belül. A korábbi ígéretek szerint új szövetségi kapitány leghamarabb nyáron lesz, de ehhez addigra meg kéne választani a szövetség vezetőit. Ősszel pedig startol a Nemzetek Ligája, ahol a portugál és a lengyel válogatottal került egy csoportba a Squadra azzurra, amelytől több játékos is visszavonult a novemberi bukás után, így a leendő kapitánynak egy új csapatot kéne fölépítenie, alig pár hónap alatt.

A fő fotó forrása: Emanuele Pennacchio/Action plus/Panoramic

Leave a Reply