Még csak most kezdődik Fucsovics Márton nagy kalandja

VIDEÓKKAL – Fucsovics Márton egészen elképesztő tettet hajtott végre azzal, hogy eljutott a legjobb tizenhatig az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A magyar játékosnak Roger Federer már túl nagy falat volt, de a svájci ellen is szépen helytállt, s abszolút büszkék lehetünk mai teljesítményére is. És persze arra a teljesítményére is, amit az elmúlt egy évben produkált, s itt főleg a Davis-kupa-feljutásra és a több tornagyőzelemre gondolok. A nyíregyházi születésű teniszező a jövő héttől a 63. helyen fog állni az ATP világranglistáján, ami azt jelenti, hogy idén jó eséllyel végig top százas játékos lesz. Jó kérdés, hogy hova juthat el napjaink legjobb magyar férfi teniszezője, de az az út, amit tavaly óta jár, nagyon magasra vezetheti még őt.

Bevallom, nem igazán szoktam érdeklődni a tenisz iránt, ritkán köt le, nem hogy egy torna, hanem egy mérkőzés is. Ma hajnalban azonban (négy óra alvás után) én is vettem a jókora fáradtságot arra, hogy fölkeljek háromnegyed ötkor, és – egy kis bolti kiruccanást leszámítva – végig nézzem az Ausztrál Open Fucsovics Márton – Roger Federer nyolcaddöntőjét. Azzal nyilván nem mondok újat, hogy nem nagyon számíthattunk arra, hogy a nyíregyházi születésű játékos három mérkőzést fog nyerni az esztendő első Grand Slam-tornájának főtábláján. Melbourne-i produkciója úgy is nagy bravúrnak mondható, hogy Federerig csak egy kiemelten át vezetett az út, s másik két riválisánál egyértelműen jobb teniszező.

Amennyiben viszont azt nézzük, hogy az elmúlt egy évben milyen eredményeket ért el, akkor már korántsem tűnik akkora meglepetésnek az, hogy 1973, Baranyi Szabolcs fantasztikus teljesítménye után első magyar férfi játékosként jutott el egy GS-nyolcaddöntőbe. Baranyival szemben ráadásul nehezebb is volt a dolga, hiszen annak idején még csak 64-es főtábla volt a nagy kéthetes versenyeken, manapság azonban már 128-an férhetnek fel oda.

Mielőtt Fucsovics Márton melbourne-i mérkőzéseit taglalnám, tekintsünk vissza a 2017-es évre! Az esztendő első fele nem volt egy diadalmenet Márton számára. Első tornáján, az ausztráliai Happy Valley-ben eljutott a negyeddöntőig, utána azonban az Ausztrál Open selejtezőjének első körében rögtön vereséget szenvedett. Ezután a rennes-i fedettpályás viadalon is csak egy meccs jutott neki, utána viszont a magyar-szlovák Davis-kupa-párharcban mindkét egyéni mérkőzését megnyerte, mégpedig négy-négyszettes küzdelemben. Ezen a meccsen dőlt el, hogy a mieink játszhatnak a világcsoportba való feljutásért szeptemberben. Ezt követte a budapesti Challenger-torna, amelyen a nyíregyházi srác egészen a döntőig menetelt, ott azonban a rutinos Jürgen Melzer ellen már kevésnek bizonyult a hazai pálya előnye, két szettben vereséget szenvedett. Itt már lehetett látni, hogy Mártonnak jó éve lehet a 2017-es, hiszen szettveszteség nélkül jutott el a fináléig, ráadásul az elődöntőt Casper Ruud ellen 6-0, 6-0-val hozta.

Budapest után Marseille következett, ahol azonban megint csak a selejtező első köre jelentette a végállomást Fucsovics Márton számára. Dubajban sikerül egy meccset nyernie a kvalifikáció során, de a nagyobb rutinnal bíró Gyenisz Isztomin ellen már elfogyott a tudomány, így ott sem jutott főtáblára. Ezután két tengerentúli torna következett, ám sem Indian Wellsben, sem az Irvingban rendezett Challenger-versenyen nem termett sok babér számára, utóbbi tornán sérülése miatt ki sem tudott álni a Tobias Kamke elleni selejtezős találkozóra. Áprilisban a franciaországi Sophia Antipolis-versenyen állt rajthoz, s három meccset tudott játszani: az első fordulóban könnyedén verte Kenny de Scheppert, majd a második körben a hazaiak játékosa, Paul-Henri Mathieu ellen döntő szettben diadalmaskodott. A legjobb nyolc között azonban Benoit Paire útját állta Mártonnak, 7-5, 6-3 lett a vége. Ezt követte a budapesti salakpályás torna, ahol az első fordulóban 6-2, 6-2-re legyőzte a korábban szebb napokat is látott Mihail Juzsnyijt. A második fordulóban Fernando Verdasco viszont leküzdhetetlen akadályt jelentett Márton számára, ám a 7-6, 6-3-as vereség miatt egyáltalán nem kellett szégyenkeznie egy nála azért még jobb játékos ellen.

A május első fele megint nem sikerült igazán a magyar játékosnak, hiszen Isztambulban és a római Challenger-tornán is az első kör jelentette a végállomást számára, azonban a hónap második részében beindult szekere. A németországi Heilbronnban rendezett Challenger-versenyen a negyeddöntőig jutott, ahol a jó játékosnak számító szerb Filip Krajinovics állta útját két tiebrake-es játszmában. Az igazán nagy áttörés csak ezután következett. A veronai Challenger-viadalon – az évben másodszor – bejutott a döntőbe, ahol szetthátrányból fordítva legyőzte Laslo Djerét 4-6, 7-6, 6-2-re, ezzel első tornagyőzelmét aratta 2017-ben.

Május végén a Roland Garros selejtezőjében indult, ahol az első körben legyőzte az amerikai Darian Kinget 6-4, 6-2-re, az olasz Stefano Napolitano ellen viszont a döntő szett rövidítésében alul maradt. A prostejovi és a stuttgarti viadal nem hozott nagyobb eredményt Márton számára, a nagy-britanniai Ilkley-ben rendezett Challenger-tornán azonban begyűjtötte második végső sikerét, miután a döntőben 6-1, 6-4-re verte Alex Boltot. Ezt követte a wimbledoni Grand Slam-verseny, amelyen egyből a főtáblán kezdhetett, ám a luxemburgi Gilles Muller három játszmában győzött ellene. A németországi Braunschweigben Challenger-tornán indult Márton, s egészen az elődöntőig jutott. Az odáig vezető úton legyőzte azt a moldáv Radu Albotot is, akivel az idei Ausztrál Openen az első fordulóban játszott, de erről majd később…

A hamburgi selejtező kudarca után Márton ismét egy remek szereplést könyvelhetett el, mégpedig az egyesült államokbeli Winston-Salemben, ahol olyan játékosok testén keresztül jutott el a harmadik fordulóig, mint Ernests Gulbis vagy Joao Sousa. A legjobb 16 között azonban a brit Kyle Edmund már jobbnak bizonyult a magyarnál, sima 6-2, 6-1-gyel továbbjutott. Ezután következett az év utolsó Grand Slame, a US Open, ahol Wimbledonhoz hasonlóan egyből a főtáblán kezdhetett. Ennek oka az volt, hogy augusztusban – életében először – beférkőzött a legjobb száz közé a világranglistán, így a szervezők szabadkártyát adtak neki. Nem sokon múlott, hogy Marci élni tudjon a lehetőséggel, ugyanis Nicholas Mahut ellen döntő szettben, annak is a rövidítésében bukott csak el: 6-3, 2-6, 6-4, 2-6, 7-6 lett a francia szempontjából.

Szeptemberben a genovai Challenger-versenyen melegített be az oroszok elleni Davis-kupa-meccsre, s igen bíztató formát mutatott már itt is. Egészen az elődöntőig jutott úgy, hogy két olasz játékos mellett honfitársát, Balázs Attilát is legyőzte. A négy között Sztefanosz Cicipasz ellen 6-0, 1-0-nál föladta a mérkőzést, ami egy nagyon okos döntés volt részéről, hiszen egy héttel később került sor a Davis-kupa-ütközetre, s nagy bolondság lett volna egy komolyabb sérülés miatt lemaradni az Oroszország elleni sorsdöntő ütközetről.

És akkor eljött a Davis-kupa ideje. Fucsovics Márton a szlovákok ellen mindkét meccsét behúzta, az oroszok ellen azonban jóval nehezebb mérkőzésekre számíthatott, hiszen az ellenfelet olyan ígéretes játékosok alkották, mint Andrej Rubljov és Karen Hacsanov. Előbbi ellen egy maratoni csatát vívott Márton, aki 6-2, 6-4, 5-7, 2-6, 6-3-ra diadalmaskodott, megszerezvén ezzel az előnyt a magyar csapat számára. Balázs Attilával az oldalán a Medvegyev, Kravcsuk kettős elleni összecsapást is megnyerte, majd az utolsó mérkőzésen, Hacsanov ellen is jobbnak bizonyult. Fucsovics Márton mentálisan kikészítette a kissé labilis állapotban lévő oroszt, és szettet sem engedve a világranglistán őt akkoriban nyolcvan hellyel megelőző Hacsanovnak, megnyerte a meccset, a magyar válogatott pedig feljutott a Világcsoportba, ahol februárban a tavalyi döntős Belgiummal fog találkozni.

Mindenképpen ez volt a nyíregyházi játékos évének fénypontja, még úgy is, hogy legjobb egyéni teljesítményét csak ezt követően, az október végén megrendezett, világsztárokkal teletűzdelt bázeli tornán produkálta, ahol a negyeddöntőben Marin Cilic ellen két tiebrake-es szettel maradt alul, amellett, hogy egy játszmát ő is behúzott, ugyancsak szoros küzdelemben.

Idén gyakorlatilag ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta. Folyamatosan arról tett tanúbizonyságot, hogy remek formában van, s bármire képes lehet. Az indiai Punéban ismét szembekerült egy olyan játékossal, akivel aztán az Ausztrál Openen is összehozta a sors. Az argentin Nicolas Kicker ellen egy könnyed 6-0, 6-3-mal nyitotta az új évet január 1-jén. A következő fordulóban ugyan Benoit Paire – csak úgy, mint a tavaszi francia versenyen – legyőzte 6-4, 6-7, 7-6-ra, de ez is rendkívül szoros mérkőzés volt. Közvetlenül az ausztrál nyílt bajnokság előtti héten került sor a canberrai Challenger-tornára, amelyen Marci meg sem állt a döntőig. Az odáig vezető úton mindössze egyetlen szettet veszített el, s a döntőben is jól kezdett, 6-3-ra hozta az első játszmát a nagy versenyeken rendre feltűnő olasz Andreas Seppi ellen. Ezután azonban nem tudta hozni formáját a magyar fiú, aki a második szettet 6-4-re, a harmadikat pedig 6-3-ra bukta el, így be kellett érnie a második hellyel. Ezzel az eredménnyel azonban jelezte, hogy mindenre elszántan várja az Ausztrál Opent, s kész több meccset is nyerni Melbourne-ben.

Így érkezett el január 16-a, az év első Grand Slam-tornájának első fordulója. Fucsovics Márton a világranglistán mindössze hét hellyel mögötte álló moldáv Radu Albotot kapta ellenfelül. Nyugodtan ki lehetett jelenteni, hogy Fortuna fogta Marci kezét a sorsolásnál, hiszen korábbi négy meccsükből hármat is a magyar nyert, Albot csak egy ízben, még a 2014-es US Open selejtezőjében tudott győzedelmeskedni. Ahogy föntebb is írtam, a két játékosnak 2017-ben a braunschweigi Challenger-versenyen is volt egy randevúja, amit a nyíregyházi teniszező két 6-2-es játszmával behúzott. Melbourne-ben is egy 6-2-es szettel indított Marci, amelyben többször is elvette ellenfele adogatását. Írhatnám, hogy nem kellett túlzottan megizzadnia, de a híresen kemény ausztrál nyárban ez lehetetlen vállalkozás lenne.

A második játszma sem volt sokkal izzasztóbb számára, 6-2, 6-3, 3-0-nál pedig a kezében volt az összecsapás a hazai teniszszövetség honlapja szerint. Viszont kisebb hullámvölgye miatt fordított a moldáv, és döntő szettre kényszerítette Marcit. Itt Albot meglógott, de 4-4-nél utolérte őt a magyar teniszező, aki végül 6-2, 6-3, 4-6, 7-5 arányban megnyerte a meccset, és továbbjutott a második fordulóba.

A győzelem pillanatai:

Grand Slam-versenyen utoljára Sávolt Attila, Fucsovics Márton jelenlegi trénere nyert magyar férfiként meccset, még 2003-ban a Roland Garroson, Melbourne-ben szintén az ő nevéhez kötődik az utolsó siker 2002-ből.

“Amikor beütöttem a meccslabdát, majdnem úgy éreztem magam, mintha a tornát nyertem volna meg! Sokat, hosszú éveket küzdöttem, úgyhogy nagyon örülök, hogy bejutottam a második fordulóba” – válaszolta az NSO kérdéseire Fucsovics Márton. Hozzáfűzte, kicsit talán még jobb is, hogy a hullámvölgye miatt plusz egy szettet kellett játszania, mert így jobban bemelegedett a Querrey elleni összecsapásra.

Saját Facebook-oldalán azt írta, most áttört egy újabb gát, és eléggé bizakodó, mert jól megy neki a játék. Fizikailag jobban kimerítette a mérkőzés, mint korábban gondolta volna. Végezetül köszönetet mondott az őt biztató nagy létszámú magyar szurkolótábornak. Ellenfele a második körben a 13. kiemelt Sam Querrey volt, aki három szettben verte Feliciano Lopezt.

Az amerikai 30 évesen, 2017-ben érte el pályafutása legnagyobb sikereit. A tavalyi szezonban legyőzte Rafael Nadalt, az acapulcói ATP 500-as verseny döntőjében, majd Wimbledonban az első kiemelt Andy Murray búcsúztatásával jutott el a legjobb négyig (először játszhatott elődöntőt egy Grand Slamen), így a ranglistán a 13. helyig jutott. Egyre stabilabban teljesített, jellemző, hogy másfél éve nem kapott ki a világranglistán éppen a 80. helyen álló játékostól. Fucsovics Mártonnal nem találkozott korábban, de ez inkább a magyarnak jelenthetett előnyt.

Elképesztő meleg volt Melbourne-ben, már délelött, 11 órakor 34 fokot mutatott a hőmérő, de a 3. játszma végére 37-nél járt, ami a pályán bőven 50 fok fölötti kemencét eredményezett. Amíg a nézők a lelátón kókadoztak, addig a harcosoknak futni, rohanni, koncentrálni, ütni kellett, nem feltétlenül az egészségmegőrzés jegyében. Magabiztosan kezdett az amerikai, nem nagyon alakult ki labdamenet, ha ő szervált, de szerencsére Fucsovics Márton remekül tartotta magát, érezhető volt, hogy csak a pillanatra vár, amikor Querrey adogatóként is sebezhetővé válik.

Az gyorsan kiderült, hogy az alapvonalról, játékból a magyar a nyerő. Az a bizonyos pillanat 3:3 után jött el. Querrey kettőt hibázott tenyeressel, amihez persze az is kellett, hogy Fucsovics Marci fogadja a szerváját. A brékelőnyt viszonylag magabiztosan sikerült megőrizni a játszma végéig, Querrey még fogadóelőnyig sem jutott.

A 2. szett maratoni játékkal indult, két bréklabdája maradt ki Marcinak, és ahogy ez lenni szokott, az elszalasztott esély után Querrey percei következtek: elhúzott 3:0-ra. Sőt, amikor 4:1, 40:0-ja volt, úgy tűnt, hogy Fucsovics Márton elkezd a 3. szettre koncentrálni, mert a kánikulában be kell osztani az energiát. Gyorsan megnyugtatott mindenkit, hogy ő nem így gondolja. Hozta az adogatását 0:40-ről és akkor sem dobta a játszmát, amikor Querrey már 5:2-re vezetett.

Küzdött minden pontért és többek között két tenyeres nyerővel összejött a visszabrék (4:5), majd egyenlített és a rövidítésben már ő vezetett 5:2-re. Ekkor Querrey mozgosította a tartalékait, feljött 5:5-re, de játszmalabdája Fucsovics Mártonnak lett. Az első még kimaradt, de kapott egy másodikat ajándékba (kettőshibát szervált az amerikai), aminél megint tenyeressel ütött nyerőt. Hihetetlen fontos pillanat volt, ebben a kánikulában kizártnak tűnt, hogy Sam Querrey 0:2-es állásról megfordítsa a csatát. Igaz, hogy sorozatban négy ötszettes meccset nyert, de az Australian Openen még soha nem tudott öt játszmában győzni.

A 3. szettben azért egy korai bréket (2:0) végigvitt és szépített (6:4), de Fucsovics Mártont nem tudta ezzel sem kizökkenteni. A 4. felvonásban megint a magyar dominált, irányított, fejben egy pillanatra sem lazított, keményen koncentrált. Mintha nem is lett volna holtpontja. Tudatosan, következetesen támadott és egy-egy hiba sem vetette vissza.

Amikor 2:1-nél végre megint ő brékelt, jogosan rázta az öklét, tudta, hogy nagyon közel került a sikerhez. A meccsért már nem is kellett adogatnia, mert 5:2-nél újra elvette az adogatását az amerikainak, a 3. meccslabdáját értékesítve.

Az elképesztő diadal után Fucsovics Márton a következőket nyilatkozta Siklós Eriknek, az Origo riporterének Melbourne-ben: “Nagyon boldog vagyok, ez életem eddigi legnagyobb győzelme. Az elején nagyon bekezdett, de tudtam, hogy képes vagyok tartani vele a lépést. Azt is tudtam, hogy, ha ott maradok vele, akkor lesz egy alkalom, amikor brékelni tudom. Ez be is következett az első játszmában. Végig ezzel a felfogással játszottam, higgadtan, nyugodtan, csak a saját játékomra, a saját szerváimra próbáljak főképpen odafigyelni. Amikor neki egy kicsit elmegy a figyelme, elkezd fáradni, akkor meglepni őt, a bréklabdára odakoncentrálni”. 

“Nagyon fontos volt, hogy a második szettben, 1:4-nél, 0:40-ről megnyerjem azt a gémet, majd a játszmát is. Ehhez persze az is kellett, hogy amikor a szettért szervált, akkor vissza tudjak jönni. Szintén fontos volt, hogy amikor a rövidítésben, 5:2-ről feljött 5:5-re, akkor higgadtan behozzam az adogatásom, a labdát valahogy a pályára”.

“Fel voltam készülve a melegre, tudtam, hogy ilyen kánikula lesz. Annyira a játékra koncentráltam, annyira akartam nyerni, hogy mindent kizártam és mindig csak a következő labdamenetre összpontosítottam. Őt viszont már a negyedik szett elejétől megütötte a meleg, szerintem küzdött a meleggel, láttam, hogy szinte dülöngélt a pályán, csak próbálta beütni a szerváit, valahogy megnyerni a pontot.

“Nekem fizikálisan nem volt holtpontom, szerencsére nem voltak hosszú labdamenetek. Querrey próbált minél rövidebb labdameneteket játszani, néha éreztem is a nyomást, hogy hosszan kell teniszeznem, különben lenyom a pályáról”.

“Nagyon örülök, hogy ma ilyen jól ment a szerva, sokkal jobban adogattam, mint az első meccsen. Fontos, hogy higgadt tudtam maradni akkor is, amikor a harmadik szettet elvesztettem.Meglepett, hogy mennyi magyar szurkoló volt, mintha hazai pályán játszottam volna, Davis-kupa hangulatban. A negyedik szettben rengeteget segített a közönség, nagyon sokat köszönhetek nekik”.

“A következő meccsem egész más lesz, hosszú labdamenetekre számítok, de szerencsére már nem lesz 40 fok, szombatra 24-et mondanak. Mostantól Nicolas Kickerre koncentrálok. Az argentint két hete, Indiában meg tudtam verni két szettben. Remélem, most is hasonlóan fog alakulni és akkor tényleg minden vágyam, hogy Federerrel tudjak játszani”.

Ezután jött tehát az argentin Kicker elleni ütközet, amelyre szombaton került sor. Ellenfele 96. a világranglistán, azaz tizenegy hellyel van Fucsovics Márton mögött. Ő is a főtáblán kezdett, az első körben az ausztrál Jordan Thompsont verte öt, majd a szlovák Lukás Lackót négy játszmában. Fucsovics Marci és Kicker eddig egyszer találkozott egymással, két hete, a már említett indiai tornán a magyar teniszező győzött 6:0, 6:3-ra.

Fucsovics Márton adogatásával kezdődött a mérkőzés, amelyet a magyar versenyző magabiztosan hozott, máris 1-0 a javára. A folytatásban a magyarnak 30:40-nél bréklabdája volt a 2-0-s vezetéshez, de az ellenfele hárította, így két gém után 1-1 volt az állás. Az esélytelenebbnek tartott Kicker nagyon jól játszott, szinte nem is hibázik. Fucsovics Marcinak oda kellett figyelnie a 3. gémben, de harmincra hozta ezt és három játék után 2-1-re vezetett. Ebben a gémben 40:30-nál a mi fiúnk nagyon szép szerva-röptét játszott.

A negyedik gémben Kicker megint hozta saját adogatását, ezzel 2-2 lett az állás. Eddig tehát nem volt brék, mindenki a saját szerváját hozta. Egyre izgalmasabb lett a meccs. Az ötödik gémben hosszú labdamenetek zajlottak, elképesztő volt a játék, de Fucsovics Márton nagyszerűen teniszezett és 30-ra nyerte ezt a játékot, ezzel 3-2 a javára. Közben teljesen beborult az ég, és időnként erős a szél. Ez sem könnyítette meg a dolgot. Nagyon komoly magyar szurkolótábor volt a pálya mellett, a lelátó minden oldaláról lehetett magyar biztatást hallani.

A hatodik gémben Kicker adogatott. Kettőshibával kezdett, de utána nagyon jól játszotta a pontokat, agresszívan támadott, sült az egykezes fonákja. Marci nagyon küzdött, kétszer is 40:40 volt, de Kicker egyelőre messze várakozás felett teljesített. Így 3-3 lett az állás. Következett Fucsovics Márton újabb adogatása. Hihetetlen jól teniszezett ekkor Kicker, a magyar játékostól extra teljesítmény kellett, de remekül koncentrált, hozta ezt a gémet is és 4-3-ra vezetett.

Az első brék a nyolcadik gémben jött el. Kicker adogatott, hatalmas nyerő tenyerest ütött Fucsovics Marci, ezzel lett 30:30, majd még egy egyenes tenyeres következett, ez már bréklabda az 5-3-hoz, amelyet a magyar be is ütött és ezzel valóban 5-3-ra vezetett. Ha pedig egy üzlet beindul. A következő gémben pillanatok alatt 40:0 lett a magyarnak, aki innen nem is hibázott, így 41 perc alatt 6-3-ra nyerte az első játszámát.

Kicker adogatásával indult a második szett. A szakértő ausztrál közönség élvezi a látványos hosszú labdameneteket. A magyar tábor visszafogottan ünnepelt az első szett után. A magyar teniszező hamar eljutott az újabb bréklabdáig, 15:40-nél ellenfele az elsőt hárította. A másodikat viszont nem, ezzel meglett a második brék is és 1-0 a magyarnak a második szettben. Eddig minden kiválóan alakult. A második gémben Fucsovics Márton semmire hozta az adogatását, 2-0, hihetetlen jól alakultak a dolgok. A magyar közönség közben a lelátón magyarul tanította az ausztrálokat, akik élvezik a meccset.

“Gyerünk tovább Marci, minden pontot ilyen szigorúan megjátszani” – mondta neki edzője, Sávolt Attila a lelátóról. Négy egymást követő nyertes magyar gém után Kicker harmincra hozta a saját adogatását, ezzel 2-1 lett az állás a második játszmában.

Ekkor Kicker szólt az edzőjének, aki most érkezett meg a pályára – az argentin bal lábát vizsgálták. A dél-amerikai teniszező tehát próbált egy kis időt nyerni. 25 fokban játszottak, nem volt tehát észtvesztő kánikula, orvosi szünet azonban igen. Az “orvosi időkérés” azonban nem tartott sokáig, rövidesen folytatódott az összecsapás.

Következett tehát a második játszma negyedik gémje, Fucsovics Márton adogatásával. Hamar harminc-semmi lett, innen még visszajött Kicker, de 30:30 után a magyar következett, aki befejezte a gémet 3-1 a javára. Nagyon fontos pont volt ez a meccs szempontjából.

Kicker adogatása következett az ötödik gémben. Nagy menet volt ez is, a magyar nagyon szépen, nyugodtan játszott, de Kicker sem adta fel. 30-ra hozta adogatását az argentin és ezzel 3-2-re módosította a második szett állását. A hatodik gémet Marci három ásszal kezdte, ami a legnagyobbaktól is csúcsteljesítmény. Pillanatok alatt 40:0 lett az állás a javára, és végül 4-2-re alakította az eredményt. A magyar fiú egyre magabiztosabban haladt a hőn áhított Roger Federer felé.

Jöhetett az argentin újabb adogatása, amelyet viszonylag simán, 15-re hozott, ezzel 4-3 lett az állás. Azonban a magyar ebben a szettben is brékelt egyet már. Tehát innentől elég volt hoznia a saját adogatását. A nyolcadik gémet Marci újabb ásszal kezdte. Innentől nem is hibázott, 15-re hozta ezt a gémet, 5-3. Kicker a második szettben maradásért szervált.

Ám Fucsovics Márton a második szettben másodszor brékelt – a legjobbkor és ezzel befejezte a szettet. 6-3 ide. Kicker a játszmalabdánál kettőshibát adogatott. 80 perc után 6-3, 6-3, azaz 2-0 ide. Kicker pedig mindent bevetett, most épp az illemhelyre ment el.

A harmadik játszmában a magyar adogatott először. Minden rendben, pillanatok alatt 1-0 lett az állás. Parádés volt ez a gém, ásszal fejezte be a magyar. Majd jött az újabb Fucsovics-brék. 15:40-nél már lehetett érezni, hogy ezt sem hibázza el, ezzel két gémet követően 2-0-ra vezetett a magyar versenyző. Kicker ideges volt, hiszen ebben a gémben is kettőshibát adogatott.

Ami a harmadik gémben történt, az elképesztő. Fucsovics Márton adogatott, 0:30-ról jött vissza 30:30-ra. Kétszer még 40:40, ez volt a legnehezebb adogatójátéka eddig a meccsen – de meglett a gém, 3-0 ide.

Kicker adogatásai következtek. Hiába, nem ment neki. Fucsovics Marci újabb brékje, Kicker ezúttal pontot sem tudott csinálni – 4-0, ide. Két szettnyire került a magyar a legjobb 16 közé jutástól. Kicker nem talált fogást rajta, hihetetlen volt a magyar teljesítménye gyakorlatilag az egész meccsen.

A következő gémben újabb ászok következtek, majd pillanatok alatt 5-0 lett az állás. A magyar minden mozdulatán látszott, hogy tele van önbizalommal, egyszerűen félelmetes, amit Fucsovics Márton művelt.

Kicker adogatása következett, de mondanunk sem kell, hogy a dél-amerikai reménytelen helyzetben állt ennek neki. Becsületből behúzta, 15-re nyerve, 5-1-re alakítva ezzel az állást.

Fucsovics Marci a meccsért szervált, de ezt elvette tőle Kicker. Az első argentin brékkel 5-2 lett az állás. Pedig 30-15-re is vezetett a magyar, de megremegett Marci keze. A meccs során először bukta el az adogatását.

Kicker szervái következtek. Elképesztő izgalmak után jutottak el 40:40-ig. Ekkor fogadóelőny következett, vagyis Fucsovics Márton jutott meccslabdához úgy, hogy Kicker szervált. Újra egyenlő lett az állás, az argentin hárította a meccslabdát. De Marci nem adta fel, mert hamarosan újabb mecslabdához jutott. Ezt pedig már beütötte.

Vége! Fucsovics Márton 1 óra 56 perc alatt 6-3, 6-3, 6-2-re nyert és ezzel a legjobb 16 között találta magát. Legutóbb erre Taróczy Balázs volt képes az 1984-es Roland Garroson. Roger Federer is győzött, így a magyar teniszező a svájci világklasszissal találkozott a ma reggeli nyolcaddöntőben.

“Nehéz szavakat találni arra amit most érzek. Pályafutásom legjobb versenye, legjobb hete. Mérkőzésről mérkőzésre jobban játszom, de már Canberrában éreztem hogy jól megy a tenisz, bíztam magamban” – nyilatkozta Fucsovics Márton a mérkőzést követően.

“Tudtam, hogy ez életem eddigi legnagyobb lehetősége. Reggel idegesen keltem és gyorsan tanácsot kertem (Sávolt, Marci edzője – a szerk.) Attilától, mit csináljak. Segített, hogy azt mondta: ez az én versenyem, merjek ragyogni”.

Biztos, hogy óriási élmény lesz Federer ellen játszani már most izgatott vagyok. Beszéltük az edzőmmel, hogy megvan a játékom ahhoz, hogy Federer ellen ne az élményért menjek fel a pályára”.

És hogy Marci mennyire nem az élményért ment föl a torna legnagyobb stadionja, a Rod Laver Aréna pályájára magyar idő szerint ma hajnalban, kevéssel fél hat után, arról mindenki megbizonyosodhatott.

A torna alatt most fordult elő első alkalommal, hogy a szervezők a nappali programba tették Federert, aki eddig mindig az esti főműsoridőben játszott. Sávolt Attila, Fucsovics Márton edzője a meccs előtt közvetlenül azt mondta, hogy tanítványa tökéletes állapotban várja ezt a mérkőzést. Ennyi néző előtt Fucsovics Marci még soha nem lépett pályára, hiszen a Rod Laver Arénában 15 ezer szurkoló foglalt helyet.

A mérkőzés kezdetén a hőmérők 23 fokot mutattak, kissé szeles volt az idő. Federer adogatásával indult a meccs, amelyben az első pontot a magyar szerezte, de a svájci végül harmincra hozta az első gémet. Azért Fucsovics Márton is izgult egy kicsit, hiszen az első adogatásánál kettőshibát ütött. Aztán összekapta magát, Federer pedig fonákkal nem volt túl acélos ebben a gémben. 40:30-nál Fucsovics Marci második adogatásra ászt ütött, 1-1 volt az állás két gém után. Nagyon fontos volt, hogy a magyar hozza az első adogatását.

A harmadik gémben 15:30 is volt, de a svájci hozta az adogatását. Fucsovics Márton bátran teniszezett, egyáltalán nem ijedt meg nagyobb nevű ellenfelétől. Korábban ők többször edzettek együtt, így nem lehetett azt mondani, hogy teljesen ismeretlenek lettek volna egymás számára. A magyar második adogatójátéka remekül sikerült, negyedóra után 2-2 volt az állás.

Harmadik adogatását Federer semmire nyerte, de ebben a gémben alakult ki az első hosszabb labdamenet, amelynek a végén a magyar egy átemeléssel próbálkozott, ez azonban nem jött be – a meccs folyamán nem először.

Federer a meccs alatt most először villantott fel valamit az agresszív adogatójátékából. Fucsovics Márton harmadik adogatójátékában a svájci villámgyorsan három bréklabdához jutott. Az elsőt hárította a magyar egy jó szervával, a másodikat gyönyörű játék után védte ki, a harmadikat Federer hibázta el. 0:40-ről jött vissza Fucsovics Marci egyenlőre. Elképesztő volt a játék, a nyíregyházi születésű játékos négyszer került adogatóelőnybe, a negyediket pedig be is ütötte, 3-3 volt az állás.

A hetedik gémben Federer hozta az adogatását, így a brékre továbbra is várnunk kellett. Fucsovics Márton játékát tényleg öröm volt nézni a világ legjobb, vagy egyik legjobb, de mindenképpen valaha volt legeredményesebb játékosa ellen. Bátran támadta Federer tenyeresét. Amikor pedig a harmadik brékpontot egy halóról lecsorgó labdával hárította, kétszer is elnézést kért a svájcitól. A negyedik adogatójátékát is magabiztosan hozta a magyar, ezt is ásszal zárta le, 4-4 volt az állás.

Az ötödik Federer-adogatás könnyen a svájcié lett, így a magyar a szettben maradásért adogathatott. Sajnos, a lehető legrosszabbkor jött a meccs első brékje, mert Federer agresszív játéka ellen nem volt ellenszer.

Az első játszmát tehát a svájci fenomén 6-4-re nyerte meg. A meccs első szettjében megfigyelhető volt, hogy mindketten a másik fonákját próbálták támadni – több-kevesebb sikerrel tették ezt.

A második szettben Federer villámgyorsan lepörgette az első adogatójátékát. Fucsovics Márton erre tudott válaszolni (1-1), de a második helyen kiemelt Federer saját adogatásaiban szinte nem tudott hibázni. Ekkor a statisztika azt mutatta, hogy Federer hét adogatójátékából Fucsovics Marci összesen öt pontot tudott csinálni. De azt mindenki tudta, hogy Federer egy Djokovics, vagy egy Nadal elleni mérkőzésen is képes úgy teniszezni, hogy nem hibázza el az adogatását.

Amikor adogatóként Fucsovics Márton az alapvonalra játszott, nagyon hatékony volt a magyar. Elképesztő nyomás alatt volt, mert a gyengébb fogadójátéka miatt az adogatásait mindenképpen hoznia kellett. Federer 2-1-es vezetésénél a svájci bréklabdához jutott, de nem jött át a röptéje a hálón, 40:40, azaz egyenlő lett az állás. Sajnos, Marci ebben a gémben két kettőshibát ütött, a másodikat egyenlőnél, azaz Federer fogadóelőnybe került.

De a svájci másodszor is rontott a hálónál, ismét deuce, azaz egyenlő lett. Ekkor Fucsovics Marci két jó szervával operált, azaz nagy lelkierővel hozta ezt az adogatását, így négy gém után 2-2 volt az állás. Federer válasza erre megint egy ún. “love game” volt, azaz a svájci nullára nyerte a saját szerváját. Egyszerűen elképesztő volt látni, hogy adogatásai során mennyire nem tudott hibázni. Federer sokszor a legkellemetlenebb helyre adogatott, ezért nem volt könnyű dolga a magyarnak. Ennek ellenére Márton megint nyerte a saját adogatását – a meccs során kilencből a nyolcadikat – 3-3. Egy órája játszottak ekkor.

A negyedik Fucsovics-adogatójátékban jött a meccs eddigi legszebb magyar pontja, Marci káprázatosan ütött el Federer mellett. 40:30 után hozta a játékot a magyar, 4-4 volt az állás, csakúgy, mint az első szettben.

Ha Fucsovics Márton fogadójátéka egy kicsit javulni tudott volna, még izgalmasabb meccset látunk. Nagyon jó volt nézni, hogy az első szetthez képest a magyar tudott emelni saját játékának színvonalán. Persze Federer éppen akkor ütött egy ászt, amikor nagyon nem kellett volna, de ebben a fogadójátékban már kialakultak hosszabb labdamenetek. Ez azonban még mindig kevés volt, Federer 5-4-re vezetett, azaz a magyar újra a szettben maradásért szervált.

Ordított a stadion látva a két játékos produkcióját. 0:30 után két ászt ütött Fucsovics Márton, egészen elképesztő prudukcióval négy pontot nyert a magyar egymás után. A meccs legszebb gémje volt ez – 5-5 lett az állás. Ráadásul úgy, hogy ebben a játékban 0:15-nél Márton a hálónál rontott el egy ziccert.

Közel kerültünk a tie-break-hez, vagyis a rövidítéshez. Ehhez az kellett, hogy Fucsovics Márton a következő adogatását is nyerje. Csakhogy még jött a svájci szervája, ezt hozta Federer, 5-6-nál tehát a tie-breakért adogatott a magyar. Marci ásszal kezdett (ez volt neki a negyedik a meccsen), majd döbbenetesen ütött keresztbe – sajnos 5 centivel szélesebb volt a kelleténél. Hogy mennyire kemény volt a meccs, hogy mekkora nyomás volt a magyaron, az a következő kettőshibánál látszott – nagy kár, hogy ezt pont szettlabdánál ütötte.

Ám innen is volt visszaút, mert jött az újabb adogatóelőny. Ezt is megnyerte második adogatásból – jöhetett a rövidítés, mindez óriási fegyvertény volt. Már csak azért is, mert a második szettben végig kellett mennie Federer után, hiszen a játszmát a svájci kezdte.

Federer az elején egy mini-bréket csinált (1-2), de Marci fonákkal elütött Federer mellett, azaz visszabrékelt, 3-3-nál jöhetett a térfélcsere. Federer újabb két minibrékje után 3-5, azaz a svájci elvette a magyar két adogatását. Hamarosan három Federer-játszmalabda következett. Lehetett érezni, hogy ezt nem hibázza el, így alig több mint másfél óra után Federer 6-4, 7-6-ra, azaz 2-0-ra vezetett.

Kár volt ezért, de szó nem érhette a ház elejét. Még akkor sem, ha a harmadik szettben Federer azonnal brékkel kezdett, azaz elvette a magyar adogatását.

A magyar fáradni kezdett, de gondoljunk arra, hogy élete során most először jutott el GS-versenyen ilyen magasságba, a negyedik fordulóba. 2-0-s Federer-vezetést követően jött Fucsovics Marci első sikeres adogatása, de a svájci továbbra is brékelőnyben teniszezett. A következő svájci adogatásnál ott volt a magyar brék lehetősége, hiszen eljutottak 40:40-ig, de Federert most is kisegítette a rutin.

3-1-es Federer-vezetés után hosszú labdamenettel nyitott Fucsovics Marci, de az első pont a svájcié volt, aki hamar két bréklabdához jutott. A fáradó magyar ezt már nem tudta visszahozni, másodszor is elvesztette az adogatását, 4-1, dupla brék előny, minden Federer mellett szólt. 

Ekkor Fucsovics Márton pont annyi gémet nyert meg Federer ellen, mint 2002-ben edzője, Sávolt Attila. De a magyar nagyon elfáradt. 5-1 után az volt a kérdés, lesz-e még lehetősége Federernek adogatnia. Lett, mert Fucsovics Marci hozta a szerváját, 5-2 lett az állás. Federer adogatott, nyerte a szervát, 6-2 a harmadik szett és 3-0-ra nyert a világ egyik legjobb teniszezője a magyar Fucsovics Márton ellen.

Federer a meccs végén a pályán elismeréssel beszélt Fucsovics Mártonról, azt mondta, hogy a magyar nagyon jól játszott, nehéz dolga volt. Gyors volt a játék, nagyon kellett koncentrálnia – mondta a svájci első nyilatkozatában.

https://www.youtube.com/watch?v=GAA4hk9MWTM

Fucsovics Márton, aki novemberben a Nemzeti Sport Online-nak arról beszélt, reméli, hogy a jövőben összejön egy Federer elleni találkozó, valószínűleg nem igazán gondolt arra, hogy két hónappal később álma valóra is válik. Rengeteget tett érte, abszolút kiérdemelte ezt a lehetőséget. Produkciójával hatalmas elismerést szerzett a magyar tenisznek, s bízhatunk abban, hogy amennyiben elkerülik a sérülések és a komoly hullámvölgyek, akkor nem hogy 2018, hanem pályafutásának következő jó néhány éve is a nagy sikerekről szólhat, s akár a többi Grand Slam-tornán is lesz módja arra, hogy messzire jusson. Az biztos, hogy a jövő héttől fogva az ATP-világranglista 62. helyén fog állni, ami mondani se kell, élete legjobbja.

Nagyon szurkolunk neki, s itt a Sportudvaron folyamatosan figyelemmel kísérjük szerepléseit, így például a rövidesen sorra kerülő budapesti tornát, illetve a Belgium elleni Davis-kupa-csatát is.

A fő fotó forrása: AFP/GREG WOOD

Leave a Reply