Megemlékeztek a Besiktasnál a tavalyi kettős támadás áldozataira

Ma van a Besiktas labdarúgócsapatának isztambuli stadionjánál végrehajtott kettős terrortámadás első évfordulója. A két merényletben összesen 46-an vesztették életüket, köztük sok rendőr. Mivel a barbár cselekedetekre a Besiktas aznapi mérkőzése után került sor, a csapat szurkolói és tagjai közül senki sem esett áldozatául a történteknek. A mai napon Törökország-szerte megemlékeznek az elhunytakról.

Nem a sport, hanem az emlékezés napja a vasárnapi a Besiktasnál. A klub ugyanis a 2016. december 10-én, a labdarúgócsapatnak Isztambul szívében található stadionjánál elkövetett kettős támadásban meghalt 46 embert gyászolja.

“Ismételten részvétünket fejezzük ki a Vodafone Park közelében elkövetett támadásban meghalt mártír áldozatok családjainak, hozzátartozóinak”

– áll a klub közleményében.

“A fájdalom ugyanolyan erős, mint a támadás napján. Ettől függetlenül nem hagyjuk, hogy a terrorizmus uraljon minket, felvesszük vele a harcot, s bátran kiállunk mindig” – folytatódik a szöveg.

Több megemlékezést is szerveznek az egész Törökországot sokkoló merényletek első évfordulója alkalmából. Többek között egy központi vallási megemlékezésre is sor kerül, s helyi idő szerint 22:29-kor, a támadás kezdetének percében csendes megmozdulásra kerül sor a Besiktas stadionja előtt.

2016. december 10-én 46 ember, köztük 39 rendőr vesztette életét két, kvázi egyszerre végrehajtott robbantásos merényletben, amelyet a Kurdisztán Szabadságának Sólymai nevű, a török kormány és a nyugati nagyhatalmak által is terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárthoz közel álló szélsőséges csoport hajtott végre.

Az áldozatok többsége abban a robbantásban vesztette életét, amely során a Besiktas Bursaspor elleni meccsének biztosítására kirendelt rendőrök gyülekezésének közvetlen közelében álló gépkocsiban pokolgép lépett működésbe.

Néhány másodperccel később egy öngyilkos merénylő hozta működésbe a testére erősített robbanóövet a Boszporusz partján, a város egyik legfrekventáltabb negyedében található stadion másik oldalánál, a rendőrök között.

Törökországot számtalan terrortámadás érte az elmúlt két évben, főleg a Kurdisztán függetlenségéért harcoló szélsőséges csoportok részéről, ám ez volt az első, s remélhetőleg egyben az utolsó alkalom is, amikor egy sportlétesítményt ért hasonló gyáva cselekedet.

A fő fotó forrása: AFP

Leave a Reply