A Szpartak Moszkva “olvadó csokoládékhoz” hasonlította a napon edző feketéket

VIDEÓVAL – A Szpartak Moszkva egyik orosz játékosa egy Twitter-üzenetben az olvadó csokoládéhoz hasonlította a csapat dubaji edzőtáborában, a tűző napon edző színesbőrű focistákat. A bejegyzés botrányt okozott, többen is rasszistának minősítették azt, ezért azóta már eltávolították, s a klub kiadott egy másik üzenetet, amiben Fernando, az együttes brazil (és színesbőrű) középpályása oroszul kijelentette, hogy “a Szpartaknál nincs rasszizmus, mi barátok vagyunk és egy családot alkotunk”.

Profitálva az Oroszországban javában zajló téli szünetből, a Szpartak Moszkva labdarúgócsapata Dubajba utazott edzőtáborozásra. Az együttes szombat reggel a tűző napon edzett, s ekkor Georgij Dzsikija, a gárda orosz válogatott védője a csapat Twitter-oldalára kitett egy tréfának szánt bejegyzést, ami viszont sokakból felháborodást váltott ki a közösségi médiában. “Nézzétek, hogyan olvadnak a csokik a napon” – írta a játékos azon videó alá, amelyen a Szpartak színesbőrű játékosai, a brazil Fernando, Luiz Adriano és Pedro Rocha láthatóak, miközben keményen tréningeznek.

Forrás: Szpartak Moszkva/Twitter

Az üzenet 9:00 körül került ki a klub Twitter-csatornájára, s több mint 1400-an retweetelték (megosztották) azelőtt, mielőtt a moszkvaiak a bejegyzés eltávolítása mellett döntöttek. Amíg látható volt a videó, rengeteg felháborodott hozzászólás érkezett, elítélvén a tréfa rasszista jellegét. A Szpartak Moszkva egy másik üzenetben, egész pontosan egy másik videóban válaszolt a botrányra, amelyben Fernando, a csapat középpályása oroszul azt mondta, hogy “a Szpartaknál nincs rasszizmus, mi barátok vagyunk és egy családot alkotunk”.

A Szpartak Moszkvának más rasszista ügyei is vannak

A Szpartak Moszkvának már több rasszista incidenssel is szembe kellett néznie az idei szezonban: az UEFA megbüntette a klubot, miután a szurkolók huhogással fogadták a Liverpool utánpótláscsapatának nigériai származású, de holland állampolgárságú játékosát, Bobby Adekanyét a két együttes Ifjúsági Liga-összecsapásán. Emellett Leonyid Mironov, a Szpartak utánpótlásgárdájának csapatkapitánya ellen jelenleg is UEFA-vizsgálat van folyamatban, miután a focista a Liverpool egy másik játékosáról, Rhian Brewsterről rasszista véleményt fogalmazott meg a két együttes decemberi Ifjúsági Liga-találkozóján. A 19 éves labdarúgó tíz mérkőzésre szóló eltiltást is kaphat tettéért.

A fő fotó forrása: Stanislav Krasilnikov/Itar Tass/Panoramic

Leave a Reply