Óriási dráma: csak a 11. helyről indulhat Michelisz Norbert a mindent eldöntő futamokon

Mindössze a 11. helyről vághat neki Michelisz Norbert a túraautó-világbajnokság katari szezonzáró hétvégéje mindkét futamának, amennyiben működőképes állapotba kerül a magyar versenyző Hondája. Az időmérő edzésen ugyanis meghibásodott a Civic fékrendszere, ezért Norbi nem tudta beverekedni magát a legjobb öt közé. Riválisa, a vb-pontversenyt vezető Thed Björk bejutott a top ötbe, ahol a negyedik helyen zárt, amivel kettő pontot szerzett, vagyis 8,5 egységre növelte előnyét a magyarral szemben. A sors iróniája, hogy a pole pozíciót a Hondához Michelisz Norbert segítésére hívott Esteban Guerrieri szerezte meg.

A katari versenypályán először láttuk világosban a túraautó-világbajnokság versenyzőit, s a nagy kérdés az volt, vajon ugyanazok lesznek-e az erőviszonyok a napsütésben, jóval melegebb aszfalton, mint előző este a hűvösben. A magyar drukkerek reménykedtek benne, hogy igen, hiszen előző nap Michelisz Norbert mindkét szabadedzésen a leggyorsabb volt, a másodikat ráadásul körrekorddal nyerte meg.

Nos, az időmérés jól kezdődött, a Honda gyári csapat magyar pilótája az első helyen jutott tovább az első szakaszból, természetesen a nyakán ott loholt két Volvo, jelesül Yvan Muller és Nicky Catsburg. Ami a közvetlen rivális Thed Björköt illeti, ő a hatodik helyen jutott tovább.

Aztán…

Aztán valami olyasmi történt, amire senki sem számított. Már az gyanús volt, hogy Michelisz Norbi túl sokáig készülődött az utolsó menetre a második etapban, aztán csak azt lehetett látni, hogy az autó körül szorgos hangyaként szaladgálnak a szerelők, hogy kimehessen. De valami gond lehetett. Egyre jobban rohantak, egyre reménytelenebbnek tűnt a helyzet. Michelisz Norbert kivárt, hogy hátha, ült még egy ideig a Civicben, aztán csalódottan kiszállt…

Utóbb kiderült, a fékkel voltak gondok, így a magyar pilóta a tizenegyedik helyről várja mindkét versenyfutam startját. Nos, egyvalami biztos: nem lesz könnyű dolga mindkétszer a „darálóból indulva”.

„Még nem tudom mi történt, mintha beragadt volna a fék. Nem tudtam jobb időt menni, mintha a mért kör második felében folyamatosan fogott volna a fék. Szégyen, ami történt, de azt hiszem, mindennek megvan a maga oka. Próbálom kihozni magamból a maximumot, meglátjuk, mire lesz ez elég. Van két futam, csalódott vagyok, sajnálom, de ez van” – mondta Michelisz Norbert az edzés végén az Origonak.

A magyar pilóta tehát csak nézhette a harmadik szakaszt, ahová a legjobb öt időeredmény tulajdonosa jutott be. Ezt az etapot, s vele együtt az időmérő edzést a hondás argentin Esteban Guerrieri nyerte meg, akit éppen Norbi segítésére szerződtettek az utolsó futamokra. A második helyen Nicky Catsburg zárt a Volvóval, a citroenes Rob Huff lett a harmadik, Thed Björk a negyedik, Yvan Muller pedig az ötödik. Ez azt jelenti, hogy a svéd Björk két pontot kapott a kvalifikáció végén, vagyis 8 és fél ponttal vezet az összetettben Michelisz Norbert előtt.

Közben a paddockban keltett némi indulatot, hogy Yvan Muller – aki az időmérőn összekoccant Thed Björkkel, akit elvileg segítenie kellene – nagyon kiakadt a magyar szurkolókra. A tavaly visszavonuló négyszeres világbajnok ugye azért tért vissza erre az utolsó hétvégére, hogy segítsen világbajnoki címet szerezni Thed Björknek, ezzel azonban nyilván a magyar szurkolók célpontja lett.

A Michelisz-drukkerek, ugyebár, még élénken emlékeznek arra, hogy tavaly az idényzárón direkt elengedte Tiago Monteirót, így megfosztva a magyart az év végi harmadik helytől. A szurkolók üzenetei egy ponton eldurvultak, és ezt már Muller sem kezelte olyan higgadtan, ahogy az ilyen eseteket szokta.

„Tudom kezelni, hogy a szurkolók célpontja lettem, hiszen a drukkerek néha túlságosan szenvedélyesek. De amikor személyessé válnak az üzenetek, és azt írják, hogy meg fognak ölni, a feleségemet megerőszakolják és megölik a lányomat… Nos, szerintem ezzel túl messzire mentek. Ez csak egy sport, és a végén csak egy játék, szeretném, ha ezt Norbi is hallaná, és apaként biztos vagyok benne, hogy megérti majd és segít tenni ellene.”

Nos, Michelisz Norbinak ezen a délutánon (és estén) kicsit fontosabb dolga is akadt, mint ezzel foglalkozni, hiszen éppen élete első világbajnoki címéért szállt harcba, s ha őszinték akarunk lenni, bár megértjük Muller kiakadását (valóban szörnyű, és elítélendő, ha valakinek a családját fenyegetik), eléggé szokatlan, hogy egy profi sportoló szurkolói kommenteket olvas…

Egyelőre kérdéses, Norbi rajthoz tud-e állni a versenyeken, de bízzunk benne, hogy igen. Akármi is történik a ma esti futamokon, arról a Sportudvar hírt fog adni.

A KATARI VERSENY TOVÁBBI PROGRAMJA
PÉNTEK
19:20: 1. futam (10 kör) (TV: M4 Sport)
20:35: 2. futam (12 kör) (TV: M4 Sport)

A fő fotó forrása: DPPI/Antonin Vincent

Leave a Reply