Beteget jelentett 36 orosz atléta, még mielőtt doppingtesztnek vetették volna alá őket

Harminchat orosz atlétát nem sikerült doppingellenőrzés alá vetniük az orosz doppingellenes ügynökség ellenőreinek egy szibériai regionális fedettpályás versenyen. A sportolók akkor jelezték, hogy betegség miatt nem tudnak részt venni a viadalon, és így a kontrollon sem, amikor az ügynökség ellenőrei előzetes bejelentés nélkül megjelentek a helyszínen. Az orosz hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben, ami nagyon nem jött jól az államilag szervezett doppingolás miatt többek között a 2016-os olimpiáról is eltiltott orosz atlétikának.

Szombaton és vasárnap rendezték meg Szibéria szövetségi terület regionális fedettpályás atlétikai bajnokságát. Az eseményen 36 atléta azonban nem állt rajthoz, mivel még a viadalok előtt beteget jelentettek, és visszaléptek. Ez önmagában még nem is lenne problémás (a nagy számú visszalépés azért így is furcsa), csakhogy mint kiderült, a sportolók akkor lettek hirtelen betegek, amikor az orosz doppingellenes ügynökség (Rusada) ellenőrei váratlanul megjelentek a helyszínen, hogy minden résztvevőt doppingellenőrzésnek vessenek alá – számolt be a championat.com online sportújság. A visszalépő atléták között volt a 3000 méteres női akadályfutás specialistája és fő esélyese, Natalja Arisztarkova, aki decemberben 9 perc 6,01 másodperces idővel egyéni legjobbját állította fel, s ezzel az eredménnyel a valaha volt tizedik legjobb időt érte el, illetve érte volna el, ha ezt egy hivatalos versenyen produkálta volna – folytatta a hírportál.

“Az Orosz Atlétikai Szövetség (FRA) fegyelmi bizottsága belső vizsgálatot indított” – jelentette be az FRA egy közleményben, hozzátéve, hogy bekérette a szervezőktől és az érintett regionális szövetségektől “az információkat azokról a sportolókról, akik visszaléptek” a versenytől. “A vizsgálat eredményeit látva, a fegyelmi bizottság meg fogja hozni a megfelelő szankciókat” – folytatódik a közlemény. Az Orosz Atlétikai Szövetség vasárnap azt javasolta a Rusadának, hogy elsősorban az ifjúsági és a regionális versenyekre összpontosítson.

A Rusada az AFP francia hírügynökségnek a maga részéről azt mondta, hogy “visszalépni egy versenytől önmagában nem a doppingellenes szabályok megsértése”, ugyanakkor “ez a történés egyfelől felkeltette a doppingellenőrzéseket vezető illetékesek figyelmét abban a tekintetben, hogy felülvizsgálják az ellenőrzési terveket, másfelől pedig a Rusada vizsgálati részlegének figyelmét, amely vizsgálódni kezdett az ügyben”. “A Rusada azt ajánlja a szövetségeknek, hogy fegyelmi ellenőrzéseket indítsanak azon sportolók ellen, akik megtagadták a doppingellenőrzésen való részvételt” – folytatta Margarita Paknockaja, a Rusada alelnöke az AFP-nek küldött e-mailjében.

Korábban felfüggesztették az orosz doppingellenes ügynökséget

A Rusadát 2015 novemberében felfüggesztette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) az államilag finanszírozott doppingrendszer kapcsán kirobbant botrány keretében. Mint ismert, a WADA egyik jelentése rávilágított arra, hogy 2011 és 2015 között a sportminisztérium és a titkosszolgálatok közösen finanszíroztak egy olyan rendszert, amely lehetővé tette, hogy manipulálják a doppingoló orosz sportolók mintáit, hogy így ne akadjanak fönn a rostán egy-egy ellenőrzés alkalmával. Tavaly júniusban a Rusada visszakapta engedélyét, vagyis azóta ismét jogosult ellenőrzések végrehajtására.

Oroszországnak azonban számos súlyos következménnyel kellett és kell szembe néznie a botrány miatt. Az ország atlétáit a 2016-os riói olimpiáról és a 2017-es londoni világbajnokságról is eltiltotta a nemzetközi szakszövetség, s ez a példátlan szankció mindmáig érvényben van. Mindkét tornán csak semleges színekben indulhattak azon orosz sportolók, akik hitelt érdemlően tudták bizonyítani, hogy tiszták. Ugyanez a helyzet fog előállni a jövő hónapban, Pjongcsangban rendezendő téli olimpián is, csak itt már az összes sportágban, ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) december 5-én felfüggesztette Oroszország tagságát, így a “tiszta” orosz sportolók csak az olimpiai zászló alatt, az “Olimpiai Atléták Oroszországból” elnevezésű csapat tagjaiként indulhatnak Dél-Koreában.

A fő fotó illusztráció.

Leave a Reply