A keddi nap legfontosabb történései a játékospiacon

A Sportudvaron egészen január végéig nap mint nap beszámolunk a labdarúgó átigazolási piac legfontosabb történéseiről. Nyélbe ütött üzletek, komoly ajánlattételek, fontos nyilatkozatok és a legérdekesebb pletykák – ezeket gyűjtjük egy csokorba, hogy olvasóink ne maradjanak le egyetlen fontos információról sem!

Megszólalt Paintsil ügynöke

Egyre bonyolultabb Joseph Paintsil ügye: a labdarúgó NB I-ben szereplő Ferencváros ghánai légiósának ügynöke, Emmanuel Gyasi egy helyi lapnak nyilatkozva elmondta: azt várták a magyar klubtól, hogy több tisztelet mutat a támadó iránt – számolt be a Nemzeti Sport Online.

Hétfőn Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója a klub hivatalos Facebook-oldalán elmondta: június 30-ig érvényes munkaszerződése van Paintsilnek a Ferencvárossal, ráadásul vételi opciója is van. A zöld-fehérek „felvették a kapcsolatot egy zürichi jogirodával, az FTC a végsőkig elmegy, hogy bizonyítsa igazát az ügyben, mivel ez már nem a pénzről szól, hanem presztízsügy.”

A ghanasoccernet.com keddi cikkében azt írja, a Ferencváros viselkedésével azt kockáztatja, hogy végleg elveszíti a játékost, aki 12 meccsen 6 gólt szerzett, és az Év góljáért járó díjat is megkapta. A portál idézi Paintsil német ügynökét, Emmanuel Gyasit is, aki elmondta: elküldték a hivatalos kommünikéjüket és az orvosi jelentést a magyar klubnak, amely nem volt hajlandó elfogadni azokat.

„Tiszteletlenség ez a játékossal, velem és a Tema Youth SC-vel szemben is. A Ferencváros nem bánik jól ügyfelemmel – mondta Emmanuel Gyasi a ghánai portálnak. – Azt vártam, hogy a klub tiszteletet mutat aziránt a játékos iránt, aki az év góljának járó díjat is megkapta három hónappal Magyarországra igazolását követően.”

Paintsil ghánai klubjánál attól is tartanak állítólag, hogy a kialakult helyzet miatt ha visszatérne a Ferencvároshoz, rasszista megjegyzéseket is tennének rá.

Hozzáteszik: a KRC Genk nagy erőkkel dolgozik a fiatal támadó szerződtetésén, és a jelek szerint a Ferencváros lemondhat Paintsilról.

Ezzel párhuzamosan a belga Het Nieuwsblad sportrovatának újságírója, Guillaume Maebe a Nemzeti Sportnak arról beszélt, hogy információik szerint a Genk már mindenben megegyezett Joseph Paintsilről a Tema Youth csapatával, és a belga együttes a játékost kölcsönben foglalkoztató Ferencvárost is hajlandó lenne kárpótolni, de a zöld-fehérek erről hallani sem akarnak.

„Úgy tudjuk, a Genk már mindenben megegyezett a Tema Youth-szal Joseph Paintsil szerződtetéséről – mondta a magyar sportnapilapnak Guillaume Maebe. – Az egyetlen bökkenő, hogy a belga klubnak a Ferencvárossal is egyezségre kellene jutnia, de a Fradi tárgyalni sem hajlandó a légiós elengedéséről. Pedig a Genk némi kompenzációs összeget is fizetne a zöld-fehéreknek, ha már a télen lemondanának a középpályásról. Nem tudom, mennyi pénzt ajánlottak, de ez sem lendítette előre az üzletet. A Genk akkor sem adja fel, ha télen nem tudja megszerezni a játékost, nyáron vélhetően ismét megpróbálja.”

Barczi Dávid a Vasashoz igazolt

A Videotontól hétfőn távozó Barczi Dávid két és fél évre szóló szerződést kötött a Vasassal – adta hírül kedden hivatalos honlapján az angyalföldi NB I-es labdarúgócsapat.

„A Vasas és annak szellemisége mindig közel állt a szívemhez – idézi a Vasas hivatalos honlapja a 28 éves labdarúgót. – Örülök, hogy a Vasas vezetősége bízik bennem és számít rám. Remélem, hamar kilábalok abból a kisebb gödörből, amiben az elmúlt időszakban voltam, és rövid időn belül játékba lendülök. Előre tekintek és optimistán várom, hogy hasznos tagja lehessek az angyalföldi gárdának. Úgy vélem, a beilleszkedéssel nem lesz gondom, mert könnyen barátkozom, és nem vagyok nehéz ember. Ebben segítségemre lesz Remili Mohamed és Vaskó Tamás, akikkel kiváló kapcsolatot ápolok és együtt játszottunk Újpesten.”

„Örömömre szolgál, hogy Dáviddal erősíteni tudtuk a támadószekciónkat – tette hozzá Vancsa Miklós, a Vasas ügyvezető igazgatója. – Bízunk új játékosunkban, és amit eddig láthattunk tőle szakmailag és emberileg, az mindenképpen bizakodásra ad okot. Külön örvendetes számomra, hogy látszik rajta, a játékra koncentrál, így gyorsan egymás tenyerébe tudtunk csapni. Természetesen nem mondtunk le arról, hogy további jó játékosokat igazoljunk, de a téli szezonban nehezebb igazolni, mint a nyáron. Hiszem, hogy lesznek még új szerzeményeink januárban és februárban.”

Már két magyarja van a Hajduk Splitnek

A Futács Márkót is foglalkoztató Hajduk Split labdarúgócsapata hivatalos oldalán közölte, hogy kölcsönveszi Gyurcsó Ádámot a lengyel élvonalbeli Pogon Szczecintől. A horvát klubnak opciós joga lesz a magyar válogatott szélső végleges átigazolására.

Gyurcsó Ádám megérkezett Splitbe kedden délelőtt, ahol az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálat vár rá szerződése aláírása előtt – írja a Hajduk Split oldala.

Gyurcsó Ádámmal kapcsolatban decemberben adott ki közleményt a lengyel élvonalban sereghajtó Pogon Szczecin, mely szerint a téli átigazolási időszakban átadólistára teszik a 26 éves magyar labdarúgót. Korábban ugyan szóba került, hogy a Wisla Kraków szerződtetné, amelynél ismét együtt dolgozhatna az új spanyol vezetőedzővel, Joan Carrillóval, akivel 2015-ben közösen nyertek bajnokságot a Videotonnal, de a krakkóiak nem tudnak fizetni érte. A Pogon nem hajlandó ingyen elengedni Gyurcsót, akinek 2019 nyaráig szól a szerződése.

Horvát sajtóhírek szerint a Pogon egymillió eurót kért Gyurcsó játékjogáért, a Hajduk Split azonban nem tudott ennyit fizetni, ezért dönthettek a kölcsönszerződést mellett.

A 26 éves szélső két éve szerződött a Videotontól Lengyelországba, a Pogon színeiben 75 tétmeccsen 10 gólt és 15 gólpasszt jegyzett.

A szélső menedzsere, Filipovics Vladan a Nemzeti Sport Online érdeklődésére megerősítette, hogy jelenleg Splitben tartózkodnak, ahol Gyurcsó orvosi vizsgálaton vesz részt, és ha minden rendben lesz, akkor késő délután, vagy legkésőbb holnap délelőtt szerződést is köthet a Hajdukkal.

Az élvonalból érkeztek új játékosok Zalaegerszegre

A labdarúgó NB II-ben szereplő, 14. helyen telelő Zalaegerszegi TE bejelentette Hudák Martin és Kovács Zoltán érkezését. Utóbbi átigazolását az Újpest FC is megerősítette.

A 33 éves újpesti kapus és a Puskás Akadémiától érkező, 23 éves Hudák Martin egyaránt két és fél évre szóló megállapodást kötött a ZTE-vel.

A zalai klub azt is közölte, a Kisvárdától a szezon végéig kölcsönvett Fodor Ákosra opciós joga van a ZTE-nek.

Macedón középpályás szerződhet a Videotonhoz

Sajtóhírek szerint macedón válogatott középpályással erősít a labdarúgó NB I-ben szereplő Videoton FC. A fehérváriak állítólag Boban Nikolov iránt érdeklődnek, aki még a télen Magyarországra igazolhat.

A derbi.mk keddi beszámolója szerint a Vardar Szkopje elindult Antalyába edzőtáborozni, de nem tartott a csapattal Törökországba Boban Nikolov, aki iránt állítólag a Videoton FC érdeklődik. A 23 éves védekező középpályás szerződése a nyáron lejár a macedón csapatnál, de a hírek szerint a fehérvári együttes még a télen szerződtetni akarja őt. Ezt százezer euróért meg is teheti a cikk szerint.

Az 6-szoros macedón válogatott Nikolov Szkopjében csapattársa volt Sztefan Szpirovszkinak, a Ferencváros légiósának. Nikolov Hagi akadémiáján nevelkedett, majd az FC Viitorul játékosa volt. 2015 nyarán igazolt a Vardarhoz, melynek színeiben 78 meccsen 11 gólt szerzett és ugyanennyi gólpasszt jegyzett.

Theo Walcott Liverpoolba teheti át székhelyét

A Sky Sports és a BBC egybehangzó értesülései szerint Theo Walcott (a fő fotón) megérkezett az Evertonhoz orvosi vizsgálatra, melynek sikeres teljesítése esetén aláír a liverpooli együtteshez.

Az angol források úgy tudják, hogy Walcott szerződtetését még kedden bejelenti az Everton, amely 20 millió fontot fizet az Arsenalnak a játékosért.

A 28 esztendős angol válogatott támadó a mostani szezonban parkolópályára került az Arsenalnál: csupán hat bajnoki mérkőzésen kapott lehetőséget (63 percet…), a Premier League-ben április óta nem kezdhetett, így jobbára csak a kupasorozatokban játszott.

Walcott 2006 telén 12 millió fontért cserébe szerződött az Ágyúsokhoz a Southamptontól. Az Arsenal színeiben 397 tétmérkőzésen 108 gólt szerzett, a csapattal nyert három FA-kupát, valamint két angol Szuperkupát.

Menedzsere szerint száz millió fontnál is többet érhet Mahrez

A Leicester City menedzsere, Claude Puel úgy véli, Rijad Mahrez még 100 millió fontnál is drágább lehet a nyáron – és hozzátette, a szélső jól érzi magát a klubnál.

Puel szerint az algériai támadóért alaposan zsebükbe kell nyúlni az érdeklődőknek, amikor azt kérdezték tőle, hogy kerülne-e 100 millió fontba, azt felelte:

„Lehet. Talán a nyári átigazolási időszakban még százmillió fontnál is drágább lesz.”

„Ezek csak pletykák, zajok róla. Mi látjuk, hogy Rijad mosolyog, élvezi a focit, és szeret a csapattársaival játszani. Az edzések után tovább játszik, bár szeretném, ha pihenne, de ez így is tökéletes.”

Megy a játékoskeringő a Videotonnál

A Videoton 17 éves játékosa, Torvund Alexander az angol Wolverhamptonnál szerepel próbajátékon – adta hírül a klub hivatalos honlapja, a vidi.hu. A fehérvári csapat ma spanyolországi edzőtáborba utazik, de több játékos nem tarthat a társakkal, ők várhatóan távoznak a télen, nem számol velük a szakmai stáb.

A norvég felmenőkkel is rendelkező Torvund Alexander a tavalyi U17-es Eb-n robbant be a köztudatba, majd a nyáron a Videoton szerződtette a Vasas Kubala Akadémiától. A 2000-ben született csatár – aki korábban a Sunderlandnél, a Brighton & Hove Albionnál és a Borussia Mönchengladbachnál szerepelt próbajátékon – az ősszel hét meccsen összesen egy gólt szerzett az NB III-as Videoton II-ben. A klub tájékoztatása szerint Torvundot január 14-től szűk két hétig teszteli a Wolverhampton Wanderers U23-as csapata.

A csapat egyébként ma Spanyolországba utazott edzőtáborozásra, ám több játékosnak sem kell részt vennie ebben, ugyanis Fejes András, Asmir Suljic, Szolnoki Roland és Ezekiel Henty is itthon maradtak. A szóban forgó labdarúgók már nem tagjai az első keretnek, megfelelő ajánlat esetén távozhatnak a klubtól.

Megfelelő ajánlat még egyik játékos esetében sem futott be, ugyanakkor érdeklődésből nincs hiány. A hírek szerint Fejes Andást Mezőkövesden, a DVSC-nél és Pakson is szívesen látnák, Asmir Suljicra és Ezekiel Hentyre a Slovan lenne vevő (utóbbinak Törökországból is akadt kérője), Szolnoki Roland neve pedig Felcsúton került szóba, ám a két klub nem tudott megállapodni.

A kissé megcsappant keretét eddig Tomás Tujvel mellett Huszti Szabolccsal feltöltő Videoton természetesen nem csupán eladni, venni is szeretne. Mint Kovács Zoltán sportigazgató elmondta, folyamatosan tárgyalnak a jelöltekkel, reményei szerint rövidesen bejelentenek egy(-két) igazolást. Ha nem is új igazolás, de új arc az első csapat öltözőjében Réti Patrik és Anel Hadzic öccse, Elvir – a középpályás és a támadó az NB III-ban szereplő Videoton II alapembere volt az ősszel. A téli alapozást azonban már a „nagyok” között kezdték el, és a jelek szerint a szakmai stáb elégedett az eddig nyújtott teljesítményükkel – a következő két hetet ők is Spanyolországban tölthetik el.

Megköttetett Szoboszlai Dominik első profi szerződése

Szoboszlai Dominik új, profi szerződést kapott az osztrák bajnok Red Bull Salzburg labdarúgóklubtól – olvasható a gárda hivatalos honlapján. A 17 éves magyar játékos 2021-ig szóló megállapodást írt alá.

Szoboszlai Dominik a téli felkészülést már a Red Bull Salzburg első csapatánál kezdte meg – első felkészülési meccsén góllal is debütált –, és már akkor tudni lehetett, hogy újabb bejelentés várható profi szerződését illetően. Ez kedden meg is történt: a Red Bull Salzburg hivatalosan közölte, hogy „egy újabb európai toptehetség kötelezte el magát hosszú távra a klubhoz” Szoboszlai személyében. „A klub ezzel hű maradt hagyományaihoz és folytatja megkezdett útját, bízunk a sikeres közös pillanatokban a jövőben” – írja a Salzburg közleménye.

A középpályás az őszi szezonban a másodosztályú fiókcsapatban, az FC Lieferingben szerepelt, amelyben 19 mérkőzésen hét gólt szerzett.

Szoboszlai Dominik tavaly az U17-es magyar válogatottal kijutott az Európa-bajnokságra, a nemzeti együttes éppen az ő találatával harcolta ki a kontinensviadalon való szereplést. Az Eb-n a hatodik helyen zárt a csapat. Jó teljesítményének köszönhetően a felnőttválogatott keretében is helyet kapott.

Szoboszlai a 16-os mezszámot kapta a Salzburg első csapatánál, melynek ő lesz az első 2000-es években született játékosa.

„A csapat remek, befogadtak és támogatnak mindenben. Örülök, hogy már a felkészülés alatt bizonyíthatok. Az első felkészülési meccsem jól sikerült, bár tudom, hogy még jobban is tudok teljesíteni. Most az a legfontosabb, hogy folytassam a munkát – idézi a Salzburg honlapja Szoboszlait szerződése aláírása után. – Az ősszel nagyon jól ment a játék, megvetettem a lábam az FC Lieferingben, melyet gólokkal és gólpasszokkal segítettem. Az ifjúsági Bajnokok Ligájában is jó munkát végeztünk, februárban nehéz párharc vár ránk. A szüleim és a menedzserem mindig mögöttem állnak és támogatnak, hogy megtegyem a következő lépést. Nagyon hálás vagyok ezért.”

„Megkaptam a lehetőséget, hogy az első csapattal készüljek, és most ez a legfontosabb. Szeretnék tavasszal néhány meccsen pályára is lépni az első csapatban. Az edző dönt. Ha nem játszok, akkor a Lieferingben szeretném felhívni magamra a figyelmet. Fiatal vagyok, sokat kell dolgoznom, de türelmes vagyok – folytatta a 17 éves tehetség, aki kérdésre magát is bemutatta. –Sokoldalú játékos vagyok, aki jól lő kapura, de az utolsó passzokat is ki tudom osztani. A fejjátékom azonban nem a legjobb, ebben még fel kell zárkóznom. Vállalkozó szellemű, családcentrikus embernek tartom magam. A szabadidőmben is minden a fociról szól. A legjobb akarok lenni, ezért tenni is kell.”

A fő fotó forrása: AFP

Leave a Reply