Eto’o, Drogba és Leroy is jelen voltak George Weah libériai elnöki beiktatásán

George Weah-t hétfőn beiktatták Libéria elnöki tisztségébe. Az egykori aranylabdás labdarúgó beiktatási ceremóniáján az afrikai foci több nagy alakja, így például Samuel Eto’o, Didier Drogba és Claude Leroy is tiszteletét tette. Meg lett hívva a nagy eseményre Arséne Wenger is, aki a Monacónál nagy játékost faragott Weah-ból, ő azonban sok elfoglaltságára hivatkozva nem tudott elutazni a nyugat-afrikai ország fővárosába.

Az 51 éves George Weah-t december 26-án, az elnökválasztás második fordulójában a szavazatok 61,5%-ával választották meg Libéria elnökének. Az 1995-ben, mindmáig egyetlen afrikai játékosként Aranylabdában részesülő Weah beiktatására hétfőn került sor.

Samuel Eto’o érkezik a stadionba. (Forrás: Reuters)

Az ünnepségre több labdarúgót és edzőt is meghívtak: többek között Samuel Eto’o, Didier Drogba és Claude Leroy is megjelent a ceremónián. Claude Leroy – aki ma Togo szövetségi kapitánya – volt az, aki 1988-ban felfedezte George Weah kíváló képességeit, s ő ajánlotta be Arséne Wengernek, a Monaco akkori vezetőedzőjének, akinél aztán nagy sztárrá válhatott. Wenger is meghívást kapott az ünnepségre, s el is fogadta volna azt, ha nem lenne sok elfoglaltsága az Arsenal trénereként. Így azonban nem tudott elutazni Monroviába.

Forrás: Reuters

A beiktatásra a Samuel-Kanyon-Doe Stadionban, az ország legnagyobb labdarúgópályáján került sor, ahol a libériai válogatott 35 ezer néző előtt szokta játszani mérkőzéseit. Sokan már kora reggel, órákkal az esemény kezdete előtt kimentek a stadionhoz, hogy biztosan bejussanak a ceremóniára.

 

“Sok évet töltöttem a stadionokban, de a mai egy olyan érzés, ami semmihez sem fogható”

– mondta George Weah a tömegnek a hétfői ünnepségen.

Egy hosszú várakozás

Néhány nappal a hatalomátadás előtt Monroviában, Libéria fővárosában már mindenki ünnepelt: zászlók, sapkák, pólók sokasága készült el a nagy napra. Voltak, akik az újdonsült elnök kinézetét kezdték követni: barna szakállal és leborotvált fejjel mutatkoztak. “Gratulálunk, Elnök Úr, köszönjük Ellen Mama! – volt olvasható kövér betűkkel a fővároson átvezető Tubman körúton. Az “Ellen Mama” kifejezés a 79 éves Ellen Johnson Sirleaf-ra, Libéria leköszönő elnökére utalt, aki a fekete kontinens első női államfője volt.

Forrás: ISSOUF SANOGO/AFP

A megválasztott elnök szombaton Monroviában egy gálameccsen vett részt, amelyet a Weah All Stars nevű különítmény játszott a hadsereg csapatával. Weah a 14-es mezszámot viselte, ahogy azt tette profi korában is a válogatottban. “Ez az én számom, az a szám, amelyet a nemzet rendelt hozzám, tehát viselnem kell” – mondta az új elnök. Érdekesség, hogy a mérkőzést éppen George Weah gólja döntötte el, amivel kialakult a 2-1-es végeredmény.

A fő fotó forrása: Twitter

Leave a Reply