Kezdenek alakulni a jegyeladások a téli olimpiára

Mintegy ötven nappal a pjongcsangi téli olimpiai játékok kezdete előtt már az összes belépő 61%-kát sikerült értékesíteniük a szervezőknek. Mint ismert, december elején még a belépők alig fele talált gazdára, ami kezdett aggodalmat szülni Dél-Koreában az ötkarikás seregszemle látogatottsága kapcsán. Az utóbbi hetekben azonban főleg az alpesi sí-versenyekre rengeteg jegyet vásároltak a szurkolók, s több más sportág eseményei iránt is növekszik az érdeklődés. Gondban lehetnek viszont a biathlon- és az északi összetett-viadalok szervezői, mivel ezen versenyszámokra a jegyek fele sem kelt még el.

Úgy tűnik, elkerülhetik a nagy kudarcot a február 9. és 25. között megrendezendő pjongcsangi téli olimpia szervezői. A múlt héten még arról adhatott hírt a Sportudvar, hogy gondok vannak a belépők értékesítésével, hiszen a jegyek alig ötven százaléka talált gazdára. December eleje óta viszont emelkedik az eladott tikettek száma. A szervezőbizottság december 21-én azt közölte, hogy addig a jegyek 61 százalékát tudták értékesíteni, ami jelentős növekedésnek számít a novemberhez képest. Múlt csütörtökig összesen 655 ezer belépőt adtak el abból az 1 millió 70 ezerből, amit forgalomba hoztak a téli olimpiára.

Az alpesi sí a legnépszerűbb

Dél-Korea nem számít egy alpesi sí-nemzetnek, ennek ellenére mégis e sportág iránt mutatkozik a legnagyobb érdeklődés kevesebb mint két hónappal az ötkarikás játékok kezdete előtt. A többek között Miklós Edit részvételével sorra kerülő viadalokra már a jegyek 81 százaléka gazdára talált. Például a február 11-én esedékes férfi lesiklóversenyre a legolcsóbb belépő 19 282 forintba, a legdrágább pedig 38 875 forintba kerül. Nagyon jól áll még az eladások terén a sífutás (79%), a rövidpályás gyorskorcsolya (74%) és a bob (70%) is. A rövidpályás gyorskorcsolya iránt lesz alighanem a legnagyobb érdeklődés magyar részről, hiszen ebben a sportágban több éremesélyes versenyzőnk is rajthoz fog állni Pjongcsangban. Ugyanakkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a helyszínen szeretne szurkolni Liu Shaolin Sándoréknak. A legdrágább, ún. A-kategóriás jegy ugyanis 134 035 forintba kerül, de még a legolcsóbb, C-kategóriás belépőért is elkérnek 36 555 forintot.

Kész vagyont kell leszurkolnia annak, aki A-kategóriás jegyet akar szerezni, s ezáltal a VIP-szektorból kívánja figyelemmel kísérni a játékok megnyitóünnepségét, hiszen a legdrágább belépő mai árfolyamon 365 550 forintba, míg a legolcsóbb, D-kategóriás jegy 53 614 forintba kerül. A szervezők közlése szerint ide már a jegyek kétharmada elkelt. A záróünnepségre valamivel olcsóbban lehet tikettet venni, az A-kategóriás jegy ezesetben 231 515 forintba, míg a D-kategóriás ugyanúgy 53 614 forintba fog fájni. Erre az eseményre még csak a belépők alig 35%-ka talált gazdára.

Foghíjasak lehetnek a lelátók a biathlon- és az északi összetett-viadalokon

A szervezőbizottság közzétette a jegyértékesítés terén legrosszabbul álló sportágakat is. A biathlon iránt a leggyérebb az érdeklődés, hiszen a sífutást és a lövészetet kombináló versenyszám különböző eseményeire a belépők mindössze 41 százaléka kelt el. Nem áll jól az északi összetett szénája sem: itt a jegyek 47 százaléka került értékesítésre. Nem meglepő módon a dél-koreaiak igyekeznek minél több embert rábírni arra, hogy ezekre a versenyekre is vásároljanak jegyet, hiszen itt vannak a legalacsonyabb árak. A biathlonra B-kategóriás belépőt már 4874 forinttól lehet szerezni, s az A-kategóriás is csak 24 370 forintba kerül. Az északi összetett esetében hasonló árakkal lehet találkozni az olimpia hivatalos honlapján. A március 8. és 19. között megrendezendő téli paralimpia iránt is csak most kezd élénkülni az érdeklődés: a 220 000 piacra dobott jegyből december 21-éig mintegy 80 000 kelt el.

A fő fotó forrása: ALKIS KONSTANTINIDIS/Action Images/Panoramic

Leave a Reply