A keddi nap legfontosabb történései a játékospiacon

A Sportudvaron egészen január végéig nap mint nap beszámolunk a labdarúgó átigazolási piac legfontosabb történéseiről. Nyélbe ütött üzletek, komoly ajánlattételek, fontos nyilatkozatok és a legérdekesebb pletykák – ezeket gyűjtjük egy csokorba, hogy olvasóink ne maradjanak le egyetlen fontos információról sem!

Dzeko és Emerson is távozhat Rómából

A La Gazzetta dello Sport délelőtt megbízható forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy “kvázi megszületett” a megállapodás a Roma és a Chelsea között Edin Dzeko és Emerson Palmieri átigazolásáról. Az olasz klub közel százmillió eurót kaphat a két focistáért, s ezt az összeget rögtön a pótlásukra fordítaná Monchi, a Farkasok sportigazgatója. A Marca úgy értesült délután, hogy a Villarreal két labdarúgója, Nicola Sansone és Mario Gaspar került a rómaiak célkeresztjébe. Előbbi csatár, utóbbi balhátvéd.

Hosszabbított tehetségével a Haladás

2020. december 31-ig meghosszabbította szerződését a Haladás fiatal támadója, a 2017-es év felfedezettjének megválasztott Kiss Tamás – adta hírül kedden a szombathelyi NB I-es labdarúgócsapat hivatalos honlapja.

Az Illés Akadémián nevelkedett, ősszel három gólig jutó támadó – akit decemberben az ukrán Sahtar Doneck és a török Besiktas hívott próbajátékra – másfél évvel hosszabbította meg 2019 nyarán lejáró szerződését.

„A klub felajánlotta a szerződéshosszabbítást, s miután beszéltem szüleimmel, úgy döntöttünk, az a legjobb számomra, ha hosszú távra elkötelezem magam Szombathelyen – idézi a klubhonlap a 17 éves labdarúgót. Jól érzem magam a Haladásnál, befogadtak a társak, s ez a három évig érvényes szerződés egyfajta biztonságot is nyújt számomra. Persze bármikor érkezhet egy, a klub és számomra is visszautasíthatatlan külföldi ajánlat. Ám konkrét lehetőségről mostanában nem hallottam. Persze egyébként sem ezen jár az agyam, hanem nap mint nap azért edzek, hogy tavasszal minél eredményesebben szerepeljünk. Kemények az edzések, nagyon sokat futunk, nincs olyan tréning, amelyiken ne lehetne elfáradni. De tudjuk jól, a következő fél évre most kell muníciót gyűjtenünk.”

Az Újpestnél köthet ki az FTC-hez próbajátékra érkező lett támadó

A Nemzeti Sport Online Újpestről származó értesülései szerint ma már orvosi vizsgálatra várják a klubhoz a 22 éves, 17-szeres lett válogatott támadót, Janis Ikauniekset.

Mint ismeretes, Ikaunieks egy héttel ezelőtt a Ferencvárosnál vett részt próbajátékon, és a Dunaföldvár elleni felkészülési mérkőzésen három gólt szerzett, másnap viszont már Újpesten tűnt fel.

A Nemzeti Sport Online klub közeli forrásból megtudta, hogy ma már orvosi vizsgálatra várják a támadót, tehát vélhetően az újpesti vezetőknek sikerült megegyezniük a francia Metzcel a szerződtetéséről.

Ikaunieks az eddigi legjobb szezonjában, a 2013–2014-es évadban 32 bajnoki meccsen 23 gólt szerzett a lett élvonalban (ezzel a góllövőlista második helyén végzett), ezután szerződött az FK Liepajától a Metzhez, amely előbb Görögországba, majd a Liepajának adta kölcsön. A francia első és másodosztályban összesen 12 bajnoki meccsen játszott a Metz színeiben, gólt nem szerzett. Újpestre várhatóan ismét kölcsönbe kerülhet.

Megint meggyűlhet a baja a belgákkal a Ferencvárosnak?

Helyi sajtóértesülések szerint a belga élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Standard Liege is kölcsönvenné Nagy Dominiket a Legia Warszawától.

A walfoot.be azt írja, hogy a Standardnak a kongói Merveille Bokadi sérülése miatt van szüksége új középpályásra, és már fel is vette a kapcsolatot Nagy lengyel klubjával, a Legiával, amelytől kölcsönvenné a magyar játékost. Ugyanakkor a belga forrás is megjegyzi, hogy a Ferencváros is megszerezné Nagyot.

Vasárnap a Nemzeti Sport Online adta hírül, hogy Nagy Dominik már megállapodott a Ferencvárossal, csupán arról folynak egyeztetések, hogy mennyi időre térjen haza, Varsóban 2021-ig szól a szerződése, az FTC legalább egy évre szeretné kölcsönvenni. Viszont az újabb érdeklődő miatt elmaradt a hétfőre jósolt bejelentés…

A Standard nem az első belga klub ezen a télen, amely keresztülhúzná a Ferencváros számításait, hiszen korábban a Genk Jospeh Paintsil átigazolásával próbálkozott, annak ellenére, hogy a ghánai játékost a nyárig érvényes kölcsönszerződés köti az FTC-hez, amelynek opciós joga is van a támadó szerződtetésére. Paintsil maláriára hivatkozva még mindig nem kezdte el a munkát a zöld-fehéreknél, de úgy tudni, a héten már csatlakozhat a Portugáliában edzőtáborozó csapathoz.

Nagy Dominikkal kapcsolatban annyi derült még ki, hogy alapvetően a lengyel klub kezében van a döntés. A Videoton, a Ferencváros és a Standard is ajánlatot tett. A középpályás kölcsönszerződés esetén Magyarországról a hírek szerint az FTC-t részesítené előnyben, viszont, ha a lengyelek úgy látják, hogy a belga kölcsön jobban szolgálná a fejlődését, akkor a Standardhoz kerülhet. A Videoton inkább már csak abban az esetben jöhetne szóba, ha a fehérváriak végleg kivásárolnák Nagyot a szerződéséből, amihez lengyel sajtóhírek szerint kétmillió euró körüli összeget kellene kifizetniük…

Cseh gólzsákot szemlél a Haladás

Szlovák lapértesülés szerint a labdarúgó NB I-ben 10. helyen telelő Haladás érdeklődik Jakub Mares, a Slovan Bratislava 30 éves cseh támadója iránt.

A korábbi cseh korosztályos válogatott játékos pályafutása során focizott többek között a Teplicében, a Sparta Prahában, a Mladá Boleslavban és a Dukla Prahában is.

Martin Sevela, a pozsonyi Slovan trénere már egyeztetett csatárával, akinek jelezte: élhet az eséllyel, ha van lehetősége máshová szerződni. A Holman Dávidot is foglalkoztató pozsonyiak azért nem gördítenek akadályt Mares távozása elé, mert a téli szünetben már szerződtettek egy csatárt: Andraz Sporart az FC Bázeltől (a 23 éves szlovén játékos a Videoton kiszemeltjei között is szerepelt).

A Nemzeti Sport Online úgy értesült, hogy a Haladás a Slovantól már arra is engedélyt kapott, hogy egyeztessen a játékossal, ami azt mutatja, hogy jó esély van az egyezségre. A szombathelyiek esélyeit növeli, hogy Michal Hipp jól ismeri a cseh csatárt, és bár a Transfermarkt 600 ezer euróra becsüli az értékét, úgy hírlik, a Slovan a kölcsönadástól sem zárkózik el, ami reális opció lehet a Haladás számára. A csatár jelenleg Törökországban edzőtáborozik a Slovannal, de mivel a héten a Haladás is törökországi edzőtábora utazik, az „átadás-átvétel” akár ott is megtörténhet, ha addig sikerül megegyezniük a feleknek.

A Haladás ügyvezetője, Tóth Miklós a sportnapilap megkeresésére elmondta, folyamatban lévő ügyekről nem kíván nyilatkozni. A klubnál korábban tesztelt szlovák védőről, Kristián Kolcákról is csak annyit közölt, hogy még tartanak a tárgyalások.

Aaron Lennon a Burnley-ben folytatja

Távozik az angol élvonalbeli Evertontól Aaron Lennon, és a szintén Premier League-ben szereplő Burnley FC-nél folytatja pályafutását – jelentették be a klubok hivatalos közleményben. A 21-szeres angol válogatott labdarúgó két és fél évre írt alá új csapatához.

A Leeds Unitedben nevelkedett Lennon a Tottenhamet erősítette tíz évig (364 tétmeccsen lépett pályára a londoniaknál), majd 2015 szeptemberében az Evertonhoz szerződött. A liverpooliaknál 77 tétmeccsen játszott, és kilenc gólt szerzett. A Burnley végleg kivásárolta a szélsőt, akinek szerződése a nyáron járt volna le az Evertonnál.

A 30 éves Lennon – aki a 25-ös mezszámot kapta a Burnleynél – 21-szeres angol válogatott, ott volt a 2006-os és a 2010-es világbajnokságon is.

Lennon lett a Burnley második téli szerzeménye: Georges-Kévin Nkoudou a szezon végéig kölcsönbe érkezett a Tottenhamtől.

Hosszabbított, mégis kölcsönbe került a Hertha japán csatára

A német élvonalban 11. helyen álló Hertha BSC bejelentette, Haragucsi Genki szerződést hosszabbított, és a tavaszt kölcsönben a Bundesliga 2.-ben éllovas Fortuna Düsseldorfban tölti.

A 26 éves japán válogatott támadó – aki 2014 nyarán igazolt Berlinbe – szerződése a szezon végén járt volna le. A Hertha nem közölte, hány évvel hosszabbított az ősszel csupán 11 meccsen, összesen 333 percet játszó labdarúgóval.

Hivatalos: Lassana Diarra a PSG játékosa

A Paris Saint-Germain délután bejelentette, hogy leszerződtette Lassana Diarrát (a fő fotón). A 32 éves francia válogatott játékos 2019 júniusáig írt alá a párizsiakkal, akiknél a 19-es mezt fogja viselni. “Extrém boldog vagyok, hogy szülővárosom csapatához szerződhettem – nyilatkozta a Chelsea, a Marseille és a Real Madrid egykori középpályása. A Paris Saint-Germain sok dolgot képvisel a szememben, és azzal, hogy nemzetközi szinten is erősnek számít, sok játékosban ébreszt vágyat aziránt, hogy ide jöjjön egy nap. Nekem most sikerült valóra váltanom ezt az álmot, megismerhetem az érzést, amit az ad, hogy kifuthatok a Parc des Princes gyepére a Paris Saint-Germain mezében. Mindig is az volt a célom, hogy magas szinten játsszak, ez most megvalósul. Remélem, ki tudom vívni a klub bizalmát”.

Hosszabbított a Burnley edzője

Hatalmas meglepetést okozott a szezon elején a Burnley, amikor az angol bajnokság nyitó fordulójában 3-2-re győzött a címvédő Chelsea otthonában. Az együttesnek azóta is jól megy, hiszen nyolcadik pillanatnyilag a Premier League-ben. Ez oda vezetett, hogy a klub szerződést hosszabbított Sean Dyche menedzserrel, aki 2022 júniusáig kötelezte el magát a csapat mellett.

Ajánlatot tett az Inter Sturridge-ért

Daniel Sturridge, a Liverpool csatára hétfőn arról beszélt, hogy szívesen igazolna a Sevillához. A BBC Sport azonban ma úgy értesült, hogy az Internazionale ajánlatot tett a Vörösöknek az általuk sokat mellőzött angol játékosért. A milánóiak állítólag kölcsönszerződést kínáltak a liverpooliaknak, amelyben lenne egy opciós jog, amellyel az idény végén végleg megszerezhetnék a focista játékjogát. Úgy tudni, a Sevilla eddig nem tett ajánlatot Sturridge-ért.

Milánóból szerezhet kölcsönjátékost a West Ham

Gianluca Di Marzio olasz átigazolási guru Twitter-oldalán arról adott hírt, hogy a West Ham szeretné kölcsön venni az Inter portugál középpályását, Joao Mariót. Az információt hivatalos forrásból egyelőre nem erősítették meg.

A Bilbao kegyvesztettjét nézte ki magának a Man. City

Aymeric Laporte, az Athletic Bilbao 23 esztendős francia középhátvédje távozni szeretne a baszk klubtól. A Sky Sports úgy tudja, Pep Guardiola és a Manchester City szeretné megszerezni a labdarúgót. Ehhez azonban ki kellene fizetniük Laporte 65 millió eurós kivásárlási árát.

A Napoli érdeklődik a Marseille játékmestere iránt

Florian Thauvin, az Olympique Marseille középpályása élete egyik legjobb idényét futja, hiszen 10 gólt és 8 gólpasszt jegyez eddig a francia Ligue 1 idei kiírásában. Rendkívül keresett focistává vált Európában, hiszen a Bayern München és az Atlético Madrid is felírta kívánságlistájára, most pedig a Napoli is elkezdte figyelni a francia válogatott játékost. A Corriere dello Sport úgy tudja, az égszínkékek már elkezdtek tárgyalni a Marseille vezetőivel, s egy 35 millió eurós ajánlatot tettek le az asztalra. Arra azonban nagyobb esély mutatkozik, hogy Thauvin csak nyáron távozhat az OM-től, mivel akkor jár le szerződése, s ebben az esetben ingyen lehetne leigazolni.

Eldőlt: Mascherano távozik

Ami már napok óta nyílt titok volt, ma hivatalossá vált: Javier Mascherano nyolc év és 334 mérkőzés után távozik a Barcelonától. A 33 éves argentin védő egy gólt szerzett a katalánok mezében. Mascherano a kínai Hebei Fortune-höz szerződik, tízmillió euróért. A Barcelona szerdára búcsúztatóünnepséget szervez a focista számára, amelyen a csapattársak mellett Josep Maria Bartomeu, a klub elnöke is részt vesz.

A Juventus tagadja a Balotellire vonatkozó pletykákat

Giuseppe Marotta, a torinói klub sportigazgatója a Premium Sportnak cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek arról szóltak, hogy a Zebrák kivetették hálójukat Mario Balotellire, a Nice olasz támadójára. Az információt először a brit The Sun írta meg, amely úgy értesült, hogy Balotelli nyáron költözhet át Torinóba. “Van kedve és becsülete ennek a fiúnak, de ez hamis információ, egy átverés. Balotelli nem olyan profillal rendelkezik, amely hasznos lenne a Juve számára” – jelentette ki Marotta.

A fő fotó forrása: PSG/lefigaro.fr

Leave a Reply