Nem kérnek Torinóban a bukaresti Juventusból

A Benfica után a Juventus is névváltoztatásra szólított fel egy román labdarúgó-csapatot, a torinói klub az élvonalban sereghajtó Juventus Bucuresti-t figyelmeztette, hogy jogsértő módon használja nevét és címerét. Az egyesület már a rendszerváltozás óta viseli az olasz sztárklub nevét, s címere is kísértetiesen hasonlít a Zebrákéra. Ameddig a másod- és harmadosztályban szerénykedett az együttes, nem különösebben érdekelte a torinói vezetőket a csapat, ám mióta az élvonalban szerepel a Juventus Bucuresti, az ezzel járó nagyobb figyelem hatására eljutott Olaszországba is az önjelölt testvérklub létezésének híre.

Mint Marin Barbu edző elmondta, a bukaresti klub tulajdonosa, Ilie Ciuclea a szezon végéig kért haladékot az olaszoktól, mert a román szövetség szabályzata szerint szezon közben nem változtathatja meg az egyesület nevét. A bukaresti csapat várhatóan a székhelyéül szolgáló városrész, Colentina nevét veszi fel 2018 nyarán.

A jelenleg 9 ponttal a Liga 1 utolsó helyén álló Juventus nem azonos az 1924-ben alapított, 1930-ban bajnoki címet szerző Juventus Bucuresti-tel, amelyben olyan román válogatottságig és világbajnoki szereplésig jutó erdélyi magyar játékosok fociztak, mint Vogl Imre, Wetzer Rudolf, Raffinsky László vagy Juhász Gusztáv. A két világháború közti Juventust 1948-ban a kommunista rendszer előbb Petrolulnak nevezett át, majd 1952-ben Ploiesti-re költöztetett.

A három bajnoki címet (1958, 1959, 1966) és három kupagyőzelmet (1963, 1995, 2013) szerző Petrolul 2016-ban kiesett az élvonalból és csődbe ment, a klub egykori játékosai által újraszervezett csapat jelenleg a harmadosztályban szerepel. A mostani Juventust 1992-ben alapították, egy ideig Juventus Colentina néven is szerepelt, a másod- és harmadosztály között ingázva, az előző szezonban viszont megnyerte a Liga 2-t és története során először feljutott az élvonalba. Megfelelő saját stadion hiányában a Juventus a Liga 1-ben éppen Ploiesti-ben, a Petrolul stadionjában rendezi hazai mérkőzéseit.

Ahogy föntebb is írtam, a Juventus Bukarest utolsó a román bajnokságban, s a csapat eddig nem is a focitudásával hívta fel magára a figyelmet. A PestiSrácok.hu írta meg hétfőn, hogy tavaly tavasszal a fővárosi klub gyermekcsapatának játékosai, akik a kapu mögött foglaltak helyet, elkezdték szidalmazni a magyarokat a Sepsiszentgyörgy elleni mérkőzésen. “Kifelé a magyarokkal” – hangzott a skandálás a neveletlen fiataloktól. A sepsiszentgyörgyi szurkolók ironikus tapssal válaszoltak a gyalázkodásra – írja egy román szakportál tudósítására hivatkozva a Pesti Srácok.

Idén augusztusban került ismét a figyelem középpontjába a Juventus Bukarest, amikor a városi “rivális” Steaua elleni bajnoki mérkőzésen George Calintaru, a csapat játékosa egészen nevetséges módon rontott el egy panenkás büntetőt a hosszabbítás utolsó percében, amivel pontot menthetett volna gárdájának.

Calintarunak ezután szembe kellett néznie bizonyos csapattársai felháborodottságával is. Az öltözőfolyosón egyik társával összeverekedett, s csak az egyik klubvezető tudta szétválasztani őket, még mielőtt tettlegességig fajult volna a történet. A középpályás kálváriája ezzel azonban itt nem állt meg. Egyszer csak megérkezett az öltözőbe, és dühében, teli ököllel rácsapott egy asztalra, aminek következtében eltört az egyik ujja.

Rövid időn belül ez a második eset, hogy egy romániai focicsapatot névváltoztatásra szólít fel egy nagynevű nyugat-európai klub: októberben a portugál Benfica küldött ügyvédi felszólítást az azonos nevű, negyedik ligás nagyilondai klubnak, mondván, hogy az 1146 lakosú Szilágy megyei falu csapata a jogosulatlan névhasználattal erkölcsi és anyagi kárt okoz a lisszaboni egyesületnek – számol be róla a Nemzeti Sport.

A román labdarúgás leghíresebb kényszerű névváltása azonban a rekordbajnok Steauához kötődik, miután kiderült, hogy a jelenlegi tulajdonos, Gigi Becali 2003-ban, a részvények többségének megvásárlásakor nem szerezte meg a klub márkajogait, a Védelmi Minisztérium peres úton eltiltotta a Steaua név és a -címer használatától a jelenleg FCSB néven szereplő együttest.

A fő fotó forrása: nemzetisport.hu

Leave a Reply