Bár sokáig úgy tűnt, lehet, mégsem tér vissza Robert Kubica az F1-be

Korábban szinte biztosnak tűnt, hogy Robert Kubica visszatér a Forma-1-be a Williamsszel, de egyre több jel utal arra, hogy a brit istállónál meggondolták magukat – írja a GPHírek.hu. Az orosz Szergej Szirotkin ugyanis meglepetésre jobban teljesített a november végi, abu-dhabi teszten, mint a lengyel, s anyagilag is jobb választás lehet a grove-i székhelyű csapat számára, mivel egy banknak köszönhetően csaknem húszmillió euró plusz pénz állhat házhoz. Kubica édesapja még próbál lépéseket tenni fia érdekében, de nagyon úgy tűnik, pénteken Lance Stroll mellett Szirotkint fogják bejelenteni a Williams 2018-as főállású pilótájaként.

Szenzációs visszatérés küszöbéig jutott Robert Kubica, a 2000-es évek végének egyik legfelkapottabb tehetsége. A lengyel pilóta megnyerte a 2008-as Kanadai Nagydíjat a BMW Sauberrel, később a Renault-val is dobogós helyeket szerzett, 2011 januárjában azonban életveszélyes ralibalesetet szenvedett és úgy tűnt, az F1-es álmainak vége.

Kubica azonban meglepetésre az idén hatszor tesztelt a Renault-nál, a Hungaroringen az idei autót is kipróbálhatta, és bár kívülről úgy tűnt, meggyőző eredményeket produkált, a csapat inkább Carlos Sainz-ot csábította el a Toro Rossótól. Kubica ekkor a Williamshez közeledett, Nico Rosberget is felfogadta menedzserként, és itt is a megállapodás közelébe jutott.

Több külföldi lap is kész tényként kezelte, hogy Kubica jövőre a Williams versenyzője lesz, az Abu-Dhabiban megrendezett tesztet sokan már csupán formaságnak tekintették, de egy orosz újonc, Szergej Szirotkin teljesítménye meglepetésre jobbnak tűnt Kubicáénál, és úgy hírlik, a Williams pénteken őt fogja bejelenteni Lance Stroll csapattársaként.

“Minden orosz motorsport-rajongó nagyon várja a Szirotkinnal és a Williamsszel kapcsolatos megerősítést a nagyon közeli jövőben – nyilatkozta Igor Yermilin, az orosz motorsport szövetség elnöke a Sportbox-nak. – Amennyire tudom, a tárgyalások zajlanak, és Szergej menedzsmentje, valamint az SMP Racing keményen dolgozik” – mondta. Hozzátette, legszívesebben két orosz pilótát látna a mezőnyben, de elismerte, Danyiil Kvjat visszatérése „valószínűtlen.”

A lengyel pilóta édesapja, Anton Kubica még reménykedik, a WP SportoweFakty című portál szerint azt mondta: „Még mindig küzdünk, hogy Robert a Williamshez kerülhessen. Nincs még minden veszve. A Williams nagyon titokzatos, csak annyit árultak el, hogy még karácsony előtt bejelentést tesznek. Reméljük, ez kedvező lesz a számunkra. Ha nem őt választják, akkor is legalább elgondolkodtattuk a Williams döntéshozóit. Lépéseket teszünk, hogy Robertre szavazzanak.”  

A brazil UOL csütörtökön arról számolt be, hogy Kubicának valóban volt már szerződése a Williamsszel, de a csapatnál az oroszok pénzügyi ajánlata miatt meggondolták magukat. A lap szerint 15 millió euróval szállnak be a Williamshez, ami így rutintalan pilótapárossal vághat neki a 2018-as szezonnak, mivel Stroll is mindössze egy szezont teljesített eddig az F1-ben.

A fő fotó forrása: Renault F1

Leave a Reply