Pénzügyi fair-play: Új szabályok azért, hogy minden megváltozzon?

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a pénzügyi fair-play mélyreható reformját tervezi. Teljesen új szabályokat alkotnának a klubok anyagi fegyelmének erősítése érdekében, amelynek két fő csapásiránya lenne: az átigazolási költekezések visszafogása és az adósságráta folyamatos nyomon követése. A javaslatok hátterében elsősorban a Paris Saint-Germain és a Manchester City gigászi vásárlásai állnak. A franciákat akár a nemzetközi porondról való kizárás szele is megérintheti, amennyiben nem hozzák egyensúlyba költségvetésüket. Az UEFA most azt szeretné elérni, hogy az eddiginél is szigorúbban lépjenek fel a pénzügyi fair-play előírásait megszegő egyesületekkel szemben.

A Paris Saint-Germain tavaly nyáron hatalmasat robbantott az átigazolási piacon azzal, hogy két játékosra, Neymarra (222 millió euró) és Kylian Mbappéra (180 millió euró) kicsivel több mint 400 millió eurót költött. Szeptember óta vizsgálat folyik a párizsi klubbal szemben, amelyet a klubok pénzügyi ellenőrző testülete, az ICFC folytat. A procedúra azt hivatott kideríteni, hogy a PSG megszegte-e a pénzügyi fair-playre vonatkozó szabályokat vagy sem. A francia főváros csapatának vezetői októberben jelentek meg a svájci Nyonban, az UEFA székhelyén, hogy meghallgatáson vegyenek részt. Ezen jóhiszeműségükről biztosították a kontinentális szövetség illetékeseit, s kijelentették, dolgoznak a költségvetés egyensúlyba hozatalán. Ennek érdekében a nyár végéig játékosok 80 millió euró összértékű eladásából kívánják helyrehozni a pénzügyi mérleget. Az UEFA döntése ebben a szezonban biztosan nem születik meg, leghamarabb ősszel határozhatnak arról, hogy szankcionálják-e a PSG-t.

Az európai szövetség részéről azonban már dolgoznak egy reformterven, amely azt a célt szolgálná, hogy szigorúbb szabályokat írjanak elő egy olyan piacon, ahol a PSG és a Manchester City csillagászati költekezései miatt eléggé elszálltak az átigazolási árak. Alekszander Cseferin, az UEFA elnöke már pénteken megalapozta a jövőbeni intézkedések alapjait, többek között luxusadó kivetését, valamint a leggazdagabb klubok esetében a szövetségi kölcsön lehetőségének megszüntetését szorgalmazta. A Le Parisien francia napilap emellett két másik olyan terv birtokába jutott, amelyek akár már idén nyártól alapjaiban változtathatnák meg a játékostranszfereket.

Mínusz 100 millió eurós megengedett különbség a vásárlások és az eladások között

Az egyik arról szól, hogy 100 millió eurós különbséget engednének meg a kluboknak a vásárlások és az eladások összege között. Ha ezt a szabályt már tavaly alkalmazták volna, akkor a PSG-nek most 320 millió eurót kéne keresnie játékosok eladásán, hogy kompenzálhassa 420 milliós összköltését. Ez nem lenne lehetséges a teljes csapat értékesítése nélkül. Mivel azonban a százmilliós különbségplafon még csak elmélet szintjén létezik (az UEFA még nem erősítette meg e reformjavaslat létét), ezért a párizsiak tavaly nyáron nyugodtan dörzsölhették tenyerüket a Neymar-Mbappé duó megszerzése kapcsán.

Ezen elképzelés miatt érthető, hogy miért kezdett komoly bevásárlásba az FC Barcelona tavaly nyáron és idén januárban a Neymar eladása után befolyt hatalmas pénzből, hiszen a nyári átigazolási időszakban Ousmane Dembélé (105 millió euró) és Paulinho (40 millió euró), míg télen Philippe Coutinho (120 millió euró, fönt a kis képen) érkezett sok gázsiért cserébe Katalóniába, annak ellenére is, hogy legutóbbi nem léphet pályára a Bajnokok Ligája idei szezonjában. Idén nyáron már túl késő lehet ehhez.

A Real Madrid, amely arra készül, hogy teljes támadósorát megújítsa (amit persze gigászi, vagy ha stílszerű akarok lenni, galaktikus méretekben tervez), ezzel szemben – önmagához mérten –  nem lehet túlzottan jó anyagi helyzetben, mivel úgy tűnik, hogy a klub kasszája nem teszi lehetővé, hogy akár Neymarért, akár a többi kiszemeltért most azonnal eurószázmilliókat pergessen le.

Az UEFA szeretné megbüntetni az eladósodott klubokat

Az UEFA a másik, a Le Parisien által megszellőztetett reformjavaslatban a klubok eladósodására vonatkozó előírások módosítását tervezi. Jelenleg ez az elképzelés egy csapatot sem fenyeget. A francia újság szerint azzal szankcionálnák a nagy hátralékot felhalmozó egyesületeket, hogy összesen 25 játékosból álló keretük lehetne. Egy ilyen szabályozás főleg az olyan angol klubokat érintheti, amelyek kölcsönadott labdarúgók egész hadával rendelkeznek, mint például a Chelsea.

A Le Parisien azt is tudni véli, hogy a PSG katari tulajdonosi körében nem is annyira a túlköltekezés, hanem az ún. “kapcsolt felek”, vagyis a klub támogatását biztosító különleges státuszú szponzorokra vonatkozó előírások megreformálása miatt aggódnak. Az UEFA állítólag úgy véli, hogy a párizsiaknak számos, a katari állammal is kapcsolatban álló partnerének háttere nem tisztázott. A klub és a kapcsolt felek közötti szerződések felhalmozása semmiképpen sem vezethet oda, hogy azok meghaladják az egyesület teljes pénzforgalmának harminc százalékát.

A szóban forgó javaslatokról május 24-én fog szavazni az UEFA tagsága, s ha elnyerik a többség támogatását, akkor a 2018-2019-es szezonban életbe is léphetnek ezek az intézkedések.

A fő fotó forrása: ANTHONY BIBARD/ANTHONY BIBARD/FEP/Panoramic

Leave a Reply