Damoklész kardja lecsapott: nem lehet ott Oroszország a téli olimpián

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottság tagságát, így az orosz sportolók orosz zászló alatt nem versenyezhetnek a pjongcsangi téli olimpián. A döntést az államilag szervezett doppingrendszer miatt hozta meg a NOB, ugyanis az elmúlt években kiderült, az oroszok kormányzati segítséggel szervezték meg sportolóik doppingszerekkel való ellátását a 2014-es szocsi téli ötkarikás játékokon. Mint ismert, a 2016-os riói nyári olimpián sem volt teljes az orosz csapat, mivel az atlétákat – ugyancsak a doppingrendszer miatt – szintén eltiltották a versengéstől.

A NOB végrehajtó bizottsága tanulmányozta és megvitatta a Samuel Schmid vezette bizottság jelentését az orosz doppingellenes bizottság manipulált működésére vonatkozóan és a 2014-es, Szocsiban megrendezett téli játékokkal kapcsolatban is. A bizottság által összegyűjtött bizonyítékok megállapították a nem szabályszerű működést.

Ennek következményeként azonnali hatállyal felfüggesztették az Orosz Olimpiai Bizottság tagságát.

Ezzel együtt a NOB nem akarja megfosztani a részvételtől azokat az egyéni orosz sportolókat, akik tisztán versenyeztek. Ezért szigorú feltételek betartása mellett engedélyezi a részvételüket az olimpiai zászló alatt.

A feltételek:
– a versenyző nem követhet el doppinggal kapcsolatos vétséget
– a versenyzőnek alá kell vetnie magát az olimpiát megelőző célzott doppingteszteknek
– a versenyzőnek alá kell vetnie magát más, orvosok által meghatározott teszteknek, azért, hogy biztosítsák a tiszta versenyzést.

„Az eset példátlan támadás volt az olimpiai játékok és a sport egésze ellen – jelentette ki Thomas Bach NOB-elnök a sajtóközleményében. – A Végrehajtó Bizottság következetesen arányos büntetéseket osztott ki a rendszerszintű manipuláció miatt, miközben megvédte a tisztán versenyző sportolókat.”

Ugyanakkor egyetlen képviselőt sem hívnak meg az orosz sportminisztériumból az olimpiára. Emellett örök életre eltiltották Vitalij Mutko korábbi orosz sportminisztert (a jövő évi foci-vb szervezőbizottságának elnökét) és Jurij Nagornih egykori helyettest a jövőben megrendezendő olimpiákról.

Felfüggesztették az Orosz Olimpiai Bizottság elnökének, Alekszandr Zsukovnak a NOB-tagságát. Zsukov később Lausanne-ban bejelentette, hogy az orosz sportolók a svájci városban működő nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) megtámadják a NOB határozatát. Elmondta azt is, hogy az érintett versenyzők jövő kedden döntenek arról, hogy indulni kívánnak-e a februári játékokon: a meghirdetett „olimpiai gyűlésen” jelen lesznek a sportolók, az edzők és a sportszövetségek képviselői is.

A NOB fenntartja a jogot, hogy további büntetőintézkedéseket hozzon a rendszerben résztvevő egyének ellen.

Az Orosz Olimpiai Bizottságnak meg kell térítenie a NOB vizsgálattal kapcsolatos költségeit 12,7 millió euró (csaknem 4 milliárd forint) értékig. Ezt az összeget a globális doppingellenes harcra fordítják.

Részben vagy teljesen megszüntetik az Orosz Olimpiai Bizottság felfüggesztését a pjongcsangi téli olimpia záróünnepségének kezdetétől, feltéve, hogy a NOB döntéseit maximálisan tiszteletben tartják az orosz sportolók és az Orosz Olimpiai Bizottság.

A NOB-on egyre nagyobb volt a nyomás, hogy a feltételezett, államilag irányított doppingrendszer miatt teljesen zárja ki a februári téli játékokról az ország sportolóit.

„Meg akarjuk védeni a versenyzőink érdekeit. Oroszország továbbra is elkötelezett az olimpiai eszme mellett, és megőrzi kötelékeit a NOB-bal. S ezeken a kötelékeken keresztül megoldhatóak a felmerült problémák” – fogalmazott Dmitrij Peszkova Kreml szóvivője.

Peszkov hétfőn azt mondta: nem tervezik az olimpia bojkottját, még akkor sem, ha Oroszország részvételét korlátozza a NOB.

Az ötkarikás szervezet az elmúlt bő egy hónapban több mint húsz orosz versenyzőt (bobost, szkeletonost, sífutót, gyorskorcsolyázót és sílövőt) tiltott el örökre, és semmisítette meg szocsi eredményeiket doppingvétség miatt. 2014-ben az oroszok 33 érmet szereztek, de 11-től már megfosztották őket.

Az eltiltások hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése áll, mely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az MTI beszámolt arról, hogy az Összoroszországi Televíziós és Rádiósugárzási Társaság a NOB-határozatokra válaszul közölte, hogy az állami tévécsatornák nem közvetítik a dél-koreai játékok eseményeit.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (NPB) december 22-én dönt arról, hogy indulhatnak-e orosz sportolók a március 9-én kezdődő pjongcsangi téli paralimpián.

Az NPB szerdán közölte, hogy tudomásul vette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának keddi döntését, amellyel a testület az Orosz Olimpiai Bizottságot felfüggesztette, egyben kizárta a februári, pjongcsangi téli játékokról, s csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását.

Az NPB elnöksége december 19-től vitatja meg orosz tagszervezetének helyzetét, majd három nappal később közli határozatát. Az orosz paralimpikonok – ép társaikkal ellentétben – nem indulhattak a tavalyi, riói játékokon, s az Orosz Paralimpiai Bizottság azóta fel van függesztve. Ennek törléséről vagy meghosszabbításáról dönt december 22-én a paralimpiai világszervezet, amely hangsúlyozta, hogy a NOB határozatától függetlenül ítélkezik majd az ügyben.

A keddi NOB-döntés nyomán azok az ép versenyzők, akik indulási jogot szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot, és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, „Olimpiai Sportoló Oroszországból” megjelöléssel szerepelhetnek Pjongcsangban. Ez a jelzés található majd az öltözékükön, aranyérem esetén pedig az olimpiai himnuszt játsszák el nekik.

A WADA üdvözli, a Kreml elemzi

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) üdvözölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának keddi döntését, amellyel a testület az Orosz Olimpiai Bizottságot felfüggesztette, egyben kizárta a februári, pjongcsangi téli játékokról, s csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását.

Craig Reedie, a WADA elnöke úgy fogalmazott: a NOB átgondolt döntést hozott azzal, hogy megbüntette Oroszországot egy intézményesített manipulációs rendszer kifejlesztéséért.

„A WADA ezenkívül üdvözli azt a határozatot is, hogy egy grémium semleges zászló alatt engedélyezheti a feltételeknek megfelelő orosz sportolók indulását” – fűzte hozzá Reedie, hangsúlyozva: meg kell bizonyosodni arról, hogy ezek a sportolók nem voltak részei a doppingrendszernek, s ebben a folyamatban a WADA kész együttműködni az illetékesekkel.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) állásfoglalása szerint a NOB azokra hallgatott, akik a legfontosabbak ebben az ügyben, mégpedig a tiszta sportolókra. Travis T. Tygart, a szervezet elnöke közölte: „Ez a döntés megerősíti a tiszta sportolók hatalmát és a fair play szellemét. Tovább küzdünk a tiszta sportolókkal az igazságért és a doppingellenes rendszer reformjáért, hogy ilyen államilag támogatott csalás soha többé ne fordulhasson elő.”

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője azt mondta: várható volt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem a kollektív büntetést alkalmazza majd Oroszországra a februári, pjongcsangi téli olimpiával kapcsolatban.

„Nem váratlan és nem meglepő a döntés – jelentette ki a szakember szerdán, az M4 Sport Sportreggeli című műsorában. – A kérdés csak az volt, hogy a NOB meglépi-e a kollektív büntetést, és teljes egészében eltiltja Oroszországot, mint nemzetet a téli játékoktól, vagy azt a technikát alkalmazza, amit a Nemzetközi Atlétikai Szövetség is az idei, londoni világbajnokságon. Ott az orosz sportolók nagyon megszűrve indulhattak, s csak semleges színekben, semleges zászló alatt, az orosz himnuszt nem játszották el.”

Hozzátette: várható volt, hogy ez utóbbi megoldást választja a NOB, mert az egyes nemzetközi sportszövetségek, sportolói bizottságok részéről nagy volt a nyomás a kollektív kizárás ellen.

„Ez a büntetés azt próbálja hangsúlyozni, hogy mivel ez kifejezetten az olimpia ellen irányuló, rendszerszintű csalás és manipuláció volt, amely vélhetően központilag volt irányítva, ezért akinek a neve bármilyen szinten összefüggésbe hozható ezzel a csalással – s itt elsősorban a szocsi téli olimpiára gondolok –, semmilyen szinten ne léphessen porondra Pjongcsangban” – fogalmazott Tiszeker Ágnes.

„Nem elég, ha valaki otthon, Oroszországban készül, és csak otthon ellenőrzik, úgy biztosan nem indulhat” – mondta még az üggyel kapcsolatban Tiszeker Ágnes, jelezve, hogy a részvételről döntő „panelben” a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), a NOB és az újonnan alakult független ügynökség delegáltjai dolgoznak majd, s minden kérelmet egyenként fognak elbírálni.

Bármilyen intézkedés előtt Oroszország először körültekintően elemzi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntését, amellyel kizárta az országot a jövő évi téli olimpiáról – közölte szerdán a Kreml.

Dmitrij Peszkov szóvivő újságíróknak nyilatkozva megismételte keddi mondatait, melyek szerint Oroszország most elsősorban arra törekszik, hogy megvédje sportolói érdekeit, továbbá fenntartsa kapcsolatát a NOB-bal. Ahogy fogalmazott, félre kell tenni az érzelmeket, és a helyzet komoly elemezést igényel. Hozzátette: Oroszországnak még mindig meg kell válaszolnia a NOB néhány kérdését.

Arra a kérdésre, hogy a NOB által szankcionált sportvezetők – az Orosz Olimpiai Bizottságot (OKR) vezető Alekszandr Zsukov és Vutalij Mutko volt orosz sportminiszter, a labdarúgó-szövetség jelenlegi elnöke, a jövő évi világbajnokság főszervezője – kapnak-e bármilyen büntetést, Peszkov kitérő választ adott. Mint mondta: most nem ez az első, „sokkal fontosabb a sportolóink érdekeinek megvédése”.

Nincs egyetértés az orosz sajtóban

Nincs egyetértés az orosz sajtóban és sportvilágban abban a kérdésben, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának döntése nyomán elinduljanak-e semleges zászló alatt az orosz sportolók a pjongcsangi téli játékokon, illetve hogy a kérdésben kinek kell meghoznia a döntést.

Jevgenyij Szljuszarenko, a championat.com sportportál főszerkesztő-helyettese az RBK című gazdasági lapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a részvételről valószínűleg „az ország vezetése fog dönteni”.

„Az Orosz Olimpiai Bizottság, meg a többi sportfunkcionárius úgy reagál, ahogy akar, de dönteni nem ők fognak, hanem tudják ki” – nyilatkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökre célozva Szljuszarenko.

„Az orosz kormánynak nincs formális eszköze arra, hogy hatást gyakoroljon azokra a sportolókra, akik semleges zászló alatt akarnak szerepelni. Tekintettel arra, hogy a sporttörténetben nem kevés példa volt arra, hogy sportolók semleges zászló alatt szerepeltek, az orosz hatóságok aligha fogják ebben megakadályozni saját állampolgáraikat, mert ez bírósági ügyeket és újabb nemzetközi botrányt vonhat maga után” – mondta az RBK-nak Tyimur Hutov, az MBS Law Firm ügyvédi iroda vezetője, akit a Nemzeti Sport idézett.

A championat.com-on egyébként közvetett nyilatkozatháború alakult ki az orosz jégkorongsport óriásai, többek között Alekszandr Ovecskin, a Washington Capitals orosz csapatkapitánya és Borisz Mihajlov kétszeres szovjet-orosz olimpiai bajnok között. Amíg Ovecskin „megalázónak” minősítette a NOB határozatát és a semleges zászló alatti indulás ellen foglalt állást, addig Mihajlov, aki szintén nem ért egyet a döntéssel, az olimpiai részvételre buzdított.

A szerdán közölt sajtónyilatkozatok szerint az orosz sportvilág nagyjai között nincs egyetértés abban a kérdésben, hogy a nemzeti büszkeséget kell-e előnyben részesíteni, avagy azt, hogy az olimpia a sportolói pályafutás csúcsa, amitől nem szabad megfosztani a „tiszta” sportolókat, és akikről zászló és himnusz nélkül is tudja mindenki, hogy kit képviselnek. Egyébként többen is úgy vélekedtek, hogy a NOB döntése politikai indítékú volt és rámutattak, hogy az éppen a márciusi orosz elnökválasztás előtt történt.

A Szport-Ekszpressz arra hívta fel a figyelmet, hogy a NOB több szempontból is példátlan döntést hozott. A lap szerint mindeddig egyetlen ország olimpiai bizottságát sem függesztették fel, és egyszer sem szerepeltek a versenyzők „olimpiai sportoló valamilyen országból” státusban – bár kétségtelenül voltak menekültek és semleges színekben indulók.

„Mi több, soha nem volt még (és valószínűleg nem is lesz) »olimpiai csapat Oroszországból« elnevezésű csapat” – hangzott a kommentár.

A sportlap „nagyon keménynek” és egyes részleteiben „megalázónak” nevezte a NOB határozatát, de elismerte, hogy a testület elnöke nyitva hagyta Oroszország előtt az ajtót.

A Kommerszant című gazdasági lap szerint a téli sportok olyan fiatal orosz szupersztárjai, mint Jevgenyija Medvegyeva műkorcsolyázó, Szergej Usztyugov sífutó, vagy Roman Repilov szánkós, akik az életkorukból adódóan nem érintettek a doppingolási rendszerben, minden bizonnyal meghívást kapnak majd az olimpiára.

A Novaja Gazeta című független lap arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orosz Olimpiai Bizottság jogainak helyreállítása csak abban az esetben lehetséges, ha a sportolók és a sportvezetők is maradéktalanul betartják a szabályokat. Az újság állásfoglalása szerint azonban amíg ehhez az első csoport esetében nem fér kétség, addig a másodikéban „teljesíthetetlen a feladat”, hiszen éppen a tisztségviselők tevékenysége „vezette Oroszországot a szégyenoszlophoz, az olimpiai mozgalmat a mély válsághoz, s az orosz társadalmat a megosztottság elmélyüléséhez”.

A kommentár rámutatott, hogy a tagadás, a felelősök rejtegetése és az a változatlan retorika, amely a Nyugatot kettős mérce alkalmazásával vádolta meg, eredménytelem maradt.

„Nehéz arra számítani, hogy az oroszországi hatalom megengedi majd a tiszta sportolóknak, hogy önállóan döntsenek arról rész vegyenek-e vagy nem a játékokon” – írta a Novaja Gazeta, emlékeztetve arra, hogy a kormányzat több szintjén sokszor elhangzott már, hogy „megengedhetetlen” semleges zászló alatt elindulni.

„Az engedély egyet jelentene a gyengeség megnyilvánulásával, a megaláztatásba való belenyugvással és a vádak elismerésével, amelyeket az orosz fél jogellenesnek, valamint az általánosan elfogadott jogi és etikai normákkal ellentétesnek tart” – állt a cikkben, amely nem zárta ki, hogy azokat, akik szemben kívánnak menni az árral, „árulókként” fogják megbélyegezni.

Nemzetközi sajtóvisszhang

A nemzetközi sajtó bátor, de kompromisszumos döntésként tálalta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága kedden az Orosz Olimpiai Bizottságot felfüggesztette, egyben kizárta a februári, pjongcsangi téli játékokról, s csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását.

OLASZORSZÁG

La Repubblica

„Nem Oroszországnak, nem a csapatnak, igen az egyes sportolóknak. A NOB a kompromisszumot választotta, de büntetett is. Az ország nemcsak a doppingellenes szabályok szisztematikus megsértéséért, hanem a mentális beállítottságáért és arrogáns viselkedéséért is megfizet. Kurzusváltás helyett üldözési mániával, ideológiai háborúval és ellenséges hozzáállással vádolta meg a nyugatot.”

NORVÉGIA

Aftenposten

„Helyes az orosz sportolókat kollektíven büntetni? Sokak, köztük norvég profik szerint nem, mivel aki nem adott pozitív doppingmintát, annak meg kellene adni az indulási jogot. A NOB az egész orosz sportnemzetet sújtotta, de nem volt más lehetőség, ebben az esetben védhető ítélet született. Ez az eddigi legjobb próbálkozás a dopping visszaszorítására, mivel elijesztő hatása lesz.”

Verdens Gang

„Ez a döntés sokakat felbőszíthet Oroszországban, de szükségszerű volt. Egy ilyen szisztematikus csalást a sport ellen ugyanis nem lehet szépíteni. Az oroszok becsapták a világot előre eltervezett, cinikus hazugsággal.”

AUSZTRIA

Kronen Zeitung

„Igazi sportbomba robbant, ez példátlan a nemzetközi sport történetében.”

Der Standard

„Az oroszok megúszták a legsúlyosabb büntetést az utóbbi évtizedek legnagyobb doppingbotránya után, de így is súlyosan bűnhődnek.”

Kurier

„A NOB által levont következtetések messzire vezetnek, de a vártnál kevésbé drámaiak.”

SVÁJC

Blick

„Ezeket a szankciókat már bő egy évvel ezelőtt meg kellett volna hozni. De a 2016-os riói olimpia előtt a német NOB-elnöknek nem volt bátorsága szakítani orosz barátjával, Vlagyimir Putyinnal.”

Tagesanzeiger

„Ez a döntés jól mutatja, hogy milyen tevékeny lett a NOB az új elnök, Thomas Bach alatt. Először a helyszínkijelölési procedúrát reformálta meg, míg most szisztematikus doppingolás miatt száműzte az egyik legfontosabb sportnemzetet.”

Neue Zürcher Zeitung

„Ezzel az ítélettel mindenki megőrizhette valamelyest a tekintélyét. A lebukott orosz sportolókat már sorra eltiltották az utóbbi hetekben. Akit nem kaptak el, az érmekért küzdhet, akárcsak Rióban. Bach pedig megmutathatta azt a keménységet, amelyre arculati okokból szüksége van.”

SPANYOLORSZÁG

Sport

„A téli sportokban élen járó oroszok távolmaradása elveheti a phjongcshangi játékok varázsát. Ez a folyamat már a Koreai NDK fegyverkísérletei miatti biztonsági aggályokkal, valamint a gyenge jegyeladási adatokkal megkezdődött.”

EGYESÜLT ÁLLAMOK

New York Times

„Az államilag támogatott doppingprogram kemény büntetéshez vezetett, de mégsem lett belőle precedens. Az Orosz Olimpiai Bizottság nem vehet részt a téli játékokon, de egyes sportolók igen.”

USA Today

„Olimpiai zászló alatt érmeket nyerhetnek az orosz sportolók.”

NÉMETORSZÁG

Süddeutsche Zeitung

„Fájdalmas büntetés? A NOB szankciói között számos enyhe megfogalmazás és búvóhely található. Vitalij Mutko volt orosz sportminiszter, a labdarúgó-szövetség jelenlegi elnöke, a jövő évi világbajnokság főszervezője szorult helyzetbe hozta a FIFA-t.”

Hamburger Abendblatt

„A NOB történelmet írt. Eddig egyetlen országot sem tiltottak ki a világ legnagyobb sporteseményéről államilag irányított doppingolás miatt. Az ítélet ugyanakkor gyenge kompromisszum.”

Stuttgarter Zeitung

„A NOB és Thomas Bach végre betartotta a szavát. Korábban a »gyűrűk urai« mindig megígérték, hogy kíméletlenül fellépnek a dopping ellen, aztán a nagy szavakat nem követték a tettek. Ezúttal Oroszország megúszta a legsúlyosabb büntetést, de a NOB egyértelműen kiállt a csalás és a manipuláció ellen, illetve a tiszta sport mellett.”

FRANCIAORSZÁG

L’Équipe

“Az elmúlt négy év története néha olyan kémregényekre hasonlított, amikben a titokzatos emberek eltűnése vagy az FSZB (korábban KGB), az orosz titkosszolgálatok háttérben való jelenléte is fontos szerepet játszott. Minden a sajtó ellen szervezett banális és pocsék zsarolással és korrupcióval kezdődött.”

Több sportoló a CAS-hoz fordul, s máris meg van az első semleges orosz induló

A 2014-es, szocsi téli játékok doppingtesztjeinek felülvizsgálata után az olimpiákról kitiltott 25 orosz sportoló közül 22 a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult.

A lausanne-i székhelyű szervezet szerdai közlése szerint a döntést még a február 9-én rajtoló pjongcsangi téli olimpia előtt meghozza.

Szerda délután Viktor An, a rövid pályás gyorskorcsolyázás hatszoros olimpiai bajnoka az orosz sportolók közül elsőként jelentette be, hogy semleges zászló alatt is indulni kíván a jövő évi téli olimpián.

„Ha Oroszország nem bojkottálja a pjongcsangi olimpiát, akkor semleges státusban versenyezni fogok. Négy évig készültem erre és egyszerűen nem tudok lemondani róla” – jelentette ki a Szöulban tréningező An a Jonhap dél-koreai hírügynökségnek adott, s az RBK orosz gazdasági lap online kiadása által is ismertetett nyilatkozatában.

A dél-koreai származású Viktor An (korábbi nevén An Hjun Szu) 2011-ben vette fel az orosz állampolgárságot és Szocsiban három aranyérmet nyert Oroszországnak.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha Moszkva mégis a bojkott mellett dönt, An kijelentette, erre a lehetőségre még gondolni sem akar. Elismerte ugyanakkor, hogy Oroszország számára nem lesz könnyű döntés engedélyezni, hogy sportolói a nemzeti zászló nélkül versenyezzenek. De úgy vélekedett, hogy mégis így kell tennie.

An 2006-ban Torinóban – még dél-koreai színekben – három arany- és egy bronzérmet szerzett a téli játékokon.

A 32 éves versenyző továbbra is az élmezőnybe tartozik, a januári Európa-bajnokságon 500 méteren Liu Shaolin Sándor előtt szerezte meg a bronzérmet, s az orosz váltóval a magyar csapat előtt győzött.

FRISSÍTÉS (16:43): Vlagyimir Putyin orosz elnök ma délután Nyizsnyij Novgorodban kijelentette, nem fogják eltiltani a semlegesen indulni kívánó orosz sportolókat a pjongcsangi olimpiai játékoktól. “Semmilyen fájdalmat sem fog okozni nekünk, ha nem rendelünk el bojkottot” – mondta az államfő.

A fő fotó forrása: olimpia.hu

Leave a Reply