Téli olimpia: Eltiltottak egy dél-koreai gyorskori-edzőt, mert sérülést okozott versenyzőjének

Felfüggesztették a dél-koreai rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott egyik edzőjét pénteken. A szakemberre azért szabták ki a súlyos szankciót, mert bántalmazta egyik versenyzőjét. Az ügy komolyan felkavarta a három hét múlva kezdődő pjongcsangi téli olimpiára készülő dél-koreai közvéleményt, főleg úgy, hogy az ország többek között a rövidpályás gyorskorcsolyában szerezhet sok érmet. Érdekesség viszont ebben a történetben, hogy az érintett versenyzőnek, név szerint Szim Szuk-hinek az utóbbi években többször is problémái voltak edzőivel, s most sincs túl jó mentális állapotban, mivel még mindig nincs biztos helye a hazai rendezésű olimpián.

Egy olyan ügy robbant ki pénteken Dél-Koreában, amely megfertőzheti a téli olimpiát. Felfüggesztették ugyanis az ország rövidpályás gyorskorcsolya-válogatottjának egyik edzőjét, mivel azzal vádolják, hogy bántalmazta egyik versenyzőjét az olimpiai felkészülés közepette. “Ki fogjuk vizsgálni az incidenst, és a konzekvenciákat levonva meghozzuk a szükséges intézkedéseket” – reagált a nemzeti szövetség (KSU), miután kedden fény derült arra, hogy “probléma merült fel az egyik atléta és edző között”. A KSU nem fedte fel az ügyben érintett személyek nevét.

A Yonhap nemzeti hírügynökség úgy tudja egy, a szövetségben dolgozó forrására hivatkozva, hogy a születésnapját január 30-án ünneplő, mindössze 20 éves Szim Szuk-Hi az a gyorskorcsolyázó, akit edzője – akivel már gyermekkora óta együtt dolgozott – bántalmazott. A fiatal hölgy elhagyta az edzőtábort, ahová csak két nap múlva tért vissza.

Nem ez az első eset

Dél-Korea egy igazi rövidpályás gyorskorcsolya-nemzet, ahol az elmúlt években elsősorban a nők értek el nagy sikereket. Azonban így is sok kérdés vetődött fel a sportággal kapcsolatban, elsősorban a nagyon kemény edzéstechnikák és a sportolók majdnem egészét érintő balesetek és egyéb incidensek miatt. Például 2004-ben a nyolctagú női válogatott hat tagja távozott az edzőtáborból, mivel edzőjük ismétlődően zaklatta őket. A trénernek végül le kellett mondania.

A mostani ügynek érdekességet ad az a tény, hogy a dél-koreai szövetség szerint Szim Szuk-Hinek évek óta vannak összezördülései edzőivel. A 2014-es szocsi olimpián ezüstérmes gyorskorcsolyázó ugyanis mindmáig nem biztosította helyét a pjongcsangi ötkarikás játékokon.

A fő fotó forrása: Daniel Götzhaber/Gepa/Panoramic

Leave a Reply