Közös női hokicsapatot fog indítani a két Korea az olimpián?

Dél-Korea azt javasolta Észak-Koreának, hogy alkossanak egy közös csapatot a pjongcsangi téli olimpia női jégkorong-tornájára, s emellett a nyitóünnepségen is együttesen vonuljanak föl. Ez utóbbira korábbi ötkarikás játékokon már volt példa, s könnyen lehet, hogy ismét meg fog valósulni, miután kedden biztossá vált: a kommunista vezetésű, s déli szomszédjával évtizedek óta feszült viszonyt ápoló Észak-Korea delegációt fog küldeni a február 9-én kezdődő eseményre. Arra viszont, hogy egy versenyszámban egy közös koreai csapat álljon rajthoz, most először kerülhetne sor.

Kevesebb mint egy hónappal a február 9. és 25. között esedékes pjongcsangi téli olimpia előtt a házigazda dél-koreaiak mindent elkövetnek azért, hogy északi szomszédjaik a lehető legjobb fogadtatásban részesüljenek az ötkarikás játékokon. Roh Tae-Kang, dél-koreai sportminiszter-helyettes a Yonhap hírügynökség tudósítása szerint pénteken fölajánlotta az északi vezetőknek, hogy “állítsanak fel egy egységes csapatot a női jégkorong-tornára, és hogy a megnyitó ünnepségen is közösen vonuljanak fel az olimpiai stadionban”.

Egy közös felvonulás a nyitóünnepségen

Talán mondani se kell, hogy a két ország közös felvonulása óriási dolog lenne a teljes olimpiai fegyverszünet keretein belül február 9-én, amikor az olimpia meg fog kezdődni a két Korea határától mintegy nyolcvan kilométerre található Pjongcsangban. A félsziget két állama, amely hivatalosan mindmáig háborúban áll egymással, korábban több ízben is együttesen vonult föl az olimpiák megnyitó ünnepségein. Ez történt a 2000-es sydney-i és a 2004-es athéni nyári, valamint a 2006-os torinói téli játékokon. Észak ugyanakkor bojkottálta az 1988-as szöuli nyári olimpiát, amely mostanáig az egyetlen, Dél-Koreában rendezett ötkarikás versengés volt.

Jelen pillanatban csak egy műkorcsolya-páros kvalifikálta magát Észak-Koreából
Forrás: AP

A rendező országnak a közös jégkorong-válogatottra irányuló javaslata azt jelentené, hogy néhány észak-koreai hokisnak módja lenne bekerülni a déli együttesbe, amely automatikusan résztvevője a nyolc csapatot számláló női tornának. Dél-Korea válogatottja első alkalommal vehet részt az olimpián, a 38 országot magában foglaló női világranglistán a 22. helyen áll, miközben Észak-Korea a 25., vagyis néhány “vendégjátékossal” kiegészülve is közel hasonló erőt képviselne a gárda. Az ötlet megvalósulása már csak azért is jól jönne a népi Koreának, mert a mai napig mindössze a Riom Tae-ok és Kim Dzsu-szik alkotta műkorcsolyázó páros tudott kvótát szerezni a játékokra, még szeptember végén. Észak-Korea azonban elmulasztotta az október 30-ai határidőt, amíg regisztrálnia kellett volna a két sportolót az indulók között.

A dél- és észak-koreai tisztségviselők 2015 decembere után első alkalommal most kedden találkoztak egy egyeztetés céljából, amelyen Észak-Korea elhatározta, hogy delegációt fog küldeni Délre a Pjongcsangban február 9. és 25. között megrendezendő téli olimpiai játékokra. A küldöttségnek a sportolókon kívül az edzők, sportvezetők és szurkolók is részét képezik majd a phenjani ígéret szerint.

A fő fotó forrása: M 67/ZM / Panoramic

Leave a Reply