Megint probléma adódott az amiens-i stadionban: most egy kivetítő jelentett veszélyt a nézőkre

Ki kellett üríteni a Licorne-stadion egyik lelátóját vasárnap délután, az Amiens és a Lyon francia bajnoki találkozója előtt nem sokkal, mivel fönnállt annak a veszélye, hogy le fog szakadni az egyik kivetítő. Végül szerencsére nem történt semmi baj. Mint ismert, a Ligue 1 újoncának otthonában október elején a Lille szurkolóinak súlya alatt leomlott a vendégszektor korlátja, s többen súlyosan megsérültek. A Licorne-stadionban jelenleg is zajlik a felújítás, ami nem hátráltatja a mérkőzések megrendezését, de kérdésessé vált az újabb probléma után, hogy a továbbiakban is lehet-e meccseket játszani a létesítményben.

Nem kímélik a különböző incidensek az amiens-i Licorne-stadiont ebben az évben. Azután, hogy október elején a vendégszurkolók súlya alatt összeomlott az egyik szektor korlátja a Lille elleni bajnoki mérkőzésen, s összesen 29-en megsérültek, közülük többen súlyosan, most vasárnap az Olympique Lyonnais elleni Ligue 1-találkozó előtt adódott egy súlyos veszély. Ezúttal egy rossz állapotban lévő kivetítő okozott riadalmat a stadion üzemeltetőinek körében, fölmerült ugyanis annak a lehetősége, hogy a nagyméretű eszköz le fog esni a helyéről.

A stadion műszaki személyzetének vezetői elővigyázatosságból úgy döntöttek, hogy lezárják a nyugati tribün egyik szektorát, ahová néhány száz nézőnek volt érvényes jegye. A kivetítő a várost sújtó szélviharban kezdett el mozogni, s néha már olyan mértékben “fújkálta” a hatalmas szél, hogy valós volt annak lehetősége, hogy a kijelző leszakad a helyéről. A Lyon elleni mérkőzés kezdésében nem okozott csúszást a probléma, a kezdő sípszóra az eredetileg kitűzött 15 órás időpontban került sor.

Az élvonalba idén története során első alkalommal feljutott klubnak azonban fog még fejfájást okozni a mostani veszélyhelyzet, hiszen javában zajlik még az októberi stadionomlás kapcsán indított nyomozás is. Ennek keretében november végén házkutatást tartottak a hatóságok az amiens-i önkormányzat és Somme megye prefektúrájának épületében is. A vizsgálat első megállapításai azt mutatják, hogy a stadionban anomáliák léptek fel az építőanyagok megkötése terén, s ez vezethetett a vendégtribün korlátjának leszakadásához is. Az Amiens SC november közepe óta játszhat ismét saját otthonában, akkorra sikerült helyreállítani a sérült lelátórészt.

Erősen kérdéses azonban, hogy az újabb nem akármilyen probléma láttán a francia liga vezetői fontolóra veszik-e, hogy bezárassák a Licorne-stadiont a felújítási munkák végéig, s másik pályára “száműzzék” az Amiens együttesét. Egyelőre hivatalos közlés nincsen ezügyben.

A fő fotó forrása: Michael Baucher/Panoramic

Leave a Reply