A nem eléggé küzdő német és a szélsőjobbos (?) amerikai – zajlik az élet az Ausztrál Openen

VIDEÓVAL – Sokba került a német Mischa Zverevnek, hogy az első szett után föladta első fordulós meccsét az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, s nem azért, mert megsérült volna. A nemzetközi szövetség tavaly hozott egy szabályt, aminek értelmében pénzbüntetéssel sújthatóak azok a játékosok, akik azért adnak fel egy mérkőzést egy Grand Slam-tornán, mert nem megy nekik a játék, vagy nem elégedettek a pálya minőségével. Ez az első alkalom, hogy alkalmazták az előírást: Zverevnek 36 000 euró pénzbüntetést kell fizetnie, mivel “nem küzdött kellő mértékben” az első körben, a dél-koreai Hjun Csung elleni találkozóján. Nem ez az egyetlen érdekes ügy a verseny körül: kedden kiderült, hogy az amerikai Tennys Sandgren (aki ma hajnalban éppen Csungtól szenvedett vereséget a negyeddöntőben) közel állhat a szélsőjobboldali eszmékhez. Ő ezt tagadta, de több Twitter-bejegyzésében is a szélsőjobb nézeteivel majdnem teljesen egyező gondolatokat fogalmazott meg.

Az Ausztrál Open többé nem huny, nem hunyhat szemet a nem megfelelő hozzáállással pályára lépő, vagy éppen nem lépő játékosok fölött. A német Mischa Zverevet (a világranglistán negyedik Alexander testvérét) 36 000 euróra büntették a melbourne-i Grand Slam-torna szervezői, miután az első fordulóban egy játszma után föladta mérkőzését, s ezt nem olyan sérülés miatt tette, ami akadályozhatta volna a teniszben. Zverev, aki a tavalyi versenyen a legjobb 16 között Andy Murray-t győzte le, idén már az első forduló első szettje után kezet fogott a mérkőzésvezetővel és ellenfelével, a dél-koreai Hjun Csunggal, aki 6-1-re nyerte a játszmát. Lehet, hogy enélkül is az ázsiai játékos nyert volna, hiszen most már elődöntős a viadalon. Zverev az első, akit “a küzdelem hiánya” miatt szankcionáltak.

A németnek 47 000 ausztrál dollár járt az első fordulóbeli szereplésért, ebből azonban csak kétezret őrizhet meg, mivel a 36 000 euró 45 000 ausztrál dollárnak felel meg. Zverevet egy tavaly meghozott szabályozás alapján bírságolták meg: a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) mind a négy Grand Slam-tornára vonatkozóan úgy rendelkezett, hogy “minden olyan játékos, aki a főtábla első fordulójában, egyéniben szakmai okokból visszalép vagy az alulteljesítés miatt felad egy mérkőzést, mostantól az első forduló pénzdíjának mértékéig terjedő büntetést kaphat”.

A wimbledoni visszalépések vezettek a szigorhoz

A tavalyi wimbledoni tornán tapasztalt visszalépés-cunami késztette az ITF-et arra, hogy szigorítson a nem sérülések miatt történő meccsfeladásokra vonatkozó szabályokon. Mint emlékezetes, többek között Roger Federer és Novak Djokovics is végig nézhette, ahogy ellenfele a második szettben egyszer csak hirtelen föladja a mérkőzést a centerpályán. Összesen nyolc teniszező döntött amellett, hogy nem hajlandó lejátszani meccsét, mivel úgy vélte, hogy a centerpálya fűborítása “veszélyes” volt.

A mostani szabályok értelmében azok a játékosok sem ússzák meg ingyen, akik még az első fordulós találkozójuk előtt visszalépnek, nekik a pénzdíjazás felét kell vissza fizetniük. Ebben az esetben egy “szerencsés vesztes” kerül az illető helyére a főtáblára, s küzdhet meg ellenfelével, igaz, az eredeti pénzdíj másik feléért…

A szélsőjobbal szimpatizál az amerikai meglepetésember?

Nem Zverev az egyetlen, aki nem csak a teljesítménye miatt került a reflektorfénybe Melbourne-ben. Tennys Sandgren, az Ausztrál Open legtovább jutott amerikai játékosa, aki ma hajnalban vereséget szenvedett Hjun Csungtól a legjobb nyolc között, a mérkőzést követően beszélt az amerikai szélsőjobbal való állítólagos kapcsolatairól is, amelyekről kedden este több médium is beszámolt.

Sandgrent magyar idő szerint ma kora reggel, a negyeddöntő utáni hivatalos sajtótájékoztatón faggatták az újságírók a szélsőjobboldalhoz fűződő viszonyáról. Kérdéseikre így válaszolt: “Önök az embereket dobozokba akarják csukni, hogy képesek legyenek a világot a saját elképzeléseik szerint befolyásolni. Az önök elméjében, sorsomat megpecsételik egy maréknyi “követéssel” és “tetszikkel”. Önök tollakkal és papírral dehumanizálnak”.

Néhány nappal korábban, az osztrák Dominic Thiem fölött aratott meglepetésszerű győzelme után tagadta a szélsőjobboldal nézeteivel való szimpatizálásáról született összeesküvés-elméleteket: “Nem, nem hiszek bennük. Érdekesnek találom a tartalmukat, de ettől még nem hiszek bennük. Egyáltalán nem. Mint vallását gyakorló keresztény, nem állhatok ilyen dolgok mellé. Krisztust támogatom. Követem őt. Ez minden”.

Takarítás a Twitteren

A médiában az indította el a “lavinát”, hogy Sandgren 2014 júliusától fogva valamennyi Twitter-bejegyzését törölte. A játékos kedden az ESPN tévécsatornának azt nyilatkozta, hogy nem azért távolított el mindent mikroblogjáról, mert “a tartalmat kínosnak találta volna”, hanem, mert úgy gondolta, hogy “egy teljesen tiszta fiók indítása jó választás volna”.

Január elején kedvelt a Twitteren egy videót, amit egy bizonyos Nicholas Fuentes nevű, profiljának tanúsága szerint bostoni egyetemista tett közzé a közösségi oldalon. Fuentesről tudni érdemes, hogy tavaly augusztusban több halálos fenyegetést is kapott, miután részt vett az amerikai szélsőjobboldalnak a Virginia állambeli Charlottesville-ben tartott felvonulásán, amelyen egy antifasiszta ellentüntető meghalt, miután az egyik neonáci szervezet furgonja elgázolta őt. A történtek az amerikai sportéletbe is begyűrűztek: LeBron James kosárlabda-sztár élesen kritizálta Donald Trump elnököt, mert szerinte a charlottesville-i eseményekkel kapcsolatos kijelentéseivel a gyűlöletbeszédet kívánta ismét divatba hozni az országban. Emellett az egyik résztvevő szélsőséges csoportosulás, a Detroit Right Wings a náci Németország elitalakulata, az SS címere több vonásának felhasználásával átalakította a Detroit Red Wings jégkorong-csapat logóját, s ahogy feltűnhet, a klub elnevezését is csak némileg fogalmazta át. Ebben az ügyben pert indított az NHL-ben szereplő egyesület.

Kétes személyiségeket követ

Az amerikai játékos több ismert személyiséget is követ a Twitteren, köztük Tommy Robinsont, az Angol Védelmi Liga nevű angol szélsőjobboldali mozgalom egykori vezetőjét, és egy Dan Roodt nevű dél-afrikai írót, aki a hazájában élő feketékkel szembeni ellenérzéseiről ismert. Nagy vihart kavart 2010 tavaszán, hogy arra buzdította az afrikánereket, vagyis a Dél-Afrikai Köztársaságban élő, holland gyökerekkel bíró fehéreket, hogy a holland válogatottnak szurkoljanak a hazai rendezésű labdarúgó-világbajnokságon, s ne a kizárólag feketékből álló dél-afrikai együttesnek. Emellett tagja több dél-afrikai szélsőséges mozgalomnak, és a Svéd Ellenállási Mozgalom skandináv nemzetiszocialista szerveződésnek is.

Tennys Sandgren több szélsőséges nézeteiről ismert embert is követ a Twitteren. (Forrás: TORU HANAI/Action Images/ Panoramic)

Sandgren emellett több, az ún. “pizzagate”-el kapcsolatos Twitter-üzenetet is kedvelt, s írt is a témáról. A pizzagate egy összeesküvés-elmélet volt a 2016-os amerikai elnökválasztás előtt, ami szerint Hillary Clinton demokrata elnökjelölt egy pedofil hálózattal állt kapcsolatban. A teniszező akkor a hálózatot undorítónak minősítette, Clintonról pedig azt írta, hogy “túl fontosak a bizonyítékok számára ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyja őket”.

Forrás: Twitter

S ha ez még nem lenne elég Sandgren magyarázkodásának aláásására, a játékos imént idézett bejegyzése kapcsán vitába keveredett az oldalon a színesbőrű James Blake-el, az amerikaiak egykori kíváló teniszezőjével. Az üzenetváltás során Sandgren tagadta, hogy az Egyesült Államokban rasszizmus lenne, mivel Barack Obama személyében egy fekete elnököt választottak meg.

 

A fő fotó forrása: Antoine Couvercelle/Panoramic

A fő fotón Mischa Zverev látható a tavalyi US Openen.

Leave a Reply