Michelisz Norbi simán világbajnok lehet még

Egy ötödik és egy második helyet szerzett Michelisz Norbert a túraautó-világbajnokság utolsó előtti, makaói versenyhétvégéjén. A Honda magyar kíválósága az első futamon úgy lett ötödik, hogy balesetével ő vetett véget a versenynek, mivel piros zászlóval leintették azt. Ez hatalmas mázli volt Norbi számára, hiszen így nem került komoly hátrányba az összetettben az éllovas Thed Björkkel szemben, aki előtte végzett szombaton. A vasárnap hajnali második versenyen a második helyről indult, és ott is ért célba a magyar pilóta, miközben svéd riválisa egy helyet rontott a rajt után, s ötödikként ért be. Michelisz Norbert 6 és fél pontos hátránnyal várhatja a december 1-jén, Katarban sorra kerülő finálét.

Bár Michelisz Norbert balesete után félbeszakadt a magyar idő szerint szombat reggel rendezett első verseny Makaóban a szezon utolsó előtti világbajnoki versenyhétvégéjén, a magyar pilóta hátránya így is csak két ponttal nőtt a világbajnoki pontvadászatot vezető Thed Björk mögött.

A Honda magyar sofőrje nagyszerűen kezdett Makaóban, a második helyen zárta az időmérőt, csak a körrekordot autózó Rob Huff tudta megelőzni. Michelisz Norbert a vasárnapi fő futamon így a második helyről rajtolhatott, az első versenyen pedig a kilencedikről indult.

Az élről induló Mehdi Bennani jól kapta el a rajtot, és végül meg is nyerte az idő előtt befejezett futamot (idén már harmadszor nyert, rajta kívül csak Michelisz Norbinak van 2017-ben ennyi futamgyőzelme), mögötte Tom Coronel végzett a második, Micsigami Rjo a harmadik helyen.

Michelisz Norbert a hatodik körben egy szűk kanyarban hozzáért a korláthoz, majd lecsúszott az ívről, és az így alulkormányzottá váló Hondát a továbbra is rehabilitációját végző Tiago Monteirót helyettesítő Esteban Guerrieri keményen eltalálta.

A baleset után piros zászlóval megszakították a futamot, így az ötödik kör állása lett a végeredmény, vagyis a kilencedikről az ötödik pozícióig feljövő Michelisz Norbi hátránya csak két ponttal nőtt a negyedik helyen végző Thed Björk mögött.

A Zengő Motorsport két versenyzője is végig ment a csonka futamon: Nagy Dániel a 15., Szabó Zsolt a 16. helyen zárt.

Így állt a világbajnokság élmezőnye az első futam után:

1. Thed Björk (svéd, Volvo) 242.5 pont, 2. MICHELISZ NORBERT (magyar, Honda) 226, 3. Nicky Catsburg (holland, Volvo) 211.5, 4. Mehdi Bennani (marokkói, Citroën) 209, 5. Tiago Monteiro (portugál, Honda) 200

Helyi idő szerint vasárnap reggel hat óráig, alvás nélkül dolgoztak a Honda szerelői, hogy a piros zászlóval idő előtt véget érő szombati nyitófutam balesete után megjavítsák Michelisz Norbert és Esteban Guerrieri autóját, de az erőfeszítéseiket siker koronázta. Mindketten fel tudtak állni a fő futam rajtrácsára az időmérőn kivívott második, illetve ötödik helyen – írja a vasárnapi versenyről szóló beszámolójában a magyar pilóta hivatalos honlapja, a michelisz.hu.

Eső köszöntötte a csapatokat Makaóban, ami egyben volt jó és rossz hír a világbajnoki címért harcoló magyar pilótának. Egyrészt a Honda korábban erős teljesítményre volt képes a szezonban vizes aszfalton, másrészt a normál körülmények között is balesetveszélyes makaói pályán a biztonsági autó mögül rajtolt el a mezőny, amivel elszállt Michelisz Norbert talán legjobb esélye a pole pozícióból induló Rob Huff megelőzésére a szűk utcai körön.

Két kört tett meg a mezőny a biztonsági autó mögött, majd a harmadik kör elején Michelisz Norbi rögtön megpróbálkozott Huff megelőzésével, de a makaói pályán nyolcszoros győztes brit tartotta magát. Közben a magyar csapattársa, Guerrieri viszont a Lisszabon kanyarban megelőzte Thed Björköt a negyedik helyen, és ezzel nagy szívességet tett, hiszen fontos pontokat vett el a Volvo vb-éllovasától.

A hatodik körre Michelisz Norbert kicsit leszakadt Hufftól, 2,5 másodperc lett a hátránya, és hátrafelé kellett figyelnie a másik Citroënben ülő, a büntetősúlyok miatt 70 kilóval könnyebb autót vezető Tom Chiltonra. Három körrel később a brit megpróbálta megelőzni Norbit, de miközben a magyar versenyző kivédte a támadását, hátulról a másik Hondával Guerrieri Chilton elé került.

Az utolsó körben Chilton visszaelőzte az argentint, de ezután már nem változott az állás az elején, Michelisz Norbert megszerezte a második helyért járó 23 pontot, és zsinórban a hatodik főfutamon végzett az első kettőben a szezonban (a kínait utólag elvették a Honda kizárása miatt).

A fő rivális, a vb-éllovas svéd Thed Björk az 5. helyen végzett, így összetettben 6.5 pontra csökkent az előnye Michelisz Norbival szemben. A másik két magyar pilóta közül Szabó Zsolt a 10., Nagy Dániel a 11. helyen végzett, ezzel előbbi – aki szezon közben ugrott be a Zengő-csapathoz Aurélien Panis helyére – élete első vb-pontját szerezte meg. Nagy Dánielnek ugyancsak egy egysége van eddig. A WTCC 2017-es szezonzáró versenyeit december elsején rendezik Katarban, ott dől el a világbajnoki cím sorsa.

A VB ÁLLÁSA –  AZ ÉLCSOPORT
1. Thed Björk (svéd, Volvo) 255.5 pont
2. Michelisz Norbert (Honda) 249
3. Mehdi Bennani (marokkói, Citroën) 216

A fő fotó forrása: michelisz.hu

Leave a Reply