Kóbor kutyák és macskák ezreit altatnák el a focivébé rendezővárosaiban?

Egy francia állatvédő szervezet, a 30 Millió Barát Alapítvány pénteken egy igen súlyos problémára hívta fel a figyelmet a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban. Állításuk szerint Vlagyimir Putyin kormánya a vébé rendezővárosaiban élő több ezer kóbor kutya és macska elaltatására készül, hogy ezzel is növeljék a közbiztonságot és a higiéniát az érintett településeken. A szervezet “vérengzésnek” minősítette az elképzelést, s annak azonnali visszavonására szólította fel az orosz hatóságokat.

A 30 Millió Barát Alapítvány pénteken felhívta Vlagyimir Putyin orosz elnök és Oroszország párizsi nagykövetének figyelmét arra a programra, aminek keretében több ezer kóbor kutyát és macskát terveznek elaltatni a nyári labdarúgó-világbajnokság rendezővárosaiban abból a célból, hogy javítsák a higiéniai viszonyokat, s megakadályozzák, hogy a szabadon mászkáló állatok megvaduljanak, s rátámadjanak a szurkolókra. Közlésük szerint helyi állatvédő szervezetektől származnak információik, amelyekből az is kiderült, hogy a tizenegy rendezővárosban már megkezdték a kóbor kisállatok legyilkolását.

“A több ezer állat halálba küldése még a legrosszabb körülmények között sem méltó a labdarúgó-világbajnokság rendező országához, és nem szeretném, ha az ilyen bánásmód megbélyegezne egy nemzetközi hírű sporteseményt és -ünnepet” – jelentette ki Reha Hutin, a 30 Millió Barát Alapítvány elnöke.

A “tisztogatás”, általa “rémesnek” nevezett módszere miatt az alapítvány intézkedéseket kíván tenni, hogy “meg lehessen állítani az állatok sokkoló megsemmisítését”. Erre a védőoltást és a sterilizációt, mint két, az Egészségügyi Világszervezet által elfogadott megoldást tartja alkalmasnak.

A kóbor állatok nagy sportesemény előtt történő tömeges elaltatása nem egyedi eset a francia szervezet szerint. “2014-ben több ezer, az utcán élő kutyát zártak sintértelepekre a szocsi téli olimpia nyitóünnepsége előtt” – sajnálkoztak az alapítványnál, amely szerint a közvélemény érzékenyebbé tétele könnyebben megoldhatná a rengeteg kóbor háziállat problémáját. Erre is van példa: 2012-ben a labdarúgó Európa-bajnokság előtt Ukrajnában a 30 Millió Barát Alapítvány és az osztrák Vier Pfoten szövetség megállapodott a helyi hatóságokkal egy sterilizációs programról, aminek segítségével sikerült csökkenteni a kóborló kisállatok számát a kelet-európai országban.

Oroszország ideiglenes menhelyeket fog építeni

Több mint 190 ezren írtak alá a change.org honlapon egy petíciót, amiben arra kérik Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy állítassa le a kóbor állatok elaltatására vonatkozó programot. Vlagyimir Burmatov, az orosz Alsóház környezetvédelmi bizottságának elnöke is felszólította a hatóságokat, hogy találjanak ki mást a tömeges elaltatás helyett. Utóbbiak elkötelezettnek tűnnek, ugyanis a Times megtudta, hogy átmeneti menhelyeket fognak építeni a torna idejére.

A fő fotó forrása: Thierry Breton/Thierry Breton/Panoramic

Leave a Reply