Fociról Dakarra vált André Villas-Boas

Néhány órával azután, hogy szerdán bejelentette, hogy távozik a Sanghaj SIPG csapatának vezetőedzői posztjáról, André Villas-Boas közölte azt is, hogy indulni fog a 2018-as Dakar-ralin. A lassan hagyományosan Dél-Amerikában megrendezendő versenyen egy Toyota pilótájaként áll rajthoz a portugál tréner, aki már gyermekkora óta vonzódik a technikai sportokhoz, s családjában többen is versenyzők voltak.

André Villas-Boas nem sokáig maradt munka nélkül. A portugál edző szerdán bejelentette, hogy távozik a kínai Sanghaj SIPG csapatától, azért, hogy egy kis időre megszakítsa labdarúgóedzői tevékenységét, mivel távol-keleti küldetését kudarcként élte meg. A korábban az FC Porto, a Chelsea, a Tottenham és a Zenit Szentpétervár csapatait irányító szakember azonban még aznap bejelentette azt is, hogy rajthoz fog állni a 2018-as Dakar-ralin, amely január 6-án a perui Limából fog elstartolni. Villas-Boas egy Toyota Hilux pilótájaként fog részt venni a világ legrangosabb és talán legnehezebb tereprali-viadalán.

Mindig vonzódott a technikai sportokhoz és a motorokhoz

Bár a még mindig csak 40 éves edző a labdarúgásban kereste eddig kenyerét, de gyermekkora óta rajong a technikai sportokért, a Dakarért és talán legjobban a motorokért. Ez egy családi szenvedély, hiszen nagybácsija, Pedro Villas-Boas rajthoz állt az 1982-es Dakar-ralin. Maga André is motorozott, hiszen fiatalkorában a portugál bajnokságban versenyzett, még mielőtt a labdarúgás mellett tette volna le a voksát.

Fizikailag nem áll készen a motorozásra

Miután mindenféle kötelezettségtől megszabadult, a Portóval 2011-ben Európa Ligát nyerő tréner úgy döntött, megvalósítja egyik álmát. Először a motorkerékpárosok mezőnyében kívánt feliratkozni az indulók listájára, azonban ehhez nincsen fizikailag megfelelően felkészülve, ezért le kellett tennie arról, hogy két keréken szelje át Dél-Amerika több országát. “Beszéltem a barátommal, Alex Doringerrel, aki a KTM menedzsere, s azt mondta nekem, hogy ahhoz, hogy a motorosok között indulhassak, egy teljes évnyi felkészülésre lenne szükségem, ezért ő azt tanácsolta, hogy inkább az autók felé tekintsek” – mondta André Villas-Boas.

A portugál számára mindenképpen előnyt fog jelenteni, hogy navigátorának nem lesz ismeretlen a terep, hiszen Ruben Faría 2013-ban második lett a Dakaron a motorosoknál. “Amikor André fölhívott, hogy megkérdezze, elindulnék-e vele a versenyen, mint navigátor, öt másodpercet kellett gondolkoznom. Ez egy szuper kihívás és azt gondolom, hogy jó Dakarunk lehet, ami azt jelenti, hogy minden este le tudunk dőlni pár órára, vagyis nem éjszaka érünk célba!” – nyilatkozta a navigátor.

Bár még több mint egy hónap van a Dakar-rali startjáig, de már most sok sikert és szerencsét kívánunk André Villas-Boasnak és Ruben Faríának!

A fő fotó forrása: Gustavo Good/Atlantico/Panoramic

Leave a Reply