Babos Tímea, a pároskirálynő

Babos Tímea volt az Ausztrál Open legjobb női párosjátékosa. Női párosban a francia Kristina Mladenoviccsal az oldalán megnyerte az év első Grand Slam-tornáját, vegyes párosban pedig ugyancsak döntőzött, ám indiai partnerével, Rohan Bopannával nem tudott felülkerekedni egy kanadai-horvát kettősön. Mint ismert, tavaly női párosban megnyerte a világbajnokságot is, vagyis élete legjobb formájában van az utóbbi pár hónapban. Ahogy Fucsovics Márton, úgy a soproni játékos esetében is látható, hogy tavaly nagyon jó teljesítményt produkált, s ez még sok szép sikert eredményezhet számára a jövőben.

Január 26-án, pénteken került sor az ausztrál nyílt teniszbajnokság női párosversenyének döntőjére, ahol Babos Tímea és Kristina Mladenovic küzdött meg az orosz Vesznyina, Makarova kettőssel. Természetesen nem várt könnyű feladat a magyar-francia párosra, hiszen ellenfeleik karrier Grand Slamre készültek, vagyis arra, hogy párosban begyűjtsék az utolsó, még hiányzó GS-trófeát, mivel korábban Párizsban, Wimbledonban és New York-ban is fölértek már a csúcsra, s emellett az olimpiát és a WTA-világbajnokságot is megnyerték.

Utóbbit megnyerte 2017-ben Babos Timi is, de nem Mladenoviccsal, akivel idén állt össze újra. Babos Tímea pályafutása második páros GS-döntőjére készült, de nyerni még nem tudott, Mladenovic viszont párosban és vegyes párosban is nyert már Grand Slam-tornát, utóbbiból egyet éppen Melbourne-ben.

Babos Tímea a héten a második magyarként léphetett pályára az Ausztrál Open legnagyobb stadionjában, hiszen Fucsovics Márton is a Rod Laver Arénában mérkőzött meg Roger Federerrel a férfiak nyolcaddöntőjében.

Bár a mérkőzést sokan követték a televízión vagy az interneten keresztül, de azok kedvéért, akik nem követték volna a finálét, jöjjön egy kisebb összefoglaló a találkozóról!

Babos Tímea adogatóként kezdte a mérkőzést, simán hozta is a játékot, majd közel volt a brék is, de a magyar fogadása mellett hiába jöttek vissza egyenlőre, végül az oroszoké lett a játék.

2:2-ig mindkét páros hozta az adogatását, Babos Timi az ötödik játékban már 40:0-nél adogathatott, de innen is visszajöttek az oroszok és brékelni tudtak, majd semmire hozták az adogató játékukat.

3:4-nél sikerült visszavenni az oroszok adogatását, Timi remekelt a hálónál az egész játék során, majd a magyar teniszező hozta a szerváját és 5:4-nél már az orosz párosnak kellett a szettben maradásért szerválnia és meg is remegett a kezük, Babosék elnyerték újra az oroszok adogatását és 6:4-re megnyerték az első szettet.

A második játszmában mindkét páros elbukta az első adogatását, majd Babosék hozták a maguk szervajátékát, majd ezt követően újra sikerült brékelni az oroszokat, így a magyar-francia páros már 3:1-re vezetett.

Az orosz kettős megint vissza tudott jönni, hiszen elvették Kristina Mladenovic szervajátékát, majd Vesznyina remekelt adogatóként és gyorsan 3:3 lett az állás.

Babos Tímea, ha nehezen is, de csak megnyerte az adogatását, 4:3 volt ide, amikor Makarova egy kettőshibával kezdte az adogatójátékát és 0:40-ről már nem is tudtak visszakapaszkodni, újabb brék után 5:3 volt Baboséknak, egy játék kellett a végső sikerhez.

Mladenovic adogathatott a meccsért, de az oroszok nem hagyták magukat, 15:40-nél volt két fogadóelőnyük is, sőt, egyenlő után egy harmadik is, amit Mladenovic egy ásszal hatástalanított, majd az első meccslabdánál az oroszok rontottak, 6:3-ra Baboséké lett a második szett és ezzel a finálé is.

Az orosz páros másodszor bukott döntőt Melbourne-ben, de a lányok természetesen sportszerűen gratuláltak Babos Tímeáéknak, miután átvették a második helyért járó tálakat.

Babos Tímea először nyert Grand Slam-tornát, s egyben 1986 után ő lett az első magyar, aki felnőtt GS-versenyen a csúcsra tudott érni. Harminckét évvel ezelőtt a Roland Garroson a női párosban Temesvári Andrea – a legendás Martina Navratilovával az oldalán – diadalmaskodott.

Boldogan és meghatódva nyilatkoztak a győztesek a díjátadó ceremónia után. Babos Tímea azt mondta, végig magabiztosnak érezte magát. “A döntő elképesztő volt, hihetetlen jól játszottam, egy pillanatig sem izgultam. A világ egyik legjobb párosa ellen sikerült nyerni. Elképesztő érzés, boldog vagyok, hogy végre Grand Slam-bajnok lettem. Ezt a döntőt mi nyertük meg, nem adták oda nekünk. Mámor, öröm, ami bennem van, néhány könnycsepp is kicsordult. Most talán a világ egyik legjobb páros játékosának mondhatom magam. A világbajnokság után az első Grand Slamet is sikerült megnyerni, és most szeretnék megszerezni egy újabb trófeát” – utalt a vegyes párosra, amelyben az indiai Rohan Bopannával az oldalán ugyancsak döntőbe jutott, de erről egy kicsit később…

A döntőben alulmaradt, a második helyen kiemelt orosz Vesznyina, Makarova kettős elismeréssel nyilatkozott a magyar-francia párosról. Azt mondták, a Williams nővéreken kívül még soha nem játszottak olyan kettős ellen, melynek a tagjai olyan jól adogattak volna, mint most Babosék, aki ráadásul nagyon erőteljes volt a hálónál, ez lehetett a győzelmük kulcsa az ellenfelek szerint.

Ez volt tehát a női páros fináléja, ám ezzel Timi melbourne-i diadalmenete még nem ért véget. Vegyes párosban is finálét játszhatott, amire magyar idő szerint vasárnap reggel került sor. Ellenfelük a 25 éves kanadai Gabriela Dabrowski és a horvát Mate Pavic voltak. Dabrowskiról tudni érdemes, hogy junior korában volt Babos Timi partnere, s Melbourne-ben döntőztek is együtt, de volt már dolga a soproni lány mostani társával, Rohan Bopannával is, hiszen tavaly vele nyerte meg a Roland Garros vegyes páros-trófeáját.

Dabrowski párja, Mate Pavic szintén nyert már Melbourne-ben idén, Babos Tímeához hasonlóan ő is megnyerte a párosok küzdelmeit. Vegyesben is nyert már GS-t, 2016-ban a német Laura Siegemunddal a US Opent.

Babos Tímeáék, pontosabban Rohan Bopanna kezdte az adogatást, aki simán hozta a szerváit, de így tett Mate Pavic, majd Babos Tímea is. Gabriela Dabrowski már nem volt ennyire magabiztos, el is vesztette az adogatását, majd Bopanna szervái után 4:1-re vezetett a magyar, indiai páros. Annak ellenére hozták a játékot, hogy a székbíró elvett egy pontot, miután Babos Timi szerinte túl hangosan örült Bopanna egyik szép ütésének.

A folytatásban Pavic hozta a szervajátékát, majd Babos Tímea remekelt adogatóként és 5:2 volt már az állás, amikor a teljesen elbizonytalanodott Dabrowskinak kellett adogatnia. 0:40 után négy játszmalabdája volt Baboséknak és hiába hárította az elsőt ásszal Dabrowski, majd még kettőt, a negyediket Timi egy káprázatos returnnel hozta, így 6:2 lett az első játszma, ide.

A másodikban Bopanna kezdett, aki szokásához híven villámgyorsan hozta a gémet, ahogy az ellenfél horvát férfi tagja is. Babos Tímea szervájánál már 0:40 állt a kijelzőn, de a magyar játékos innen is visszahozta a gémet, négy labdamenetet hozott zsinórban és mivel a vegyespárosban 40:40 után döntő pont jön, 2:1-re vezettek Babosék.

A meccsen először Dabrowski is hozta a szerváját, majd a két férfi versenyző szokásához híven alig-alig hibázott, így Babos Tímea 3:3-nál szerválhatott újra. Megint két bréklabdához jutott az ellenfél, amiből rögtön az elsőt hozta Pavic egy röptével, így 4:3-nál az ellenfélnél volt az előny.

Miután Dabrowski szervájánál is rendre hibázott az elbizonytalanodó Bopanna, Pavic kedvére röptézhetett, így 5:3-nál a játszmában maradásért szervált az indiai, aki bántóan sokat hibázott, de 40:40-nél egy röptével hozta a játékot.

Pavic szervája után 6:4-re hozta a kanadai-horvát páros a második szettet, jöhetett az úgynevezett super tie-break, ami tíz megnyert labdamenetig tart.

Nem indult jól, Bopanna egy és Pavic két szervája után is az ellenfél nyerte a labdamenetet, majd Babos Timi hozta a két szerváját, így visszajöttek 3:2-re, de Dabrowski szervái után nem sikerült pontot csinálni és Bopanna is csak kettőből egyet húzott be. 6:3-nál szervált Pavic, de Babos Tímea pontot csinált belőle, majd Bopanna átemelése landolt az alapvonalon. A magyar szervája után 6:6 lett, új meccs kezdődött.

Babos Timi második szervája után Bopanna röptével hozta a pontot, végre nálunk volt az előny, amikor a magyar hölgy ütött egy hosszút, majd Bopanna a hálóba ütött egy labdát. 8:7 volt oda, amikor Tímea egy lecsapással egyenlített, majd Bopanna elütése után Pavic szervájánál Baboséknak volt meccslabdája.

A horvát ásszal egyenlített, majd a következő ásszal már ott volt a meccslabda. Babos Tímea adogatására pedig olyan returnt ütött Dabrowski, amivel nem lehetett mit kezdeni.

Hatalmas küzdelemben nyert végül a kanadai, horvát páros, így Pavicé lett a bravúr, ő lett kétszeres GS-győztes az idei Australian Openen.

Az eredményhirdetésnél Babos Tímea sportszerűen gratulált az ellenfélnek, megköszönte Bopanna teljesítményét és reményét fejezte ki, hogy legközelebb esetleg több szerencséjük lesz.

A győztes páros tagjai 160 000 ausztrál dolláron osztoznak – ez valamivel több mint 32.3 millió forint.

„Sajnálom, végül meccslabdáról buktuk el a döntőt, de így is hihetetlen Ausztrál Openem volt. Nagyon boldog vagyok, ma is jól játszottam. Sok időm nincsen, hiszen a doppingvizsgálat után azonnal indulunk a repülőtérre. A jövő héten már Tajvanon lesz versenyem, nincs idő az ünneplésre. Ilyen az élet, menni kell tovább” – nyilatkozta honlapján a magyar teniszező.

A tavaly női párosban WTA-világbajnok Babos Tímea a 2015-ös wimbledoni verseny után második vegyes páros GS-döntőjét vesztette el, akkor az osztrák Alexander Peya volt a partnere.

A soproniak büszkesége egyesben a második fordulóig jutott Melbourne-ben (ott az első körben a 10. kiemelt amerikai Coco Vandeweghe-t ütötte ki), párosban bajnok lett, vegyes párosban pedig döntőt vívott. Ezzel összesen 485 000 ausztrál dollárt keresett, ami átszámítva 97 millió forint.

Így zárult tehát 2018 első nagy versenye Babos Timi számára, aki ott folytatta, ahol tavaly október 29-én, Szingapúrban abbahagyta. Mint emlékezetes, a magyar lány – akkor még a cseh Andrea Hlavackovával közösen – megnyerte a WTA-világbajnokságot női párosban, miután a döntőben 4-6, 6-4, 10-5-re legyőzték Kiki Bertens és Johanna Larson kettősét.

Ezen kívül további négy viadalon értek fel közösen a csúcsra: Rabatban, Québec City-ben, Taskentben és Moszkvában. Emellett Madridban és Pekingben is finalisták voltak.

Babos Tímeának egyesben is voltak szép eredményei, hiszen megnyerte a budapesti WTA-tornát, ahol az elődöntőben a német Julia Görgest, a fináléban pedig a cseh Lucie Safarovát múlta felül, vagyis két olyan játékost győzött le, akiket nálánál magasabban jegyeznek a női egyes világranglistáján. Taskentben és Québec City-ben, vagyis két olyan helyszínen, ahol párosban győzött, egyéniben is eljutott a döntőig, ám előbbi versenyen Katerina Bondarenko, míg utóbbi tornán Alison Van Uytvanck verte.

Timi ráadásul úgy tudta élete eddigi legsikeresebb szezonját teljesíteni, hogy az év végén párospartnert kellett cserélnie, nem is akármilyen okból. Az Új Szó feltette neki a kérdést, hogy igaz-e, amit a cseh teniszező nyilatkozott, hogy rideg volt a viszony kettejük között.

„Igen, így van. Egyébként ez is tök jó, hogy ő így nyilatkozik erről, mert megbeszéltük, hogy nem beszélünk erről. De hát ez is az egyik oka, amiért nem jövünk ki egymással. A pályán kívül nem működött a dolog, ez hosszú távon az eredményesség rovására ment volna. Nem láttam így értelmét a dolognak, ezért már a US Openen mondtam neki, hogy jövőre nem szeretnék vele játszani. Megegyeztünk, hogy ezt csak Szingapúr után jelentjük be hivatalosan, de ő már korábban bejelentette, ráadásul úgy, hogy ő nem akar velem játszani… Szóval ha ilyesmiket mindennap megkapunk egymástól, az kicsit sok… Amikor eldöntöttük, hogy nem folytatjuk együtt, attól kezdve hihetetlen eredményeket értünk el. Szerintem ez a női egónak is köszönhető.”

„Tudtuk, hogy már csak két hónap van hátra, az utolsó tizenkilenc meccsünkből tizennyolcat megnyertünk, egyet buktunk, a pekingi döntőben Martina Hingis és Csan Jung-zsan ellen. Nagyon jól kijött a lépés, de biztos vagyok benne, hogy a jövőben nem működött volna. Főleg úgy, hogy Andrea úgy tervezi, ez lesz az utolsó szezonja, én pedig még több egyénit szeretnék játszani. Mindamellett, hogy nem értettük meg egymást, a versenyprogramunkat sem tudtuk volna úgy összeállítani, hogy mindkettőnknek kedvező legyen.”

Az új társáról, Kristina Mladenovicról az alábbiakat mondta:

„Mladenoviccsal egész évben beszéltünk, pont azért, mert Hlaváckovával nem értettük meg egymást. A US Open óta tudjuk, hogy jövőre együtt szeretnénk játszani. Mivel régóta jó a kapcsolatunk, meg tudtuk ezt beszélni anélkül, hogy kitudódott volna.”

Babos Tímea a ma kiadott legújabb WTA-ranglistán a 45. helyet foglalja el, ami húsz pozícióval gyengébb, mint eddigi legjobbja, ugyanis 2016. október 31-én a 25. hely volt az övé. Látni kell azonban, hogy 2017 egyértelműen a párosról szólt a soproni lánynak, ami a világranglistán is meglátszik: az ötödik helyre jött fel múlt heti nyolcadik pozíciójából, ami magyar csúcsnak számít.

Timi az Origónak pénteken adott interjújában kijelentette: világelső akar lenni a párosok között. Erre minden esélye meg is van. Amennyiben tényleg képes lesz francia partnerével (aki 18. a ma kiadott összesítésben) is hasonlóan jól (ha nem még jobban) szerepelni ebben az évben, akkor előbb-utóbb könnyedén a világranglista élén találhatja magát. A 24 éves magyar játékosnak persze szerencsére is szüksége lesz az előrelépéshez, elsősorban arra, hogy elkerüljék a komolyabb sérülések, hiszen a teniszben számos példa van arra, hogy egy remek játékos sokat tud visszaesni nem csak a ranglistán, hanem a formáját illetően is, amennyiben hosszabb időt kénytelen kihagyni.

Amennyiben Timi egészséges lesz egész évben, s persze Mladenovic is mindig rendelkezésére fog állni, akkor igen komoly esély lesz arra, hogy a következő Grand Slam-viadalon, a Roland Garroson (ami Mladenovic számára hazai pálya lesz) is sikerüljön eljutni a végső sikerig.

Babos Tímeára ezen a héten a tajvani viadal vár, ahol egyesben fog szerepelni, majd a jövő héten a magyar Fed-kupa-csapat első számú játékosaként a sorozat Euro-afrikai zónájának 1. csoportjában, Tallinnban lesz érdekelt, ahol a svédek, a szlovénok és a horvátok ellen bizonyíthat.

A Sportudvar figyelemmel kíséri Babos Tímea szereplését, s nagy sikereiről a jövőben is be fogok számolni, úgyhogy érdemes lesz az oldalra kattanni!

A fő fotó forrása: AFP/Greg Wood

Leave a Reply