Az egész világ a játékost megrúgni próbáló francia bírón nevet

VIDEÓKKAL – Tony Chapronnak, a vasárnap esti Nantes-PSG francia bajnoki mérkőzés játékvezetőjének nem lehetett nyugodt az elmúlt két éjszakája. Mint ismert, a korábbi FIFA-kerettag bíró elesett a mérkőzésen, s utána egy nehezen félreérthető rúgómozdulatot tett Diego Carlos, a hazaiak játékosa felé, mivel azt hitte, hogy a focista szándékosan meglökte őt. Bosszúja ennyivel azonban nem ért véget, miután feltápászkodott, gyorsan fölmutatta a második sárga lapot, s ebből eredően a pirosat is a hazaiak labdarúgójának, aki így mehetett zuhanyozni. A francia liga hétfőn “további intézkedésig” felfüggesztette Chapront, míg Diego Carlos kiállítását eltörölte. A sípmester bocsánatot kért a játékostól, de így is ő vált a mémgyárosok és a világ sportsajtójának egyik főszereplőjévé a hét elején.

Tony Chapron játékvezető vasárnap esti ámokfutása szolgáltatta a fő beszédtémát Franciaországban, és külföldön, így Magyarországon is hétfőn. Többek között Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, Argentínában és Brazíliában került az újságok vezető hírei közé, hogy a francia bíró a Nantes – Paris Saint-Germain (0-1) bajnoki mérkőzésen azután, hogy futás közben elesett, még a földön fekve megpróbálta megrúgni Diego Carlost, a hazai együttes játékosát, mivel azt hitte, hogy a focista fellökte őt.

A felvételek alapján az még akár igaz is lehet, hogy Diego Carlos hozzáért egy kicsit Chapron sporttárshoz, de azt állítani, hogy szándékosan fellökte volna, elég erős túlzás. Diego Carlos egyszerűen csak el akart futni a bíró mellett, hogy csatlakozhasson csapata védelméhez egy párizsi támadás során, s ha tényleg meg is érintette egy kicsit, az nem azért volt, mert így akart elégtételt venni rajta bármiért is. Mondjuk lett volna miért, hiszen a sípmester a második félidő elején lesre hivatkozva érvénytelenítette a Nantes amúgy szabályos egyenlítő gólját. Az ominózus jelenetsorra azonban közel fél órával ezután került sor, így teljesen logikátlan az, hogy Diego Carlosnak – pláne meccs közben – ennyi idő elteltével hirtelen eszébe jutott volna ez a korábbi helytelen ítélet, s ezért bosszút akart volna állni a játékvezetőn, főleg, hogy gárdájának még minden esélye meg volt a pontszerzésre, így a hisztinek semmi helye – és pláne ideje – nem lett volna.

Tony Chapron azonban a meccs hevében másképp érezte a vele történteket, s még a földön fekve egy eléggé egyértelmű rúgómozdulatot tett Diego Carlos felé, és nem is volt messze attól, hogy “törlesszen” a játékossal szemben. Mivel azonban a törlesztés ezen formája nem vált be, gyorsan felhuppant, odaszaladt Diego Carloshoz, s felmutatta neki a második sárga lapot, majd a pirosat is. A nantes-i focista – érthetően – dührohamot kapott, hiszen valóban a semmiért kellett idő előtt elhagynia a gyepet, miközben csapata az egyenlítésért hajtott a PSG ellen. Nehezen sikerült lehiggasztani Diego Carlost, és a nantes-iak szakmai stábja, Waldemar Kita klubelnök, illetve a meccset közvetítő kommentátorok sokasága is csak nézett, mint Rozi a moziban. A szurkolókról nem is beszélve, akik nyilván erősen megcsuklatták Chapron édesanyját.

Aki még esetleg nem látta, annak legyen itt bizonyítékként egy videó:

Az egykori FIFA-kerettag bíró kritikák és csúfolódások kereszttüzébe került a francia és a nemzetközi sportközvélemény részéről egyaránt. A Marca spanyol sportnapilap hétfői címlapjának jobb alsó sarkában, egy kicsi képen illusztrálja Chapron mozdulatát, s így fogalmaz: “A játékvezető letámadta a Nantes egyik játékosát, majd kiállította”. A madridi újság “szürreális pillanatnak” nevezi az eseményt. Egy másik hispán sportlap, az AS pedig a nap képének választotta a spori rúgásáról készült fotót.

Az olasz La Gazzetta dello Sport internetes kiadása ugyancsak címoldalon közölte a nem mindennapi történéssorozatot, s úgy fogalmazott: “Tony Chapron a világ nevetségének tárgyává vált”. A hétfői nyomtatott újság is foglalkozott az üggyel, ahol ezeket a költői kérdéseket intézték Chapron felé: “Bíró, ön mit csinál? Érvénytelenít egy szabályos gólt, majd megrúgja (Diego) Carlost?”

Site de la Gazetta Dello Sport
A La Gazzetta dello Sport honlapja vasárnap este. (Forrás: képernyőmentés)

Egy másik itáliai orgánum, a Corriere dello Sport “hihetetlennek” nevezi Chapron viselkedését, és Claudio Ranierinek, a Nantes vezetőedzőjének nyilatkozatát idézi: “Sosem láttam hasonló dolgot”.

A Guardian brit napilap “szürrealista jelenetről” írt az eset kapcsán, a BBC pedig idézi Waldemar Kita, a Nantes alaposan felháborodott elnökének véleményét.

 

A németek csúfolódnak a jeleneten, amihez foghatót ők is “ritkán láttak”. “A világ legvakmerőbb játékvezetője?” – tette fel a kérdést a Bild, míg a Frankfurter Allgemeine az alábbi címmel jelentetett meg cikket az ügyről honlapján:

Site Frankfurter Allgemeine
Forrás: képernyőmentés

Gyakorlatilag a fél világ Tony Chapronnól beszélt hétfőn. Argentínában a La Nación című újság internetes kiadásában ezzel a címmel közölt írást: “Szokatlan megoldás Franciaországban: a Nantes-PSG játékvezetője megrúg egy játékost, majd kiállítja”. Az újság beszámolt a nantes-i Valentin Rongier megszólalásáról, aki kijelentette, “ha tudjuk a dolgunkat, tíz meccsre eltiltjuk”.

A Globo esporte brazil sportnapilap szerzője úgy fogalmazott, hogy Tony Chapron átvette Jean-Claude Van Damme szerepét az interneten “A nantes-i lázadás a játékvezető ellen” című történettel, s idézi többek között Iker Casillas és Benjamin Mendy reakcióját is:

Site Globo esporte
Globo esporte (Forrás: képernyőmentés)

Chapron tette természetesen a közösségi oldalak felhasználóit és a mémgyárosokat sem hagyta hidegen. A Twitteren a francia mikrobloggerek körében a legfelkapottabb téma volt hétfőn a játékvezető vasárnapi mutatványa, s rengeteg nagyon jó és szellemes mém született. Ezekből válogattam alább a teljesség igénye nélkül. Jó szórakozást! (Franciául tudók előnyben)

Ezen a videón egy időjárás-jelentés segítségével arra világít rá a szerző, hogy “végül mindent megmagyarázunk”.

Persze vannak olyanok is, akik ketrecharcosként, vagy egyszerűen bokszolóként ábrázolják Chapront:

Ezen a képen Zinedine Zidane-nak a 2006-os vb-döntőben elkövetett lefejelős történetére utalva Chapron nevére írták át a pályáról leballagó (s ugyancsak majdnem teljesen kopasz) Zizou mezét.

Ez a kép a “Chapron dühe” címet viseli.

A franciák természetesen nem felejtették el Patrice Evra novemberi kung-fus megmozdulását sem, amelyet a Marseille egyik szurkolójával szemben valósított meg a Guimaraes elleni Európa Liga-mérkőzésen. Ezen a montázson egy játékba illesztve látható a két rugdosó fociszereplő, itt pedig az egyik franciaországi börtönbe hirdetik kettejük UFC-harcát.

Többen is a bíráskodás más formáit javasolják Tony Chapronnak.

Ezen a videón egy capoeira-küzdelem látható, amiben a felhasználó megítélése szerint, Chapronnak van még miben fejlődnie…:

Ez alá a mém alá szerzője a következőket írta: “Kicsit sokan voltak ma reggel az RER-en (párizsi elővárosi vasút – a szerk.), de szerencsére van rá módszer: Tony Chapron”.

Végül jöjjön még két Twitter-bejegyzés, amelyben a tévénézők a sporttárs fejével gondolkodnak: az egyikben Chapron gondolatait idézik: “Fel vagyok háborodva…, a nantes-i még csak el sem esett”. A másikban pedig többek között Batmanhez hasonlítják a bíró mentalitását.

A fő fotó forrása: La Gazzetta dello Sport

Leave a Reply