Itt vagy
Főoldal > Sportudvar > Nagyvilág > Beteget jelentett 36 orosz atléta, még mielőtt doppingtesztnek vetették volna alá őket

Beteget jelentett 36 orosz atléta, még mielőtt doppingtesztnek vetették volna alá őket

Harminchat orosz atlétát nem sikerült doppingellenőrzés alá vetniük az orosz doppingellenes ügynökség ellenőreinek egy szibériai regionális fedettpályás versenyen. A sportolók akkor jelezték, hogy betegség miatt nem tudnak részt venni a viadalon, és így a kontrollon sem, amikor az ügynökség ellenőrei előzetes bejelentés nélkül megjelentek a helyszínen. Az orosz hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben, ami nagyon nem jött jól az államilag szervezett doppingolás miatt többek között a 2016-os olimpiáról is eltiltott orosz atlétikának.

Szombaton és vasárnap rendezték meg Szibéria szövetségi terület regionális fedettpályás atlétikai bajnokságát. Az eseményen 36 atléta azonban nem állt rajthoz, mivel még a viadalok előtt beteget jelentettek, és visszaléptek. Ez önmagában még nem is lenne problémás (a nagy számú visszalépés azért így is furcsa), csakhogy mint kiderült, a sportolók akkor lettek hirtelen betegek, amikor az orosz doppingellenes ügynökség (Rusada) ellenőrei váratlanul megjelentek a helyszínen, hogy minden résztvevőt doppingellenőrzésnek vessenek alá – számolt be a championat.com online sportújság. A visszalépő atléták között volt a 3000 méteres női akadályfutás specialistája és fő esélyese, Natalja Arisztarkova, aki decemberben 9 perc 6,01 másodperces idővel egyéni legjobbját állította fel, s ezzel az eredménnyel a valaha volt tizedik legjobb időt érte el, illetve érte volna el, ha ezt egy hivatalos versenyen produkálta volna – folytatta a hírportál.

“Az Orosz Atlétikai Szövetség (FRA) fegyelmi bizottsága belső vizsgálatot indított” – jelentette be az FRA egy közleményben, hozzátéve, hogy bekérette a szervezőktől és az érintett regionális szövetségektől “az információkat azokról a sportolókról, akik visszaléptek” a versenytől. “A vizsgálat eredményeit látva, a fegyelmi bizottság meg fogja hozni a megfelelő szankciókat” – folytatódik a közlemény. Az Orosz Atlétikai Szövetség vasárnap azt javasolta a Rusadának, hogy elsősorban az ifjúsági és a regionális versenyekre összpontosítson.

A Rusada az AFP francia hírügynökségnek a maga részéről azt mondta, hogy “visszalépni egy versenytől önmagában nem a doppingellenes szabályok megsértése”, ugyanakkor “ez a történés egyfelől felkeltette a doppingellenőrzéseket vezető illetékesek figyelmét abban a tekintetben, hogy felülvizsgálják az ellenőrzési terveket, másfelől pedig a Rusada vizsgálati részlegének figyelmét, amely vizsgálódni kezdett az ügyben”. “A Rusada azt ajánlja a szövetségeknek, hogy fegyelmi ellenőrzéseket indítsanak azon sportolók ellen, akik megtagadták a doppingellenőrzésen való részvételt” – folytatta Margarita Paknockaja, a Rusada alelnöke az AFP-nek küldött e-mailjében.

Korábban felfüggesztették az orosz doppingellenes ügynökséget

A Rusadát 2015 novemberében felfüggesztette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) az államilag finanszírozott doppingrendszer kapcsán kirobbant botrány keretében. Mint ismert, a WADA egyik jelentése rávilágított arra, hogy 2011 és 2015 között a sportminisztérium és a titkosszolgálatok közösen finanszíroztak egy olyan rendszert, amely lehetővé tette, hogy manipulálják a doppingoló orosz sportolók mintáit, hogy így ne akadjanak fönn a rostán egy-egy ellenőrzés alkalmával. Tavaly júniusban a Rusada visszakapta engedélyét, vagyis azóta ismét jogosult ellenőrzések végrehajtására.

Oroszországnak azonban számos súlyos következménnyel kellett és kell szembe néznie a botrány miatt. Az ország atlétáit a 2016-os riói olimpiáról és a 2017-es londoni világbajnokságról is eltiltotta a nemzetközi szakszövetség, s ez a példátlan szankció mindmáig érvényben van. Mindkét tornán csak semleges színekben indulhattak azon orosz sportolók, akik hitelt érdemlően tudták bizonyítani, hogy tiszták. Ugyanez a helyzet fog előállni a jövő hónapban, Pjongcsangban rendezendő téli olimpián is, csak itt már az összes sportágban, ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) december 5-én felfüggesztette Oroszország tagságát, így a “tiszta” orosz sportolók csak az olimpiai zászló alatt, az “Olimpiai Atléták Oroszországból” elnevezésű csapat tagjaiként indulhatnak Dél-Koreában.

A fő fotó illusztráció.

Fel
%d bloggers like this: