Ronaldinho szélsőjobboldali jelöltként indul a brazil szenátusi választásokon

A Selecao, a Barcelona és a Paris Saint-Germain egykori kíválósága, Ronaldinho beszáll a brazil politikába. A sztárfocista ugyanis a sokak által a “brazil Donald Trumpnak” becézett, s rasszista és halálbüntetés-párti nézeteiről ismert Jair Bolsonaro szélsőjobboldali pártjának jelöltjeként indulni szándékozik az országban jövőre esedékes szenátusi választásokon. Nem ő az első labdarúgó, aki politikai babérokra tör Brazíliában, hiszen nemrég az 1994-ben világbajnok Bebeto jelentette be, hogy indulni fog a választáson, mégpedig egy másik világbajnok, Romário pártjának jelöltjeként.

Ronaldinho Gaúcho nemrég hagyta abba profi pályafutását, s úgy tűnik, egyelőre nem a sportágban akar hosszabb távon elhelyezkedni edzőként. A brazilok egykori csillaga ugyanis politikai karriert szeretne beindítani. A helyi sajtó szerint a 2005-ös aranylabdás a kelet-brazíliai Minas Gerais állam egyik szenátori posztjáért fog harcba szállni a 2018-as szenátusi választásokon. A jövő októberben esedékes voksoláson a Barcelona, a Paris Saint-Germain és a Milan egykori klasszisa a Patriota nevű szélsőjobboldali szervezet jelöltjeként fog szerepelni a szavazólapokon.

Az O Globo szerint, Ronaldinho élvezi Jair Bolsonarónak, a párt elnökének bizalmát, aki jelenleg is tagja a szövetségi törvényhozásnak, nemrég viszont egy kis időre háttérbe vonult idős korára tekintettel. Bolsonaro azonban egy ellentmondásos politikus, mivel rasszista, homofób és nőgyülölő nézeteiről ismert, emellett pártolja a halálbüntetés visszaállítását és híve a teljes abortusz-tilalomnak is. Elvei miatt sokan egyszerűen a “brazil Donald Trumpnak” becézik Bolsonarót, aki a helyi sajtó szerint a szélsőjobb elnökjelöltje lehet az ugyancsak 2018 őszén esedékes elnökválasztáson.

Nem Ronaldinho a brazil labdarúgás első olyan ikonikus figurája, aki politikai pályára áll át pályafutása végeztével, hiszen például Romário már több éve tagja a brazil szenátusnak Rió állam képviseletében. Podemos néven egy saját pártot is alapított, amelybe nemrég sikerült meghívnia az 1994-ben vele együtt világbajnoki címet szerző Bebetót, aki ugyancsak jelölteti magát a választáson. A két egykori focista együtt szeretné “újjáépíteni Riót”. Akárcsak Ronaldinho, Bebeto is a szenátusi választáson fog indulni.

A fő fotó forrása: JORGE CABRERA/Action Images/Panoramic

Leave a Reply