Atlético, Dortmund, Monaco: nagy csapatok a tönk szélén a BL-ben

Több nagy európai klub is nehéz helyzetből várja a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ma és holnap esedékes ötödik játéknapját. Az Atlético Madrid, a Borussia Dortmund, az AS Monaco, a Juventus és a Napoli is könnyedén kieshet még csoportjából. Erre a legnagyobb eséllyel az eddigi négy fordulóban mindössze kettő pontot összekaparó Dortmund pályázik, amelynek a csoportot magabiztosan vezető Tottenham ellen kellene belekapaszkodnia az utolsó szalmaszálba. Az Atlético a csoportjában ugyancsak éllovas Romát látja vendégül, s szintén győzelemre van ítélve, mint ahogy a Lipcsét fogadó Monaco is és a Sahtar Donyeckkel játszó Napoli is. A Juventusnak akár még egy vereség is beleférhet a hátralévő két körben, de ezesetben ők sem dőlhetnének hátra a végelszámolást illetően.

A Celtic, az Anderlecht és a Feyenoord már a negyedik fordulóban biztossá vált, hogy nem lehet ott a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában, s a ma és holnap este rendezendő ötödik körben a kontinens több rangos klubja is csatlakozhat hozzájuk. A tavalyi szezon három negyeddöntőse is nagy veszélyben van. Rövid áttekintést adok azokról a csapatokról, amelyek általában tavasszal szoktak brillírozni a BL-ben, de idén akár már a téli szünet előtt elbúcsúzhatnak a sorozattól.

A Dortmund van a legrosszabb helyzetben

A tavasszal a negyeddöntőben a Monaco ellen kettős vereséggel (otthon 2-3, idegenben 3-1) búcsúzó Borussia Dortmund válhat a halálcsoport áldozatává. A sárga-feketék ma este a kvartettet vezető Tottenhamet fogadják azután, hogy az APOEL Nicosia ellen oda-vissza mindössze két 1-1-es döntetlenre voltak képesek. Az angolok már továbbjutottak a csoportból, s az előző fordulóban 3-1-re verték a Real Madridot, s ugyanilyen arányban győzték le a Dortmundot is. A német együttesnek öt pont a lemaradása a második Real Madriddal szemben, amely ráadásul ma este az APOEL-hez látogat, ahol kötelező lenne a győzelem számára. Amennyiben a címvédő nyer Cipruson, továbbjut, a Dortmund pedig akármit is játszik, kiesik. A Ruhr-vidéki klubbal 2012 után eshetne meg ismét az, hogy a csoportkört sem éli túl a Bajnokok Ligájában. Amennyiben a Dortmund nyer, a Madrid pedig kikap ma este, akkor december 6-án, a Santiago Bernabeúban, ki-ki mérkőzésen döntene a két gárda a második helyről, azonban a Real Madridnak – amellett, hogy két pont előnye lenne – jó ómen lenne, hogy Dortmundban 3-1-re diadalmaskodott.

Capture

Monaco: az utolsó esély

Most vagy soha – így jellemezhető az AS Monaco helyzete. A sorozat tavalyi elődöntőse mindössze két ponttal, vagyis megnyert mérkőzés nélkül a G-csoport utolsó helyén szerénykedik, s ma este a Lipcsét fogadja a II. Lajos Stadionban. Csak a győzelem elfogadható a francia bajnok számára, ahogy azt Leonardo Jardim, a hercegségbeliek vezetőedzője is nyilatkozta a meccset megelőző hétfői sajtótájékoztatón. A Monaco esélyei a továbbjutásra viszont csak abban az esetben maradnak életben, ha legyőzi a Lipcsét, miközben a Porto nem tud nyerni Törökországban a Besiktas ellen. Mivel az időeltolódás miatt a Besiktas-Porto találkozót 18 órakor, a Monaco-Lipcse meccset viszont a megszokott, 20:45-ös időpontban játsszák, így előfordulhat, hogy a piros-fehérek tét nélkül állhatnak ki az RB Leipzig ellen, amennyiben a portugálok előzőleg három pontot szereznek. Viszont abban az esetben, ha a Monaco győz, a Porto pedig nem, akkor december 6-án, Portóban ki-ki meccsre kerül sor a két együttes között.

groupeG

Véget ér egy korszak az Atlético Madrid számára?

Az Atlético Madrid, amely 2014-ben és 2016-ban döntős, idén tavasszal pedig elődöntős volt, most a csoportkört sem éli túl? Ez egy kataklizma lenne az európai porondon. A Colchonerók korai búcsúja minden bizonnyal a legnagyobb szenzációja lenne az idei BL-kiírásnak, már csak a föntebb említett eredmények miatt is. Antoine Griezmannék az eddigi négy mérkőzésen három pontot kapartak össze, mégpedig három döntetlenből: Rómában, illetve a Karabah ellen oda-vissza ikszelt a gárda, s utóbbi, valljuk be, hasonló szégyen, mint a Dortmund APOEL Nicosia elleni betlizése. A matracosoknak, akik idén költöztek lenyűgöző új arénájukba, most már mindenképp meccset kell nyerniük a C-csoportban. Abban a kvartettben, ahol pillanatnyilag az AS Roma áll az élen nyolc ponttal, őket követi a Chelsea hét egységgel, vagyis a madridiaknak fel kell kötniük a gatyát, ha tovább akarnak jutni. Ebben a körben a Chelsea, míg az utolsó fordulóban a Farkasok csapnak össze az azeri csapattal, szinte bizonyos, hogy mindketten három-három pontot még minimum begyűjtenek. Az Atlético most a Romát fogadja, majd december elején a Chelsea-hez látogat, amelytől odahaza kikapott egy utolsó másodperces góllal. Nagy csoda lenne, ha a piros-fehérek továbbjutnának, mivel nem érzem azt, hogy képesek lennének mindkét hátralévő meccsüket hozni. Meglátjuk, rám cáfolnak-e…

groupeC

Napoli: a Serie A mindenek előtt?

“Egy fantasztikus csapatot győztünk le. Húsz percen keresztül mészároltak, gyakorlatilag teljesen elpusztítottak minket. (…) Ebben a sorozatban szükség van az olyan csapatokra, mint a Napoli”. Ezek erős szavak. És ami döbbenetes, hogy Pep Guardiola, a csoportrivális Manchester City menedzsere beszélt így az olasz bajnokság listavezetőjéről a két együttes angliai összecsapása után. A nápolyiak mindössze egyetlen mérkőzést tudtak megnyerni eddig, azt is a nem túl acélos Feyenoord ellen még a második fordulóban. Ma este azt a Sahtar Donyecket fogadják a San Paolo Stadionban, amelytől Ukrajnában nagy meglepetésre kikaptak. A Sahtarnak hat pont előnye van a Napolival szemben, vagyis a képlet egyszerű: Mertenséknek ma este, s december 6-án a Feyenoord ellen is győzniük kell, miközben a Sahtar a Manchester Cityt sem tudja megverni. Jó kérdés azonban, hogy a Nápoly, amelynek legfőbb célja az, hogy 1991 után ismét bajnokságot nyerjen, mennyire fogja életbe vágóan fontos célként fölfogni a csoportból való továbbjutást? Könnyen lehet, hogy jobban járnának vele, ha inkább föladnák a BL-t, s csak a Serie A-ra koncentrálnának, mert az utóbbi években az volt a jellemző a déliekre, hogy ősszel nagyon ment a szekerük, amely azonban tavaszra mindig beleakadt a sárba, s nem is tudott kiszabadulni onnan. Egy kettős terhelés (amely az Európa Ligában való folytatás mellett is ugyanúgy érvényesülne) nem biztos, hogy ebben az idényben is jól jönne a Napolinak, mert ezesetben a nagy akarásnak újból nyögés lehet a vége…

groupeF

A Juventus sincs biztonságban

Az Öreg Hölgy sokkal kellemesebb helyzetben van, mint a Napoli, a Monaco, vagy a Dortmund, de nem is derűs a torinóiak pillanatnyi szituációja. Miután a hétvégén simán kikaptak Genovában a Sampdoria vendégeként, a harmadik helyre csúsztak a Serie A-ban, s négy pontra vannak elmaradva az éllovas Napolitól. A Zebrák szerda este a Barcelonát látják vendégül, amely velük ellentétben megállíthatatlannak tűnik: a spanyol bajnokságot és a BL-csoportot is meggyőző előnnyel vezeti. A katalánok 3-0-ra nyertek Leganésben a hétvégi bajnoki meccsükön, s a Real Madrid elleni elvesztett Szuperkupa-párharc óta lendületben lévő gárdának már egy pont is elég a biztos továbbjutáshoz és a csoportelsőséghez. Dybala és társai számára egy vereség akár a jelenlegi második hely elvesztését is eredményezheti a záró kör előtt. A Sporting csak három ponttal van lemaradva az olasz bajnoki címvédő, a Bajnokok Ligája tavalyi kiírásának finalistája mögött, s a tök utolsó Olimpiakosszal játszik. Nem biztos, hogy nagy bajba keveredhet a Juventus, hiszen az utolsó fordulóban Athénba utazik, miközben a Sportingnak a Camp Nouban kellene megkísérelni a szinte lehetetlent: legyőzni a Barcelonát, s bízni Buffonék görögországi bukásában.

groupeD

A fő fotó forrása: lefigaro.fr

Leave a Reply