Donald Trump továbbra is kap hideget-meleget a sportolóktól

Úgy néz ki, hogy idén is folytatódik a nemzetközi sportvilág támadássorozata Donald Trump amerikai elnök ellen. Mint ahogy arról a Sportudvar szombaton beszámolt, Landon Donovan, az Egyesült Államok válogatottjának valaha volt leggólerősebb játékosa Mexikóban folytatja rövid ideig szüneteltetett pályafutását. A focista a Twitterre kitett üzenetében burkoltan, de utalt Trump Mexikóval kapcsolatos elképzelésére, miszerint falat kell emelni a két ország határára az illegális bevándorlás megfékezése érdekében. Azt írta, nem falakkal lehet megoldani a problémákat. Pénteken Martin Fourcade, a franciák biatlonlegendája is élesen kritizálta az üzletember-politikust, amiért néhány nappal korábban bizonyos országokat a “moslék” jelzővel illetett.

Landon Donovan 157 alkalommal ölthette magára az amerikai labdarúgó-válogatott mezét, s ezeken a meccseken összesen 57-szer talált az ellenfelek hálójába, amivel az idei világbajnokságról az utolsó pillanatban lemaradt nemzeti csapat történetének legeredményesebb játékosa. Évekig focizott hazájában, elsősorban a Los Angeles Galaxy színeiben (a fő fotón is a kaliforniaiak mezében látható), de eljutott Európába is, ahol az Everton és a Bayern München alkalmazásában is állt. Néhány hónappal ezelőtt a 35 éves játékos bejelentette visszavonulását, immáron második alkalommal. Azonban ebből is visszatért, ugyanis szombaton a mexikói Club León gárdájához szerződött. Donovan a szerződés aláírása után néhány pillanattal kikerült Twitter-üzenetében spanyolul a következőket írta:

“Nem hiszek a falakban. Mexikóba szeretnék menni, föl akarom venni a zöld mezemet, és trófeákat akarok nyerni a Leónnal. Hamarosan látjuk egymást.”

A labdarúgó ezzel Donald Trump amerikai elnök azon (nagy vihart kavaró) elképzelésére utalt, amely szerint falat kell emelni az USA és Mexikó határára, hogy így lehessen véget vetni az utóbbi ország felől az Államokba irányuló illegális bevándorlásnak és a drogkereskedelemnek.

A téli sportok világában sem kedvelik Trumpot

Nem ez volt azonban az egyetlen támadás, amit a sportvilág felől kapott az üzletemberből lett államfő az elmúlt napokban. Martin Fourcade, a franciák kétszeres olimpiai-, és tizenegyszeres világbajnok biatlonosa, aki eddig összesen kilencvenöt világkupa-viadalt nyert meg, és aki Franciaország zászlóvivője lesz a pjongcsangi téli olimpia február 9-ei nyitóünnepségén, pénteken “hülye teóriának” minősítette Donald Trump azon kijelentését, amelyben bizonyos országokat “moslékországoknak” nevezett. (Nem ez a szó szerinti magyar fordítás, de az eredetit nem vagyok hajlandó leírni.)

A sportoló a Ruhpoldingban rendezett váltóversenyen a francia csapattal második lett a norvégok mögött, s e viadal után adott nyilatkozatot a L’Équipe-nek. Azután, hogy együttese mostani teljesítményét értékelte, kitért az amerikai elnök nagy botrányt kavart kijelentésére a moslékországokról.

Hogy a politikai híreket kevésbé követő olvasóim számára is világos legyen, miről is van szó: a Washington Post számolt be arról elsőként a hét közepén, hogy Donald Trump egy, a képviselőkkel a Fehér Házban a migrációról folytatott megbeszélésen azt mondta, hogy az Egyesült Államok inkább Norvégia állampolgárait látja szívesen (előző nap a skandináv ország miniszterelnökét fogadta), mintsem az olyan “moslékországok” lakosait, mint Haiti vagy az afrikai államok.

Bár a közvetlenül a verseny után nyilatkozó Fourcade egyik pillanatról a másikra, kissé zavarosan, mondhatni nyakatekerten tért át a saját dolgairól Trump mondatainak minősítésére, de végül sikerült összeraknia mondandóját, amiben párhuzamot vont a pénteki, ruhpoldingi megmérettetést megnyerő norvégok és a Fehér Házban elhangzott botrányos kijelentések között.

“Remélem, hogy az Egyesült Államok elnöke nem nézte a mai versenyt, mert Norvégia okot adott neki a hülye teóriájára. Ők jobbak voltak, mint mi, és jobbak voltak, mint a többiek, de meg fogjuk mutatni az olimpián, hogy többé nem vagyunk egy moslékország.”

– mondta a hazájában legendaként tisztelt biatlonversenyző, aki a közösségi oldalain nem foglalkozott a témával.

Megnyilatkozását (francia nyelven) meg lehet tekinteni ezen a linken, a cikk alján található videóra kattintva.

Tavaly is több sportakció volt az amerikai elnök ellen

A Sportudvar tavaly ősszel szinte heti rendszerességgel számolt be a Donald Trump ellen, az Egyesült Államokban számos helyen szervezett sportolói tiltakozásokról. Szeptember 25-én írtam róla, hogy a futball-liga, az NFL számos, többségében afroamerikai játékosa letérdepelt a minden egyes mérkőzés előtt lejátszott amerikai himnusz ideje alatt. Az üzletember-politikus egy pár nappal korábbi Twitter-bejegyzésében az amerikai nemzet és az ország zászlajának meggyalázásával vádolta meg azokat az amatőr futballistákat, akik nem voltak hajlandók rendesen végig hallgatni a himnuszt csapataik mérkőzései előtt. Trump ezen csapatok bojkottjára buzdította a szurkolókat. Erre válaszul vették át a profi játékosok a tüntetésnek ezt a szokatlan módját.

A Trump támadásának táptalajt adó himnuszbojkott azért kezdődött el, mert számos amatőr játékos csatlakozott a Colin Kaepernick, a San Francisco 49ers futballcsapat egykori hátvédje által, 2016 nyarán elindított tiltakozó mozgalomhoz, aminek keretében az afroamerikaiak elleni indokolatlan rendőri erőszakkal szembeni demonstrálás jeleként sok sportoló, főleg futballisták és baseball-játékosok, letérdepelve hallgatták végig az amerikai himnuszt.

Tavaly ősszel Trump sok esetben rasszista megnyilvánulásai miatt új erőre kapott a letérdeplős tüntetés, ami nagyrészt az NFL-játékosoknak volt köszönhető, akikhez újfent csatlakoztak baseballosok, de ezúttal rajtuk kívül a német Hertha Berlin labdarúgói és edzői, valamint Anthony Ervin amerikai úszó is beszálltak az akcióba.

Hiába óhajtotta volna az elnök, hogy a futballisták idővel fölhagyjanak az őt rendkívül irritáló cselekedetükkel, csalódnia kellett: október 8-án, az Indianapolis Colts – San Francisco 49ers NFL-mérkőzés előtt ismételten sor került a térdeplésre, igaz, kizárólag a vendégek részéről. Ez is elég volt azonban ahhoz, hogy Trump arra utasítsa alelnökét, a nagy Colts-szurkoló Mike Pence-t, hogy azonnal távozzék a stadionból.

“Megkértem Pence alelnököt, hogy hagyja el a stadiont, amennyiben a játékosok letérdepelnek, mert ez országunk tiszteletének hiányát testesíti meg. Büszke vagyok rá”

– írta Donald Trump.

Mike Pence egy, az amerikai elnöki hivatal, a Fehér Ház által kiadott közleményben azt mondta, hogy “azért hagyta el a stadiont, mert Trump elnök és ő maga sem tünteti ki jelenlétével azokat az eseményeket, amelyeken megbecstelenítik az amerikai katonákat, a zászlót vagy a himnuszt”. A kommüniké az összefogás és a patriotizmus fontosságára is fölhívta a figyelmet, mindössze néhány nappal a Las Vegas-i zenei fesztiválon történt tömegmészárlás után.

Az amerikai elnöknek egyébként ebben a sagában még a jamaicai atlétikai válogatottal is sikerült szembe kerülnie, amikor egyik szeptember végi Twitter-bejegyzésében Usain Bolt világcsúcstartó jamaicai atléta hozzáállását hozta föl ellenpéldának a tiltakozó futballistákkal szemben. A karibi ország olimpiai bizottsága nem vette jó néven az üzletember-politikus példálózását, mivel szerintük Usain Boltnak semmi köze ehhez az ügyhöz, s arra kérték Trumpot, hogy ne keverje bele politikai játszmáiba a sportolót.

Az elnök megosztott egy videót, amin az látható, ahogy a jamaicai sprinter a 2012-es londoni olimpián éppen interjút adott egy tudósítónak, amikor a stadionban fölcsendült az amerikai himnusz egy éremátadás apropójából. Bolt megkérte a riportert, hogy álljon le a beszélgetéssel az ünnepség végéig.

“Még a jamaicai Usain Bolt, minden idők egyik legnagyobb sprintere és atlétája is tiszteletét fejezte ki himnuszunk iránt” – írta a bejegyzésben Donald Trump. A jamaicai olimpiai bizottság viszont azt kérte Donald Trumptól, hogy ne keverje bele a sportolót ebbe a vitába: “Hagyja ki politikai játszadozásaiból a legnagyobb sportolónkat!” – követelte a szervezet.

Az NBA-vel sincs túlzottan jó viszonyban

Donald Trump ugyancsak szeptemberben a kosárlabdába is bele rúgott, amikor közölte, hogy visszavonta Stephen Currynek, a legutóbbi bajnokságot megnyerő Golden State Warriors NBA-csapat egyik legjobbjának meghívását az együttes Fehér Házba tervezett fogadására, amiért több ízben is kifejezte az új adminisztrációval szembeni ellenérzését. Curry megkapta az NBA csillagának, LeBron Jamesnek a támogatását, aki egy Twitter-üzenetben “ragályosnak” nevezte az elnököt.

Augusztusban is nem egy kosárlabdás támadás érte Trumpot: Kevin Durant, a Golden State egyik legjobb játékosa is úgy határozott, hogy nem vesz részt együttesével az észak-amerikai profi liga (NBA) bajnokának hagyományos Fehér Ház-béli látogatásán. “Nem tisztelem azt a személyt, aki jelenleg ezt a posztot elfoglalja, nem értek vele egyet, és úgy tudom leginkább hallatni hangomat, ha nem megyek el hozzá” – mondta annak idején az ESPN sportcsatornának.

Durant azt is mondta az idézett tv-interjúban, hogy a Golden State játékosainak bizalmatlansága megnőtt az amerikai elnökkel szemben, miután arról beszélt, hogy mindkét fél egyformán felelős a Virginia állambeli Charlottesville városában augusztus elején, az ott tüntetni szándékozó szélsőjobboldali szervezetek és az antirasszista ellentüntetők között kitört, egy ember halálát okozó zavargásokért. E történések miatt LeBron James is keményen beszólt Donald Trumpnak:

“Mindig volt faji gyűlölet az Egyesült Államokban. Donald Trump azonban újra divatot akar csinálni belőle.”

Eddig ez történt a sportvilág kontra Donald Trump csatában, de biztosak lehetünk benne, hogy ennek az ütközetnek még bőven lesz folytatása, hiszen az amerikai elnök minimum 2021 januárjáig (hacsak addig le nem mond, meg nem hal, vagy meg nem buktatják) biztosan hivatalában marad, s nem fog csöndben maradni.

A fő fotó forrása: Javier Rojas / ZM / Panoramic

Leave a Reply