Foci VB 2022: Katar bemutatta újrahasznosítható stadionját

A szervezők és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a mai napon bemutatták a 2022-es katari világbajnokság egyik helyszínét, a dohai Ras Abu Aboud Stadiont. A negyvenezer néző befogadására alkalmas leendő aréna lesz a labdarúgó-világbajnokságok történetének első elmozdítható, szállítható és újrahasznosítható stadionja.

Azután, hogy nemrég egy újfajta klimatizációs rendszer bejelentése irányította a figyelmet az előkészületekre, hétfőn a 2022. november 21. és december 18. között megrendezésre kerülő katari labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottsága egy újabb innovációt mutatott be. A kis emirátus lesz az első, amely egy mozgatható, szállítható és nem mellesleg újrahasznosítható stadiont épít egy focivébére. Az aréna Doha tengerpartján, a katari főváros kikötője mellett fog állni, s speciális konténerekből és más újrahasznosított anyagokból fog felépülni. A Ras Abu Aboud Stadion 2020-ra készül el, s negyvenezer ember befogadására lesz alkalmas 450 000 négyzetméter összterületen. A legérdekesebb a történetben azonban az, hogy ha majd ismertté válik a 2022-es világbajnok kiléte, akkor a spanyol Fenwick Iribarren építésziroda által fölhúzandó létesítményt szét lehet szedni, s egy másik helyszínen is ugyanúgy föl lehet állítani.

Csökken a szén-dioxid-lábnyom

Míg a nagyszabású sporteseményekre felépített létesítmények gyakran elhagyatottak (főleg Brazíliában és Oroszországban), s ebből komoly botrányok alakulnak ki a közvéleményben, addig a FIFA amellett, hogy természetesen üdvözölte a projektet, kijelentette, ennek már most jó reklámnak kellene lennie. A nemzetközi szövetség közlése szerint “a Ras Abu Aboud Stadion kevesebb anyagból fog megszületni, ezáltal kevesebb hulladékot fog termelni, és csökkenteni fogja a szén-dioxid-lábnyomot”. Hasszán Al-Thawadi, a Katar 2022 szervezőbizottság főtitkára is méltatta az ezidáig példátlan kezdeményezést: “Az innováció mindig is projektünk szíve volt. Ez egy olyan világbajnokság lesz, amely hagyatékot hagy maga után mind Katar, mind a világ számára, s erre nincs jobb példa, mint a Ras Abu Aboud Stadion”. A stadionnak egyébként ökológiai szempontból meg kell felelnie a GSAS tanúsítványnak, amellyel elismerik a fenntartható fejlődést tiszteletben tartó épületeket.

A fő fotó forrása: FIFA

Leave a Reply